Processierups: behandeling brandharen

Rupsen zijn er in alle soorten en maten. Het is echter de processierups die veel irritatie opwerkt bij de Nederlandse natuurliefhebber. Elke voorjaar is het weer raak, en zijn haren kunnen voor vervelende bijwerkingen zorgen. Het uitroeien van de rups is nog niet succesvol doorgevoerd, we weten echter wel steeds beter hoe we moeten omgaan met de behandeling van de brandharen van de rupsen.

Processierups en brandharen

De processierups staat bekend om zijn vervelende brandharen. Bij aanraking kunnen deze vervelende haren zorgen voor allerlei vervelende bijverschijnselen. De haren van de rups zijn slechts 0,3 millimeter lang, maar doordat de rups er letterlijk honderdduizenden heeft kan het voor veel problemen zorgen. Dat de haren zo slecht zijn voor de gezondheid komt door de stoffen die op de haren zitten.

De stoffen van de haren van de processierups kunnen onder andere huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk veroorzaken. In de ergste gevallen kunnen de haren van de processierups de luchtwegen blokkeren of een permanente blindheid veroorzaken. Wanneer de haren in uw ogen terecht komen is het aan te raden om bij de dokter langs te gaan.

De processierups beter bekeken

De processierupsen zijn echte nachtdieren. In deze periode zoeken ze naar voedsel en reizen ze dicht bij elkaar. Overdag rusten ze vaak in nesten waar ze in grote groepen verblijven. Als fietser of wandelaar kan het gebeuren dat u tegen zo’ n nest aanloopt en in aanraking komt met de brandharen van de rups. In zo’ n geval is een vlotte behandeling verstandig aangezien dit de bijeffecten zal verminderen.

Waar zijn processierupsen te vinden?

In Nederland komt de processierups grootschalig voor in de zuidelijke provincies (Noord-Brabant, Limburg) de rups verspreid zich echter steeds vaker naar andere provincies en kan nu ook met regelmaat gevonden worden in Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel. De processierupsen komen het meest voor in de zomereiken in een bosrijke omgeving. De processierupsen eten de bomen vaak helemaal kaal.

Behandelingen na aanraking processierups

Wanneer u in aanraking komt met de brandharen van een processierups is het verstandig om de huid zoveel mogelijk af te spoelen. Wanneer de haren in uw ogen terecht zijn gekomen is het verstandig om ze uit te spoelen. Wanneer dit het geval is dient u extra goed op te letten aangezien de haren blindheid kunnen veroorzaken.

Bij jeuk is het onverstandig om over de huid te wrijven aangezien de brandharen op die manier verder verspreid worden. Om de jeuk tegen te gaan kan het helpen om een crème te halen bij de apotheek. Om latere irritatie tegen te gaan is het verstandig om de kleding die u droeg tijdens de aanraking met de rups goed te wassen.

Wanneer u last heeft van uw luchtwegen in combinatie met een slikprobleem is het verstandig om contact op te nemen met de huidarts. Wanneer de klachten blijven aanhouden is het altijd verstandig om de huisarts te bezoeken: de brandharen van de processierups kunnen ergere klachten veroorzaken dan de meeste mensen denken.
© 2010 - 2024 Rakker126, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dennenprocessierups: grotere variant van de eikenrupsDennenprocessierups: grotere variant van de eikenrupsIn Nederland is er in 2020 en de jaren daarvoor veel overlast geweest van de eikenprocessierups die met zijn brandharen…
Gezondheidsproblemen door eikenprocessierupsenEikenprocessierupsen veroorzaken in Nederland jaarlijks gezondheidsproblemen als jeuk, huiduitslag, irritatie aan de oge…
Eikenprocessierups: Klachten voorkomen en behandelenEikenprocessierups: Klachten voorkomen en behandelenDe eikenprocessierups in een insect dat onder meer bekend staat vanwege de vele klachten die het kan veroorzaken. Het zi…
Eikenprocessierups: vermijden om klachten te voorkomenVooral in de maanden mei en juni zitten in eikenbomen veel eikenprocessierupsen. Wie in contact komt met de brandharen v…

Zweetvoeten: Hoe en wat?Zweetvoeten: Hoe en wat?Helaas hebben verschillende mensen vaak last van zweetvoeten. Het hebben van zweetvoeten is een hele vervelende aandoeni…
Anorexia nervosa: oorzaken, effecten, behandelingAnorexia nervosa: oorzaken, effecten, behandelingAnorexia nervosa is een aandoening die vooral voorkomt bij jonge vrouwen in of na de pubertijd. Wie lijdt aan anorexia n…
Reacties

Mb, 25-07-2010
Ons huis grenst aan een fietspad met 30 eikenbomen wij hebben al vanaf mei klachten en kunnen niet eens meer buiten zitten. het is een paar weken geleden wel behandeld door de gemeente maar we blijven bulten krijgen :-) Reactie infoteur, 26-07-2010
Anders zelf eens de bijl erin?

Megasponsor, 28-06-2010
Ik las ergens om met plakband de brandharen te verwijderen. Reactie infoteur, 29-06-2010
Dat gaat niet lukken, aangezien het er meteen duizenden zijn die je niet eens allemaal ziet. Gewoon afspelen dus (-;

Rakker126 (41 artikelen)
Laatste update: 22-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.