Doof gevoel in vingers: oorzaken gevoelloosheid in vingers

Doof gevoel in vingers: oorzaken gevoelloosheid in vingers Een doof gevoel in de vingers kan variëren van een vervelend symptoom dat af en toe optreedt tot iets dat van invloed is op je vermogen om dagelijkse taken uit te voeren. Symptomen als gevoelloosheid in de vingers moet je niet negeren. Gevoelloosheid in de vingers kan een teken zijn van een onderliggende aandoening. Een verminderd gevoel in de vingers beïnvloedt je vermogen om alledaagse taken uit te voeren. Bijkomende symptomen zijn gevoelloosheid in de hand, tintelingen, branderig gevoel en een gevoel van speldenprikken. Bij aanhoudende klachten is het verstandig je huisarts in te schakelen. Wat de klachten ook zijn, vaak zijn er niet-invasieve (niet belastende) behandelingen beschikbaar.

Doof gevoel in de vingers

Een doof gevoel of gevoelloosheid kan tintelingen en een prikkelend gevoel veroorzaken, alsof er in je vingers geprikt wordt met een naald. Soms voel je dit heel lichtjes en soms wat sterker. Bovendien kan een verdoofd gevoel in de vingers van invloed zijn op je vermogen om dingen op te pakken en vast te houden. Je kan dingen uit je handen laten vallen, waardoor je je onhandig voelt, alsof je je kracht in je handen verloren hebt.

Zenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nlZenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nl

Oorzaken van gevoelloosheid in de vingers

De zenuwen in je lichaam zijn verantwoordelijk voor het verzenden van berichten van en naar je hersenen. Als de zenuwen worden samengedrukt, beschadigd of geïrriteerd, kan gevoelloosheid optreden. Voorbeelden van aandoeningen waarvan bekend is dat ze een doof gevoel in vingers veroorzaken, zijn onder meer de volgende.

Carpaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) doet zich voor wanneer de nervus medianus, de middelste armzenuw, ter hoogte van de pols bekneld raakt. Deze aandoening veroorzaakt vaak gevoelloosheid in de wijsvinger, middelvinger en duim.

Cervicale radiculopathie

Cervicale radiculopathie wordt vaak aangeduid als een beknelde zenuw in de nek en hierbij kan gevoelloosheid optreden die vergelijkbaar is met het carpaal tunnel syndroom. De bekendste vorm van cervicale radiculopathie is de nekhernia.

Diabetische neuropathie

Diabetische neuropathie kan leiden tot zenuwbeschadiging in de voeten en de handen en ontstaat door schade aan het eind van de langste zenuwbanen. Diabetische neuropathie kun je krijgen als je een paar jaar diabetes hebt en is een langetermijncomplicatie van diabetes. Vaak begint het met een doof gevoel in de voeten.

Fenomeen van Raynaud / Bron: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Fenomeen van Raynaud / Bron: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Fenomeen van Raynaud

Bij het fenomeen van Raynaud verkrampen tijdelijk kleine slagaders met als gevolg dat de aanvoer van bloed naar de achtergelegen weefsels afneemt. Eerst worden je vingers of tenen wit en gevoelloos, vervolgens blauw-paars en later rood. Dit gaat gepaard met tintelen, prikken en gloeien. Je vingers en tenen kunnen zelfs opzwellen.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die zwelling, gevoeligheid en pijn in de gewrichten veroorzaakt. De aandoening kan ook leiden tot tintelingen, gevoelloosheid en brandend gevoel in de handen.

Cubitaal tunnel syndroom

Het cubitaal tunnel syndroom is een aandoening welke gekarakteriseerd wordt door druk op de zenuw die aan de binnenkant van de arm loopt. Dit veroorzaakt meestal gevoelloosheid in de pink en de ringvinger.

Andere oorzaken

Minder vaak voorkomende oorzaken van een door gevoel in de vingers zijn onder meer:

Arts inschakelen

Soms kunnen tintelingen en gevoelloosheid symptomen zijn van een medische noodsituatie. Dit is het geval bij een beroerte, welke gekenmerkt wordt door een scheve mond, verwarde spraak en een lamme arm. Bij één van de volgende symptomen moet je onverwijld medische hulp inschakelen:
 • verwardheid;
 • moeite met ademhalen;
 • duizeligheid;
 • gevoelloosheid van hand of vinger;
 • ernstige hoofdpijn;
 • onduidelijke spraak;
 • plotselinge zwakte of verlamming.

Raadpleeg ook een arts als je klachten regelmatig optreden, je dagelijkse activiteiten verstoren of een aanzienlijke hoeveelheid pijn en ongemak veroorzaken.

Bloedonderzoek / Bron: Istock.com/JovanmandicBloedonderzoek / Bron: Istock.com/Jovanmandic

Onderzoek en diagnose

De arts begint met het stellen van vragen over je klachten. Hij of zal ook je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen. Daarna volgt lichamelijk onderzoek van onder meer je arm, hand en vinger. In sommige gevallen kan de arts je verwijzen naar een ​​medisch specialist, zoals een orthopedisch arts die gespecialiseerd is afwijkingen en ziekten van het steun- en bewegingsapparaat, of een neuroloog, die de zenuwfunctie kan testen. Soms is beeldvormend onderzoek nodig, zoals een MRI-scan van de schouder, pols en hand. Bloedonderzoek kan ook helpen bij het stellen van een diagnose va n aandoeningen die vingerafwijkingen veroorzaken, zoals reumatoïde artritis of een vitamine B12-tekort.

Behandeling

De arts kan vrij verkrijgbare medicatie aanbevelen om ontstekingen te verminderen. Voorbeelden zijn niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen, zoals ibuprofen. Een andere optie is het dragen van een spalk of brace. Spalken kunnen de hand of pols ondersteunen. Dit zal je helpen om je elleboog of pols in een goede positie te houden, zodat de kans kleiner is dat de zenuw wordt samengedrukt. Wanneer zelfzorgbehandelingen onvoldoende soelaas bieden, kan de arts meer invasieve behandelingen aanbevelen. Steroïde injecties kunnen ontstekingen helpen verlichten. Een operatieve ingreep kan nodig zijn in geval van zenuwcompressie. Voldoende rust voor je hand en je pols is meestal een van de beste manieren om ontstekingen te verminderen wanneer je thuis bent. Je kunt ook een icepack aanbrengen op het getroffen gebied. Oefeningen om hand en pols te strekken, kunnen ook het ongemak verminderen. Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen.

Een ergonomische muis / Bron: Ilya Plekhanov, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een ergonomische muis / Bron: Ilya Plekhanov, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Preventie

Een doof gevoel in de hand is niet zelden te wijten aan een overbelastingsletsel. Dit treedt vaak op wanneer je je bezighoudt met repetitieve bewegingen en activiteiten die de zenuwen kunnen irriteren of beschadigen en gevoelloosheid kunnen veroorzaken. Manieren om blessures door herhaalde beweging te voorkomen zijn:
 • Het in acht nemen van een goede werkhouding;
 • Door het gebruik van een hulpmiddel;
 • Door geregeld een (korte) pauze in te lassen;
 • Het strekken van de spieren die je gebruikt om de spanning te verminderen;
 • het aanschaffen van ergonomische of ondersteunende apparaten, zoals een ergonomische muis voor computerwerk.

Prognose

Vage of milde gevoelloosheid is meestal goed te behandelen als het niet gepaard gaat met alarmsymptomen. Rust kan overbelastingsletsel helpen verminderen. Een arts kan ook specifiekere medische behandelingen aanbevelen, afhankelijk van de onderliggende oorzaak van je aandoening. Als algemene regel geldt dat hoe eerder je de klachten behandelt, hoe kleiner de kans dat dit een chronische klacht wordt. Daarom is het belangrijk om je symptomen niet te negeren en vroegtijdig medische hulp inschakelt.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doof en tintelend gevoel in het gezicht: wat kan het zijn?Doof en tintelend gevoel in het gezicht: wat kan het zijn?Een klacht dat veel mensen treft is het hebben van een doof, tintelend en soms slapend of duizelig gevoel in het hoofd,…
Gevoelloze pink: oorzaken van een doof gevoel in je pinkGevoelloze pink: oorzaken van een doof gevoel in je pinkDe elleboogzenuw (nervus ulnaris) is verantwoordelijk voor het gevoel in de pink en ringvinger. Deze belangrijke zenuw b…
Prikkelend, doof en tintelend gevoel in armen en handenPrikkelend, doof en tintelend gevoel in armen en handenEen prikkelend en tintelend gevoel in je armen is erg vervelend. Men kan zich afvragen wat er aan de hand is. Vaak komt…
Het fenomeen van Raynaud: witte vingers die doof aanvoelenHet fenomeen van Raynaud: witte vingers die doof aanvoelenWitte vingertoppen, blauwe nagels en gevoelloosheid bij koude, dat is het fenomeen van Raynaud. Soms wordt dit ook wel d…

Cannabinoïd-hyperemesissyndroom (CHS) door gebruik cannabisCannabinoïd-hyperemesissyndroom (CHS) door gebruik cannabisHet cannabinoïd-hyperemesissyndroom is een aandoening die kan ontstaan door jarenlang gebruik van cannabis. Het gaat gep…
Witte stok: Redenen voor gebruik voor visueel gehandicaptenWitte stok: Redenen voor gebruik voor visueel gehandicaptenBlind of slechtziend zijn of worden is voor veel mensen niet altijd eenvoudig om mee om te gaan. Vroeg of laat krijgen b…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pedrofigueras, Pixabay
 • Fysiotherapie4all. Nervus ulnaris compressie. https://www.fysiotherapie4all.nl/klachten/aandoeningen/item/nervus-ulnaris-compressie (ingezien op 8-12-2017)
 • Healthline. Finger Numbness. https://www.healthline.com/health/finger-numbness (ingezien op 8-12-2017|)
 • Livestrong. Finger Numbness Causes. https://www.livestrong.com/article/135408-finger-numbness-causes/ (ingezien op 8-12-2017)
 • Thuisarts. Ik heb het fenomeen van Raynaud. https://www.thuisarts.nl/fenomeen-van-raynaud/ik-heb-fenomeen-van-raynaud (ingezien op 8-12-2017)
 • Afbeelding bron 1: Alexonline/Shutterstock.nl
 • Afbeelding bron 2: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/Jovanmandic
 • Afbeelding bron 5: Ilya Plekhanov, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.