Aspirine: Toepassingen, contra-indicaties en bijwerkingen
Aspirine (acetylsalicylzuur) is een veelgebruikt medicijn dat vrij verkrijgbaar is als pijnstillend en koortsverlagend middel. In hogere doses heeft het ook ontstekingsremmende eigenschappen. Dit niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddel (NSAID) fungeert daarnaast als bloedverdunner en biedt in sommige gevallen bescherming voor het hart. Hoewel aspirine diverse voordelen kan bieden, brengt het ook bijwerkingen en risico's met zich mee, en in bepaalde situaties kan het zelfs het risico op complicaties verhogen. Het is daarom raadzaam om aspirine niet zonder medisch advies in te nemen, vooral niet ter preventie van beroertes of hartaanvallen. Aspirine is ook een veelvoorkomende oorzaak van overdosis, met name bij kinderen.
Toepassingen van aspirine
Dikkedarmkanker
Aspirine kan het risico op het ontwikkelen van
dikkedarmkanker verlagen. Onderzoek toont aan dat mensen tussen de 50 en 59 jaar die dagelijks een lage dosis aspirine gebruiken, een verminderd risico op deze vorm van kanker hebben. Dit lijkt te komen door de ontstekingsremmende werking van aspirine, die kan bijdragen aan het voorkomen van tumorvorming in de dikke darm. Er zijn aanwijzingen dat aspirine mogelijk ook het risico op andere vormen van kanker, zoals
longkanker,
slokdarmkanker,
leverkanker, en
eierstokkanker kan verlagen, maar verder onderzoek is noodzakelijk om deze bevindingen te bevestigen.
Bij patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals zwaarlijvigheid, kan een arts aspirine aanbevelen als preventieve maatregel. /
Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Hart- en vaatziekten
Aspirine speelt een rol in de bescherming van het hart. Patiënten die eerder een
bloedstolsel, een hartaanval, of een
beroerte hebben gehad en dagelijks een lage dosis aspirine (ook wel baby-aspirine genoemd, met een dosis van 81 mg, wat ongeveer een kwart is van een normale dosis) gebruiken, hebben een verminderd risico op een nieuwe hart- of vaataandoening. Dit geldt ook voor mensen met risicofactoren voor hartaanvallen, zoals:
Het preventief gebruik van een lage dosis aspirine biedt echter geen voordelen voor mensen van 70 jaar en ouder die nog geen hartaanval of beroerte hebben gehad. Bij ouderen kan aspirine juist het risico op bloedingen verhogen.
Andere toepassingen
Aspirine kan nuttig zijn bij de behandeling van verschillende aandoeningen en symptomen, waaronder:
Contra-indicaties van het gebruik van aspirine
Allergieën en astma
Patiënten die
allergisch zijn voor
ibuprofen of andere
NSAID's (niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen) moeten aspirine vermijden vanwege mogelijke kruisreacties. Personen die in het verleden allergisch hebben gereageerd op aspirine mogen het middel ook niet gebruiken. Patiënten met
astma moeten eveneens voorzichtig zijn.
Bloedingsproblemen
Patiënten met aangeboren
bloedingsproblemen, zoals
hemofilie (bloedingsziekte door een tekort aan stollingsfactoren), dienen aspirine te vermijden. Dit geldt ook voor mensen met een
tekort aan bloedplaatjes (trombocytopenie) en een trage bloedstolling. Raadpleeg altijd een arts voordat je aspirine gebruikt in dergelijke gevallen.
Infecties
Personen met
dengue (virale infectie met koorts en
huiduitslag) of
gele koorts (griepachtige symptomen en
geelzucht) moeten aspirine vermijden.
Glucose-6-fosfaatdehydrogenase-deficiëntie
Patiënten met glucose-6-fosfaatdehydrogenase-deficiëntie lopen een verhoogd risico op acute intravasculaire hemolytische anemie bij gebruik van aspirine.
Kinderen
Bij kinderen met virale infecties zoals de griep dient aspirine vermeden te worden vanwege het risico op het
Reye-syndroom, een ernstige aandoening gekenmerkt door
zwelling van de hersenen en
zwelling van de lever.
Maag- en darmproblemen
Aspirine verhoogt het risico op maag- en darmbloedingen bij patiënten met bestaande darmzweren,
maagzweren, of
gastritis (maagontsteking). Dit risico is ook aanwezig bij gelijktijdig gebruik van
alcohol of het medicijn
warfarine (bloedverdunner). Het gebruik van aspirine is ook niet aanbevolen bij patiënten met een
darmobstructie (verstopping van de darmen met
buikpijn en braken) of een
darmperforatie (gat in de darmen).
Patiënten die regelmatig alcohol drinken, moeten voorzichtig zijn met het gebruik van aspirine /
Bron: Jarmoluk, PixabayAndere contra-indicaties
Patiënten met de onderstaande symptomen of aandoeningen dienen altijd een arts te raadplegen voordat ze aspirine gebruiken, omdat het gebruik van dit medicijn mogelijk niet geschikt is:
Toediening van aspirine
Aspirine kan op verschillende manieren worden toegediend:
- Tablet: 325 mg, 500 mg
- Tablet met vertraagde afgifte: 81 mg, 325 mg, 500 mg, 650 mg
- Kauwtablet: 81 mg (baby-aspirine)
- Zetpil: 60 mg, 120 mg, 200 mg, 300 mg, 600 mg
- Intraveneus: 250 mg, 500 mg
Bijwerkingen van aspirine
Sommige patiënten ontwikkelen sneller blauwe plekken bij gebruik van aspirine /
Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Bloeding
Langdurig gebruik van lage doses aspirine kan leiden tot complicaties zoals een verhoogd risico op bloedingen en
blauwe plekken. Studies hebben aangetoond dat aspirine het risico op ernstige bloedingen, zoals maag- en darmbloedingen, kan verhogen, vooral bij langdurig gebruik.
Maag- en darmklachten
Veelvoorkomende bijwerkingen van aspirine zijn maag- en darmklachten, waaronder
misselijkheid,
indigestie (maagklachten na het eten of drinken),
braken, gastritis (ontsteking van het maagslijmvlies), en maag-darmbloedingen. Dit risico is verhoogd bij mensen die aspirine combineren met alcohol of andere geneesmiddelen die de maag irriteren.
Overgevoeligheid
Circa 1 tot 2% van de bevolking is overgevoelig voor NSAID's zoals aspirine. Symptomen van een allergische reactie kunnen variëren van milde huiduitslag tot ernstige reacties zoals
netelroos,
angio-oedeem (zwelling van diepere huidlagen) en
anafylaxie (ernstige allergische reactie). Personen met astma of
chronische rhinosinusitis hebben een verhoogd risico op dergelijke allergische reacties. Deze patiënten moeten altijd een arts raadplegen voordat ze aspirine gebruiken.
Reye-syndroom
Het Reye-syndroom is een zeldzame maar ernstige aandoening die kan leiden tot levensbedreigende complicaties. Het syndroom wordt gekarakteriseerd door een vorm van
encefalopathie (hersenbeschadiging) en vetveranderingen in de lever. Het ontstaat meestal bij kinderen na een virale infectie van de bovenste luchtwegen, wanneer aspirine wordt gegeven om koorts te verlagen. De incidentie van het Reye-syndroom is aanzienlijk verminderd door het gebruik van
paracetamol in plaats van aspirine bij kinderen.
Hersenbloeding
Aspirine kan het risico op
hersenbloedingen verhogen, vooral bij mensen met bestaande risicofactoren zoals hoge bloeddruk of een voorgeschiedenis van bloedingen.
Interactie (wisselwerking) met andere medicijnen
Het is cruciaal dat een arts of apotheker op de hoogte is van alle huidige medicaties, omdat aspirine de werking van andere geneesmiddelen kan beïnvloeden. Dit geldt met name voor:
- Antistollingsmiddelen: Aspirine kan de werking van antistollingsmiddelen versterken, wat het risico op maagbloedingen verhoogt.
- Bètablokkers: Het combineren van aspirine met bètablokkers kan hartproblemen verergeren.
- Medicijnen voor hoge bloeddruk: Aspirine kan in combinatie met bloeddrukverlagende medicatie een verhoging van de bloeddruk veroorzaken.
- Methotrexaat: Aspirine kan de uitscheiding van methotrexaat belemmeren, wat kan leiden tot gevaarlijk hoge niveaus van dit geneesmiddel in het lichaam.
- Ontstekingsremmers: Het gebruik van aspirine samen met andere ontstekingsremmers kan de kans op bijwerkingen verhogen.
- Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI) Antidepressiva: Deze geneesmiddelen verhogen in combinatie met aspirine het risico op bloedingen.
Overdosis van aspirine
De therapeutische niveaus van aspirine in het bloed variëren van 150 tot 300 mcg/ml (salicylaat). Niveaus boven 300 mcg/ml worden als toxisch beschouwd. Symptomen van aspirinetoxiciteit variëren van milde tekenen zoals tinnitus (
oorsuizen),
duizeligheid, lethargie, misselijkheid en braken, tot ernstigere symptomen zoals hyperthermie (
abnormaal hoge lichaamstemperatuur), versnelde ademhaling, respiratoire
alkalose (te lage zuurgraad van het bloed), hoge anion gap metabole acidose,
hypokaliëmie (verlaagde kaliumspiegels),
hypoglykemie (verlaagde bloedsuikerspiegel),
epileptische aanvallen, coma en hersenzwelling. In ernstige gevallen kan aspirinetoxiciteit leiden tot overlijden door longoedeem (vocht in de longen als gevolg van linkerhartfalen). Behandeling omvat meestal het toedienen van geactiveerde kool (
tegengif) en/of darmirrigatie. Het is ook belangrijk om de luchtwegen te beschermen en de behandeling aan te passen op basis van de symptomen.
Preventie en veilige omgang met aspirine
Om de risico's van aspirinegebruik te minimaliseren, moeten patiënten de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:
- Overleg altijd met een arts voordat je aspirine begint te gebruiken, vooral als je andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.
- Volg de doseringsinstructies nauwkeurig op en gebruik aspirine alleen zoals voorgeschreven.
- Wees voorzichtig met aspirine als je alcohol drinkt, een zoutarm dieet volgt, of een bestaande aandoening hebt die het risico op bijwerkingen kan verhogen.
- Bij het ervaren van bijwerkingen of bij het optreden van nieuwe symptomen, stop met het gebruik van aspirine en raadpleeg onmiddellijk een arts.
Deze voorzorgsmaatregelen helpen bij het voorkomen van ernstige bijwerkingen en zorgen voor een veilige omgang met aspirine.
Lees verder