Likdoorns (eksterogen) verwijderen

Likdoorns (eksterogen) verwijderen Een likdoorn onder je voet is heel vervelend en pijnlijk. Een likdoorn verwijderen kan op verschillende manieren. Over de verschillende manieren van behandeling van een likdoorn kun je in dit artikel lezen. Het is vooral belangrijk de mogelijke oorzaken van een likdoorn weg te nemen zodat er niet opnieuw eentje ontstaat.

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn is een (meestal pijnlijke) eeltverdikking aan de voet. Er bestaan veel soorten likdoorns. Vaak is een likdoorn niet prettig om te hebben. Bij iedere stap die je zet voel je de plek. De pijn kan soms zo erg zijn dat je er maar moeilijk mee kunt lopen. Wratten die onder je voet zitten kunnen erg pijnlijk zijn. Soms lijkt een voetzoolwrat op een likdoorn. Dat komt omdat een dergelijke wrat vaak is bedekt met een laagje eelt. Het verschil tussen een wrat en een likdoorn kun je merken als je er op duwt of in knijpt. Als je er bovenop duwt en het doet zeer dan is er sprake van een likdoorn. Als je erin knijpt, vanaf de zijkanten, en het plekje doet zeer dan is er sprake van een wrat.

Mogelijk oorzaken likdoorn

Wanneer de huid van de voet op een bepaalde plek sterk is verhoornd, dan is er sprake van een likdoorn. De huid is meestal ringvormig met een kleine en diepe kern. Doordat er continu druk komt op het plekje wordt de kern steeds groter en ontstaat er geleidelijk een grotere plek die pijn gaat doen. De balans tussen huidvorming en afschilfering is verstoord. Daardoor wordt door de plaatselijk druk de verhoorning naar binnen gedrukt en wordt een hoornpit gevormd. De druk kan worden veroorzaakt door verkeerd schoeisel, overgewicht of afwijkingen in de stand van de voet.

Er zijn verschillende plekken op de voet waar je likdoorns kunt tegenkomen. Dit kan op de voetzool, dus de hele onderzijde van de voet, maar ook aan de zijkant van de tenen. Als je last hebt van knellend schoeisel bij de tenen kan dat de oorzaak zijn van een likdoorn.

Resumerend kunnen de oorzaken liggen in:
 • verkeerd schoeisel
 • hallux valgus (knokkel)
 • standafwijkingen van de voet
 • onjuiste afwikkeling van de voet

Verschillende soorten likdoorns

Likdoorns zijn er in verschillende soorten. De meest voorkomende soorten zijn:
 • neuro-vasculaire likdoorn
 • platte likdoorn
 • vasculaire likdoorn
 • verheven likdoorn
 • weke likdoorn
 • zaad likdoorn

Behandeling van likdoorns

Voor de behandeling van een likdoorn kun je naar een pedicure gaan. De pedicure haalt eerst zoveel mogelijk eelt rondom de likdoorn weg. Zo wordt de weg vrij gemaakt om de likdoorn goed te kunnen behandelen. Likdoorns die het moeilijkste zijn te behandelen zijn de neuro-vasculaire likdoorn en de likdoorns onder de nagel. Als de likdoorn is weggehaald dan wordt de plek rondom het gat drukvrij gelegd. In de eerste dagen voelt het alsof de likdoorn weer is teruggekomen. Na 2 tot 3 dagen zou de plek minder gevoelig moeten worden. Het verwijderen van een likdoorn duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.

Zelf een likdoorn verwijderen

Je kunt ook zelf proberen om een likdoorn te verwijderen. Je kunt dit doen op verschillende manieren. Je kunt de voet ontlasten, er iets op plakken of smeren of een voetbad nemen.

Voet ontlasten

Als je vaker last hebt van likdoorns is het misschien verstandig om naar de oorzaak te kijken. Een goede schoen uitzoeken kan helpen om de voet te ontlasten. Je kunt ook likdoornringetjes of een ontlastende zool gebruiken.

Voetbad

Door middel van een voetbad kun je de likdoorn week maken. Je kunt dan met een scherp mesje de bovenste laag eelt eraf snijden. Zo kun je de druk eraf halen en doet de plek minder pijn. Voor de behandeling van de kern kun je het beste naar de huisarts gaan.

Zalf of pleisters gebruiken

Als een voetbad niet helpt om de likdoorn week te maken, dan kun je een speciale zalf gebruiken om hetzelfde effect te bereiken. Het gaat om zalf waar salicylzuur in zit. Je kunt dit bij de apotheek of de drogist kopen zonder recept. Wees voorzichtig met het gebruik want salicylzuur is een bijtend middel. Na een dag of twee kun je met een scherp mesje de huid eraf snijden.
© 2010 - 2020 Jozzie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Likdoorn zelf verwijderen met likdoornpen: hoe werkt het?Likdoorn zelf verwijderen met likdoornpen: hoe werkt het?Een likdoorn zelf verwijderen? Dat is mogelijk met de likdoornpen. Een likdoorn wordt vaak veroorzaakt door chronische d…
Pijnlijke likdoorns verwijderen of voorkomenPijnlijke likdoorns verwijderen of voorkomenLikdoorns zijn behalve lastig ook nogal eens pijnlijk. Tenminste als je er niets aan doet, want dan kunnen likdoorns in…
Likdoorns of eeltknobbels aan de voeten behandelenLikdoorns of eeltknobbels aan de voeten behandelenLikdoorns of ook wel bekend als eeltknobbels zijn verdikte harde dode huidlagen. Je huid vormt deze pijnlijke knobbels o…
Likdoorn, wat is het en hoe voorkom je het?Likdoorn, wat is het en hoe voorkom je het?Bijna iedereen krijgt er eens in zijn leven wel eens mee te maken, een likdoorn onder de voet of tussen of op een teen.…

Beauty: verzorgde nagels zijn altijd mooiBeauty: verzorgde nagels zijn altijd mooiNagels zijn voor veel mensen fascinerend, want er worden de meest creatieve dingen mee gedaan. Maar het uitgangspunt voo…
Effecten van hardlopen op het vrouwenlichaamEffecten van hardlopen op het vrouwenlichaamHoewel er meer mannelijke dan vrouwelijke hardlopers zijn, neemt de populariteit van deze duursport ook onder vrouwen to…
Bronnen en referenties
 • www.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Likdoorns (eksterogen) verwijderen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Pedicure Siddeburen Eo, 30-05-2014 09:31 #2
Het Enige wat je kunt doen is de Likdoorn goed laten verwijderen en dan de likdoorn drukvrij laten leggen doormiddel van een likdoorn ring, vilt of fleecyweb. Hierdoor haal je de druk er af en krijgt de kans te genezen. Op het moment dat de wrijving blijft en je dus druk uit blijft oefenen op de plek waar de likdoorn zit/zat, blijft het een terugkomend euvel. zit er in de Steunzool een uitsparing waar de likdoorn zit/zat?
Je zou ook je schoeisel moeten laten bekijken, wellicht ontstaat de likdoorn door verkeer schoeisel of wrijving in de schoen.

Marloes van der Wolde
Pedicure Siddeburen eo

Geertje Wilde, 12-05-2014 22:17 #1
Ik heb een likdoorn onder de bal van mijn voet. Laat deze om de zes weken weghalen bij pedicure. Komt steeds terug. Heb nu zooltjes aan laten meten bij erkende podoloog. Gaat beter maar komt steeds terug. Het lopen gaat steeds moeilijker moet veel lopen zit in de zorg. Wat kan ik nog doen?

Infoteur: Jozzie
Laatste update: 06-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Schrijf mee!