Mijn nagel is gescheurd of gebroken, wat kan ik doen?

Mijn nagel is gescheurd of gebroken, wat kan ik doen? Een nagelbreuk kan iedereen zomaar overkomen, zeker als men broze nagels heeft. Door een onhandige beweging blijft men met de nagel ergens achter haken, waardoor het scheurt of breekt. Dit kan met veel pijn of overlast gepaard gaan. Omdat de nagel zeer traag aangroeit en men er wel goed uit wil zien, is het de vraag wat eraan gedaan kan worden. Hoe wordt een gebroken nagel behandeld en wat kunt u doen bij een gescheurde of gebroken nagel?

Gebroken nagel


Ongelukje met veel pijn

De vingers en tenen zitten boordevol met zenuwuiteinden en dus kan een nagelbreuk veel pijn of ongemak veroorzaken. Het kan zomaar voorvallen dat een onhandige beweging tot schade aan de nagel leidt. Denk aan het haken met een te lange nagel achter iets. Het kan ertoe leiden dat de nagel dermate onder spanning komt te staan, dat het deels of geheel van het nagelbed wordt afgescheurd. Komt het nagelbed te voorschijn dan kan het met veel pijn en een tijdelijke heftige bloeding gepaard gaan.

Esthetische breuk

De nagels van de vingers zijn iedere dag voor iedereen zichtbaar. Zeker de vrouw wil de lange nagels op een mooie manier lakken, zodat zij altijd netjes en mooi voor de dag kan komen. Een vingernagelbreuk geeft veel overlast en ziet er niet uit. Betreft het een kleine breuk of scheur dan is er een goede kans dat het niet afbreekt. Men moet er goed op letten, dat het niet verder wordt aangetast of verder afbreekt. Men moet de nagel goed verzorgen en oplettend blijven. Het is van belang om niet met de nagel alsnog ergens achter te blijven haken. Wat kan men doen?

Tijdelijke reparatie gebroken nagel

De nagel heeft een scheur en kan een vervelende gevoeligheid bij aanraking veroorzaken. Omdat de nagel niet snel hersteld kan men reparatie overwegen. Door een beschermlaagje over de scheur aan te brengen kan er enige stevigheid worden verkregen. De nagel kan dan meegaan tot het voldoende is gegroeid. Hoe kunt u de nagel tijdelijk herstellen, zodat het er nog redelijk normaal uitziet. Let wel indien de nagel van het nagelbed is afgekomen, dan zal meestal dat deel moeten worden verwijderd. Bij een scheur in de nagel kunt u het volgende doen. De nagel dient in eerste instantie te worden bijgeknipt. Oftewel zo kort als mogelijk, zodat u er niet wederom achter blijft haken. Daarbij moeten scherpe randjes worden afgevijld of weggeknipt. Zorg ervoor dat alles zo glad als mogelijk eruitziet. Doe op de nagel heldere nagellak. Leg op de scheur een stukje witte koffiefilter of dun gaasje. Zorg ervoor dat de nagellak op dat moment nog niet is gedroogd. Leg het gaasje zo dat het strak ligt. Doe hieroverheen nogmaals enkele lagen nagellak. Het resultaat is een harde relatief dikke laag zodat de nageldelen niet meer van elkaar kunnen bewegen.

Teennagel

Minder opvallend is een breuk aan een teennagel. Voorgaande oplossing kunt u toepassen indien de teennagels overdag ook zichtbaar zijn. Gaat het om een losgelaten nagel dan is het altijd beter om dat deel te verwijderen. Laat men het zitten dan is de kans relatief groot, dat er vuil onder de nagel komt. Het kan tot een infectie leiden. Die omstandigheid dient men altijd te vermijden. Verwijder het afgebroken deel en behandel de wond goed. Is de complete nagel in zijn geheel afgebroken, laat het dan medisch behandelen bij de huisarts of eerste hulp.

Herstel bij zichtbaar nagelbed

Indien een groot deel van de nagel is afgebroken dan is er sprake van een open wondje. Een haakse hoek van de nagel dient altijd te worden verwijderd, zodat het daarna geleidelijk aan kan herstellen. Omdat het in eerste instantie een wond is, dient het ook als zodanig te worden behandeld. Zorg ervoor dat het schoon is. Is het in contact gekomen met vuiligheid dan dient het goed te worden ontsmet. Denk aan het afdeppen met alcohol en het gebruik van jodium. Doe er een klein gaasje om indien het om een grote wond gaat. Betreft het een klein afgebroken deel dan kan een pleister erover volstaan. De nagel zal geleidelijk aan weer groeien. Heeft u broze nagels of een kalknagel zorg er dan voor dat het geregeld wordt bijgeknipt om een tweede nagelbreuk te vermijden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een gebroken teenEen gebroken teenEen gebroken teen kun je oplopen door bijvoorbeeld je teen erg hard te stoten of er iets op te laten vallen. In de paard…
Vinger tussen de deurVinger tussen de deurEen vinger tussen de deur, hoe kan dat gebeuren? Het kan iedereen helaas overkomen. Je duwt een deur dicht en 'vergeet'…
Hond EHBO: Pedicure; ingegroeide en bloedende teennagelsAls u uw hond als pup al aan behandelingen zoals het verzorgen van zijn vacht, schoonmaken van zijn oren en het knippen…
Bloeding onder de nagel: Subunguaal hematoomBloeding onder de nagel: Subunguaal hematoomEen subunguaal hematoom is de medische term voor een voorbijgaande bloeding die optreedt onder een vinger- of teennagel.…

Gebroken hiel: intense hielpijn, zwelling, niet kunnen lopenGebroken hiel: intense hielpijn, zwelling, niet kunnen lopenDoor een ongelukkige landing bij het springen kan een hielbeen fractuur worden veroorzaakt. Het gaat gepaard met zwellin…
Behandeling door middel van osteopathieBehandeling door middel van osteopathieEen osteopaat activeert de zelfgenezende krachten van het lichaam van de patiënt en checkt diens lichaamshouding. Door d…
Bronnen en referenties
  • http://www.hln.be/hln/nl/40/Style/article/detail/1691083/2013/08/22/Geen-paniek-zo-herstel-je-snel-een-gebroken-nagel.dhtml
Reacties

Katleen, 23-08-2018
Goedemorgen,

een tijdje geleden heb ik het nagelbed van mijn pinknagel volledig afgescheurd, nu is de nagel zelf na lange tijd volledig los gekomen en is hij er nu volledig af. ik heb wel het gevoel dat er een nieuwe nagel groeit enkel heeft deze een erg harde deuk ongeveer in de midden van mijn nagel, dit geeft een druk en is redelijk pijnlijk wanneer ik mijn pink ergens tegen stoot.
is dit normaal of moet ik hier best terug mee langst de dokter gaan? Reactie infoteur, 24-08-2018
Het kan zijn dat de nagel na het afscheuren op een ongewone manier weer aangroeit. In de meeste gevallen kan men niet veel doen behoudens afwachten en zien hoe de nagel met de tijd aanvoelt. Bij twijfel kunt u altijd naar de huisarts gaan.

Alicia, 24-04-2016
Hoi,
Ik heb een aantal km op hakken gelopen. Daardoor zijn er blaren onder mijn grote teennagels ontstaan. Die zijn inmiddels kapot geploft, alleen ligt mijn rechter nagel van mijn grote teen los. Ik kan hem heen en weer bewegen maar voor de helft zit hij nog bij mn nagelriem vast. Ik kan mijn hele nagel zien. Nu ben ik bij de dokter geweest en die zei me niks te doen en te wachten tot een nieuwe nagel aangroeit. Hij zei ook dat er misschien geen nagel meer komt. Volgens hem zat er geen infectie.

Nu is het zo dat mijn teen rood begint te worden en ik hem nauwelijks nog kan bewegen. Ik vertrouw mijn dokter niet helemaal, kan iemand mij vertellen wat ik moet doen? Reactie infoteur, 25-04-2016
Over het algemeen zal de huisarts snel kunnen beoordelen of de nagel kan blijven zitten of dat het moet worden verwijderd. Mocht er wel een infectie onder de nagel komen dan is de kans reeel dat de nagel niet meer teruggroeit. Ga bij twijfel wederom naar de (of andere) huisarts om het te laten beoordelen. Een infectie kan met antibiotica goed worden behandeld.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.