Beknelde zenuw schouder: oorzaken, symptomen en behandeling

Beknelde zenuw schouder: oorzaken, symptomen en behandeling Een beknelde zenuw in de schouder ontstaat wanneer een nabijgelegen structuur een zenuw die uit de nek komt irriteert of bekneld. Dit kan leiden tot schouderpijn en gevoelloosheid van arm en hand. Er kan ook verwezen worden naar een beknelde zenuw in de schouder die uit de nek komt als cervicale radiculopathie. Dit is simpelweg een beknelde zenuw in de nek. Een acuut letsel of veranderingen in het lichaam kunnen in de loop van de tijd een beknelde zenuw in de schouder veroorzaken. Raadpleeg bij aanhoudende of verergerende klachten je huisarts. De huisarts kan beoordelen of er sprake is van een beknelde zenuw in de schouder en hoe dit behandeld dient te worden.
Beknelde zenuw in de schouder / Bron: InesBazdar/Shutterstock.comBeknelde zenuw in de schouder / Bron: InesBazdar/Shutterstock.com

Symptomen van een beknelde zenuw in schouder

Een beknelde zenuw in de schouder veroorzaakt meestal de volgende symptomen:

Er kunnen ook nog andere symptomen verschijnen, afhankelijk van de oorzaak van de zenuwbeknelling in de schouder.

Oorzaken zenuwbeknelling in schouder

Wervelkolom / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Wervelkolom / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Een beknelde zenuw in de schouder treedt op wanneer materiaal of weefsel, zoals bot, een uitstulping van een tussenwervelschijf of gezwollen weefsel, druk uitoefent op de zenuwen die zich uitstrekken van de wervelkolom naar de nek en schouder. De wervelkolom bestaat uit 24 wervels genaamd met beschermende, kussenachtige tussenwervelschijven tussen elke wervel. Dit zijn de schokdempers van je wervelkolom. De wervelkolom wordt anatomisch in drie regio's verdeeld op basis van het gebied van het lichaam en het uiterlijk van de wervelkolombeenderen:
 • Cervicale wervelkolom: bestaande uit de eerste zeven wervels, de 7 halswervels.
 • Thoracale wervelkolom: samengesteld uit de middelste 12 wervels, de 12 borstwervels.
 • Lumbale wervelkolom: bestaande uit de laatste vijf wervels, de 5 lendenwervels.

Een beknelde zenuw in de schouder is van invloed op de cervicale wervelkolom. Uitgaande van de cervicale wervelkolom zijn zenuwen die signalen van en naar de hersenen overbrengen naar andere delen van het lichaam. Enkele veel voorkomende oorzaken van een beknelde zenuw in de schouder zijn de volgende.

Degeneratie van de tussenwervelschijf

Deze degeneratie begint vaak met een uitdrogen van de tussenwervelschijf. Als gevolg hiervan kunnen de wervels dichter bij elkaar komen en mogelijk tegen elkaar en de zenuwen wrijven. Soms ontwikkel je knobbelige gezwellen op de wervels, botvertakkingen genoemd en formeel bekend als spondylosis deformans. Deze kunnen ook op de schouderzenuwen drukken.

Hernia

Soms kan een tussenwervelschijf uitsteken en tegen zenuwen aandrukken waar ze de wervelkolom verlaten. Je zal deze pijn vaker opmerken met bepaalde activiteiten, zoals draaien, buigen of tillen.

Auto-ongeval / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.comAuto-ongeval / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com

Acute verwonding

Je kunt letsel of trauma oplopen, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk of sportactiviteit, die een hernia of weefselontsteking in het lichaam veroorzaakt die op de zenuwen drukt.

Onderzoek en diagnose

Een arts kan meestal de oorzaak van een beknelde zenuw in de schouder vaststellen door je medische geschiedenis door te nemen, vragen te stellen over je klachten, een lichamelijk onderzoek uit te voeren en beeldvormingsonderzoek te laten doen:
 • Röntgenfoto's of CT-scan: deze tests maken veranderingen in de rug zichtbaar die mogelijk op een zenuw drukken.
 • MRI-scan: deze test biedt meer details van zacht weefsel en zenuwen wat een CT-scan of röntgenfoto niet doet.
 • Elektrodiagnostiek: hiermee worden spieren onderzocht. Letsel of ziekte aan de spieren wordt dan opgespoord. Deze tests maken gebruik van speciale naalden die elektrische signalen naar verschillende delen van nek en schouder sturen. Ze kunnen de zenuwfuncties in het lichaam testen om te bepalen waar de zenuw is gecomprimeerd.

Schouderpijn / Bron: Africa Studio/Shutterstock.comSchouderpijn / Bron: Africa Studio/Shutterstock.com
Al deze onderzoeken kunnen een arts helpen bij het identificeren van de oorzaak van een beknelde zenuw in de schouder of een andere aandoening die ook schouderpijn kan veroorzaken. Voorbeelden van andere aandoeningen zijn:

Behandeling van zenuwbeknelling in de schouder

Overwegingen

De meeste mensen met een beknelde zenuw in de schouder zullen na verloop van tijd herstellen en hebben geen medische behandeling nodig. Bij de overwegingen om al dan niet een medische behandeling in te zetten, zal de arts onder meer het volgende overwegen:
 • Wat veroorzaakt de beknelde zenuw?
 • Hoe ernstig is de pijn?
 • Hoe is de beknelde zenuw van invloed op de uitvoering van je dagelijkse activiteiten?

Ibuprofen bij pijn als gevolg van een beknelde zenuw in de schouder / Bron: Martin SulmanIbuprofen bij pijn als gevolg van een beknelde zenuw in de schouder / Bron: Martin Sulman

Niet-invasieve behandeling

Een arts zal meestal eerst niet-chirurgische behandelingen aanbevelen. Als de pijn niet goed op deze behandelingen reageert of erger wordt, kan de arts een operatie aanbevelen. Niet-chirurgische behandelingen voor een beknelde zenuw bestaan uit::
 • het nemen van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), zoals ibuprofen of naproxen
 • orale corticosteroïden nemen om ontsteking te verlichten
 • injecteren van corticosteroïden om zwelling en ontsteking te verminderen
 • fysiotherapie en oefeningen om stijfheid te verminderen en bewegingsbereik te verbeteren
 • het nemen van pijnstillende medicatie gedurende korte tijd om de meest directe effecten van schouderpijn te verminderen

Soms zal pijn als gevolg van een beknelde zenuw in de schouder komen en gaan. Maar als de pijn het gevolg is van degeneratieve veranderingen, kan de pijn na verloop van tijd verslechteren.

Operatieve ingreep

Als de bovengenoemde behandelingen onvoldoende soelaas bieden, kan een arts een operatie aanbevelen. Voorbeelden hiervan zijn:
 • Anterieure cervicale discectomie en fusie (ACDF). Hierbij wordt via de hals een horizontale insnede gemaakt waarna de aangetaste discus of tussenwervelschijf worden verwijderd alsook de hernia die aan de achterkant uitpuilt. Daarna wordt een kooitje (cage) uit metaal of PEEK gevuld met bot(substituut) en tussen de wervels geplaatst waar eerder de tussenwervelschijf zat en zo nodig met schroefjes of een extra plaat gefixeerd worden. Dit zorgt op termijn voor een fusie of vastgroeien van de twee wervels met elkaar.
 • Een discusprothese of kunsttussenwervelschijf, welke geplaatst wordt tussen twee wervels waarbij de oorspronkelijke tussenwervelschijf is verwijderd, vanwege bijvoorbeeld een rughernia.
 • Laterale cervicale laminoforaminotomie: bij deze procedure wordt een kleine incisie aan de achterkant van de nek gemaakt en worden delen van de wervelkolom verwijderd die mogelijk op de zenuwen in de rug drukken.
 • Decompressie van de suprascapulaire zenuw: dit betekent dat de chirurg de zenuw in het gebied van de schouderblad vrijmaakt als deze zenuw wordt gecomprimeerd.

De chirurgische benadering hangt af van je klachten en de precieze oorzaak van je klachten.

Zelfzorg

De pijn van een beknelde zenuw in de schouder verdwijnt vaak om daarna weer terug te komen. Wanneer je intense symptomen ervaart, kan het volgende mogelijk helpen:
 • Pas een coldpack toe met beschermhoes op de nek en het schouderblad toe gedurende een periode van maximaal 48 uur nadat de pijn begon. Na deze periode kunnen warme, vochtige warmte gebruikt worden om pijn te verlichten.
 • Slaap met een kussen die is ontworpen om de nek te ondersteunen.
 • Neem ontstekingsremmende of pijnstillende medicijnen, zoals ibuprofen.

Bewegen is goed voor je! / Bron: Halfpoint/Shutterstock.comBewegen is goed voor je! / Bron: Halfpoint/Shutterstock.com
Wanneer de klachten verbeteren, kun je de volgende maatregelen nemen om te voorkomen dat er nog meer pijn optreedt:
 • Let op de juiste slaaphouding en werkhouding. Je kunt apparaten gebruiken, zoals een handsfree telefoon, om te voorkomen je je zich nek te veel belast. Het aanpassen van de hoogte van de stoel en het toetsenbord kan ook de belasting van de rug verminderen.
 • Doe aan regelmatige lichaamsbeweging om stijfheid te verminderen en een gezond gewicht te behouden.
 • Massages kunnen de bloedsomloop naar ontstoken gebieden stimuleren, wat genezing kan bevorderen. Massages kunnen ook de spierspanning verlichten.
 • Een fysiotherapeut of ergotherapeut kan behulpzaam zijn bij het aanbevelen van oefeningen en advies geven over het verbeteren van de houding thuis en op het werk.

Prognose

Een beknelde zenuw in de schouder kan een pijnlijk probleem zijn dat kan leiden tot zwakte, tintelingen en gevoelloosheid in hand en arm. NSAID's en zelfzorgmaatregelen helpen vaak om de symptomen te verminderen. Als deze methoden niet werken, zijn er medische behandelingen beschikbaar. Raadpleeg je huisarts als je last hebt van schouderpijn die langer duurt dan een paar dagen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tintelende of pijnlijke vingersLast van tintelende of pijnlijke vingers? Lijkt het alsof uw hand slaapt en heeft u vooral ´s nachts last van vervelende…
Beknelde zenuw onderrug: symptomen, oorzaken en behandelingBeknelde zenuw onderrug: symptomen, oorzaken en behandelingEen beknelde zenuw in de onderrug of lumbale radiculopathie kan pijnlijk en uitputtend zijn. Deze situatie doet zich voo…
Beknelde zenuw (zenuwcompressie): Symptomen en behandelingBeknelde zenuw (zenuwcompressie): Symptomen en behandelingEen beknelde zenuw (zenuwcompressie) treedt op wanneer omringende weefsels te veel druk uitoefenen op de zenuw. Zenuwen…
Beknelde zenuw in heup: symptomen, oorzaken en behandelingBeknelde zenuw in heup: symptomen, oorzaken en behandelingPijn als gevolg van een beknelde zenuw in de heup kan ernstig zijn. Misschien heb je pijn als je beweegt, loopt of op de…

Kuitpijn: Oorzaken van pijnlijke kuitKuitpijn: Oorzaken van pijnlijke kuitDe kuit bevindt zich aan de achterkant van het been, net onder de knie. De kuit bestaat uit drie spieren (gastrocnemius,…
Gezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsGezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsEen gezwollen pols of polszwelling is meestal een symptoom van een traumatische verwonding, waaronder verstuikingen van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Csaba Deli
 • https://nl.apex-spine.com/kunstmatige-disc-lws.html
 • https://www.zol.be/neurochirurgie/ziektebeelden/wervelkolom-ruggenmerg/hernia-cervicaal
 • https://www.neurochirurgie-zwolle.nl/patienteninformatie/wervels-en-ruggenmerg/rugpijn/
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/323124.php
 • https://www.fysiodouma.nl/wiki/cervicale-radiculopathie/
 • https://www.dcbernhoven.nl/Algemeen_onderzoek_-_wervelkolom
 • https://www.healthline.com/health/pinched-nerve-shoulder-pain
 • https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/cervical-radiculopathy-pinched-nerve/
 • Afbeelding bron 1: InesBazdar/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Africa Studio/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 6: Halfpoint/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 12-05-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.