Ingescheurde nagel: wat te doen?

Ingescheurde nagel: wat te doen? Een ingescheurde of afgescheurde nagel komt vaak voor wanneer de nagels wat langer zijn. Korte nagels scheuren minder snel in, maar het kan wel eens voorkomen. Meestal scheuren de nagels van de vingers in, van de teennagels wat minder. Een scheur in de nagel kan soms erg pijnlijk zijn. Herstel hiervan is mogelijk.

Waarom scheurt een nagel in?

Om te weten waarom een nagel inscheurt, is het belangrijk om kennis te hebben van de functie en opbouw van de nagel. De nagel beschermt de toppen van vingers en tenen zodat er geen eeltvorming op die plekken ontstaat. Eeltvorming zou de functie van de zenuwuiteinden verstoren. Vooral de vingers bevatten aan de toppen zeer veel zenuwuiteinden, waardoor we in staat zijn om voorwerpen af te tasten. Daarnaast dient de nagel om te krabben en dingen los te peuteren.

De nagel zelf heet de nagelplaat. De nagelplaat bestaat uit drie lagen. De bovenste laag is de hoornlaag. Deze laag laat makkelijk los, bijvoorbeeld bij uitdroging. Er ontstaat dan een schilferende nagel. De tweede laag is de keratinelaag, ook wel sponslaag genoemd. Deze laag houdt vocht vast zoals een spons dat doet. tevens houdt het vet vast. Daarnaast neemt de keratinelaag voedingsstoffen op. Keratine bestaat uit een taai en oplosbaar eiwit. De onderste laag heet de epitheellaag. Epitheel bestaat uit epitheelcellen die heel dicht op elkaar aansluiten. De nagelplaat zit met de epitheellaag vast aan het nagelbed.

Een nagel is dan wel hard, toch kan deze inscheuren. De oorzaak is vaak te vinden in krachten die op de nagel uitgeoefend worden. De nagel zal eerst iets meegeven omdat ze flexibel is. Maar wanneer er teveel spanning op komt te staan, scheurt de nagel. Een andere oorzaak van inscheuren van de nagel is droogte van de nagel. De bovenste laag wordt dan poreus en kan de onderste lagen zo makkelijk meetrekken. Ook een vitaminetekort veroorzaakt zwakke nagels waardoor ze sneller inscheuren.

Nagellak: nuttig of schadelijk?

Gewone nagellak brengt een laagje op de nagels net als doel een kleurtje en/of glans. In nagellak zitten echter stoffen die de nagelplaat aantasten. Hierdoor scheuren en splijten nagels makkelijker in. Bij ingescheurde nagels is gewone nagellak daarom ook af te raden. Een nagelverharder bevat geheel anders stoffen die de nagel beschermen en ondersteunen. Let wel: een goede basis voor de nagel komt van binnenuit, via de voeding.

Vitaminen en mineralen

Een gezond lichaam begint met gezonde voeding. Bepaalde vitaminen en mineralen zijn essentieel bij de opbouw van nagels. Vitamine A en vitamine B zijn nodig voor de opbouw van nagels. Zink ondersteunt de werking van vitamine A. IJzer zijn ook nodig voor de opbouw van nagels, net als eiwitten. Een tekort van een of meer van dezen kan broze, scheurende of droge nagels veroorzaken. De witte vlekjes die je soms op nagels ziet is overigens geen gebrek aan calcium zoals vroeger gedacht werd, Het word veroorzaakt door een beschadiging van het eerste gedeelte van de nagelplaat. De witte vlekjes groeien van de nagel af.

Teennagels die scheuren

Een teennagel scheurt niet zo snel als gevolg van grote krachten. Meestal is een gescheurde teennagel het gevolg van een erg droge nagel. Kalknagels zijn verharde gelige nagels, meestal aan de tenen. Deze nagels scheuren snel in of brokkelen snel af. Een schimmelnagel wordt vaak verward met een kalknagel, maar is totaal iets anders. Ook een schimmelnagel scheurt makkelijker in dan een gezonde teennagel.

Ingescheurde nagel herstellen

Een ingescheurde nagel is niet te plakken: hij moet opnieuw aangroeien. Knip de nagel zo kort mogelijk af. Verwijder haakjes en scherpe randjes aan de nagel, omdat men er anders mee kan blijven haken aan iets met als gevolg een verdere scheur in de nagel. Een nagelverharder beschermt en verstevigd de nagel tijdelijk. Plak de nagel eventueel af met een pleister wanneer de vingertop gevoelig of pijnlijk is. ook wanneer het nagelbed erg pijnlijk is kan deze het beste beschermd worden middels een pleister. Daarnaast is er een hoge dosis geduld nodig: de nagel groeit vanzelf weer aan. De vingernagels groeien ongeveer 3 mm per maand, de teennagels ongeveer 1 mm per maand. Knip of vijl de nagel regelmatig weer bij. Door hem kort te houden wordt voorkomen dat de nagel opnieuw inscheurt. Denk ook aan gezonde voeding: deze is nodig voor een goede opbouw van de nagels.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ingescheurde nagels herstellenIngescheurde nagels herstellenEen ingescheurde nagel zorgt vooral voor pijn. De nagel is hierbij ingescheurd tot op het nagelbed (het roze gedeelte va…
Beauty: verzorging beschadigde nagelsVerzorgde nagels ziet er altijd beter uit dat afgekloven, ingescheurde, gerafelde nagels. Toch is de schaar niet altijd…
Gescheurde nagel behandelenGescheurde nagel behandelenNagels beschermen de gevoelige vingertoppen en helpen de mens bij onder andere krabben en pulken. Vrouwen hebben vaker l…
Mijn nagel is gescheurd of gebroken, wat kan ik doen?Mijn nagel is gescheurd of gebroken, wat kan ik doen?Een nagelbreuk kan iedereen zomaar overkomen, zeker als men broze nagels heeft. Door een onhandige beweging blijft men m…

Beauty: Less is moreBeauty: Less is moreJe ziet in modegevoelige branches met enige regelmaat ‘overdaad’ wat wordt afgewisseld met ‘less is more’. Trends horen…
Maak je tanden witter met Crest WhitestripsMaak je tanden witter met Crest WhitestripsTanden bleken is erg populair de laatste jaren. Helaas is tanden bleken niet erg goedkoop als je de behandeling bij een…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nagel
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 24-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.