Gescheurde nagel behandelen

Gescheurde nagel behandelen Nagels beschermen de gevoelige vingertoppen en helpen de mens bij onder andere krabben en pulken. Vrouwen hebben vaker lange nagels om er eleganter uit te zien. Nagels scheuren soms gemakkelijk in. Bij lange nagels is dit vaak het gevolg van stoten of ergens achter blijven haken met de nagel. Bij korte nagels kan inscheuren ook een gevolg zijn van een huidziekte of ouderdom. Een ingescheurde nagel kan pijnlijk zijn en soms zelfs bloeden. Het herstellen hiervan vermindert de pijnklachten en zorgt ervoor dat de nagel weer mooi aangroeit.

Waardoor scheurt de nagel?

Vooral vrouwen krijgen vaker te maken met een ingescheurde nagel, doordat vrouwen over het algemeen langere nagels hebben. Vrouwen laten de nagels vaak groeien of er aantrekkelijker uit te zien. Lange nagels staan voor vrouwelijkheid. Mannen met lange nagels worden vaak als onverzorgd beschouwd. Toch zijn er ook mannen met lange nagels.

De nagel groeit gemiddeld 2 tot 3 millimeter per maand. Teennagels groeien tot drie keer zo langzaam. Nagels zijn bedoeld om de vingertoppen te beschermen: hier zitten veel zenuwuiteinden. Daarnaast gebruiken we de nagels om onder andere te krabben en te pulken. Lange nagels scheuren sneller in. Vaak is de oorzaak te vinden in het stoten van de nagel of ergens achter blijven hangen. Wanneer korte nagels inscheuren dan zijn ze vaak te broos. Dit kan door ouderdom komen of door een huidziekte. Soms ontstaat dit door een vitaminegebrek of door veelvuldig contact met bepaalde (chemische) middelen. Nagelbijten is een aangeleerde gewoonte die ook voor gescheurde nagels kan zorgen.

Voortijdig herkennen

Wanneer een huidziekte de oorzaak is, dan zal de nagel in de lengterichting vaak oneffenheden vertonen. Vaak is er een barst of een groef te zien. Ook kan de nagel wat bol staan of dat punt. Bij een lichte stoot tegen de nagel zal deze inscheuren. Het is belangrijk om voortijdig ziekte van de nagel te herkennen.

De nagel kan horizontaal (van links naar rechts) inscheuren of verticaal (van vingertop naar nagelbed). Een verticaal inscheurde nagel herstelt zich langzamer. Bovendien kunnen dit soort scheuren vaker terugkomen, vooral aan de tenen.

Kalknagel of schimmelnagel

Een kalknagel is in de meeste gevallen ook een schimmelnagel. Een infectie met een schimmel is hier de oorzaak van. Het vaakst wordt een kalknagel aan de voet gezien. De nagel is dik en verkleurd, vaak geelachtig tot bruin. Vaak brokkelt de nagel af of scheurt in. Dit inscheuren kan in de lengterichting zijn, waardoor deze soms tot aan de nagelriem inscheurt. Ruim 7 procent van alle mensen hebben wel eens last van een schimmelnagel.

Soms ontstaat een kalknagel door teveel druk op de nagel, bijvoorbeeld verkeerd schoeisel. Hierdoor hopen zich dode huidcellen onder de nagel op. Hierdoor wordt de nagel dikker en kan ook inscheuren. Dit type kalknagel is géén schimmelnagel en dus ook niet besmettelijk.

Gescheurde nagel behandelen

Wanneer de nagel ver inscheurt kan deze met een pleister gefixeerd worden. Hierdoor wordt voorkomen dat de nagel ergens achter blijft haken of er tegenaan gestoten wordt, waardoor deze nog verder inscheurt. Het trekken aan de nagel kan pijnlijk zijn. Bovendien scheurt de nagel vaak nog verder in. Soms gaat de nagel zelfs bloeden doordat deze van het nagelbed wordt losgetrokken. De pleister moet iets over de rand heen hangen zodat de gevoelige vingertop beschermd wordt tegen stoten. Daarnaast is het raadzaam om de nagel iedere week kort te knippen. Een natte pleister moet vervangen worden.

Wanneer de nagel gedeeltelijk of helemaal los komt van het nagelbed geeft dit veel pijnklachten. Bloedverlies is een normaal verschijnsel, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. De huid onder de nagel is zeer gevoelig. Ook in dit geval is het verstandig de nagel of het nagelbed af te dekken, waardoor deze beschermd wordt tegen stoten. Het duurt gemiddeld zeven maanden voordat een geheel verwijderde nagel weer aangegroeid is. Een scheur dicht bij het uiteinde van de nagel duurt gemiddeld één tot twee maanden voordat deze eruit is gegroeid.

De ingescheurde nagel moet zoveel mogelijk ingekort worden. Dit voorkomt opnieuw inscheuren. Daarbij kan de nagel ook glad gefreesd worden. Dit kan men zelf doen of door een pedicure laten doen.

Een gescheurde of ingescheurde nagel kan tijdelijk voorzien worden van een gelnagel of acrylnagel. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een stroperige substanties die met behulp van uv-licht hard wordt. De gel wordt in meerdere laagjes op de nagel aangebracht. Hierdoor krijgt de eigen nagel een verhard en beschermend laagje.

Een nagelverharder is bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Deze is bedoeld om lichte scheurtjes en groeven te ondersteunen. Er wordt een hard laagje over de nagel heengebracht, waardoor de nagel tijdelijk beschermd wordt tegen verder inscheuren. Bij speciale nagellijm kunnen grotere scheuren als het ware gekit worden: de scheurranden worden met elkaar gefixeerd. Soms wordt er gebruik gemaakt van secondelijm. Deze stevige lijn houdt de scheurranden eveneens bijeen. Wel moet er voorzichtig worden omgegaan met deze lijm: het mag niet op de onderliggende huid terecht komen.

Ziekten van de nagel

Er zijn veel verschillende soorten ziekten van de nagel of huidziekten die voor inscheuring kunnen zorgen. Bij onychoschizis is er sprake van schilfering en splijting van de nagel. Nageldystrofie is een verticale splijting van de nagel. Dit komt vooral voor bij lichen planus. Ook diabetes of vaatlijden kan voor gescheurde en gespleten nagels zorgen. De huidziekte psoriasis is ook een veroorzaker voor gespleten en gescheurde nagels. Onderliggende ziekten verdwijnen vaak niet vanzelf en moeten door een arts behandeld worden.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn nagel is gescheurd of gebroken, wat kan ik doen?Mijn nagel is gescheurd of gebroken, wat kan ik doen?Een nagelbreuk kan iedereen zomaar overkomen, zeker als men broze nagels heeft. Door een onhandige beweging blijft men m…
Bloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelBloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelEen bloeduitstorting onder de nagel is een opeenhoping van bloed tussen de nagel en het nagelbed. Bloed onder de nagel v…
Ingescheurde nagels herstellenIngescheurde nagels herstellenEen ingescheurde nagel zorgt vooral voor pijn. De nagel is hierbij ingescheurd tot op het nagelbed (het roze gedeelte va…
Kalknagels behandelen/ behandeling van kalknagelsWelke medicijnen hebben hun effectiviteit bewezen? Hoe kunnen kalknagels het beste worden behandeld? Wat zijn de symptom…

Natuurlijke methodes voor wittere tandenNatuurlijke methodes voor wittere tandenDe aanslag van onder andere koffie en wijn kan je tanden verkleuren. Nu zijn er natuurlijk vele middelen verkrijgbaar om…
Haren rond je tepelsHaren rond je tepelsJe hoort er maar weinig vrouwen over: haartjes rond de tepels. Maar wat als je zelf "gezegend" bent met donkere, zwarte…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/nagelproblemen/item32109
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ltxt/lichen-planus-nagels.htm
  • http://www.pedicure-ursela.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=74:gespletengescheurde-nagel&catid=35:huid-en-nagelproblemen&Itemid=92
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.