Zelfhulp bij hielspoor ofwel pijn onder de hiel

Hielspoor is de benaming voor pijn onder de hiel. Die pijn kan zeer hevig zijn en lang aanhouden. De oorzaak van de pijn is een niet-bacteriële ontsteking. Een dergelijke ontsteking kan op verschillende manieren ontstaan. In de meeste gevallen ontstaat hielspoor door overbelasting. Zelfhulp ten aanzien van hielspoor heeft betrekking op meteen maatregelen nemen, goed schoeisel aanschaffen, op de juiste wijze sporten, een goede houding en oefeningen doen.

Overbelasting vooral bij overgewicht

Dat kan een kortstondige overbelasting zijn bijvoorbeeld doordat te hard op de hiel wordt neergekomen. Maar de oorzaak kan ook een langdurige overbelasting zijn door een grote afstand te wandelen of lang hard te lopen. Zowel bij het hard neerkomen als bij lang wandelen of hardlopen speelt het lichaamsgewicht een grote rol omdat bij een hoger gewicht meer kans op overbelasting ontstaat.

In vroeg stadium al handelen

Verstandig is om in een zo vroeg mogelijk stadium al te handelen. Hoe langer rondgelopen wordt met de kwaal, hoe moeilijker die te bestrijden is. In het beginstadium kan al vrij gemakkelijk zelf een aantal maatregelen worden genomen die juist vanwege het beginstadium effectief kunnen zijn.

Bij hielspoor zelfhulp met goed resultaat

Meer dan tien procent van de mensen heeft wel eens last gehad van hielspoor. Een groot aantal van hen heeft hulp nodig gehad om van de kwaal af te komen. Maar zelfhulp is ook weldegelijk mogelijk en leidt dikwijls tot goed resultaat. Met een beetje geluk kan hielspoor door middel van zelfhulp in enkele dagen of weken verholpen zijn.

Mogelijkheden voor zelfhulp

Activiteit staken: Om te beginnen is een vorm van zelfhulp al om die activiteit, waardoor de hielspoor is ontstaan of erger wordt, meteen te staken. Jammer als het optreedt tijdens een bergvakantie maar het is toch echt beter om dan niet meer die zware klimtochten te maken.

Nieuwe schoenen: Een andere maatregel is om een paar nieuwe schoenen te kopen als de oude (mede)veroorzaker zijn van de hielspoor. Kies dan een schoenenwinkel waar een medewerker verstand heeft van de kwaal en goed kan adviseren. Er is met enige moeite best een orthopedische schoenenzaak te vinden.

Schoenen met demping: Bij de keuze van de schoenen is het goed om te zoeken naar schoenen met demping die in de duurdere prijsklasse te vinden zijn. Het gaat daarbij niet meteen om de meest modieuze modellen maar om de meest geschikte schoenen.

Geen stugge zool: Let ook op dat de schoenzool niet te stug is waardoor de voeten moeilijk afgewikkeld kunnen worden.

Herken last: Hielspoor ontstaat vaak door een sportactiviteit. Overleg dan met de trainer of een andere deskundige op welke wijze met sporten kan worden doorgegaan maar hang niet de stoere sporter of sportster uit die nergens last van heeft.

Afslanken: Als de hielspoor mede wordt veroorzaakt door overgewicht (wat veel voorkomt) is het verstandig om nu eindelijk eens echt te beginnen aan dat afslanken wat elk jaar in januari al op het lijstje van goede voornemens staat.

Niet te lang staan: Vermijd situaties waarin te lang moet worden gestaan. Overleg met de werkgever om korte zitperiodes in te lassen als staand werk een dagtaak is. Ook hij is gebaat met de gezondheid van de werknemer.

Inlegzolen uitproberen: Probeer inlegzolen uit die vrij in de handel verkrijgbaar zijn. Er zijn best modellen te vinden die niet zo prijzig zijn om uit te proberen en wellicht effectief blijken.

Goede houding: Let op de houding en laat mensen uit de directe omgeving kijken of ze iets zien wat niet zelf in de spiegel is opgemerkt. Een verkeerde houding kan zeker (mede)veroorzaker zijn van de kwaal.

Oefeningen doen: Voer diverse rekoefeningen uit. Bedenk zelf met veel fantasie oefeningen. Zolang er geen sprake is van overstrekking geldt het motto: “Baat het niet dan schaadt het niet” en wellicht valt het baten in de praktijk erg mee.

Langdurig pijn dan toch deskundige hulp

Bij langdurige pijn en geen baat bij zelfhulp bestaat de kans dat de spieren rondom het enkelgewricht hun kracht verliezen. Behandeling door een fysio-manueel therapeut kan dan noodzakelijk zijn. Ook is het mogelijk dat de hiel door de overbelasting met pijn als gevolg een scheve stand gaat innemen. Het enkelgewricht kan dan geblokkeerd komen te staan en zal minder beweeglijk zijn. Ook in dat geval zal deskundige hulp noodzakelijk zijn. Een slotopmerking is dat het slikken van pijnstillers de pijn wel kan verminderen maar de kwaal niet oplost.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hielspoor; van oorzaak tot behandelingHielspoor; van oorzaak tot behandelingAls je weleens last gehad hebt van je hiel, kan het best zo zijn dat het hielspoor geweest was. Meer dan 10 procent van…
Hielspoor en sportenHielpijn is een vervelende pijn aan de onderkant van de voet. Veelal is hielspoor de oorzaak van deze pijn. Meer dan 10%…
Hielspoor, behandeling en oorzaakHielspoor, behandeling en oorzaakHielspoor is een pijnlijke aangelegenheid van de voet. Het begint met een wat stekend gevoel in de hiel. De hiel kan war…
Pijn aan de hak of hielPijn aan de hak of hielPijn aan de hak of de hiel is meestal het gevolg van een peesplaatontsteking of hielspoor. De behandeling voor beiden is…

Een gebroken voet (fractuur): Symptomen en behandelingEen gebroken voet (fractuur): Symptomen en behandelingEen gebroken voet betekent dat één of meerdere van de voetwortelbeentjes en/of de middenvoetsbeentjes een breuk vertoond…
Pijn aan de navelPijn aan de navelPijn aan de navel bij endometriose, zwanger, menstruatie, door de broekriem of gewoon pijn zonder oorzaak. De navel is i…
Bronnen en referenties
  • Dekos
  • Hielspoorinfo.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 13-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.