Prikkelend, doof en tintelend gevoel in armen en handen

Prikkelend, doof en tintelend gevoel in armen en handen Een prikkelend en tintelend gevoel in je armen is erg vervelend. Men kan zich afvragen wat er aan de hand is. Vaak komt daar tevens een doof gevoel bij. Het gevoel dat er geen bloed meer in je armen zit of dat je zenuwen beknelt zitten. Is het ernstig of hoef ik mij geen zorgen te maken? Vaak gaat het gevoel vanzelf weer over, maar komt later weer terug. Ook ís nachts kan een doof gevoel in je arm optreden. Hoe ontstaat zoiets? Kunnen we gevoel terugkrijgen in de armen? Hier lees je over een doof gevoel in armen en handen.

Een doof gevoel in je armen tijdens het slapen

In je slaap beweeg je enorm veel. Je slaapt soms op je linkerzijde, soms op je rechterzijde. Andere mensen slapen liever op hun rug, andere weer liever op hun buik. Het maakt qua slaappositie niet zoveel uit als het gaat om tintelingen of een doof gevoel. Wat wel uitmaakt is de stand waarin je de armen legt tijdens het slapen. Men kan bijvoorbeeld de armen boven het hoofd leggen als je op je rug in slaap bent gevallen. Is het wel eens voorgekomen dat je ís nachts wakker werd en je armen helemaal gevoelloos waren? Een doof gevoel door je armen, alsof ze beide verlamd zijn geraakt?

Het gevoel van een verlamd arm in de nacht

Wanneer beide armen helemaal gevoelloos zijn geraakt is dat erg vervelend. Veel mensen worden daar wakker van en kunnen dan een tijdje niet meer slapen. Wanneer iemand merkt dat beide armen en handen gevoelloos zijn geworden is dat een rare bewustwording. Het voelt alsof je verlamd bent geraakt. Wanneer je de armen weer in normale positie krijgt kan er een bijzonder gevoel door je lichaam schieten. Veel mensen merken dat de armen enorm koud aanvoelen en tevens komt daar een gigantisch tintelend gevoel bij kijken. Na de kou en het tintelen beginnen je armen zich te verkrampen. Je kunt de kramp niet tegenhouden. Het verkrampen zal spoedig ophouden. Uiteindelijk is je arm weer functioneel.

Hoe komt het gevoel van verlamming?

Dergelijke situaties komen vooral voor wanneer men teveel alcohol heeft gedronken. Je lichaam reageert niet goed meer op bepaalde prikkels. Als je verkeerd ligt zal je lichaam je verkeerde positie vanzelf corrigeren. Als je teveel alcohol hebt genuttigd reageert je lichaam niet goed meer. Je lichaam blijft in een verkeerde houding liggen. Als dat gebeurt kunnen zenuwbanen bekneld raken. Zenuwen zitten overal in je lichaam en sturen elektrische stroompjes van de ene plek naar de andere.

Zenuwen en tintelend gevoel

Als er een zenuw bekneld raakt (bijvoorbeeld in je arm of oksel) kan je arm verlammend aanvoelen. Als je arm weer in een goede positie wordt gelegd komt de zenuwbaan weer vrij. Het koude gevoel en het gevoel van verkramping heeft vaak niets te maken met bloedvaten die bekneld zitten. Niet alleen alcohol kan ervoor zorgen dat je lichaam niet goed meer reageert op verkeerde lichaamsposities. Ook wanneer je enorm uitgeput bent of veel stress ondervindt kan je lichaam (eigenlijk je hersenen) het soms niet meer aan.

Tintelend gevoel in je linkerarm

Wanneer je plotseling een tintelend gevoel in je linkerarm (schouder) waarneemt en ook nog eens druk op de borst voelt, kan er meer aan de hand zijn dan een zenuw die bekneld zit. Wanneer het hart niet goed meer functioneert kunnen tintelingen en een doof gevoel in de linkerzijde van je lichaam een voorbode zijn voor eventuele hartfalen in de nabije toekomst. Ga zo snel mogelijk naar de huisarts, zeker wanneer u in een risico groep behoort.

Carpaal Tunnel Syndroom

Een doof gevoel in je handen is ook erg vervelend. De oorzaak kan een zenuw zijn (nervus medianus) die bekneld zit. De zenuw waar het omgaat is de middelste armzenuw en zit dan ter plaatse van de pols bekneld. De klachten komen vooral voor bij vrouwen. De klachten bestaan met name uit een doof en tintelend gevoel aan de binnenkant van de hand. Het kan ook voorkomen dat je een prikkelend en wat pijnlijk gevoel in de vingers hebt. Wat minder vaak voorkomt is uitstraling van de pijn naar de armen en schouders. Als je deze klachten hebt kun je het beste naar de huisarts gaan.
© 2012 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersCarpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersBij Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is er sprake van een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) in de pol…
Mijn lichaam tintelt: een overgevoelig lichaamMijn lichaam tintelt: een overgevoelig lichaamEen tintelend gevoel in je lichaam kan erg vervelend zijn. Je kunt je moe en slap voelen als je het gevoel overkomt van…
Doof en tintelend gevoel in het gezicht: wat kan het zijn?Doof en tintelend gevoel in het gezicht: wat kan het zijn?Een klacht dat veel mensen treft is het hebben van een doof, tintelend en soms slapend of duizelig gevoel in het hoofd,…
Tintelende duim, wijsvinger of middelvinger: zenuwbeknellingTintelende duim, wijsvinger of middelvinger: zenuwbeknellingEen tintelende vinger is een vervelend probleem. Heb je last van een (voortdurende) pijn en een doof en tintelend gevoel…

Conjunctivitis (Bindvliesontsteking)Conjunctivitis (Bindvliesontsteking)Conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies. Het bindvlies is een slijmvlies wat buiten het oog zit. Lees hierond…
Oorzaken en behandelen van spatadersOorzaken en behandelen van spatadersSpataders komt vaak voor bij volwassen, vooral bij vrouwen. Het komt voornamelijk voor op de benen en kunnen soms ook pi…
Bronnen en referenties
  • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/carpaaltunnelsyndroom.htm
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.