Hamertenen; van oorzaak tot behandeling
Hamertenen is een afwijking aan je tenen. Een hamerteen is een teen die afwijkend staat en verschillende oorzaken kan hebben. Bij deze afwijking is het gewricht tussen de eerste twee kootjes gebogen en het gewricht tussen de tweede en derde gestrekt.
Hamertenen
Wat zijn hamertenen?
Hamertenen zijn een afwijking aan de voeten. Bij deze afwijking hebben sommige tenen een onnatuurlijke houding. Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje staat gebogen en het gewricht tussen het tweede en derde kootje staat gestrekt waardoor het een onnatuurlijke vorm krijgt. Hierdoor neemt de teen een buigstand aan die niet meer te strekken is.
Oorzaak
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor hamertenen. Onder andere platvoet, holvoet of reuma kunnen de veroorzakers zijn van hamertenen. Ook te krappe schoenen en zelfs slippers kunnen de veroorzakers zijn van hamertenen. Door de hiervoor genoemde oorzaken kan je een doorgezakte voorvoet krijgen, waardoor de buigers en strekkers van de tenen uit balans kunnen raken. Doordat deze balans verstoord wordt, neemt de teen een buigstand aan die ook wel een hamerteen wordt genoemd.
Klachten & Symptomen
Er zijn verschillende symptomen of klachten waar je hamertenen aan kunt herkennen. Sommige mensen hebben last met het dragen van normale gesloten schoenen. Ook kan je last krijgen van pijnlijk eelt bovenop de tenen en aan het uiteinde bij de teen vlak bij de nagel. Ook kan je op je tenen eksterogen krijgen die kunnen gaan ontsteken als ze langs de bovenkant van je schoen wrijven. Je hebt ook nog de mogelijkheid om een ontsteking in het MTP gewricht (dit is het gewricht wat tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje van je teen zit) te krijgen. Het kapsel van dat gewricht wordt dan slap en/of uitgerekt, waardoor de betreffende teen naar boven uit de kom kan raken.
Behandeling
De behandeling van hamertenen is meestal een operatie. Bij deze operatie wordt u plaatselijk verdoofd, waarna ze een sneetje in de teen maken om het uiteinde van het kootje(s) in de betreffende te(e)n(en) weghalen. Hierdoor wordt er ruimte gemaakt om de teen gestrekt te leggen. In sommige gevallen brengen ze ook een klein ijzeren pennetje in de teen om de kootjes op hun plek te houden. Vervolgens wordt het sneetje gehecht en krijgt u een drukverband om u voet aangelegd, wat een aantal weken moet blijven zitten. Doordat de voet en vooral de teen weer in de juiste positie staat nemen langzamerhand ook de eeltplekken weg. Het pinnetje wordt na 4 tot 6 weken uit de teen gehaald, net als de hechtingen. Dit kan gebeuren zonder narcose, omdat het ijzeren pinnetje een stukje uit de teen steekt.
Lees verder