Kalknagels: oorzaak, behandeling

Kalknagels: oorzaak, behandeling Schimmelinfecties van de nagels kunnen zorgen voor een kalknagel. Er komen witte of lichtbruine vlekken op de nagel en de nagel wordt dik en brokkelig. Kalknagels komen het meest voor bij oudere mensen, en dan vooral bij mannen. Het is meestal een onschuldige aandoening, maar uit cosmetisch oogpunt is het geen fijne aandoening. Voor mensen met diabetes, of een verminderde weerstand is behandeling erg belangrijk.

Hoe ziet een kalknagel eruit?

Een kalknagel begint vaak met kleine witte of gele vlekken op de nagel. Later kan de nagel dik en brokkelig worden en wit of lichtbruin verkleuren. Een kalknagel ontstaat meestal ten gevolge van een schimmelinfectie. Soms echter is het een verschijnsel wat optreedt bij een huidziekte als psoriasis. De teennagels krijgen sneller te maken met een kalknagel dan de nagels van de vingers.

Schimmelinfectie

Schimmels kunnen zich nestelen in het hoornmateriaal van de nagel. Het dringt binnen vanaf het uiteinde van de nagel en verspreid zich vervolgens. De schimmel is meestal lid van de Trichophyton schimmelfamilie. Door de groei van de schimmeldraden in de nagel kan de hele nagel wit worden en ondoorzichtig.

Bij wie komt het vaak voor?

Meestal komt het voor bij volwassenen en dan voornamelijk bij oudere mensen. Het komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor. Een enkele keer zie je het ook bij kinderen, maar doordat de nagels vrij snel groeien, kan de schimmel zich niet zo snel verspreiden, hierdoor verdwijnt het bij kinderen vaker spontaan.

Oorzaak kalknagels en schimmelinfectie

Je hebt een grotere kans op het krijgen van een kalknagel in de volgende gevallen;
 • Je hebt last van zweetvoeten
 • Het dragen van schoenen en sokken die geen lucht doorlaten en geen zweet opnemen
 • Op blote voeten lopen in plaatsen als zwembaden of openbare douches gebruiken zonder slippers te dragen
 • Vocht onder kunstnagels
 • Bij de handen kan het optreden door veel met de handen in water met schoonmaakmiddelen te zitten.

Voorkomen van schimmelinfecties aan de nagels

 • Trek vaak schone sokken aan
 • Draag schoenen met leren zolen
 • Houdt de nagels goed droog en schoon
 • Gebruik schimmelwerende spray of strooipoeder op voeten en in de schoenen
 • Loop niet op blote voeten in zwembaden en openbare douches
 • Peuter niet aan huid rond de nagels

Behandeling kalknagels

 • Nagellak of lotion gebruiken met een anti-schimmel middel erin verwerkt. Het geneesmiddel trekt niet diep de nagel in, dus de kans op genezing is vrij klein.
 • Crèmes gebruiken of pillen gebruiken als itraconazol, terbinafine, fluconazol.

Deze middelen zijn op recept verkrijgbaar na een consult bij de huisarts
Behandeling is eerder cosmetisch gezien nodig dan medisch. Maar voor mensen die suikerziekte hebben is het belangrijk om de infectie te behandelen. Bij mensen met diabetes kan een infectie namelijk zorgen voor vervelende complicaties. Ook mensen met een verlaagde algemene weerstand kunnen beter behandeld worden met medicijnen.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kalknagels behandelen/ behandeling van kalknagelsWelke medicijnen hebben hun effectiviteit bewezen? Hoe kunnen kalknagels het beste worden behandeld? Wat zijn de symptom…
Zo voorkom je ontsierende kalknagels of schimmelnagelsZo voorkom je ontsierende kalknagels of schimmelnagelsHet meest voorkomende probleem met teennagels is de schimmelnagel, ook wel kalknagel genoemd. Deze met schimmel geïnfect…
Schimmel- en kalknagels genezenSchimmel- en kalknagels genezenHet probleem met kalknagels is dat de schimmel zich onderaan de nagel bevindt en dus moeilijk bereikbaar is als u ze uit…
Hardnekkige schimmelnagels aanpakken met laserSchimmelnagels worden wel vaak kalknagels genoemd. Dat woord klopt niet, maar het euvel zelf is erg moeilijk te bestrijd…

Acne; oorzaken en behandeling met medicijnenAcne; oorzaken en behandeling met medicijnenBij acne ontstaan puistjes, doordat vet uit de talgklieren van de haarzakjes en dode huid zich ophoopt in de haarzakjes.…
Zweetvoeten: Hoe en wat?Zweetvoeten: Hoe en wat?Helaas hebben verschillende mensen vaak last van zweetvoeten. Het hebben van zweetvoeten is een hele vervelende aandoeni…
Bronnen en referenties
 • Boek: huid, de meest gestelde vragen
 • Boek: Gezondheidsgids
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 21-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.