Gevoelsstoornissen in de vingers: oorzaken en behandeling

Gevoelsstoornissen in de vingers: oorzaken en behandeling Gevoelsstoornissen in de vingers wordt vaak uitgedrukt door onaangename tintelingen of gevoelloosheid. Ofschoon de mogelijke oorzaken erg verschillen, moet altijd rekening worden gehouden met de mogelijkheid van zenuwbeschadiging. Maar er zijn ook psychische oorzaken die gevoelsstoornissen kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om niet te lang door te lopen met gevoelsstoornissen in de vingers, maar tijdig de huisarts te raadplegen voor een goede diagnose en behandeling.

Gevoelsstoornissen in de vingers

Gevoelsstoornissen in de vingers komen meestal tot uiting als een tintelend gevoel (tintelende vingers) of gevoelloosheid (doof gevoel in de vingers), wat niet te wijten is aan een externe oorzaak. Tintelingen zijn een onaangenaam gevoel op het lichaamsoppervlak, vooral de huid. In acute gevallen kan het tintelende gevoel ook als pijnlijk worden ervaren. Gevoelsstoornissen in de vingers worden bijna altijd geassocieerd met paresthesie. Deze medische term beschrijft het feit dat sensaties worden waargenomen (bijvoorbeeld tintelingen, warmte of koude) die niet kunnen worden toegeschreven aan een externe oorzaak. Gevoelloosheid in de vingers kan beperkt zijn tot de vingertoppen of van invloed zijn op de hele vinger. De gevoelloosheid is vergelijkbaar met het gevoel van vingers die 'slapen'.

Oorzaken van gevoelsstoornissen

Lichamelijke oorzaken

Gevoelsstoornissen van welke aard dan ook kunnen zowel lichamelijke als psychische oorzaken hebben. De meest voorkomende lichamelijk oorzaken omvatten aandoeningen in de bloedvaten, vernauwde zenuwen en rugklachten. Talloze zenuwstoornissen kunnen ook van invloed zijn op het perifere zenuwstelsel. Een voorbeeld daarvan is polyneuropathie, wat betekent dat op meerdere plaatsen in het lichaam de zenuwen zijn aangedaan.

Andere fysieke oorzaken zijn metabole stoornissen en een onevenwichtige hormoonbalans. Beide factoren zijn van invloed op de vitaliteit van het zenuwstelsel en de bloedvaten, wat kan leiden tot zenuwstoornissen. Maar ook onbehandelde diabetes heeft langetermijneffecten op het zenuwstelsel, wat bekend staat als diabetische neuropathie.

Naast perifere zenuwbeschadiging moeten ook aandoeningen van het centrale zenuwstelsel (CNS) als mogelijke trigger worden overwogen. In deze gevallen veroorzaken problemen van de hersenen of het ruggenmerg de gevoelsstoornis omdat ze verkeerde informatie doorgeven.

Nervus ulnaris syndroom / Bron: Alila Medical Media/ShutterstockNervus ulnaris syndroom / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock
Overmatige stress op de handen (bijvoorbeeld door intensief sporten) kan ook leiden tot een tijdelijk verlies van gevoel. Een verkeerde houding tijdens het fietsen kan bijvoorbeeld leiden tot de ontwikkeling van het cubitale tunnel syndroom of nervus ulnaris entrapment, waarbij er een irritatie van de zenuw is die aan de binnenkant van de arm loopt. Je kan daarbij last hebben van een brandend, verdoofd of tintelend gevoel in hand, arm en vingers.

Maar ook een whiplash kan leiden tot een verlies van gevoel in de vingers. Dit is vaak het geval na een auto-ongeluk. Bergbeklimmers die last hebben van hoogteziekte (wat ontstaat als je te snel naar een hoogte van tweeëneenhalve kilometer stijgt) melden ook een gevoel van verlies in hun vingers. Andere fysieke oorzaken van sensorische stoornissen in de vingers zijn vitamine B12-tekort, hormonale onevenwichtigheden en het fenomeen van Raynaud.

Psychische oorzaken

Het aantal mentale oorzaken is groot. Aanhoudende paniek- en angstaanvallen, depressie of posttraumatische stressstoornis (PTSS) veroorzaken somatoforme stoornissen (een psychische aandoening waarbij je lichamelijke klachten heeft waarvoor geen somatische oorzaak gevonden is) die leiden tot sensorische stoornissen in de vingers.

Drugs en alcohol

Bovendien kunnen gevoelsstoornissen in de vingers ook worden veroorzaakt door langdurig gebruik van middelen of alcohol.

Huisarts raadplegen

Een bezoek aan een arts wordt noodzakelijk zodra de gevoelsstoornissen gedurende een langere periode van enkele dagen optreden of regelmatig terugkeren. Als de sensorische stoornissen in de vingers leiden tot een verslechtering van het algemene leven, bijvoorbeeld als voorwerpen niet langer kunnen worden vastgehouden, moet een arts worden geraadpleegd. Als de gevoelsstoornissen zich blijven verspreiden in de onder- of bovenarmen, moet een arts worden geraadpleegd.

Verwijzing naar een specialist kan nodig zijn / Bron: Minerva Studio/Shutterstock.comVerwijzing naar een specialist kan nodig zijn / Bron: Minerva Studio/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

De huisarts zal vragen stellen over je klachten, je medische geschiedenis in ogenschouw nemen en je daarna lichamelijk onderzoeken. Ten behoeve van de diagnose kunnen verschillende onderzoeksmethoden worden gebruikt. Deze hebben tot doel de koude- en warmtestimuli te controleren. Er kan ook worden onderzocht of pijnstimuli voldoende worden waargenomen. Afhankelijk van de omstandigheden kan een controle op diabetes ook geschikt zijn. Als de huisarts geen oorzaak kan vinden, zal hij je doorverwijzen naar een specialist. Specialisten die zich bezighouden met zenuwstoornissen zijn neurologen en orthopedisten, evenals dermatologen. Deze zullen meestal bloedtesten uitvoeren naast lichamelijk en neurologisch onderzoek om de exacte oorzaken te bepalen. Pas nadat fysieke oorzaken zijn uitgesloten, wordt een verwijzing naar een psycholoog of psychotherapeut in gang gezet.

Complicaties

Als er regelmatig gevoelsstoornissen in de vingers optreden, is dat niet onschadelijk. Dit zijn waarschuwingssignalen van het lichaam, die wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen. Veel mensen nemen de klachten in eerste instantie niet serieus. Ze hopen dat het snel verbetert en uiteindelijk volledig verdwijnt. Zo bereiken ze vaak het tegenovergestelde en bevorderen ze een ongewenste ontwikkeling. Het resultaat is soms blijvend beschadigd weefsel. Snelle diagnose en behandeling voorkomt vaak dat er complicaties optreden.

Bij patiënten met diabetes of stoornissen in de bloedsomloop duiden de problemen in de vingers op ziekten van de zenuwen, vaten of spieren. Een ander complicatie die vooral bij vrouwen voorkomt, zijn aandoeningen of stoornissen in de hormoonbalans. Schildklierklachten kunnen ook voor problemen zorgen. Soms wijzen gevoelloze vingers op een tekort aan vitamine B12. Het tekort leidt op lange termijn tot permanente schade aan het gehele zenuwstelsel. Een vroeg bezoek aan de arts beschermt je tegen complicaties.

Behandeling van gevoelsstoornissen in de vingers

Behandeling richt zich op de onderliggende oorzaak. De behandeling van een beknelde zenuw is afhankelijk van duur en ernst van de klachten en bestaat uit ofwel afwachten met leefstijladviezen, ofwel een operatieve ingreep waarbij de druk op de zenuw weggenomen wordt.

Bij diabetische neuropathie is de behandeling gericht op de klachten en je krijgt bloedsuikerverlagende tabletten, insuline-injecties of soms een insulinepomp om de bloedsuikerspiegel onder controle te brengen.

Als de oorzaak van de abnormale sensaties puur psychologisch is, dan kan psychotherapie worden overwogen. Als behandeling wordt gegeven door een psychiater, kan ook medicatie worden voorgeschreven.

Vooruitzichten en prognose

De prognose voor gevoelsstoornissen in de vingers hangt nauw samen met de oorzaken van het tintelend gevoel of gevoelloosheid in het gebied van de vingers. De prognose is zeer goed als de gevoelsstoornissen worden veroorzaakt door een elektrolyt- of vitaminegebrek (bijvoorbeeld vitamine B12), omdat dit meestal goed is om te verhelpen. Soms worden de sensorische stoornissen veroorzaakt door hyperventilatie met verhoogde psychische excitatie door snelle ademhaling en dus oxygenatie (verzadiging met zuurstof). Als de psychische oorzaak wordt aangepakt, verdwijnen de klachten vanzelf.

Als de oorzaak van gevoelloosheid of ander ongemak in de vingers komt door een probleem in de wervelkolom, dan kan de prognose ook gunstig zijn. Dit hangt af van de mate waarin orthopedische of, indien van toepassing, chirurgische behandeling effectief is. Hetzelfde geldt voor een gevoelsstoornis veroorzaakt door zenuwletsel. Het is ook belangrijk in hoeverre je zelf bijdraagt ​​aan het verlichten van de symptomen door je gedrag aan te passen (slapen op een goed kussen, het vermijden van eenzijdige belasting, enz.).

Preventie van abnormale sensaties

Abnormale sensaties kunnen worden voorkomen door een gezonde leefstijl. Dit wordt gekenmerkt door uitgebalanceerde voeding, voldoende beweging en het adequaat omgaan met stress en spanningen. Neem tijdens het sporten voldoende pauzes om overbelasting te voorkomen. Bovendien is het vermijden van schadelijke stoffen zoals nicotine en drugs nuttig om gevoelsstoornissen te voorkomen. Nicotine zorgt bijvoorbeeld voor verminderde bloedcirculatie (in handen en voeten). Diabetici moeten ook hun bloedsuikerspiegel controleren om schade aan de bloedvaten en zenuwen te voorkomen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carpaal tunnelsyndroom: symptomen, behandelingCarpaal tunnelsyndroom: symptomen, behandelingAls het kanaal waar de zenuwen en buig pezen doorheen lopen in de pols gezwollen raakt, en daardoor klachten veroorzaakt…
Sclerodactylie: Dikke, harde en strakke huid aan vingersSclerodactylie: Dikke, harde en strakke huid aan vingersSclerodactylie is een aandoening waarbij een dikke, harde en strakke huid van de vingers (of tenen) tot stand komt. Deze…
Tintelende of pijnlijke vingersLast van tintelende of pijnlijke vingers? Lijkt het alsof uw hand slaapt en heeft u vooral ´s nachts last van vervelende…
Een gebroken hand (fractuur): Symptomen en behandelingEen gebroken hand (fractuur): Symptomen en behandelingEen fractuur (breuk) van de hand komt vrij veel voor. Het betekent dat een of meer van de handwortelbeentjes of middenha…

Teenlopen: Behandeling van op de tenen lopen bij kinderenTeenlopen: Behandeling van op de tenen lopen bij kinderenOp de tenen lopen is heel gebruikelijk bij peuters. Deze kinderen nemen meestal een normaal looppatroon aan naarmate ze…
Rokerslip: Rimpels rond mond en donkere verkleuring van lipRokerslip: Rimpels rond mond en donkere verkleuring van lipRokers krijgen vaker te maken met donkerdere lippen en tandvlees, en verticale rimpels rond de mond. Vaak verschijnen de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pedrofigueras, Pixabay
 • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/188018-pijn-aan-elleboog-oorzaken-en-symptomen-van-elleboogpijn.html
 • https://www.xpertclinic.nl/handaandoeningen/cubital-tunnel-syndroom/
 • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/hoogteziekte/item34521
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Somatoforme_stoornis
 • https://www.olvg.nl/beknelde-zenuw
 • https://www.neurosymptoms.org/sensory-symptoms/4594357996
 • https://pdfs.semanticscholar.org/dc61/2c5b4b598a0bfef48846d945f618d10d1211.pdf
 • https://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Zenuwschade-door-diabetes
 • https://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Zenuwschade-door-diabetes
 • https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-90-313-8808-0_1545
 • https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/paresthesia
 • Afbeelding bron 1: Alila Medical Media/Shutterstock
 • Afbeelding bron 2: Minerva Studio/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.