Hielspoor; van oorzaak tot behandeling
Als je weleens last gehad hebt van je hiel, kan het best zo zijn dat het hielspoor geweest was. Meer dan 10 procent van de mensen heeft wel eens last van hielspoor gehad. Hielspoor is een ontsteking aan of nabij de hiel, die gelukkig goed te behandelen is. Vaak is de pijn, die is ontstaan door hielspoor, na een paar weken tot een paar maanden weer voorbij. Hielspoor is de meest voorkomende oorzaak van pijn aan de hiel.
Wat is hielspoor?
Hielspoor is een aandoening aan de voet. Hielspoor wordt ook vaak aangeduid als een ontsteking of verkalking onder de hiel, bij de plek waar de peesplaat aangehecht zit aan het hielbeen. Om te zien of je daadwerkelijk last hebt van hielspoor kan je het best een röntgenfoto laten maken, waar, indien je hielspoor hebt, een scherpe punt aan het hielbeen te zien is.
Het betekent niet per se dat je hielpijn of voetpijn krijgt van de verkalking onder de hiel. Rond de 30 procent van de mensen heeft een verkalking onder de hiel, maar niet al die mensen hebben pijn in de hiel. Het kan ook precies andersom. Je hebt wel pijn aan je voet of hiel, maar je hebt geen verkalking. In dit geval kan je spreken van een ontsteking van de peesplaat. De peesplaat is de bindweefselband aan de onderkant van de voetzool. Deze ontsteking wordt ook wel plantaire fasciitis genoemd. Deze ontsteking zit vaak op de plek waar je ook last kan hebben van hielspoor. Hierdoor worden ze vaak met elkaar in verband gebracht. Ontsteking aan de peesplaat levert vaak pijn klachten aan de voet of de hiel.
Oorzaak
De grote oorzaak van hielspoor of een ontsteking aan de peesplaat is overbelasting. Door de overbelasting wordt er te hard aan de aanhechting van de peesplaat aan de hiel getrokken. Hierdoor is het bindweefsel aan het hielbot onder grote spanning komen te staan. Vaak ontstaan er ook scheurtjes in de pezen aan de hiel, wat heel erg kan gaan irriteren of gaan ontsteken. Deze scheurtjes worden door het lichaam geprobeerd te herstellen, maar dit kan vaak lang duren. Doordat het lang kan duren ontstaat na enige tijd een kalkspoor, wat de aanleiding is voor hielspoor.
De overbelasting kan door het volgende veroorzaakt worden:
- Sporten
- Springen
- Overgewicht
- Verkeerde schoenen
- Korte kuitspier
- Veel en lang staan
- Leeftijd
- Platvoeten
- Holle voeten
In het algemeen komt hielspoor niet vaak voor bij kinderen of jongvolwassen. Hielspoor komt in de meeste gevallen voor bij mensen van boven de 45 jaar.
Klachten & Symptomen
Voorkomen is beter dan genezen. Maar hoeveel voorzorgsmaatregelen je ook neemt, er blijft altijd een kans bestaan dat je hielspoor krijgt. Wanneer je last hebt van hielspoor of denkt te hebben, waar herken je dit dan aan? Zoals er eerder al gezegd is, is hielspoor te zien op een röntgenfoto. De voornaamste klacht bij hielspoor is pijn.
Hieronder zie je een lijst van symptomen van hielspoor:
- Hielpijn
- Pijn bij het lopen
- Niet lang stil kunnen staan
- Voetpijn bij het autorijden
- Het strak of gespannen aanvoelen van de peesplaat
Als je één of meer van deze symptomen bij jezelf terugziet, aarzel dan niet om even naar de huisarts te gaan. Als het blijkt dat je last hebt van hielspoor ben je er in ieder geval vroeg bij en kan er snel aan een behandeling begonnen worden. Het kan ook zijn dat je geen hielspoor blijkt te hebben, maar dan zal er toch iets anders aan de hand zijn wat die pijnen veroorzaakt en ben je in ieder geval al bij een huisarts.
Behandeling
De behandeling van hielspoor is niet precies te noemen. Er zijn namelijk diverse behandelingen die kunnen werken om je van je hielspoor af te helpen. Toch blijft het een goed idee om de huisarts om advies te vragen. Er zijn wel een paar dingen waar je zelf op kunt letten. Ten eerste kan je kijken of je schoenen wel goed zijn. Misschien is de zool al versleten of heb je een inlegzool nodig. Ook je houding is belangrijk. Een onevenwichtige belasting op je voeten kan ook een oorzaak van hielspoor zijn. Je moet dus recht lopen en niet teveel naar één kant hangen. De makkelijkste oorzaak die je kunt bestrijden is het hebben van overgewicht. Door overgewicht loop je ook nog eens een groter risico op diverse andere ziekten en aandoeningen. Het is dus heel belangrijk om op een gezond gewicht te zitten en te blijven!
Ook kan het doen van rekoefeningen en krachttraining de pijn in je hiel verminderen. Hierbij moet je wel je hiel koelen met ijs. Mocht dit ook niet helpen, dan moet je naar een podotherapeut gaan of gewoon naar de huisarts. Mogen ook deze adviezen of behandelingen niet werken, dan moet je het gaan zoeken in de alternatieve geneeswijzen met bijvoorbeeld acupunctuur of homeopathie.
Lees verder