Soorten pijnstillers: paracetamol, aspirine en NSAID

Soorten pijnstillers: paracetamol, aspirine en NSAID Er zijn verschillende soorten pijnstillers die je kan krijgen bij de apotheek zonder voorschrift. We kunnen ze onderverdelen in drie grote groepen op basis van hun werkzame stof. De eerste groep is de paracetamol. Deze pijnstiller wordt het best gebruikt bij lichte tot matige pijn. De tweede groep is aspirine. Deze pijnstiller verdunt het bloed, remt de ontsteking en zorgt ervoor dat de pijn minder wordt. Tot de laatste groep behoren ibuprofen, naproxen en diclofenac. Deze groep krijgt de naam NSAID's (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen).

Soorten pijnstillers

Er zijn drie soorten pijnstillers: paracetamol, aspirine en NSAID's. Men kan ze opdelen in soorten door de werkzame stof die ze bevatten. Deze pijnstillers kan je verkrijgen bij de apotheek zonder voorschrift. Het zijn zelfzorgmiddelen.

Paracetamol

Wat is het?

Paracetamol is een pijnstiller die het best wordt genomen bij lichte tot matige pijn. Enkele voorbeelden van lichte tot matige pijn zijn: artrose, rugpijn, koorts, griep, … Aangezien paracetamol geen ontstekingsremmend effect heeft, is het niet aangeraden om het te nemen bij ontstekingspijnen. Verder wordt er aangeraden om minstens vier uur te wachten tussen twee innames.

De tabletten, capsules of drank werken meestal binnen een halfuur. De zetpillen binnen één uur.

Werking

Paracetamol zorgt ervoor dat het pijnsignaal niet aan de hersenen wordt doorgegeven. Hierdoor worden de hersenen de pijn niet gewaar. Paracetamol werkt ongeveer drie tot zes uur.

Je kan paracetamol gebruiken bij

  • Artrose
  • Bijholteontstekingen
  • Griep
  • Keelpijn
  • Koorts
  • Neusverkoudheid
  • Menstruatiepijn
  • Spierpijn
  • Migraine of hoofdpijn

Bijwerkingen

Paracetamol heeft weinig tot geen bijwerkingen. Wanneer je het echter meer dan 15 dagen tegen hoofdpijn neemt, kan het hoofdpijn veroorzaken. Verder is het ook opletten bij langdurig gebruik (2-3 weken). Langdurig gebruik kan namelijk schade toebrengen aan de lever, nieren en of bloed. Het is dan ook belangrijk voor mensen met leverproblemen dat ze niet te veel pijnstellers nemen.

Producten

Producten die paracetamol bevatten zijn: Sinaspril-paracetamol, Panadol, Citrosan, Hot Coldrex, Zaldiar, Roter-Paracetamol, Paracetamol/vitamine C, Excedrin, Tramadol/Paracetamol, Apotel, Antigrippine paracetamol en vitamine C, Perdolan, Dafalgan, …

Aspirine

Wat is het?

Aspirine ook wel bekend onder de naam acetylsalicylzuur is een pijnstillend en koortsverlagend middel. Anders dan paracetamol werkt het wel ontstekingsremmend. Het wordt vooral voorgeschreven in een lage dosering bij beroertes of hartinfarcten.

Officieel behoort Aspirine tot de NSAID's, maar ze worden vaak als aparte groep genoemd. De reden hiervoor is omdat het acetylsalicylzuur bevat. Het wordt hierdoor bij de salycilaten gerekend.

Werking

Asperine bevat het medicijn acetylsalicylzuur. Dit medicijn zorgt ervoor dat het lichaam minder prostaglandines aanmaakt. Prostaglandines komen vooral vrij bij het ontstaan van pijn. Doordat aspirine ervoor zorgt dat er minder prostaglandines vrijkomen, heeft het een pijnstillende werking. Het zorgt er namelijk voor dat je zenuwen tijdelijk ongevoelig worden voor pijn. Verder zorgt aspirine ook voor een ontstekingsremming. Doordat het de ontsteking vermindert zakt ook de koorts. Tot slot verdunt aspirine ook het bloed. Het zorgt ervoor dat het bloed minder samen klontert. Hierdoor is er minder kans op hart- en vaatziekten.

Aspirine werkt het snelst op een lege maag. Voor mensen met een gevoelige maag is dit echter niet aangeraden. De volgende dosis aspirine mag pas drie uur later ingenomen worden. Een volwassen persoon mag maar maximum 4 gram innemen.

Je kan aspirine gebruiken bij

  • Hoofdpijn
  • Kiespijn
  • Koorts en pijn bij griep
  • Menstruatiepijn
  • Reumatische pijn
  • Spierpijn
  • Spit
  • Zenuwpijn

Bijwerkingen

De voornaamste bijwerkingen van aspirine zijn maagdarmproblemen zoals misselijkheid, maagpijn en braken. Het is aangeraden voor mensen met een gevoelige maag om aspirine tijdens het eten te nemen. Zo verkleint de kans op maagdarmproblemen. Verder verdunt aspirine ook het bloed. Hierdoor kunnen open wondjes langer bloeden. Verder kan het ook zijn dat je meer vatbaar wordt voor blauwe plekken en bloeduitstortingen. Tot slot mag aspirine enkel gebruikt worden bij kinderen onder de 12 jaar wanneer een huisarts het voorschrijft.

Producten die aspirine bevatten

Aspirine, Asa, Alka-Seltzer, Asaflow, Aspegic, sedergine, cardioaspirine, Acenterine, Asa Mylan, Aspirine, Cardegic, Cardiphar, Dispril, Sedergine, ...

Ibuprofen, naproxen en diclofenac (NSAID)

Wat is het?

Ibuprofen, naproxen en diclofenac behoren allemaal tot de groep NSAID (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen). NSAID's hebben een pijnstillend en koortsverlagend effect. Net zoals aspirines remmen ze de aanmaak van prostaglandines.

Je kan ibuprofen, naproxen en diclofenac gebruiken bij

Ibuprofen wordt het best gebruikt als men pijn heeft door een ontsteking. Bij ernstige gevallen wordt het ook bij hoofdpijn en artrose gebruikt. De pijnstiller naproxen wordt vooral gebruikt bij reumatische aandoeningen zoals artritis en artrose. Ibuprofen, naproxen en diclofenac worden momenteel voor de volgende aandoeningen gebruikt.
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Reumatische pijn (artritis en artrose)
  • menstruatiepijn
  • Koorts
  • Griep
  • Spit

Werking ibuprofen, naproxen en diclofenac

De tabletten, capsules, … werken na ongeveer 30 tot 60 minuten voor 8 uur. Een zetpil werkt trager (2 tot 3 uur), maar wel langer (tot 12 uur).

Bijwerkingen ibuprofenn naproxen en diclofenac

Net zoals bij aspirine kunnen ibuprofen, naproxen en diclofenac voor maagdarmproblemen zorgen. Om die reden raadt men aan om het medicijn altijd op een volle maag te nemen. Personen die last hebben van hart- en vaatziekten moeten altijd eerst bij hun huisarts langsgaan voordat ze deze medicijnen gebruiken. Het is afgeraden om ibuprofen, naproxen of diclofenac te nemen tijdens de zwangerschap of bij personen met een levercirrose.

Wanneer dit medicijn te lang wordt gebruikt, kan er hoofdpijn of draaierigheid optreden.

Producten met ibuprofen, naproxen en diclofenac

Ibuprofen, perdophen, perdofemina, Voltaren, Diclofenac, Naproxen, Aleve Classic, Leidapharm Naproxennatrium, Strepfen Orange, Springfield Nattokinase, Apranax, Arcoxia, Arthrotec, Biofenac, Brexine, Brufen, Buprophar,Diclofenac Sandoz, Diclofenac Teva, Diclofenac-K-Ratiopharm, Diclofenac-Ratiopharm, Duraprox, Epsilon,, Froben, Ibumed, Ibuprofen EG, Ibuprofen Sandoz, Ibuprofen Teva, Ibuprofen-Ratiopharm, Indocid, Malafene, Meloxicam EG, Motifene, Naprosyne, Naproxen Sandoz®, Naproxen Teva, Naproxen, Topgen, Naproxene EG, Nurofebryl, Nurofen,...
© 2018 - 2024 Matsieboy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnstillers, wat voor merken bevatten welke stoffenPijnstillers, wat voor merken bevatten welke stoffenEr zijn veel soorten pijnstillers op de markt, vaak dezelfde soort onder een ondere merknaam. Hieronder een overzicht va…
Pijnstillers innemen op een lege maagPijnstillers innemen op een lege maagWil je wegens ziekte of pijn een pijnstiller innemen maar heb je nog niets gegeten, dan is het belangrijk om te weten of…

Vaccinatie: voordelen, risico's en bijwerkingenVaccinatie: voordelen, risico's en bijwerkingenBij vaccinatie wordt een minuscule dosis van een ziekteverwekker in het lichaam gebracht. Die vaccins kunnen levende ver…
Oogonderzoeken: Soorten oogtesten bij de oogartsOogonderzoeken: Soorten oogtesten bij de oogartsMensen jonger dan veertig jaar zonder oogproblemen krijgen het best om de twee jaar een oogonderzoek. Veertigplussers la…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Qimono, Pixabay
  • https://www.apotheek.nl/medicijnen/paracetamol#belangrijk-om-te-weten-over-paracetamol
  • https://www.pijnstiller.be/pijnstillers-en-koortsremmers/types-pijnstillers/paracetamol
  • http://zelfzorg.nl/veelgestelde-vragen/welke-soorten-pijnstillers-zijn-er
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Acetylsalicylzuur
  • https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/het-menselijk-lichaam/hoe-werkt-een-aspirientje
  • https://www.drogistplein.nl/blog/pijnstiller-aspirine-ibuprofen-paracetamol/
  • https://www.apotheek.nl/medicijnen/acetylsalicylzuur-bij-pijn-of-ontsteking#hoe-gebruik-ik-dit-medicijn
  • https://www.drogistplein.nl/blog/pijnstiller-aspirine-ibuprofen-paracetamol/
  • https://www.apotheek.nl/medicijnen/naproxen?product=naproxen
  • https://www.apotheek.nl/medicijnen/diclofenac?product=diclofenac#belangrijk-om-te-weten-over-diclofenac
  • https://www.apotheek.nl/medicijnen/ibuprofen?product=ibuprofen#wat-doet-ibuprofen-en-waarbij-gebruik-ik-het
  • https://www.azgroeninge.be/Pub/Pijnkliniek/Pijnkliniek-Behandelingen/Pijnmedicatie/Klassieke_medicatie/Trap_1_niet-opioden.html
Matsieboy (32 artikelen)
Gepubliceerd: 07-09-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.