Het voorkomen van een hartkwaal

Het voorkomen van een hartkwaal Het risico op hart- en vaatziekten is te beperken door risicofactoren in te dammen. Daarom is het belangrijk om te stoppen met roken, te werken aan een lager cholesterolgehalte en de bloeddruk te verlagen. Roken, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte zijn namelijk de drie grootste risicofactoren voor een hartkwaal. Uit onderzoek van de artsen Richard Doll en Richard Peto blijkt dat de helft van de mensen die rookt uiteindelijk zal overlijden als gevolg van hun verslaving. De helft van de rokers sterft vermoedelijk al op middelbare leeftijd. Het blijkt dat stoppen met roken de kans op hartkwalen sterk vermindert. Ook knapt het hart- en vaatstelsel aanzienlijk op.

Roken

Stoffen uit tabaksrook die een negatief effect op het hart hebben zijn nicotine een koolmonoxide. Nicotine zorgt ervoor dat het hart sneller klopt en dat de bloeddruk omhoog gaat. Dat kan er voor zorgen dat bloedvaten worden aangetast waardoor de kans op bloedvatvernauwing groot wordt. Koolmonoxide zorgt voor een verbinding met hemoglobine waardoor het bloed minder zuurstof transporteert. Ook vergroten koolmonoxide en nicotine de kans op bloedstolsels. Helaas zijn er geen makkelijke manieren om te stoppen met roken. Het is altijd moeilijk om een verslaving te overwinnen. Een methode die kan helpen stoppen is om te mediteren of ontspanningsoefeningen te gebruiken. Gebruik ook positieve gedachten, zoals 'Ik wil een gezond lichaam'. Dat kan helpen op het moment dat u trek krijgt in een sigaret. Maak een stopplan en bepaal op welke dag je geen sigaret meer rookt. Raak vanaf die dag geen sigaret meer aan. Houd jezelf op de stopdag goed bezig, zodat je niet teveel aan het roken hoeft te denken. Gooi resterende sigaretten en aanstekers weg. Ontwenningsverschijnselen zijn tegen te gaan door bijvoorbeeld bij hoesten dropjes te gebruiken en kruidenthee te drinken. Een droge mond is te voorkomen door veel water te drinken. Mijd stress door te mediteren, een warm bad te nemen, te zorgen voor voldoende frisse lucht en geen cafeïne te drinken. Zorg voor voldoende beweging en beloon jezelf door het opgespaarde geld dat je anders uitgeeft aan sigaretten opzij te zetten en later te gebruiken voor iets leuks, zoals een vakantie als beloning.

Overgewicht

Te dikke mensen hebben veel meer kans op een hartkwaal dan mensen met een normaal gewicht. Eet daarom zo gezond mogelijk door niet te veel vet te eten. Vooral slecht om te eten zijn transvetzuren die vooral voorkomen in margarine, koekjes en taartjes. Op de verpakking van voedselwaren zijn transvetzuren terug te vinden als gehydrogeneerde vetten.

Cholesterol

Cholesterol wordt aangemaakt door de lever en zorgt voor het goed werken van het zenuwstelsel. Een te hoog cholesterol kan echter leiden tot hart- en vaatziekten. Dat gebeurt vooral in combinatie met een hoge bloeddruk, roken en vetzucht. Te veel cholesterol gaat in de vaatwanden kleven waardoor die smaller worden en minder bloed kunnen vervoeren naar het hart. Een te hoog cholesterol kan voorkomen worden door bij overgewicht af te vallen en te leten op eten. Gebruik niet te veel voedselwaren met veel vet en suiker, zoals taart en koek. Eet mager vlees, vermijd rood vlees en gebruik de oven in plaats te bakken en te braden.

Lichaamsbeweging

Onderzoek wijst uit dat mensen die weinig bewegen twee maal zo veel kans hebben op een hartkwaal als mensen die veel bewegen. Je kunt gaan sporten, maar het scheelt ook al wanneer je bijvoorbeeld de trap oploopt in plaats van de lift te nemen. Ook het doen van huishoudelijke klussen of het werken in de tuin zorgt voor beweging. Pak bijvoorbeeld ook de fiets naar het werk in plaats van de auto of de bus.

Bloeddruk

Een normale bloeddruk is bij een gezond persoon 140 systolisch en 90 diastolisch. Bij jongere personen komt vaak een bloeddruk voor van 120 systolisch en 80 diastolisch. Een hoge bloedruk moet behandeld worden omdat de kans op beroertes, hartstilstanden en nierziekten groter wordt. Een voortdurende hoge bloeddruk kan de slagaders verzwakken. Een hoge bloeddruk is te voorkomen door te stoppen met roken, drankgebruik te beperken, minder zout te eten en stress uit de weg te gaan.
© 2011 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hart- en vaatziektenHart- en vaatziektenHart- en vaatziekten maken in Nederland ca. 33% van de totale sterfte uit en vormen de belangrijkste doodsoorzaak. Het a…
Hart- en vaatziekten: RisicofactorenHart- en vaatziekte is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op het ontst…
Een hoge bloeddruk: hoe pak ik dat aan?Een hoge bloeddruk: hoe pak ik dat aan?Meer dan de helft van de mensen in België en Nederland hebben een te hoge bloeddruk. Dit heeft verschillende oorzaken. M…
Cholesterol - De stille killer een stapje voor zijnCholesterol - De stille killer een stapje voor zijnTwee op de drie mensen in de Benelux hebben een te hoge cholesterol. Ga je voor gezondere voeding, omega 3-vetzuren en a…

Hamertenen; van oorzaak tot behandelingHamertenen; van oorzaak tot behandelingHamertenen is een afwijking aan je tenen. Een hamerteen is een teen die afwijkend staat en verschillende oorzaken kan he…
Sprongtesten tijdens revalidatie voorste kruisband knieSprongtesten tijdens revalidatie voorste kruisband knieTijdens de revalidatie van een voorste kruisband blessure in de knie is het van belang dat er een gestandariseerd behand…
Bronnen en referenties
  • Boek 'U en uw hart', uitgegeven door Reader's Digest, 2000
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.