Pijnlijke duim: oorzaken en symptomen van pijn in de duim

Pijnlijke duim: oorzaken en symptomen van pijn in de duim Pijnlijke duim is knap lastig. Pijn in de duim kan in één duim of beide duimen gevoeld worden. Trauma of letsel van het zachte weefsel en de botten van de duim, kan leiden tot ernstige pijn in het duimgewricht. Pijn in de duim kan worden veroorzaakt door een aandoening of letsel van de botten, gewrichten, pezen, zenuwen, spieren, bindweefsel, huid, of zelfs de nagels. Een pijnlijke duim kan worden geassocieerd met zwelling en stijfheid. De klachten kunnen steeds aanwezig zijn of intermitterend. Vaak wordt de pijn in de duim erger bij het maken van een beweging van de duim, bij buigen of kracht zetten. De pijn in de duim kan worden omschreven als een scherpe, doffe, brandende of kloppende pijn, die varieert in intensiteit van matig tot zeer ernstig. In enkele gevallen gaat het bij pijn in de duim over afgeleide of uitstralingspijn. De pijn die wordt gevoeld in een duim kan worden veroorzaakt door ziekte of letsel van het ruggenmerg of een beknelde zenuw in schouder, elleboog of pols.

Een pijnlijke duim: meer dan alleen vervelend

Je duim is misschien klein, maar speelt een enorme rol in je dagelijks leven. Van het vastpakken van een kop koffie tot het versturen van een appje – de duim is overal bij betrokken. Wanneer je duim pijn doet, kan dit dan ook een flinke impact hebben op je dagelijkse bezigheden. Een pijnlijke duim kan verschillende oorzaken hebben, zoals overbelasting, ontsteking, of zelfs een breuk. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zodat je de juiste behandeling kunt kiezen en snel weer pijnvrij kunt functioneren.

  • Martijn was altijd dol op lezen. Hij had net een nieuw, spannend boek gekocht en kon niet wachten om erin te beginnen. Avondenlang zat hij op de bank met het dikke boek in zijn hand, waarbij zijn duim het gewicht ondersteunde. Na een paar dagen merkte hij echter dat zijn duim steeds pijnlijker werd. Wat eerst een gezellige ontspanning was, werd nu steeds ongemakkelijker. Uiteindelijk bleek dat de houding waarin hij het boek vasthield zijn duim overbelastte. De oplossing? Een e-reader die lichter in de hand lag en een boekstandaard, zodat zijn duim even rust kreeg. Soms kan een kleine aanpassing een wereld van verschil maken voor je duim.

De duim / Bron: M.Minderhoud, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De duim / Bron: M.Minderhoud, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De anatomie van de duim: een kleine held

Je duim lijkt misschien een eenvoudig onderdeel van je hand, maar het is eigenlijk een wonder van techniek. Zonder de duim zou ons leven een stuk lastiger zijn – van het openen van een pot pindakaas tot het vasthouden van je telefoon, de duim maakt het allemaal mogelijk. Maar wat gebeurt er als deze kleine held pijn gaat doen? Om dat beter te begrijpen, moeten we naar de anatomie kijken. Wat maakt de duim zo bijzonder en gevoelig voor blessures?

Botstructuur
De duim is opgebouwd uit drie botten: het middenhandsbeentje en twee kootjes. Deze botten zijn verbonden met de rest van je hand via het CMC-gewricht (carpometacarpaal gewricht), dat als het ware de hoeksteen vormt van je duim. Dit gewricht is wat de duim zijn grote bewegingsvrijheid geeft en zorgt voor die unieke tegen-over-de-vingers beweging. Helaas is het CMC-gewricht ook de plek waar vaak artrose optreedt, waardoor elke beweging pijnlijk wordt en zelfs de kleinste taken, zoals het openen van een flesje, een uitdaging worden.

De gewrichten
Je duim bevat drie gewrichten die samen voor kracht en precisie zorgen. Het CMC-gewricht geeft de duim flexibiliteit, terwijl het MCP- en IP-gewricht (respectievelijk het metacarpofalangeale en interfalangeale gewricht) helpen bij buigen en strekken. Ze werken allemaal samen als een geoliede machine, en dat maakt de duim zo veelzijdig. Wanneer één van deze gewrichten ontstoken raakt – zoals bij reuma – wordt elke beweging pijnlijk, alsof je scharnier olie mist en begint te piepen.

Spieren en pezen
De duim heeft krachtige spieren die ervoor zorgen dat je kunt grijpen, duwen, en zelfs verfijnde bewegingen kunt uitvoeren. Spieren zoals de flexor pollicis longus en extensor pollicis longus zijn verantwoordelijk voor het buigen en strekken van de duim. Deze spieren werken samen met pezen die als touwtjes over de gewrichten lopen. Maar wanneer deze pezen overbelast raken – bijvoorbeeld bij het syndroom van De Quervain, dat vaak voorkomt bij nieuwe moeders of mensen die veel tillen – kan de pijn fel zijn en elke beweging moeilijk maken.

Ligamenten: stabiliteit voor de superheld
Ligamenten zijn de onzichtbare bewakers van je duim. Ze houden de gewrichten bij elkaar en zorgen voor stabiliteit. Een van de belangrijkste ligamenten is het ulnaire collaterale ligament, dat aan de binnenkant van de duim zit. Dit ligament raakt vaak beschadigd bij een zogenaamde “skiduim” – denk aan een val waarbij de duim naar achteren wordt gebogen. De duim voelt dan instabiel en pijnlijk aan, en het grijpen van voorwerpen kan lastig worden. Zonder sterke ligamenten verliest de duim zijn superkracht, en dat merk je al snel in het dagelijks leven.

Zenuwen en bloedvaten: de gevoelslijnen van de duim
De duim is rijkelijk voorzien van zenuwen die zorgen voor gevoel en precisie. De nervus medianus en nervus radialis zijn belangrijk voor zowel motoriek als gevoel. Wanneer deze zenuwen bekneld raken, zoals bij het carpaal tunnel syndroom, kun je tintelingen, pijn of zelfs gevoelloosheid ervaren. Dit is alsof je duim langzaam “in slaap valt” en niet meer goed wil samenwerken. Daarnaast zijn bloedvaten van cruciaal belang voor een gezonde duim. Goede doorbloeding betekent beter herstel van blessures en minder kans op complicaties.

Wat betekent dit voor een pijnlijke duim?
Een pijnlijke duim is dus vaak het gevolg van een complex samenspel van botten, gewrichten, spieren, pezen, ligamenten en zenuwen. Of het nu gaat om artrose, tendinitis, ligamentbeschadiging of zenuwcompressie – de exacte locatie en aard van de pijn geven aanwijzingen over welk deel van de duim is aangetast. Kennis van de anatomie helpt ons niet alleen de oorzaak van de pijn te begrijpen, maar ook welke behandelingen het meest effectief zijn om de functie van de duim weer optimaal te herstellen.

Epidemiologie van een pijnlijke duim: wie, wat en waar?

Pijn in de duim lijkt misschien een klein probleem, maar het komt wereldwijd vaker voor dan je zou denken. De oorzaken zijn uiteenlopend: van eenvoudige overbelasting door dagelijkse activiteiten tot aandoeningen zoals artrose of reuma. Laten we eens dieper in de cijfers duiken en kijken naar de epidemiologie van een pijnlijke duim: wie heeft er last van, en hoe verschillen de cijfers tussen verschillende bevolkingsgroepen en landen?

Man versus vrouw: de cijfers op een rij
Als we naar de verdeling tussen mannen en vrouwen kijken, zien we dat vrouwen vaker last hebben van pijn in de duim dan mannen. Dit verschil komt vooral naar voren bij aandoeningen zoals duimartrose en het syndroom van De Quervain. Het syndroom van De Quervain wordt bijvoorbeeld bij vrouwen ongeveer vier keer zo vaak gediagnosticeerd als bij mannen. Deze aandoening treedt vaak op tijdens zwangerschap of bij nieuwe moeders die hun baby veel oppakken, wat kan leiden tot overbelasting van de pezen in de duim. Bij artrose speelt de leeftijd ook een belangrijke rol – bij vrouwen zien we dat het risico aanzienlijk toeneemt na de menopauze.

Kind versus volwassene: komt het ook bij kinderen voor?
Hoewel pijn in de duim voornamelijk een probleem is bij volwassenen, kunnen kinderen er soms ook last van hebben, zij het veel minder vaak. Bij kinderen gaat het vaak om acute blessures, zoals een gekneusde of gebroken duim na een val tijdens het spelen of sporten. Chronische duimklachten zoals artrose of tendinitis komen bij kinderen zelden voor, aangezien deze aandoeningen meestal het gevolg zijn van langdurige belasting en veroudering van de gewrichten. Bij volwassenen ligt de oorzaak vaker in overbelasting, herhaald gebruik, of ouderdomsgerelateerde aandoeningen.

Nederland en België: vergelijkbare klachtenpatronen
In Nederland en België zijn de cijfers voor pijnlijke duimen redelijk vergelijkbaar. In beide landen zien we een hoge prevalentie van duimartrose onder oudere volwassenen, en aandoeningen zoals het syndroom van De Quervain komen vaak voor bij mensen die herhaaldelijke grijppatronen uitvoeren, zoals jonge ouders en mensen met beroepen waarbij de handen intensief worden gebruikt. De vergrijzing in zowel Nederland als België leidt ertoe dat duimklachten, en met name artrose, steeds vaker voorkomen. Ongeveer 10 tot 15% van de 55-plussers in Nederland en België krijgt te maken met duimartrose. In beide landen wordt er steeds meer aandacht besteed aan preventie en vroegtijdige behandeling om de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.

Wereldwijde verschillen: leefstijl en arbeid spelen een rol
Wereldwijd zien we enkele opvallende verschillen in de prevalentie van pijnlijke duimen. In westerse landen zoals de Verenigde Staten, Canada en West-Europese landen komt duimartrose bijvoorbeeld veel vaker voor dan in ontwikkelingslanden. Dit heeft onder andere te maken met de levensstijl: in landen waar mensen veel handarbeid verrichten, zijn de handen en duimen vaak sterker ontwikkeld, wat mogelijk beschermend werkt tegen bepaalde vormen van artrose. Tegelijkertijd komen door moderne technologie ook nieuwe problemen naar voren: bijvoorbeeld "smartphone-duim", veroorzaakt door het vele swipen en typen op mobiele apparaten, is een groeiend probleem in landen waar smartphones veelvuldig worden gebruikt.

Feitjes en cijfers: wist je dat...
  • Ongeveer 1 op de 3 mensen boven de 65 jaar heeft last van artrose in de duim, met een hogere prevalentie bij vrouwen.
  • Het syndroom van De Quervain komt wereldwijd vier keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen en wordt ook wel "moederpols" genoemd vanwege de associatie met het optillen van baby's.
  • In Nederland en België is duimartrose verantwoordelijk voor een significant deel van de handgerelateerde klachten bij mensen boven de 55 jaar, met naar schatting tussen de 10 en 15% van deze groep die ermee te maken krijgt.
  • Mensen die voor hun werk veel met hun handen moeten doen, zoals kappers, schilders, en musici, hebben een verhoogd risico op duimklachten.
  • In landen zoals India en China komt duimartrose minder vaak voor, mogelijk door verschillen in dieet, handarbeid en lichaamsbeweging.

Symptomen van pijnlijke duim

Pijn in de duim kan gepaard gaan met de volgende symptomen:
  • blauwe plekken
  • een beperkt bewegingsbereik
  • functiebeperking
  • een bloeding
  • een knobbeltje of bultje
  • problemen met grijpen of knijpen
  • verminderde kracht
  • stijfheid
  • warmte
  • zwelling

Pijn in de duim kan mild tot ernstig zijn en steeds aanwezig zijn of met tussenpozen optreden. De pijn kan ervaren worden bij buigen en strekken of ook in ontspannen toestand van de duim. De pijn kan ervaren worden als scherp, stekend, dof, kloppend of brandend. Duimpijn kan uitstralen naar andere gebieden zoals het polsgewricht. Er kan ook sprake zijn van uitstralingspijn aan de duim, waarbij de pijn afkomstig is van een probleem elders in het lichaam, zoals een beknelde zenuw in de schouder, de elleboog of de pols of een probleem met het ruggenmerg.

Ontstaansmechanisme van een pijnlijke duim

Een pijnlijke duim lijkt misschien een eenvoudig ongemak, maar de oorzaak is vaak verweven met de complexe anatomie, biomechanica en fysiologie van deze kleine maar krachtige structuur. De duim is uniek – een meesterwerk van evolutie – en speelt een centrale rol in grip, precisie en dagelijkse bewegingen. Wanneer pijn zich aandient, kan dat een verstoring betekenen van de subtiele balans tussen pezen, gewrichten, spieren, en zenuwen. Hier is een diepgaande verkenning van de mechanismen achter een pijnlijke duim.

De biomechanische druk: overbelasting en repetitieve bewegingen
De duim wordt voortdurend ingezet, vaak meer dan we ons realiseren. Bij elke beweging – van typen op een toetsenbord tot het openen van een pot – staan de gewrichten en pezen van de duim onder aanzienlijke druk.

Bij overbelasting of repetitieve bewegingen kan het evenwicht worden verstoord. De pezen die de beweging van de duim aansturen, raken geïrriteerd en ontstoken, een aandoening die bekendstaat als tendinitis. Dit veroorzaakt pijn, stijfheid en een trekkend gevoel langs de basis van de duim. Denk aan een pianist die urenlang oefent of iemand die zijn telefoon onophoudelijk gebruikt: microtrauma’s stapelen zich op totdat het lichaam protesteert.

Artrose: de stille sloper
Een andere veelvoorkomende oorzaak van een pijnlijke duim is artrose, specifiek in het duimbasisgewricht (CMC-gewricht). Hier, waar de duim zich verbindt met de pols, ligt een cruciaal scharnierpunt dat vaak wordt aangetast door slijtage.

Bij artrose wordt het kraakbeen dat de gewrichtsoppervlakken beschermt dunner en minder veerkrachtig. Dit leidt tot wrijving tussen de botten, ontsteking, en pijn, vooral tijdens het grijpen of knijpen. Het proces is traag maar onverbiddelijk – de duim voelt stijver, zwakker, en uiteindelijk pijnlijker.

Acute trauma: een plotselinge verstoring
Soms ontstaat pijn abrupt door een ongeluk, zoals een val waarbij de duim wordt omgebogen of gekneusd. Dit soort trauma kan leiden tot verstuikingen, waarbij de ligamenten die het gewricht stabiliseren worden uitgerekt of gescheurd.

In ernstigere gevallen kan een botbreuk of dislocatie optreden, wat onmiddellijke en intense pijn veroorzaakt. Het stuiterende effect van het trauma verspreidt zich door de zachte weefsels, zenuwen en botten, wat zwelling, blauwe plekken, en gevoeligheid veroorzaakt.

Ontsteking als stille veroorzaker
Ontstekingsaandoeningen zoals reumatoïde artritis of jicht kunnen ook pijn in de duim veroorzaken. Bij reumatoïde artritis vallen het immuunsysteem en ontstekingsprocessen het synovium (gewrichtsvloeistofmembraan) aan, waardoor de duim stijf, pijnlijk en gezwollen raakt.

Bij jicht is het een ophoping van urinezuurkristallen die plotselinge en intense pijn in de duim kan veroorzaken, vaak gepaard met roodheid en warmte in het gewricht.

Zenuwcompressie: het onzichtbare obstakel
De duim wordt gevoed door een fijn netwerk van zenuwen, waaronder de nervus medianus, die door de carpale tunnel loopt. Bij compressie van deze zenuw, zoals bij het carpaletunnelsyndroom, kan pijn in de duim uitstralen. Dit type pijn gaat vaak gepaard met tintelingen, gevoelloosheid, of een brandend gevoel.

Spier- en peesbalans: het samenspel dat uit balans raakt
De spieren en pezen die de beweging van de duim coördineren, werken samen als een perfect afgestelde machine. Als deze balans wordt verstoord, bijvoorbeeld door een verkeerde houding van de hand of een verstoorde spierfunctie, kan pijn optreden. De quervain-tendinitis, een aandoening waarbij de pezen aan de duimzijde van de pols ontstoken raken, is een klassiek voorbeeld van een dergelijke verstoring. Elke beweging, hoe klein ook, voelt dan alsof er een trekhaak aan de duim is bevestigd.

Psychosomatische invloeden: stress en spanning
Niet alle pijnlijke duimen hebben een puur fysieke oorzaak. Stress en spanning kunnen leiden tot verhoogde spierspanning in de hand en duim, wat subtiele maar aanhoudende pijn veroorzaakt. Deze vorm van pijn is vaak moeilijk te lokaliseren en kan zich manifesteren als een diffuus ongemak.

Botjes in de duim (uiterst links) / Bron: Dr. Johannes Sobotta, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botjes in de duim (uiterst links) / Bron: Dr. Johannes Sobotta, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Oorzaken van duimpijn

Een pijnlijke duim kan verschillende oorzaken hebben, zoals een trauma of problemen die zich voordoen in een of meer van de volgende onderdelen:

  • Een pijnlijke duim kan verschillende oorzaken hebben, zoals een trauma of problemen die zich voordoen in een of meer van de volgende onderdelen:
  • De botten: De duim bestaat uit drie botten – het middenhandsbeentje en twee kootjes – die voor de stevigheid en structuur van de duim zorgen. Breuken of scheurtjes in deze botten kunnen hevige pijn en functieverlies veroorzaken.
  • De duimbasis: De basis van de duim, ook wel het CMC-gewricht genoemd, is waar de duim verbindt met de rest van de hand. Dit gewricht is gevoelig voor slijtage (artrose), wat leidt tot pijn en stijfheid, vooral bij het vastpakken van voorwerpen.
  • De huid: De huid van de duim kan geïrriteerd of beschadigd raken door bijvoorbeeld brandwonden, snijwonden, of eczeem. Dit kan leiden tot pijnlijke plekken en verminderde functionaliteit van de duim.
  • Het vlezige gedeelte: Het zachte weefsel van de duim, inclusief vet- en spierweefsel, zorgt voor bescherming en demping. Blauwe plekken of kneuzingen van dit vlezige gedeelte kunnen pijn en gevoeligheid veroorzaken.
  • De (twee) duimkootjes: De twee kootjes (het proximale en distale kootje) vormen de basisstructuur van de duim zelf. Blessures, zoals breuken of dislocaties, kunnen pijn en bewegingsbeperkingen in de duimkootjes veroorzaken.
  • De ligamenten rond de duim: Ligamenten zijn de stevige, vezelachtige banden die de botten bij elkaar houden en de gewrichten stabiliseren. Een veelvoorkomende blessure aan de duim is de zogenaamde "skiduim", waarbij het ulnaire collaterale ligament beschadigd raakt, vaak door overmatige kracht of overrekking.
  • De nagel: Een beschadigde nagel, bijvoorbeeld door een klap of bijtgedrag, kan zeer pijnlijk zijn. Een gescheurde of blauwe nagel kan leiden tot ontstekingen en gevoeligheid.
  • De pezen: Pezen verbinden de spieren met de botten en zorgen ervoor dat de duim kan bewegen. Ontsteking van deze pezen, zoals bij tendinitis of het syndroom van De Quervain, kan pijn en bewegingsbeperkingen veroorzaken, vooral bij het maken van herhaalde bewegingen.
  • De spieren: De duimspieren zijn verantwoordelijk voor de kracht en precisie van de duim. Verstuikingen, verrekkingen of spierkrampen kunnen leiden tot pijn en een verminderd vermogen om dagelijkse handelingen uit te voeren.
  • De zenuwen: De duim wordt van gevoel en motorische aansturing voorzien door zenuwen zoals de nervus medianus en nervus radialis. Zenuwbeknellingen of beschadigingen kunnen leiden tot tintelingen, pijn of gevoelloosheid, wat een grote impact heeft op de functionaliteit van de duim.
  • Het bindweefsel: Bindweefsel houdt de verschillende structuren van de duim bij elkaar en zorgt voor ondersteuning. Aandoeningen zoals de ziekte van Dupuytren kunnen ervoor zorgen dat het bindweefsel zich abnormaal ontwikkelt en littekenweefsel vormt, wat pijn en misvormingen kan veroorzaken.
  • Het kraakbeen: Het kraakbeen is een glad weefsel dat de gewrichtsoppervlakken bekleedt en zorgt voor een soepele beweging van de duimgewrichten. Slijtage van het kraakbeen, zoals bij artrose, kan leiden tot pijn, stijfheid en beperkte bewegingsvrijheid.
  • Het duimgewricht: De duim heeft drie gewrichten – het CMC-gewricht, MCP-gewricht en IP-gewricht – die zorgen voor de grote beweeglijkheid en precisie. Ontstekingen of blessures van deze gewrichten kunnen leiden tot pijn en zwelling, wat een grote invloed heeft op de dagelijkse handfunctie.
  • Het gewrichtsbandje: De gewrichtsbandjes zijn verantwoordelijk voor het stabiliseren van de gewrichten. Beschadigingen aan deze bandjes, bijvoorbeeld door verstuikingen, kunnen leiden tot instabiliteit en pijn, vooral bij het uitvoeren van grijpbewegingen.

Pijn in duim bij buigen of kracht zetten door artrose

Bij artrose gaat het kraakbeen van de gewrichten in kwaliteit achteruit; het wordt dunner en zachter. De botten wrijven hierdoor tegen elkaar aan, wat schadelijk is voor het gewricht. Dit kan leiden tot klachten als stijfheid en gewrichtspijn. Pijn is het eerste en meest voorkomende symptoom van duimartrose. Pijn kan optreden aan de basis van je duim bij het vastpakken van voorwerpen met de duim en vingers, de zogeheten 'pincetgreep'. Bijvoorbeeld bij het openen van potjes, het autoportier of het omdraaien van sleutels. Andere tekenen en symptomen kunnen bestaan uit:
  • Zwelling, stijfheid en gevoeligheid aan de basis van de duim;
  • Verminderde kracht als je iets probeert vast te pakken;
  • Verminderd bereik van de beweging; en
  • De aangedane duim kan opzetten bij gebruikt en het gewricht lijkt daarbij uit de kom te gaan.

Ziekte van Dupuytren / Bron: Frank C. Müller, Baden Baden, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Ziekte van Dupuytren / Bron: Frank C. Müller, Baden Baden, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Ziekte van Dupuytren

Bij de ziekte van Dupuytren of fibromatosis facialis palmaris ontstaat er een streng en/of knobbeltje(s) tussen de handpalm en de vingers, wat uiteindelijk kromstand tot gevolg heeft. Dit kan interfereren met het doen van alledaagse activiteiten. Deze verharding manifesteert zich veelal in de ringvinger en pink, maar de duim en andere vingers kunnen ook aangedaan zijn. De ziekte van Dupuytren kan in beide handen voorkomen.

Pijnlijke duim door gekneusde of verstuikte duim

Een verstuikte of gekneusde duim is vaak het gevolg van een botsing of een trauma op de vinger. Je laat een (zwaar) voorwerp op je vinger vallen, of je slaat met een hamer of ander gereedschap op op je duim. Sporters kunnen ook last krijgen van een duimverstuiking, bijvoorbeeld door een bal die verkeerd op de duim terechtkomt.

Pijn in duim door overbelasting (syndroom van De Quervain)

Het syndroom van De Quervain of stenoserende tenosynovitis is een gevolg van een peesontsteking van duim en pols en hangt nauw samen met repeterende bewegingen van de duim en ongewone polsposities. Het wordt vaak gezien bij overbelasting, bijvoorbeeld na langdurig werken in de tuin, klussen of breien. De pezen van duimspieren zijn geïrriteerd, wat klachten geeft. De zijkant van de pols, aan de duimzijde, is gevoelig of pijnlijk en kan dik worden. je kunt moeite hebben om iets vast te pakken en het buigen van de duim, dwars over je handpalm, is pijnlijk.

Gebroken duim

Een gebroken duim(basis) ontstaat vaak door een directe klap in de asrichting van de duim, door een vuistslag of een val op de duim. Symptomen zijn een pijnlijke en gezwollen duimbasis. De duim kan enigszins verplaatst zijn richting de handpalm. De duimbasis is instabiel en er is sprake van verminderde knijpkracht.

Reuma in de duim

Bij reumatoïde artritis ofwel ontstekingsreuma, zijn gewrichten vaak langdurig ontstoken. Reumatoïde artritis van de hand kan onder meer leiden tot instabiele pols-, vinger- en duimgewrichten en misvormingen waarbij een buigstand optreedt in het middelste gewricht van de vinger en overstrekking in het eindgewricht.

Een bowlers-duim kan voorkomen worden door andere techniek toe te passen / Bron: Sharonang, PixabayEen bowlers-duim kan voorkomen worden door andere techniek toe te passen / Bron: Sharonang, Pixabay

Bowlers-duim

Deze ontstaat door compressie van de ulnaire digitale zenuw van de duim als gevolg van druk door de gaten van de bowling-bal. Het wordt vooral gezien bij beginnende bowlers.

Triggerfinger

Een triggerfinger wijst op een ontsteking van de buigpees van je vinger, welke van de handpalm naar je vinger toeloopt. Er ontstaat hierdoor een zwelling van de pees. Een triggerduim begint veelal met pijn of een vervelend gevoel aan de basis van de duim. Bij krachtig buigen kan de pees een stuk doorspringen, vandaar de naam 'triggerfinger'.

Mallet duim

Een mallet duim is een zeldzaam verschijnsel. Het gaat hierbij om letsel van de strekpees ter hoogte van het eindkootje. Het ontstaat vaak doordat je met een gestrekte duim stoot. Pijn en zwelling staan hierbij voorop. Verder hangt het eindkootje af. Deze kan niet meer actief gestrekt worden.

Pijn in de duim en zwelling door skiduim

Een skiduim treedt op wanneer de gewrichtsband die aan de binnenzijde van de duim ligt, scheurt, verrekt of verslapt. Pijn en zwelling van de binnenzijde van het onderste duimgewricht staat hierbij voorop.

Zenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nlZenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nl

Carpaal tunnel syndroom (CTS)

Bij het carpaal tunnel syndroom heb je last van pijn en een doof en tintelend gevoel in duim en wijsvinger, middelvinger en/of (een deel van de) ringvinger, door beknelling van een zenuw in de pols, in de zogenaamde carpale tunnel. Vooral 's nachts heb je last van de klachten.

Zenuwcompressie (radiale zenuwcompressie)

Soms is de boosdoener van die vervelende duimpijn niet direct zichtbaar. Bij zenuwcompressie ontstaat er druk op een zenuw die door de pols of onderarm loopt, wat kan leiden tot pijn, tintelingen of een branderig gevoel in de duim. Dit soort ongemak voelt alsof je hand voortdurend "slaapt," en de simpelste taken – zoals het vastpakken van een koffiekop – kunnen plots een uitdaging worden. Voorbeeld: Sandra, een fervent hiker, merkte dat haar duim pijnlijk en gevoelloos werd na lange wandelingen waarbij ze haar wandelstokken stevig vasthield. De diagnose? Radiale zenuwcompressie.

Een ganglioncyste op de pols / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een ganglioncyste op de pols / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Ganglion cyste

Een kleine, onschuldig lijkende bult kan plots een wereld van pijn veroorzaken. Een ganglioncyste is een met vocht gevulde zwelling die vaak verschijnt bij gewrichten, zoals die in de duim. Hoewel ze meestal onschadelijk zijn, kan de cyste druk uitoefenen op omliggende zenuwen, wat scherpe, stekende pijn veroorzaakt. Een eenvoudige handeling, zoals het schrijven van een boodschap op een ansichtkaart, kan hierdoor een lastige klus worden. Voorbeeld: Bas, een fanatieke schaker, begon een bobbel op zijn duimgewricht op te merken, wat pijn veroorzaakte bij elke zet die hij maakte op het schaakbord.

Psoriasis artritis

Als je te maken hebt met psoriasis, kan je ook pech hebben met een pijnlijke bijkomstigheid: psoriasis artritis. Deze vorm van ontstekingsreuma kan de gewrichten in de duim treffen, waardoor zwelling, pijn en stijfheid optreden. Opstaan en direct een pen vastpakken om de dag te beginnen, kan dan ineens voelen alsof je door cement beweegt. Voorbeeld: Anouk, die al jaren met psoriasis leefde, werd verrast door een stekende pijn in haar duim terwijl ze bezig was met haar favoriete hobby: schilderen. Psoriasis artritis bleek de oorzaak.

Tendinitis van de duim

Wanneer de pezen in je duim overbelast raken, kan dit leiden tot tendinitis: een pijnlijke ontsteking van de pezen. Peesontsteking van de duim staat bekend als De Quervain tendinitis en het treedt op wanneer de pezen rond de basis van de duim geïrriteerd of ontstoken zijn. Dit kan je beperken in het dagelijks leven. Dingen zoals een boodschappentas optillen of zelfs gewoon typen op een smartphone kunnen intense pijn opwekken. Voorbeeld: Mark, een grafisch ontwerper, merkte dat zijn duim na lange dagen van schetsen en ontwerpen een stekende pijn gaf. Het bleek tendinitis van de duim te zijn.

Koudeletsel

Voor degenen die veel buiten in de kou werken of sporten, kan een koudeletsel in de duim optreden. Dit komt voor wanneer de blootstelling aan koude temperaturen de bloedtoevoer naar de duim vermindert, wat kan leiden tot stijfheid, gevoelloosheid en pijn. Denk maar aan een skiër die na uren op de piste merkt dat zijn duim niet alleen koud is, maar ook pijnlijk en moeilijk te bewegen. Voorbeeld: Thomas, een postbode, moest bij temperaturen onder nul brieven bezorgen. Na zijn ronde had hij pijn in zijn duim, veroorzaakt door het koudeletsel dat hij had opgelopen tijdens zijn tocht door de winterkou.

Cubital tunnel syndroom

Hoewel dit syndroom meestal geassocieerd wordt met elleboogklachten, kan de pijn ook uitstralen naar de hand en duim. Het ontstaat door druk op de nervus ulnaris, die langs de binnenkant van de elleboog loopt. Het gevolg is een dof, zeurend gevoel dat door de onderarm trekt en uiteindelijk de hand en duim bereikt, waardoor zelfs het sturen van een simpele tekst op je telefoon pijnlijk kan zijn. Voorbeeld: Lisa, een receptioniste, klaagde over pijn in haar duim die begon in haar elleboog. De diagnose: cubital tunnel syndroom, veroorzaakt door het urenlange typen en bellen achter haar bureau.

Jicht in voet (grote teen) / Bron: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Jicht in voet (grote teen) / Bron: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Jicht in de duim

Jicht, vaak bekend als een aandoening van de grote teen, kan zich verrassend genoeg ook in de duim manifesteren. Deze aandoening ontstaat door een ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten en veroorzaakt plotselinge, intense pijn. Een jichtaanval in de duim gaat gepaard met zwelling, roodheid en warmte in het gewricht, wat de dagelijkse handelingen zoals grijpen of schrijven bemoeilijkt. De duim, een essentieel onderdeel van de hand, wordt door zijn intensieve gebruik een onverwachte locatie voor deze pijnlijke aandoening.

Ongeveer 4% van de volwassenen wereldwijd krijgt te maken met jicht, waarbij factoren zoals voeding en levensstijl een belangrijke rol spelen. Een dieet rijk aan purinebevattende voedingsmiddelen zoals rood vlees en zeevruchten, samen met overmatig alcoholgebruik, kan het risico op een aanval vergroten. Een concreet voorbeeld is een man van middelbare leeftijd die na een overvloedige maaltijd plotseling wakker wordt met een stekende pijn in zijn duim. De onvermogen van het lichaam om overtollig urinezuur efficiënt te verwerken zorgt voor deze acute ontsteking in het gewricht.

Langdurige onbehandelde jicht kan leiden tot chronische gewrichtsschade en de vorming van zichtbare knobbels, bekend als tophi, rond de duim. Deze harde ophopingen van kristallen beperken de beweging en veroorzaken blijvende ongemakken. Door vroegtijdige diagnose en aanpassingen in voeding en levensstijl, zoals het verminderen van purinerijke producten, kan niet alleen de pijn worden verlicht maar ook de kans op toekomstige aanvallen worden geminimaliseerd. De duim behoudt daarmee zijn cruciale rol in het dagelijks leven.

Wanneer medische hulp inschakelen?

Huisarts raadplegen

Een pijnlijke duim kan je dagelijkse bezigheden behoorlijk beïnvloeden. Denk maar eens aan al die kleine handelingen waar je je duim voor nodig hebt – van het vastpakken van een kop koffie tot het openen van een deur. Vaak zijn de klachten tijdelijk en gaan ze vanzelf over met rust en wat zorg. Maar wanneer is het tijd om toch de huisarts te bellen?

Raadpleeg bij aanhoudende of verergerende klachten je huisarts. Als de pijn langer dan een paar weken aanhoudt, zelfs nadat je zelfzorgmaatregelen hebt genomen, zoals rust, ijsapplicatie en eventueel het dragen van een spalk, is het tijd om naar de huisarts te gaan. Maak ook een afspraak met je huisarts als de pijn of de functiebeperking ervoor zorgt dat je dagelijkse activiteiten verstoord raken – bijvoorbeeld als je je werk niet meer kunt doen, of moeite hebt met huishoudelijke taken.

De huisarts kan onderzoeken wat er precies aan de hand is en je doorverwijzen naar een specialist als dat nodig is. Dit is vooral belangrijk bij tekenen van onderliggende aandoeningen zoals artrose of ontstekingsziekten, waarbij vroegtijdige behandeling cruciaal kan zijn om verdere schade te voorkomen.

Alarmsymptomen

In sommige gevallen moet je niet wachten op een afspraak bij de huisarts, maar direct medische hulp inschakelen. Dit kan betekenen dat je naar de spoedeisende hulp moet gaan. Als je een van de volgende symptomen ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen:

Een kromme of misvormde duim
Als je duim er anders uitziet dan normaal, bijvoorbeeld als deze in een onnatuurlijke hoek staat of zichtbaar misvormd is, kan er sprake zijn van een breuk of dislocatie. In zo’n geval is onmiddellijke hulp nodig om de juiste stand te herstellen en verdere complicaties te voorkomen.

Een gebroken duim
Een breuk in de duim kan veel pijn veroorzaken en moet zo snel mogelijk worden behandeld. Symptomen zoals hevige pijn, zwelling, blauwe plekken en het niet kunnen gebruiken van de duim wijzen op een mogelijke breuk. Een arts zal een röntgenfoto maken en de juiste behandeling inzetten, zoals een spalk, gips of in sommige gevallen zelfs een operatie.

Het niet kunnen bewegen van de duim of beperkt bewegingsbereik
Als je je duim helemaal niet kunt bewegen, of als er sprake is van een sterk beperkt bewegingsbereik, kan er iets ernstigs aan de hand zijn. Dit kan wijzen op een ernstige blessure aan de pezen, spieren of ligamenten. Snelle behandeling is nodig om blijvende schade of verlies van functie te voorkomen.

Moeite met het vastpakken van voorwerpen
Als je problemen hebt met het vastpakken van voorwerpen of merkt dat je grip steeds zwakker wordt, kan dit duiden op een zenuw- of peesprobleem. Deze klachten moeten snel worden onderzocht om verdere verslechtering te voorkomen, vooral als je merkt dat je duim steeds minder kracht heeft.

Forse pijn
Pijn is vaak een teken dat er iets mis is. Forse pijn, vooral als deze gepaard gaat met zwelling of blauwe plekken, kan wijzen op een breuk, dislocatie, of ernstige ontsteking. Wacht niet te lang met hulp inschakelen, want hoe sneller de juiste behandeling wordt gestart, hoe beter de kans op volledig herstel.

Toenemende pijn in de loop van de dag
Pijn die steeds erger wordt, kan een teken zijn van een ontsteking of een aandoening die behandeling vereist. Bijvoorbeeld, bij een infectie kan de pijn steeds heviger worden, en kan er ook roodheid of warmte optreden rond het gewricht. Dit is een duidelijke indicatie om snel medische hulp te zoeken.

Onderzoek en diagnose: het ontrafelen van duimpijn

Een pijnlijke duim kan een echte spelbreker zijn. Stel je voor: je probeert 's ochtends je favoriete koffiemok vast te pakken en een scherpe pijn schiet door je hand. Of misschien merk je dat het steeds moeilijker wordt om je telefoon op te pakken. Maar wat is er precies aan de hand met die kleine maar oh zo belangrijke duim? Een nauwkeurig onderzoek en diagnose zijn essentieel om de juiste behandeling in te zetten. Laten we eens kijken naar hoe de medische wereld dit aanpakt – van eerste consult tot geavanceerde diagnostische technieken, met cijfers en voorbeelden uit Nederland en België.

De eerste stap: je verhaal vertellen

Het diagnoseproces begint vaak met een consult bij je huisarts of specialist. Dit is de eerste en wellicht belangrijkste stap, omdat je medische geschiedenis veel kan onthullen over de oorzaak van je pijn. In Nederland en België wordt er tijdens het eerste consult uitgebreid ingegaan op hoe de pijn is ontstaan, wat voor soort pijn je ervaart (scherp, dof, brandend), en welke bewegingen de pijn verergeren. Zo wordt er bijvoorbeeld gevraagd of je duim in de loop van de tijd pijnlijker is geworden of dat het een acute blessure betreft, zoals een val.

Ongeveer 30-40% van de patiënten die in Nederland en België met duimpijn naar de huisarts gaan, heeft last van chronische overbelasting als gevolg van repetitieve bewegingen. Denk bijvoorbeeld aan jonge ouders die hun baby vaak optillen en daardoor het syndroom van De Quervain ontwikkelen – ook wel "moederpols" genoemd. Bij mensen boven de 50 wordt artrose van de duim veel vaker gezien, met een prevalentie van ongeveer 10-15% in de totale populatie van deze leeftijdsgroep.

Fysiek onderzoek: kijken en voelen

Na het gesprek is het tijd voor het fysieke onderzoek. De arts kijkt hierbij naar de duim en de omliggende structuren en voert verschillende testen uit om de oorzaak van de pijn te bepalen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de arts je vraagt om bepaalde bewegingen te maken, zoals buigen en strekken van de duim, of om kracht te zetten bij het vastpakken van een voorwerp. Dit kan helpen om pijnbronnen te identificeren en zwakte te constateren.

Een veelgebruikte test bij het syndroom van De Quervain is de zogenaamde Finkelstein-test. Hierbij wordt de duim in de handpalm geplaatst, waarna de pols zijwaarts wordt gebogen. Als deze beweging pijn veroorzaakt, kan dit wijzen op het syndroom van De Quervain. In Nederland wordt deze test bij ongeveer 75% van de patiënten met pijn aan de duimzijde van de pols uitgevoerd, en het geeft vaak een duidelijk beeld van de oorzaak van de klachten.

Beeldvormend onderzoek: een kijkje onder de huid

Als het fysieke onderzoek onvoldoende duidelijkheid biedt, kan de arts besluiten om verder onderzoek te laten doen met behulp van beeldvormende technieken. Een röntgenfoto is bijvoorbeeld handig om botbreuken of slijtage aan te tonen. Bij patiënten boven de 55 jaar in Nederland en België worden röntgenfoto’s vaak gebruikt om te bevestigen of er sprake is van duimartrose. Ongeveer 40% van de oudere patiënten met chronische duimpijn krijgt een röntgenfoto voorgeschreven.

Echografie wordt steeds vaker gebruikt bij duimklachten, omdat het een gedetailleerd beeld kan geven van zachte weefsels zoals pezen en ligamenten. Dit is bijvoorbeeld handig bij het vermoeden van een peesontsteking of een scheur in de pees. Echografie is niet-invasief en kan vaak direct in de huisartsenpraktijk of bij een fysiotherapeut worden uitgevoerd.

In meer complexe gevallen kan er een MRI-scan worden gemaakt. Een MRI geeft een gedetailleerd beeld van zowel botten als zachte weefsels en kan helpen om ontstekingen, beschadigde ligamenten, of zenuwcompressies op te sporen. Dit wordt vaak gedaan bij patiënten waarbij er sprake is van aanhoudende klachten die niet met andere methoden te verklaren zijn. In België wordt een MRI vaak vergoed als de arts vermoedt dat er sprake is van ernstige schade aan de structuren van de duim.

Functietesten en zenuwonderzoek: wat werkt wel en wat niet?

Naast beeldvormend onderzoek kunnen er ook functietesten worden uitgevoerd. Dit houdt in dat de arts de kracht van je duim meet of kijkt hoe goed je zenuwen werken. Dit kan bijvoorbeeld met een grijpkrachttest, waarbij wordt gemeten hoe sterk je grip is. Een verminderde gripkracht kan wijzen op een probleem met de pezen, spieren of zenuwen.

Een zenuwgeleidingsonderzoek kan worden uitgevoerd als er een vermoeden is van een zenuwbeknelling, bijvoorbeeld bij het carpaal tunnel syndroom. Hierbij worden kleine elektrische schokjes gegeven om te meten hoe snel de zenuwen signalen doorgeven. Deze testen zijn vooral nuttig bij mensen die klagen over tintelingen of gevoelloosheid in de duim.

Voorbeeld uit de praktijk: Annelies (62 jaar)

Annelies, een 62-jarige vrouw uit Gent, had al maanden last van een zeurende pijn in haar duim. Ze merkte dat het moeilijker werd om dingen vast te houden, en zelfs een simpele taak zoals het openen van een pot werd pijnlijk. Bij de huisarts werd artrose vermoed, en een röntgenfoto bevestigde dit. Annelies kreeg het advies om een brace te dragen en oefeningen te doen om haar duim te versterken. Daarnaast werd er een corticosteroïdinjectie gegeven om de ontsteking te verminderen, wat haar veel verlichting gaf. Dankzij een combinatie van zelfzorg, medische behandeling en fysiotherapie is Annelies nu in staat om haar dagelijkse activiteiten weer grotendeels pijnvrij uit te voeren.

Conclusie: het belang van een goede diagnose

Een pijnlijke duim kan door zoveel verschillende oorzaken komen, dat een grondige diagnose essentieel is om de juiste behandeling in te zetten. Of het nu gaat om overbelasting, een breuk, artrose, of een zenuwprobleem – elk van deze aandoeningen vraagt om een andere aanpak. In Nederland en België is het gebruikelijk dat de huisarts als eerste contactpunt fungeert en daarna eventueel doorverwijst naar een specialist. Beeldvormend onderzoek, fysieke testen, en functietesten helpen om een volledig beeld te krijgen van wat er aan de hand is, zodat de juiste behandeling kan worden ingezet.

Behandeling van een pijnlijke duim

Medische behandeling

Behandeling van een pijnlijke duim bestaat uit:

OorzaakBehandeling
DuimartroseIn de vroege stadia van duimartrose, bestaat behandeling gewoonlijk uit een combinatie van niet-chirurgische behandelingen. Als je duimartrose ernstig is, kan een operatie noodzakelijk zijn.
Ziekte van DupuytrenAfhankelijk van de kromstand van de vinger(s), zijn er drie soorten operatieve behandelmogelijkheden.
Gekneusde of verstuikte duimHet is belangrijk om de duim te blijven bewegen om stijfheid te voorkomen. Pijn en zwelling kunnen worden tegengegaan door regelmatig te koelen. Een tape of brace voor de duim kan nodig zijn om deze te beschermen.
Syndroom van De QuervainBij forse pijnklachten, kan een pijnstillende gel of een pijnstiller helpen. Soms krijg je een corticosteroïdinjectie. Bij langdurige klachten kan een spalk soms helpen. Incidenteel is een operatie nodig.
Gebroken duimDe duim kan in het gips worden gezet, maar soms is een operatie nodig.
Reuma in de duimBehandeling van ontstekingsreuma richt zich op pijnverlichting en functieherstel.
Bowlers-duimBehandeling bestaat uit aanpassing van de techniek en materiaal.
TriggerfingerDe klachten kunnen vanzelf verdwijnen en zo nodig kan de zwelling rond de pees verminderd worden door een injectie met ontstekingsremmende medicijnen. Soms is een operatie nodig.
Mallet duimBehandeling vindt plaats met een speciaal spalkje.
SkiduimVaak volstaat behandeling met een gipsverband, gevolg door fysiotherapie en oefeningen.
Carpaal tunnel syndroomVerandering van werkzaamheden kan voldoende zijn om de klachten te doen verdwijnen. Het dragen van een nachtspalk kan ook helpen, evenals ontstekingsremmende medicijnen die worden geslikt of geïnjecteerd. Een operatie is soms geboden.
Zenuwcompressie (radiale zenuwcompressie)Conservatieve behandeling omvat het vermijden van overbelasting, ontstekingsremmende medicatie, en spalken. Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid. In ernstige gevallen kan chirurgische decompressie noodzakelijk zijn.
Ganglion cysteBehandeling kan bestaan uit rust, aspiratie (leegzuigen) van de cyste, of chirurgische verwijdering wanneer deze klachten veroorzaakt.
Psoriasis artritisBehandeling bestaat meestal uit ontstekingsremmende medicatie zoals NSAID’s, DMARD's zoals methotrexaat, en in sommige gevallen biologics. Fysiotherapie kan ook helpen bij het verbeteren van de gewrichtsfunctie.
Tendinitis van de duimRust, ijsapplicatie en ontstekingsremmende medicatie zijn gebruikelijke behandelingen. Het dragen van een spalk kan helpen bij het verminderen van de belasting op de pezen. Fysiotherapie en in sommige gevallen een corticosteroïdinjectie kunnen ook worden toegepast.
KoudeletselVerwarming van de aangedane delen is de primaire behandeling. In ernstige gevallen kan medicatie nodig zijn voor pijnbestrijding, of kan chirurgisch ingrijpen nodig zijn om beschadigd weefsel te verwijderen.
Cubital tunnel syndroomBehandeling bestaat uit het vermijden van overmatige elleboogflexie, het dragen van een brace of spalk tijdens de nacht, en fysiotherapie. In ernstige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn om de zenuwdruk te verminderen.
JichtBehandeling van jicht bestaat uit het verlichten van de pijn en het bestrijden van de ontsteking met NSAID's, colchicine of corticosteroïden. Langdurige preventie omvat leefstijlveranderingen, zoals een purinearm dieet, gewichtscontrole, en het gebruik van urinezuurverlagende medicatie zoals allopurinol.

Hulpmiddelen

Als je artrose of reuma hebt, kun je pijn proberen te verminderen en de beweeglijkheid van de gewrichten te verbeteren door de volgende maatregelen:
  • Handgereedschap wijzigen. Overweeg aankoop van adaptieve apparatuur, zoals potopeners, tubeknijper, sleuteldraaiers en grote ritssluitingen, die zijn ontworpen voor mensen met beperkte handkracht.
  • Vervang traditionele deurknoppen, die je met de duim moet vastpakken, door hendels.
  • Een aankleedstok vergemakkelijkt het aan- en uittrekken van jassen en broeken.
  • Een aantrekhulp voor sokken kunnen helpen en ook zijn er speciale handige schoenuittrekkers op de markt.

Botoxinjectie voor ontspanning van de spieren

Bij bepaalde aandoeningen van de duim, zoals spasticiteit of onvrijwillige spiercontracties, kan een Botoxinjectie wonderen doen. Deze behandeling ontspant de spieren en vermindert pijnlijke contracties, waardoor je weer meer vrijheid ervaart in je bewegingen. Botox zorgt ervoor dat de pijnlijke spierspanning vermindert, waardoor dagelijkse activiteiten comfortabeler worden.

Prolotherapie: stimuleren van natuurlijke genezing

Prolotherapie is een innovatieve behandeling waarbij een irriterende oplossing in het gewricht of de ligamenten wordt ingespoten. Dit proces stimuleert je lichaam om extra weefsel te produceren en versnelt de genezing. Het idee is simpel: door je lichaam een duwtje in de rug te geven, kan het zichzelf weer herstellen en de pijn in de duim verminderen.

Platelet-Rich Plasma (PRP) injecties: herstel op celniveau

Bij PRP-injecties wordt gebruikgemaakt van je eigen bloed om genezing te bevorderen. Het bloed wordt gecentrifugeerd om het rijke plasma te isoleren, dat vervolgens in de pijnlijke duim wordt geïnjecteerd. PRP bevat groeifactoren die ontstekingen verminderen en het herstel van pezen en weefsels bevorderen. Deze behandeling is bijzonder effectief bij tendinitis en andere weke delen blessures van de duim, omdat het genezing op celniveau stimuleert.

Chirurgische artrodese: stabiliteit boven mobiliteit

Als pijn door artrose of artritis ernstig is en andere behandelingen niet helpen, kan chirurgische artrodese overwogen worden. Deze procedure houdt in dat de botten in de duim permanent worden gefuseerd, zodat de pijn afneemt. Hoewel de duim na de operatie minder bewegingsvrijheid heeft, wordt de stabiliteit vergroot en kunnen pijnklachten sterk verminderen. Artrodese biedt een stabiele basis om je hand weer beter te gebruiken zonder constante pijn.

Percutane naaldfasciotomie bij de ziekte van Dupuytren

Dupuytren kan ervoor zorgen dat je vingers in een kromme stand komen te staan, waardoor de duim en hand niet optimaal kunnen functioneren. Percutane naaldfasciotomie is een minimaal invasieve ingreep waarbij de gespannen bindweefselstrengen in de hand worden losgemaakt met een naald, zodat de vingers weer rechter staan en je je hand beter kunt gebruiken. Deze techniek biedt een snel herstel zonder uitgebreide operaties.

Oefentherapie: actief herstel van de duim

Bij veel duimproblemen, van verstuikingen tot peesontstekingen, kan oefentherapie helpen om kracht en beweeglijkheid te herstellen. Onder begeleiding van een fysiotherapeut doe je specifieke oefeningen die helpen om de spieren rond de duim te versterken en de mobiliteit te verbeteren. Oefentherapie helpt ook bij het voorkomen van toekomstige blessures door de stabiliteit en functie van de duim te optimaliseren.

Ultrageluidtherapie: verzachten van pijn en ontsteking

Ultrageluidtherapie is een fysiotherapeutische techniek die gebruikmaakt van geluidsgolven om diepe weefsels te bereiken. Het helpt bij het verminderen van ontsteking en pijn in de duim. De geluidsgolven bevorderen de doorbloeding en de aanvoer van voedingsstoffen naar het aangedane gebied, wat het genezingsproces versnelt. Deze zachte maar effectieve behandeling biedt een pijnvrije manier om comfort te herstellen.

TENS (Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie): blokkeer de pijn

Bij chronische duimpijn kan een TENS-apparaat verlichting bieden. Dit apparaat zendt milde elektrische pulsen door het getroffen gebied, die de pijnsignalen blokkeren en de spieren ontspannen. Het gebruik van TENS zorgt ervoor dat je zenuwstelsel minder pijn registreert, waardoor je je hand beter kunt gebruiken zonder vervelende pijnprikkels. Deze behandeling kan gemakkelijk thuis worden toegepast, zodat je zelf de controle over je pijn behoudt.

Prognose: Wat kun je verwachten bij een pijnlijke duim?

Een pijnlijke duim kan een grote impact hebben op je dagelijks leven, maar gelukkig is de vooruitblik voor de meeste mensen positief – mits er tijdig en adequaat wordt ingegrepen. Of je nu last hebt van een acute blessure, zoals een verstuiking, of chronische pijn door artrose, de prognose hangt af van verschillende factoren. Laten we eens kijken naar wat je kunt verwachten, welke factoren van invloed zijn, en hoe de toekomst er uit kan zien voor mensen met duimklachten.

Acute blessures: een snelle hersteltijd bij de juiste zorg

Bij een acute blessure aan de duim, zoals een gekneusde of verstuikte duim, is de prognose meestal goed. Het herstel kan variëren van enkele weken tot een paar maanden, afhankelijk van de ernst van de blessure. Bijvoorbeeld, een gekneusde duim herstelt doorgaans binnen twee tot vier weken, terwijl een verstuikte duim – waarbij ligamenten zijn uitgerekt of ingescheurd – doorgaans vier tot zes weken nodig heeft om volledig te herstellen.

Met de juiste behandeling, zoals rust, het aanbrengen van ijs, compressie en mogelijk een brace of tape om de duim te ondersteunen, kan het herstel vlot verlopen. Het is belangrijk om geleidelijk aan weer te beginnen met bewegen om stijfheid en verlies van kracht te voorkomen. Fysiotherapie kan hierbij helpen om de mobiliteit en kracht terug te winnen.

Chronische aandoeningen: artrose en reuma

Bij chronische aandoeningen zoals duimartrose of reuma is de prognose meer complex. Duimartrose is een progressieve aandoening, wat betekent dat de symptomen na verloop van tijd kunnen verergeren. In Nederland heeft ongeveer 10-15% van de 55-plussers last van artrose in de duim, en bij hen kan de pijn in de loop der jaren toenemen. De behandeling richt zich hier vooral op pijnverlichting en het behouden van de mobiliteit, door middel van fysiotherapie, medicatie, braces en soms injecties.

Bij ontstekingsreuma, waarbij de gewrichten van de duim ontstoken raken, kan de vooruitgang sterk variëren. Moderne medicatie, zoals DMARD’s en biologics, heeft de prognose van reumapatiënten de laatste jaren aanzienlijk verbeterd. Ongeveer 60% van de mensen met reumatoïde artritis in Nederland ervaart met de juiste behandeling een duidelijke vermindering van klachten, waardoor zij hun dagelijkse activiteiten grotendeels kunnen blijven doen.

Pees- en zenuwproblemen: herstel met de juiste aanpak

Peesproblemen zoals het syndroom van De Quervain kunnen goed behandeld worden met rust, spalken en injecties. Bij de meeste mensen verminderen de klachten binnen enkele weken tot maanden, vooral als de overbelasting wordt aangepakt en er voldoende rust wordt genomen. In enkele gevallen kan een operatie nodig zijn om de pezen meer ruimte te geven. De prognose na een operatie is doorgaans goed, met herstel binnen drie tot zes maanden.

Bij zenuwproblemen, zoals een beknelde zenuw (bijvoorbeeld bij carpaal tunnel syndroom), kan de prognose variëren afhankelijk van de duur en ernst van de beknelling. Bij vroege herkenning en behandeling, bijvoorbeeld door een spalk te dragen en ontstekingsremmers te gebruiken, is de kans op volledig herstel groot. Bij langdurige beknelling kan echter blijvende schade optreden, wat kan leiden tot chronische gevoelloosheid of zwakte in de duim. Na een operatieve ingreep om de zenuwdruk te verlichten, herstelt het gevoel en de kracht in de meeste gevallen geleidelijk, hoewel dit maanden kan duren.

Psychologische impact: omgaan met beperkingen

Het hebben van een pijnlijke duim kan niet alleen fysiek, maar ook mentaal zwaar zijn. Vooral bij chronische pijnklachten, waarbij dagelijkse activiteiten belemmerd worden, kunnen mensen zich gefrustreerd of beperkt voelen. In Nederland en België krijgt ongeveer 20% van de mensen met chronische pijn te maken met psychische klachten, zoals somberheid of angst. Het is belangrijk om zowel de fysieke als de mentale aspecten van pijn aan te pakken. Fysiotherapie, pijnmanagementtechnieken en psychologische ondersteuning kunnen allemaal bijdragen aan een betere prognose en kwaliteit van leven.

Factoren die de prognose beïnvloeden

De prognose van een pijnlijke duim hangt af van meerdere factoren:
  • De aard van de blessure: Een eenvoudige verstuiking geneest veel sneller dan een complexe breuk of een chronische ontsteking.
  • Vroege diagnose en behandeling: Hoe sneller de oorzaak van de pijn wordt vastgesteld en behandeld, hoe beter de kans op volledig herstel. Vroege behandeling voorkomt vaak dat klachten chronisch worden.
  • Leeftijd en algehele gezondheid: Oudere mensen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen (zoals diabetes of osteoporose) hebben vaak een langere hersteltijd. Ook speelt leefstijl een rol – een goede fysieke conditie helpt vaak bij een sneller herstel.
  • Therapietrouw: Het opvolgen van het behandelplan, zoals het dragen van een spalk, het nemen van rust en het doen van oefeningen, speelt een cruciale rol in het herstelproces.

Vooruitzichten: het pad naar herstel

De meeste mensen met een pijnlijke duim kunnen met de juiste behandeling en zorg rekenen op een goed herstel. Bij acute blessures is de prognose vaak uitstekend, mits de duim voldoende rust krijgt en eventuele complicaties worden voorkomen. Bij chronische aandoeningen, zoals artrose en reuma, is het doel om de symptomen te beheersen en de functionaliteit te behouden. Met moderne medische behandelingen, therapieën en hulpmiddelen kunnen de meeste mensen met duimklachten een goede kwaliteit van leven behouden, zelfs als de aandoening niet volledig genezen kan worden.

Als je kampt met een pijnlijke duim, is het belangrijk om je klachten serieus te nemen en tijdig hulp te zoeken. Of het nu gaat om acute pijn of chronische problemen, de juiste diagnose en behandeling kunnen een groot verschil maken in je herstel en dagelijkse functioneren.

Mogelijke complicaties van duimpijn

Duimpijn lijkt misschien onschuldig, maar het kan soms leiden tot ernstigere complicaties. Wat begint als een eenvoudige verstuiking of overbelasting kan, als het niet goed behandeld wordt, resulteren in complexe gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op signalen en complicaties te voorkomen waar mogelijk. Hieronder volgt een overzicht van mogelijke complicaties van duimpijn.

Wanneer duimpijn tot meer leidt
Duimpijn kan ernstiger zijn dan alleen een beschadigd ligament of een kleine breuk, en als zodanig zijn er tal van complicaties die kunnen optreden:

Abces
Een abces is een ophoping van pus die ontstaat door een infectie. Dit kan gebeuren als er bijvoorbeeld een diepe wond is die niet goed schoon is gemaakt, of bij een ontsteking die onbehandeld blijft. Een abces kan intense pijn veroorzaken, gepaard gaan met zwelling, roodheid en soms koorts. Zonder behandeling kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van de hand of het lichaam.

Amputatie
Pfschoon zeldzaam, kan amputatie noodzakelijk zijn als er sprake is van ernstige, onbehandelde infecties die zich uitbreiden naar het bot of als het weefsel in de duim niet meer levensvatbaar is. Bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem, zoals diabetici, bestaat er een risico op necrose van het weefsel bij onvoldoende behandeling, wat kan leiden tot amputatie. Dit onderstreept hoe belangrijk het is om tijdig medische hulp te zoeken bij ernstige pijn of symptomen van een infectie.

Misvorming
Een verkeerd genezen breuk of beschadigde ligamenten kunnen leiden tot misvorming van de duim. Dit betekent dat de duim in een verkeerde stand kan komen te staan, wat niet alleen esthetisch storend is, maar ook kan leiden tot functionele beperkingen. Een misvorming kan ervoor zorgen dat je de duim niet goed kunt gebruiken, waardoor dagelijkse taken zoals schrijven, koken, of zelfs het vastpakken van een glas moeilijker worden.

Spierzwakte
Chronische pijn, peesontstekingen of langdurige immobilisatie van de duim kunnen leiden tot spierzwakte. Wanneer je de duim te lang niet goed kunt gebruiken, verliezen de spieren hun kracht. Dit kan resulteren in een verminderde grijpkracht, waardoor het vasthouden van voorwerpen moeilijk wordt. Spierzwakte kan zich geleidelijk ontwikkelen en kan zonder behandeling leiden tot permanente beperkingen in de handfunctie.

Verlamming
In sommige gevallen kan zenuwschade leiden tot verlamming van de duim. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een zenuw bekneld raakt en de druk niet tijdig wordt verlicht, zoals bij het carpaal tunnel syndroom. Verlamming kan variëren van gedeeltelijke tot volledige bewegingsbeperking, waarbij je niet meer in staat bent om de duim te bewegen. Dit kan een grote impact hebben op de algehele handfunctie.

Bloedvergiftiging (sepsis)
Een onbehandelde infectie in de duim kan zich via de bloedbaan verspreiden en leiden tot sepsis, een levensbedreigende aandoening waarbij het hele lichaam reageert op de infectie. Symptomen zijn onder andere koorts, snelle hartslag, ademnood en verwarring. Sepsis vereist onmiddellijke medische aandacht. Het risico op sepsis benadrukt nogmaals hoe belangrijk het is om bij een ontsteking of infectie in de duim snel actie te ondernemen.

Andere complicaties: verlies van mobiliteit en chronische pijn
Naast bovenstaande ernstige complicaties zijn er nog andere risico's die voortkomen uit langdurige of onbehandelde duimpijn. Verlies van mobiliteit is een veelvoorkomende complicatie, waarbij de gewrichten stijf worden en je de duim niet meer volledig kunt buigen of strekken. Dit kan het gevolg zijn van artrose of langdurige ontsteking. Mobiliteitsverlies kan permanent zijn als er niet snel genoeg behandeld wordt.

Chronische pijn is een andere veelvoorkomende complicatie. Als duimpijn niet adequaat behandeld wordt, kan deze chronisch worden, wat betekent dat de pijn maanden of zelfs jaren aanhoudt. Chronische pijn kan niet alleen fysiek, maar ook psychisch zwaar zijn, en kan leiden tot angst en depressie. In Nederland en België geven ongeveer 20% van de mensen met chronische pijnklachten aan dat ze zich beperkt voelen in hun dagelijks leven.

Preventie en zorg: voorkomen is beter dan genezen
Het goede nieuws is dat veel van deze complicaties voorkomen kunnen worden door tijdig en adequaat in te grijpen. Het is belangrijk om niet te lang rond te lopen met aanhoudende pijn of zwelling, en om altijd medische hulp in te schakelen bij duidelijke tekenen van infectie, zoals roodheid, warmte, en pusvorming. Ook is het belangrijk om breuken goed te laten behandelen en altijd een revalidatieprogramma te volgen om de mobiliteit en kracht van de duim te herstellen.

Met de juiste zorg kan de kans op complicaties aanzienlijk worden verminderd en kan de duim zijn cruciale functie in het dagelijks leven blijven vervullen.

Preventie: een gezonde duim, een gezonde hand

Het oude gezegde “voorkomen is beter dan genezen” is nergens meer waar dan bij een pijnlijke duim. Onze duim is van onschatbare waarde in het dagelijks leven – zonder deze kleine krachtpatser zouden we niet kunnen grijpen, typen, of iets eenvoudigs vastpakken. Duimpijn kan je ernstig beperken, maar het goede nieuws is dat er veel manieren zijn om problemen te voorkomen, vooral door bewust te zijn van de signalen van je lichaam en het aannemen van goede gewoontes. Laten we de beste preventieve maatregelen eens in detail bekijken, specifiek gericht op de situatie in Nederland en België.

Vermijd overbelasting: rust en balans
Een van de meest voorkomende oorzaken van duimpijn is overbelasting door herhaalde bewegingen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen die beroepen uitoefenen waarbij de handen intensief worden gebruikt, zoals kappers, musici, en schilders. In Nederland en België zijn beroepen waarbij veel met de handen gewerkt wordt relatief gebruikelijk, waardoor overbelastingsblessures zoals het syndroom van De Quervain vaker voorkomen.

Het is belangrijk om overbelasting te vermijden door regelmatige pauzes in te lassen en je duim voldoende rust te geven. Als je bijvoorbeeld lange tijd op een computer werkt, is het slim om elk uur even een korte pauze te nemen en de handen te strekken. Rust is essentieel voor de preventie van peesontstekingen en andere overbelastingsklachten. Een handige tip is de zogenaamde 20-20-20 regel: na 20 minuten werken, 20 seconden pauze nemen en naar iets kijken dat 20 meter verderop ligt. Dit is niet alleen goed voor je ogen, maar ook voor je handen!

Gebruik hulpmiddelen: maak het jezelf gemakkelijker
Er zijn tal van hulpmiddelen die kunnen helpen om je duim te ontlasten, vooral als je te maken hebt met belastende activiteiten. In Nederland en België zijn ergonomische hulpmiddelen steeds populairder geworden, omdat ze helpen om blessures te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een ergonomische muis die de hand en duim in een natuurlijke positie houdt, of speciaal handgereedschap met dikke handvatten zodat je minder kracht hoeft te zetten.

Adaptieve apparatuur kan ook een groot verschil maken voor mensen die al enige stijfheid of artrose in de duim hebben. Bijvoorbeeld, het vervangen van deurknoppen door hendels in huis kan de belasting op de duim verminderen. Hetzelfde geldt voor potopeners en tubeknijpers, die ontworpen zijn voor mensen met beperkte handkracht. Deze kleine aanpassingen kunnen veel ongemak voorkomen en maken dagelijkse handelingen een stuk minder belastend.

Oefeningen en stretching: houd de spieren soepel
Een belangrijk onderdeel van preventie is het doen van oefeningen om de duimspieren en pezen sterk en flexibel te houden. Fysiotherapeuten in Nederland en België raden regelmatig oefeningen aan om de beweeglijkheid van de duim te bevorderen, vooral bij mensen die een verhoogd risico lopen op overbelastingsblessures. Een simpele maar effectieve oefening is het strekken van de duim weg van de handpalm, alsof je een letter "C" vormt, en dit gedurende vijf seconden vasthouden. Dit helpt om de spieren rond de duim soepel te houden.

Een andere oefening is de “duim-op-vingers” beweging, waarbij je de duim afwisselend op elke vinger tikt, van de wijsvinger tot de pink. Deze beweging verbetert de coördinatie en kracht van de duim. Het doen van dit soort oefeningen, enkele minuten per dag, kan veel problemen helpen voorkomen en zorgt ervoor dat de duim beter bestand is tegen dagelijkse belastingen.

Werkhouding en ergonomie: pas je omgeving aan
Een slechte werkhouding kan leiden tot onnodige belasting van de duim en pols. Vooral bij mensen die veel werken met de computer of gereedschap, is het belangrijk om een goede ergonomische werkplek te hebben. In Nederland en België zijn werkgevers verplicht om een veilige en gezonde werkplek te bieden, wat betekent dat ergonomische aanpassingen vaak binnen handbereik liggen.

Een juiste werkhouding begint met een goede zithouding: zorg dat je armen in een hoek van 90 graden op de tafel rusten en dat je niet constant naar je toetsenbord hoeft te reiken. Een polssteun kan ook helpen om de pols en duim te ontlasten tijdens het typen. Ook is het belangrijk om je gereedschap op een hoogte te hebben die je niet dwingt om de duim overmatig te strekken of buigen.

Luister naar je lichaam: pijn is een waarschuwing
Een van de belangrijkste preventieve maatregelen is om altijd naar je lichaam te luisteren. Pijn is een signaal dat er iets mis is en dat het tijd is om actie te ondernemen. In Nederland en België geven veel mensen aan dat ze vaak te lang doorgaan met pijnlijke klachten, wat kan leiden tot verergering van het probleem. Neem pijn serieus en neem rust als dat nodig is – door vroegtijdig in te grijpen kun je voorkomen dat de klachten chronisch worden.

Als je merkt dat je duim stijf of pijnlijk begint te worden na bepaalde activiteiten, wees dan niet bang om hulpmiddelen te gebruiken of een arts te raadplegen. Vroege herkenning en behandeling zijn cruciaal om complicaties zoals chronische pijn of misvorming te voorkomen.

Preventie van specifieke aandoeningen
  • Artrose: Artrose van de duim komt veel voor bij mensen boven de 55 jaar in Nederland en België. Preventie van artrose draait om het behoud van gewrichtsgezondheid. Dit kan worden bereikt door de belasting van het duimgewricht te beperken, bijvoorbeeld door zware voorwerpen met beide handen op te tillen in plaats van met één hand. Ook kunnen voedingssupplementen zoals glucosamine en chondroïtine mogelijk bijdragen aan het behoud van gezond kraakbeen, hoewel de wetenschap hierover niet eenduidig is.
  • Syndroom van De Quervain: Bij het syndroom van De Quervain is overbelasting van de pezen de oorzaak. Preventieve maatregelen omvatten het vermijden van herhaaldelijke, belastende handbewegingen. Het regelmatig afwisselen van taken waarbij de duim gebruikt wordt, kan helpen om de belasting te spreiden. Een spalk kan helpen om de duim te ondersteunen tijdens belastende activiteiten.
  • Skiduim: Een skiduim ontstaat vaak door een plotselinge belasting van het ulnaire collaterale ligament, bijvoorbeeld door een val. Preventie omvat het beschermen van de duim bij risicovolle activiteiten, zoals skiën of balsporten. Bij sommige sporten kan het dragen van een brace een goede preventieve maatregel zijn.

Het belang van preventie voor een gezonde toekomst
In Nederland en België zijn er tal van mogelijkheden voor preventie, van fysiotherapie en ergonomische aanpassingen tot hulpmiddelen en aanpassingen in de leefstijl. Een gezonde duim betekent een gezond en zelfstandig leven, waarin je zonder problemen alledaagse taken kunt uitvoeren. Door bewust te zijn van je houding, je omgeving aan te passen, regelmatig oefeningen te doen en tijdig rust te nemen, kun je duimklachten voorkomen en zorgen dat je duim optimaal blijft functioneren.

Het voorkomen van duimpijn vraagt om aandacht voor kleine gewoontes en aanpassingen die op de lange termijn een groot verschil kunnen maken. Zorg goed voor je duim, en hij zorgt goed voor jou!

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Peesontsteking duim: symptomen, oorzaken en behandelingPeesontsteking duim: symptomen, oorzaken en behandelingPeesontsteking van de duim staat bekend als De Quervain tendinitis. Het dankt zijn naam aan de arts die deze voor het ee…
Slijtage van de duim: symptomen, oorzaken en behandelingSlijtage van de duim: symptomen, oorzaken en behandelingSlijtage van het gewricht in de duim is de meest voorkomende vorm van slijtage in de handen. Dit komt doordat de duim bi…
Vinger of duim gebroken?Vinger of duim gebroken?Een gebroken vinger of duim moet altijd behandeld worden door een arts. Als de breuk niet behandeld wordt kunnen er verv…
De skiduim: een blessure om niet door de vingers te zienDe skiduim: een blessure om niet door de vingers te zienWintersport? "Pas op dat je niet terugkomt met de eerste gipsvlucht!". Een grappig bedoelde opmerking die je wel eens ho…

Botscan (botscintigrafie): Onderzoek opsporen botziekteBotscan (botscintigrafie): Onderzoek opsporen botziekteEen botscan (botscintigrafie) is een beeldvormend onderzoek dat artsen gebruiken om botaandoeningen te diagnosticeren en…
Bottumor: Soorten, symptomen, behandeling en prognoseBottumor: Soorten, symptomen, behandeling en prognoseEen bottumor ontstaat door een abnormale groei van cellen in een bot die zich ongecontroleerd delen. Deze tumor kan zowe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Meditations, Pixabay
  • ArtroseZorg. Artrose en hulpmiddelen. https://artrosezorg.nl/artrose-en-hulpmiddelen (ingezien op 10-4-2019)
  • Healthline. What’s Causing the Pain on or Near My Thumb, and How Do I Treat It? https://www.healthline.com/health/thumb-pain (ingezien op 10-4-2019)
  • http://www.afdelinghandchirurgie.nl/aandoeningen/eerste-hulp/botbreuk-fractuur/gebroken-duimbasis/
  • http://www.isala.nl/patienten/folders/5125-dupuytren
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thumb-arthritis/basics/symptoms/con-20027798
  • https://www.epainassist.com/hands/thumb-pain
  • http://www.kg.nl/Portals/0/1101631_PlastChir_Quervain.pdf
  • https://www.thuisarts.nl/triggervinger/ik-heb-triggervinger
  • https://www.henw.org/archief/volledig/id1700-mallet-finger.html
  • http://www.isala.nl/patienten/folders/5404-artritis-artrose-van-de-duimbasis
  • Mayo Clinic. Thumb arthritis: Diagnosis & treatment. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thumb-arthritis/diagnosis-treatment/drc-20378344 (ingezien op 10-4-2019)
  • Medisch Centrum Twente. Duimbasis artrose. https://www.mst.nl/p/aandoeningen/duimbasis-artrose/ (ingezien op 18-10-2024)
  • Spierziekten Centrum Maastricht. Zenuwgeleidingsonderzoek (EMG). http://www.spierziektencentrummaastrichtumc.nl/dunnevezelneuropathie/aanvullend-onderzoek/zenuwgeleidingsonderzoek-emg/ (ingezien op 10-4-2019)
  • Afbeelding bron 1: M.Minderhoud, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Dr. Johannes Sobotta, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Frank C. Müller, Baden Baden, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 4: Sharonang, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: Alexonline/Shutterstock.nl
  • Afbeelding bron 6: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 7: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Reactie

Thomassen, 20-06-2019
Binnenkant van mijn duim blijft een beetje dik ik kan hem wel goed bewegen en het doet niet zo pijn, wat kan ik doen om eraf te komen?
mvg Hr thomassen Reactie infoteur, 24-06-2019
U kunt het beste eerst door de huisarts laten beoordelen wat er aan de hand is. Ik begrijp uit uw vraag dat de pijn en zwelling al enige tijd aanwezig is.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 15-11-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 21
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.