Een gebroken voet (fractuur): Symptomen en behandeling

Een gebroken voet (fractuur): Symptomen en behandeling Een gebroken voet betekent dat één of meerdere van de voetwortelbeentjes en/of de middenvoetsbeentjes een breuk vertoond. In dit artikel bespreken we de oorzaak, symptomen en de behandeling van een gebroken voet.

Anatomie van de voet

De anatomie van een voet bestaat uit drie verschillende groepen (vanaf de enkel gezien):

 • De voetwortel (7 beentjes)
 • De middenvoet (5 beentjes)
 • De tenen

In dit artikel worden enkel de eerste twee groepen besproken. Gebroken tenen hebben meestal andere oorzaak en vergen een andere medische aanpak.

Oorzaken

Er zijn twee grove oorzaken te onderscheiden die leiden tot een gebroken voet:

Trauma: Er kan bevoorbeeld iets zwaars op de voet zijn gevallen of de voet raakt beklemt bij een ongeval. Ook als men verkeerd valt of schopt tegen een hard voorwerp kunnen er beentjes in de voet breken.

Overbelasting (marsfractuur): Deze oorzaak ziet men vaak bij sportevenementen waar verre afstanden worden gelopen of gewandeld (meerdaagse wandeltochten of marathons of miltaire tochten). Door de steeds herhaalde beweging komt de voet onder druk te staan. Eerst vormen zich kleine scheurtjes, en als men dan nog doorgaat kunnen de scheurtjes uitgroeien tot een echte breuk.

Symptomen

Symptomen die bij een gebroken voet kunnen voorkomen zijn:
 • Zwelling van de voet
 • Hevige pijn in de voet zowel in rust als in beweging
 • Bloeduitstorting rond de plaats waar de voet is gebroken
 • Soms verminderd gevoel in de voet en/of tenen
 • Pijn bij het bewegen van de tenen
 • Vervorming van de voet op de plaats van de breuk
 • Geen gewicht op de voet kunnen plaatsen

Diagnose

Na de standaard anamnese en het lichamelijk onderzoek zal de arts een reeds röntgenfoto's laten maken als hij/zij vermoed dat er breuk is van één of meerdere beentjes in de voet.
Met deze röntgenfoto's kan men vervolgens de plaats en soort fractuur diagnostiseren.

Complicaties

Complicaties zijn redelijk zeldzaam en komen vooral voor als er geen medische hulp word gezocht of een behandeling niet voldoende aanslaat:
 • Langdurige stijfheid van de voet
 • Schade aan de spieren en pezen van de voet
 • De beentjes groeien scheef of incorrect terug aan elkaar
 • Bewegingsproblemen van de voet

Behandeling

De behandeling hangt af van de ernst en de plaats van de breuk(en). Dit kan de arts zien op de röntgenfoto's.

Steunverbanden, brace of gips

Eén van deze of een combinatie hiervan wordt gebruikt om de gebroken beentjes stil te houden zodat ze de kans hebben om weer goed aan elkaar te groeien. Als er gips wordt gebruikt is dit meestal tot onder de knie.
De gemiddelde genezing een gebroken voet duurt zes tot acht weken. Dan wordt de breuk opnieuw bekeken door de arts.
Het kan voorkomen dat de patiënt een (gedeelte van) deze tijd niet mag steunen op de gebroken voet.

Operatie

Als de breuk(en) te ernstig zijn of verplaatst zijn, dan kan de voet worden geopereerd. Hierbij worden de botjes doormiddel van schroeven en platen op de goede plaats gebracht en terug aan één gehecht. In sommige gevallen wordt het materiaal na de genezing er weer uitgehaald doormiddel van een kleine operatie.
Na de operatie word meestal een gipsverband aangelegd om de voet te immobiliseren.
© 2013 - 2024 Chuck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebroken hiel: intense hielpijn, zwelling, niet kunnen lopenGebroken hiel: intense hielpijn, zwelling, niet kunnen lopenDoor een ongelukkige landing bij het springen kan een hielbeen fractuur worden veroorzaakt. Het gaat gepaard met zwellin…
Infectieziekten bij kinderen Hand-, voet- en mondziekteAls een kindje pijnlijke blaasjes in de mond, uitslag op de handpalmen en voetzolen en daarnaast ook misselijk is en koo…
Gebroken middenvoetsbeentje: symptomen en behandelingGebroken middenvoetsbeentje: symptomen en behandelingHet middenvoetsbeen bestaat uit vijf botten, de middenvoetsbeenderen of middenvoetsbeentjes, die in de voet de verbindin…
Middenvoetsbeen botbreuk, behandeling van JonesfractuurMiddenvoetsbeen botbreuk, behandeling van JonesfractuurEen ongelukkige beweging, je verstapt je of je komt met je voet ergens tussen. De voet is opgebouwd uit een fijnmazige b…

Beenvliesontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBeenvliesontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingEen andere benaming voor beenvliesontsteking is 'springschenen' of 'scheenbeenirritatie'. Het is een courante blessure a…
Zelfhulp bij hielspoor ofwel pijn onder de hielHielspoor is de benaming voor pijn onder de hiel. Die pijn kan zeer hevig zijn en lang aanhouden. De oorzaak van de pijn…
Bronnen en referenties
 • Eerstehulpwiki.nl
 • www.fitvoet.nl
 • www.gebroken.com
Chuck (30 artikelen)
Laatste update: 26-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.