Zweetvoeten: Hoe en wat?

Zweetvoeten: Hoe en wat? Helaas hebben verschillende mensen vaak last van zweetvoeten. Het hebben van zweetvoeten is een hele vervelende aandoening waar vaak veel schaamte voor is. Voeten hoeven niet perse nat te zijn van het zweet om zo genoemd te worden maar het zijn voeten die vaak een zeer sterke onaangename geur geven. Zweetvoeten kunnen dus ook gewoon droge voeten zijn. Maar dat men er veel hinder van ondervinden kan is algemeen bekend.

Zweetvoeten: Mogelijke oorzaken

Eigenlijk heeft iedereen zweetvoeten. De een in meerdere mate dan de anderen. Er zijn drie belangrijke redenen waarom juist sommige mensen zo een zweetvoeten hebben dat er een onaangename geur vrijkomt namelijk:
  • Wanneer de temperatuur bij de voeten meer dan 30 graden wordt. Dit kan voorkomen wanneer men schoenen of kousen gebruikt die van slecht ademend materiaal gemaakt zijn.
  • Bacteriegroei heeft een bepaalde soort van voedingsbodem nodig die bij de voeten voorkomt.
  • De mate van zweetproductie van de voeten.

De vieze geur van zweetvoeten komt voor het grootste deel van het afsterven en de afscheiding van bacteriën. Bij de voeten kunnen bacteriën zich zeer gemakkelijk voortplanten. Bacteriën voeden zich met de losgelaten huidcellen van de voeten. Er ontstaan dan ophopingen en deze geven de mens dus zweetvoeten. Het rotten en de uitwerpselen van de bacteriën geven de vieze en sterk onaangename maar vooral typische geur.

Zweetvoeten: Wat kan je er zelf aan doen?

Je kan zelf al heel veel doen om vervelende zweetvoeten te verminderen of te voorkomen. Je kan bijvoorbeeld al starten met het zo droog mogelijk houden van je voeten. In de zomer, en tijdens de wintermaanden binnen, kan je het best zoveel mogelijk met open schoenen lopen. Nog beter is eigenlijk het lopen op blote voeten.
Gebruik het liefst geen nylon kousen of sokken gemaakt uit synthetische materialen. Ditzelfde geldt ook voor je schoenen. Als je schoenen niet voldoende ademend zijn zullen ze een ideale temperatuur voor bacteriegroei veroorzaken.

Je kan ook proberen je voeten zo koel mogelijk te houden. De bacteriegroei zal dan verminderen maar ook de voeten zullen koeler blijven en daarnaast zal je de voedingsbron, dode huidcellen, zo veel mogelijk kunnen afspoelen. Dit zal je wel meerdere keren per dag moeten doen om het effect ervan te ervaren.

Het wassen van je voeten met jodium of alcohol is vaak wel een effectieve manier om zweetvoeten te voorkomen of te behandelen. Deze stoffen staan er namelijk om bekend dat ze bacteriën doden. Natuurlijk moet je dit ook weer regelmatig herhalen. Hiervoor zijn overigens ook speciale crèmes en wasproducten te verkrijgen. Vaak kan de apotheker of de drogist je al helpen zoeken naar een oplossing. Zij kunnen je het beste adviseren welke zelfhulp middelen er verkrijgbaar zijn tegen deze vervelende, maar onschuldige, aandoening.

Zweetvoeten: Tot Slot

Als je erg veel last hebt van zweetvoeten kan je ervoor kiezen om je huisarts te raadplegen. Er zijn namelijk een aantal soorten aan medicijnen die kunnen helpen bij zweetvoeten. Ook zijn er homeopathische middelen te verkrijgen. Helaas zullen zweetvoeten nooit echt helemaal verdwijnen en is het ook per persoon verschillend in welke mate de geur en het zweten aanwezig is.
© 2010 - 2024 Steffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweetvoeten, kom je er vanaf?Zweetvoeten, kom je er vanaf?We kennen allemaal wel iemand die absoluut zijn of haar schoenen niet uit moet trekken in gezelschap. Zweetvoeten, het k…
Zweetvoeten of stinkvoeten: oorzaken, behandeling & tipsZweetvoeten of stinkvoeten: oorzaken, behandeling & tipsVoeten die overmatig zweten verspreiden doorgaans een erg irritante geur die vaak wordt vergeleken met stinkende kaas, a…
Last van overmatig zwetenLast van overmatig zwetenVoor mensen die last hebben van overmatig zweten, is dit erg vervelend en schamen zich hier soms voor. Soms komt er met…
Help mijn voeten stinken! Hoe geraak ik van zweetvoeten afHelp mijn voeten stinken! Hoe geraak ik van zweetvoeten afStinkende voeten hebben is erg vervelend, sommige mensen kunnen zich er zelfs over schamen. De meest courante oorzaak va…

Kalknagels: oorzaak, behandelingKalknagels: oorzaak, behandelingSchimmelinfecties van de nagels kunnen zorgen voor een kalknagel. Er komen witte of lichtbruine vlekken op de nagel en d…
Processierups: behandeling brandharenRupsen zijn er in alle soorten en maten. Het is echter de processierups die veel irritatie opwerkt bij de Nederlandse na…
Steffie (51 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.