Pijn onder de voet
Pijn onder de voet komt voor na een blessure, door overbelasting, bij overgewicht, verkeerd schoeisel, een verkeerde loopstand of een afwijking aan de voet. Vaak wordt de pijn tijdens het lopen of het staan gevoeld. Soms is de pijn al aanwezig bij het opstaan. De hak, de voetboog of de bal van de voet kunnen dan pijnlijk zijn.
Pijn onder de voet: wat is dat?
Wanner we spreken van pijn onder de voet, wordt daarmee het loopgedeelte van de voet bedoeld. Dit heet de voetzool. De voetzool draagt het totale lichaamsgewicht wanneer we rechtop staan. Het gewicht wordt normaal gesproken over beiden voetzolen verdeeld. Pijn aan de voetzool komt veel voor: de voetzolen hebben veel te verduren. De pijn kan slechts een enkele dag duren, maar ook langer aanhouden. Soms is een afwijking aan de voetzool de oorzaak van pijn, soms ook een blessure of een aandoening.
Platvoeten
De voeten hebben een voetboog aan de binnenzijde van de voet. Dit is goed te zien wanneer de voet plat op de grond wordt gezet. Er is aan de onderkant van de voet een boog zichtbaar die omhoog staat. Het middelste gedeelte van de voet rust niet volledig op de grond. Op deze manier kunnen schokken geabsorbeerd worden. Bij platvoeten is er geen voetboog te zien.
Flexibele platvoeten hebben alleen geen voetboog wanneer er rechtop wordt gestaan. Wanneer de voeten gaan gewicht dragen, is de voetboog weer terug. Gefixeerde platvoeten hebben helemaal geen voetboog: zowel met als zonder gewicht op de voetzool niet.
Bij platvoeten worden schokken moeilijk geabsorbeerd. Dit uit zich in pijn onder de voet, pijn aan de knieën, de heupen en de rug. Ook de rest van de voet kan pijnlijk aanvoelen. Pijn, zwelling maar ook vermoeidheid zijn veel voorkomende klachten bij platvoeten. Platvoeten zijn aangeboren: iedere baby wordt met platvoeten geboren. Rond de leeftijd van vijf jaar moet de voetboog al te zien zijn. Wanneer dit niet het geval is, is de kans op platvoeten groot. Rond de leeftijd van twaalf jaar zijn de voetbogen normaal gesproken volledig ontwikkelt.
Bij de flexibele platvoet is een steunzool vaak niet nodig. Flexibele platvoeten zijn te herkennen door op de tenen te gaan staan: de voetboog komt dan weer terug. Flexibele platvoeten worden ook wel eens soepele platvoeten genoemd.
Bij gefixeerde platvoeten komt de voetboog niet terug wanneer men op de tenen gaat staan. De gefixeerde platvoeten worden daarom ook wel eens stijven platvoeten genoemd. De behandeling bestaat veelal uit steunzolen in stevige schoenen. Dit verhelpt de platvoeten niet, maar zorgt er wel voor dat er minder pijn ontstaat. Ook is het mogelijk om middels een operatie vergroeide botdelen te herstellen, zodat de platvoeten verdwijnen.
Voetboogpijn
Pijn aan de voetboog komt vooral voor bij mensen die veel lopen of rennen, bij mensen met overgewicht en mensen met een abnormaal looppatroon. Doordat de peesplaat overbelast wordt, kan deze ontstoken raken. De peesplaat bevindt zich onder de voet en loopt van de tenen naar de hak. Een ontstoken peesplaat onder de voet moet niet verward worden met
hielspoor, waarbij de aanhechting van de peesplaat ontstoken is. Deze twee worden vaak met elkaar verward, doch de behandeling is anders.
Corrigerende zolen geeft ondersteuning en schokdemping aan de voetboog. Hierdoor wordt pijn minder gevoeld. Tevens zorgen corrigerende zolen voor een goed looppatroon van de voet. Steunzolen geven alleen steun en scholdemping maar corrigeren niet. Rek-en strekoefeningen van de voet helpen de ontsteking te genezen. Koelen wil ook helpen bij de genezing.
Pijn onder de bal van de voet
De bal van de voet bevindt zich richting de tenen van de voet, aan de onderkant. Het is het verdikte gedeelte waarop veel gewicht rust. Pijn onder de bal van de voet wordt meestal veroorzaakt door een teveel aan gewicht op de voorvoet. Vooral mensen die hogere hakken dragen, rusten teveel op de voorvoet. Hierdoor ontstaat er eeltvorming en een branderig gevoel aan de bal van de voet.
Het vermijden van schoenen met een hoge hak zal de klachten snel doen afnemen. Speciale inlegzooltjes geven ondersteuning en vangen schokken op. Eelt kan verwijderd worden bij een pedicure of kan zelf verwijderd worden met hulpmiddelen, bijvoorbeeld puimsteen. Mensen die pijn hebben aan de bal van de voet zonder dat ze hoge hakken dragen, hebben vaak te maken met een verkeerd looppatroon. Steunzolen verhelpen deze klachten.
Likdoorns
Onder de voet komen vaak likdoorns voor. Dit is eelt dat kegelvormig de huid binnendringt, doordat er veel druk staat op één punt. Er ontstaat een zwarte harde kern, een eeltpit. Druk op de eeltpit, ook wel likdoorn genaamd, doet veel pijn. Speciale likdoorn-ringen zorgen ervoor dat de likdoorn zelf niet belast wordt. Middels likdoornpleisters kan de likdoorn verwijderd worden doordat de verhoornde huid gaat verweken.
Vaak likdoorns hebben is een teken van verkeerd schoeisel of een verkeerde stand van de voet. Wanneer de oorzaak niet wordt aangepakt, zullen likdoorns terug blijven keren.