Een gebroken teen

Een gebroken teen Een gebroken teen kun je oplopen door bijvoorbeeld je teen erg hard te stoten of er iets op te laten vallen. In de paardensport komt het nogal eens voor dat een paard op een teen is gaan staan. Een gebroken teen kan zeer pijnlijk zijn, maar meestal geneest het zonder complicaties. Je kunt wel iets doen om de pijn te verlichten.

Tenen

Een mens heeft aan elke voet vijf tenen. Ze spelen een rol bij het lopen en bij het corrigeren van je evenwicht. De binnenste teen is je grote teen en de buitenste teen is je kleine teen. De tussenliggende tenen hebben geen eigen naam. In totaal heb je aan elke voet 14 teenkootjes. In je grote teen zitten er twee, in de andere tenen zitten er drie. Verder heeft elke teen een nagel.

Gebroken teen

Tenen zijn vaak het slachtoffer van vallende voorwerpen of flink stoten aan bijvoorbeeld een deur of een tafelpoot. In de meeste gevallen is er dan sprake van een pijnlijke kneuzing, maar er kan ook een botbreuk zijn ontstaan. Tevens kan er een bloedblaar onder de nagel ontstaan. Als alleen het laatste teenkootje geblesseerd is hoeft er niet altijd een dokter te worden geraadpleegd. Wanneer er 1 of meerdere teengewrichtjes zijn geraakt, wanneer er sprake is van een flinke wond en/of de teen er ernstig misvormd uitziet, is het verstandig om het letsel door een arts te laten beoordelen. De arts kan met lichamelijk onderzoek vaststellen of de teen gebroken is, een röntgenfoto is dan ook meestal niet nodig.

Klachten en verschijnselen

Een gebroken teen kan de volgende klachten en verschijnselen opleveren:
  • Pijn
  • Roodheid
  • Zwelling
  • Bloedblaar onder de nagel
  • Bloeduitstorting
  • Tintelingen
  • Geen gevoel in de teen
  • Niet of nauwelijks kunnen bewegen

Behandeling

Je kunt altijd het beste beginnen met koelen. Zowel bij een kneuzing als een breuk kan dit de zwelling verminderen. Bij een gebroken teen is een operatie eigenlijk nooit nodig. Wat heel belangrijk is, is dat de teen rust krijgt. De teen zal dan ook met een pleisterspalk aan de naastliggende teen geplakt worden. Let erop dat de pleisterspalk niet nat wordt. Als dit wel gebeurt, breng dan eventueel zelf een nieuwe spalk aan. In de douche kun je een plastic zak om je voet doen om hem droog te houden.

Je tenen spelen een belangrijke rol bij het lopen. Vlak voordat je je voet optilt, steun je op je tenen. Het lopen met een gebroken teen is hierdoor altijd gevoelig. Het is prettig om stevige schoenen met een harde zool te dragen, zodat de teen bij het lopen weinig hoeft te buigen. Je tenen corrigeren trouwens ook je evenwicht bij het lopen.

De eerste dagen na het oplopen van een gebroken teen kan deze nog flink gezwollen zijn, en is het goed om je teen/ voet hoog te houden. Dit vermindert de pijn, doordat de doorbloeding gestimuleerd wordt. Ook kun je paracetamol of ibuprofen gebruiken tegen de pijn.

Nazorg

Zodra de pijn bijna weg is mag de spalk eraf. Meestal is dat na ongeveer twee weken. Na drie weken is de breuk al bijna geheel vastgegroeid. De teen kan dan nog wel gevoelig zijn. Dat verdwijnt na een week of zes. Een nacontrole bij de arts is in het geval van een gebroken teen niet nodig en er hoeft ook geen controlefoto gemaakt te worden. In uitzonderlijke gevallen, wanneer bijvoorbeeld de pijn niet verdwijnt, is het wel van belang om nog contact op te nemen met een arts.

Een gebroken teen voorkomen

Het voorkomen van een gebroken teen is niet geheel mogelijk. Vaak gebeurt het in een klein ogenblik van domme pech. Toch kun je er wel wat aan doen om de kans op een gebroken teen te verkleinen.

Niet op je sokken lopen

Loop zo min mogelijk op je sokken of op blote voeten in huis. Op je sokken kun je flink glijden als je een gladde vloer hebt. Ook kun je je flink stoten aan een tafelpoot, kast of een deur. Draag je schoenen of pantoffels met een verharde voorkant dan is de kans op een breuk in zo'n geval veel kleiner.

Draag veiligheidsschoenen

Doe je werk waarbij de kans op letsel groot is draag dan speciale veiligheidsschoenen. Ook kun je schoenen met stalen neus dragen als je bezig bent met paarden. Een paardenhoef met ijzer op je teen kan een behoorlijk letsel veroorzaken. Bij de ruitersportwinkel zijn speciale jodphurs met stalen neus te koop.
© 2012 - 2020 Jettix, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Gekneusde teen: oorzaken en behandeling van gekneusde tenenGekneusde teen: oorzaken en behandeling van gekneusde tenenGekneusde teen symptomen zijn pijn en gevoeligheid in de teen, zwelling, stijfheid, roodheid en soms blauwverkleuring en…
Eerste hulp bij een gekneusde vinger of teenEerste hulp bij een gekneusde vinger of teenDe vingers en de tenen zijn de meest kwetsbare ledematen aan ons lichaam. Met een keertje flink stoten heb je al een kne…
Wat zeggen je tenen?Wat zeggen je tenen?Ontdek wat jouw tenen jou te zeggen hebben. De stand en de vorm van de tenen onthullen namelijk iemands karakter, gedrag…
De meest voorkomende teenafwijkingen op een rijtjeDe meest voorkomende teenafwijkingen op een rijtjeAfwijkingen aan de tenen komen veel voor. Meestal gaat om het kromme tenen, hamertenen, klauwtenen, vergroeide tenen of…

Pijn onder de voetPijn onder de voetPijn onder de voet komt voor na een blessure, door overbelasting, bij overgewicht, verkeerd schoeisel, een verkeerde loo…
Hoe kan je dementie voorkomen?Hoe kan je dementie voorkomen?Het aantal mensen met dementie zal de komende twintig jaar alleen maar toenemen. De verwachting is dat de toename maar l…
Bronnen en referenties
  • Informatie gebroken teen - Albert Schweizer ziekenhuis
  • www.nl.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Een gebroken teen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Carolien, 20-01-2016 14:41 #9
Ik heb afgelopen nacht erg onrustig geslapen en bij een keer omdraaien zat de teen naast mijn kleine teen ineens over een de andere teen heen. Ik heb de teen wel weer goed gedaan, maar nou blijft deze pijnlijk.

Is mijn teen nu gekneusd of gebroken door de plotselinge beweging. Ik had namelijk ook mijn dubbelgedraaide dekbed en een kat aan mijn voeteneind liggen.

Mila, 15-01-2015 22:53 #8
Ik heb ongeveer een half jaar geleden een deur tussen mijn kleine teen en die teen daarnaastbgehad. deed echt super veel pijn maar ik dacht gaat wel weer over. is nu dus mijn teen nog steeds dik. ik kan hem ook maar een beetje buigen en het doet pijn als ik in het gewrichtje knijp.
Wat kan dit zijn? was/is mijn teen misschien gebroken?

P.s ik ben geboren met kromme tenen. verder nooit last van gehad

Debbie Morison, 10-10-2014 10:27 #7
Hoi allemaal
M'n middelste teentje is gebroken, nu na een week nog erg veel last kan er absoluut niet op steunen. Ben bang dat het niet geneest omdat ik in een situatie zit waarin ik niet veel kan rusten. Heeft iemand hier ervaring mee?

Gr. Debbie

Marieke, 13-03-2014 13:05 #6
Hoi allemaal,
Ik heb 3 jaar geleden tijdens een potje voetbal bij een meer met mijn blote voet tegen iemands scheen aan geschopt. Mijn grote teen deed heel veel pijn daarna. Ik kon er niet meer op staan of lopen en ben naar de EHBO gegaan. Daar zeiden ze dat hij gekneusd was. Mijn grote teen werd vrij blauw.

Een flink aantal maanden of zelfs een jaar verder (ik weet het niet meer), ben ik weer naar de huisarts gegaan en die zei dat hij niks kon doen. Gister ging ik weer omdat ik er nog steeds last van had. Vandaag hebben ze een echo gemaakt en nu blijkt dat er een breuk in zit en dat ik iets van een topje mis.

Ik moet volgende week een foto maken en naar een orthopeed, en ik moet waarschijnlijk geopereerd worden. Ik ben ook hypermobiel in mijn hele lichaam dus dat speelt ook mee.

Nou is mijn vraag, heeft iemand daar ervaring mee?
Het zal namelijk nog wel een paar maand duren voordat er iets gedaan kan worden en ik ben benieuwd wat ervaringen zijn. Alvast bedankt voor de hulp!

gr. Marieke

Leen, 28-06-2013 21:48 #5
Vandaag heeft mijn zoon zijn grote teen gebroken en hij kreeg inderdaad net dezelfde raad. De dokter heeft zijn teen met een naastliggende teen gebonden en hij moet tot morgen zo veel mogelijk zijn voet zeer hoog houden, met ijs erop, om het zwellen te voorkomen. En zo ook te vermijden dat zijn nagel later uitvalt. Hij moet de eerste 3 weken op zijn hiel lopen en heel goed opletten. Geen sport, zelfs niet zwemmen. Tot 6 a 8 weken nog op zijn hoede zijn en dan moet het volledig in orde zijn.

Ellen, 14-05-2013 11:57 #4
Dank voor het duidelijke artikel, ik zat al enorm te twijfelen of ik hiermee naar de dokter moest, maar kan goed 'uit de voeten' met de behandeltips. Helaas is het lopen echt pijnlijk en zelfs al ik in bed lig is het nog erg gevoelig en slaap ik er slecht door. Nooit geweten dat je tenen kneuzen/breken zo'n pijn doet…

Cedric, 22-04-2013 18:52 #3
Mijn teen is ook gebroken het is nu al een maand geleden hij is naast de andere teen gespalkt nu mocht het er af maar doed nog zeer ik probeer de teen steeds te plooien en wandel er al mee. maar lopen kan ik nog niet of springen want al de voet te hard neer komt voel ik pijn

Simone, 20-03-2013 11:25 #2
Ik heb 8 weken geleden mijn teen naast de kleine gebroken. T bot is in de lengte gebroken eerste kootje (va voet gezien). De teen is sindsdien ingetaped. Nu nog steeds want zonder tape is t een slappe blauwige zeer pijnlijke teen. Met tape heb ik stevigheid en kan sinds een week iets normaler lopen maar doet ongelofelijk veel pijn nog bij aanraking. Is dat normaal. De ha zegt het gaat vanzelf over. Vier weken geleden nog een extra foto gemaakt en teen had nog precies dezelfde breuk. Ik vind het allemaal wel erg lang duren. Of moet ik meer geduld hebben?

Demi, 13-01-2013 11:19 #1
Hey.
Al deze dingen herken ik.
Maar bij mij doet het vooral pijn op mijn nagel. en mijn teen is ook dik, en die bloedblaar enzo heb ik ook. Maar wat kan ik nou het beste doen? Reactie infoteur, 17-01-2013
Beste Demi,

Probeer als je schoenen draagt, iets te dragen dat niet knelt of drukt op je teen. Verder kun je zelf voorzichtig proberen een spalkje aan te brengen. Mocht het niet verbeteren of juist verslechteren, of vertrouw je het niet helemaal, neem dan zeker contact op met je huisarts voor overleg.

Succes!

Infoteur: Jettix
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!