Likdoorn, wat is het en hoe voorkom je het?
Bijna iedereen krijgt er eens in zijn leven wel eens mee te maken, een likdoorn onder de voet of tussen of op een teen. Ze kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en je het lopen moeilijk maken en ontstaan vaak door het dragen van te krappe schoenen, schoenen met hoge hakken, zweetvoeten en/of wrijving in een te ruime schoen. Maar ook een (stand)afwijking aan de voet of een teen kan het probleem veroorzaken. Je kunt ze zelf behandelen, maar dit heeft niet altijd het gewenste resultaat. Een bezoek aan de pedicure kan dan een uitkomst bieden. Mensen met diabetes kunnen het best meteen een pedicure bezoeken.
Wat is een likdoorn?
Het is een verdikking (eelt vorming) van de huid, die naar binnen groeit. Deze eeltkern kan tegen zenuwen aan komen liggen en daardoor erg veel pijn veroorzaken. De pijn is het ergst bij het uitoefen van druk op de likdoorn. Het kan echter ook zo zijn dat er geen pijn klachten optreden.
Waardoor ontstaat het?
Het ontstaat vaak op een plek waar constant grote druk of wrijving plaatsvindt. Dit kan zijn door het dragen van te krappe of juist te ruime schoenen, door het dragen van hoge hakken, door een scheefstand van tenen of een afwijking aan de voet of door een combinatie hiervan.
Op welke plekken komen likdoorns vaak voor?
Ze komen voor tussen tenen (vaak tussen de vierde en vijfde teen), bovenop tenen, onder de bal van de voet en op hamertenen.
Wat kun je zelf doen om likdoorns te voorkomen en te behandelen?
- Belangrijk is het dragen van goed passend schoeisel. Zowel krappe als te ruime schoenen kunnen het probleem veroorzaken. Als je vaak op hoge hakken loopt, waardoor er een likdoorn op de bal van de voet is ontstaan, dan is het aan te raden om deze ruime tijd niet te dragen.
- Verzorg de voeten goed, en probeer zoveel mogelijk zweetvoeten tegen te gaan.
- Gebruik likdoornringetjes of likdoornpleisters, die bij de drogist verkrijgbaar zijn. De likdoornring breng je precies over de plek aan, waardoor er geen druk op de betreffende plek meer wordt uitgeoefend. Er zijn dikke schuimrubber ringen te koop en voor likdoorns tussen de tenen kun je dunnere en kleinere ringetjes krijgen. Likdoornpleisters bevatten een kleine hoeveelheid salicylzuur, wat de probleem plek verweekt. Na een aantal dagen kun je proberen de likdoorn met een scherp mesje te verwijderen. Het is wel zaak de pleister met salicylzuur niet op de gezonde huid te plakken, maar alleen precies op de aangedane plek.
Als het zelf verwijderen niet lukt
Als het niet lukt om de likdoorn te verwijderen met behulp van deze middelen, dan is het verstandig om een afspraak te maken bij een pedicure. Ook voor mensen met
diabetes is het beter om niet zelf te gaan rommelen aan de voeten. Een pedicure weet wat hij/zij doet en vaak wordt de behandeling in dit geval nog (gedeeltelijk) vergoed door de verzekering ook.