Ingescheurde nagels herstellen

Ingescheurde nagels herstellen Een ingescheurde nagel zorgt vooral voor pijn. De nagel is hierbij ingescheurd tot op het nagelbed (het roze gedeelte van de nagel). De scheur kan verticaal of horizontaal zijn. Om een ingescheurde nagel te laten herstellen, zijn er verschillende mogelijkheden.

Wat zijn nagels?

Nagels beschermen de vingertoppen en de toppen van de tenen, zodat hier geen eeltvorming plaatsvindt. Wie eelt op zijn vingertoppen zou hebben, heeft veel minder gevoel. Met de nagels kan de mens zich krabben, maar ook dingen lospeuteren.

In ongeveer zeven maanden tijd groeit een vingernagel geheel nieuw aan. Voor teennagels is deze periode twaalf tot achttien maanden.

Waarom scheuren nagels?

Vooral lange nagels scheuren makkelijk in of breken af. Dit komt omdat lange nagels kwetsbaarder zijn. Bij teveel druk hierop, kan deze makkelijk afbreken of inscheuren. Afgebroken nagels geven niet veel problemen: het bijknippen of bijvijlen van de afgebroken nagel voorkomt verder afbrokkelen. Bovendien voorkomt het bijwerken van de afgescheurde nagel rafelige randjes waarmee men snel achter iets blijft haken.

Ingescheurde nagels zijn vaak pijnlijk. De nagel kan tot diep inscheuren. Zolang de nagel inscheurt tot aan het witte gedeelte (het zwevende gedeelte van de nagel), is er niks aan de hand. Wanneer de nagel inscheurt tot op het nagelbed (het roze gedeelte van de nagel), dan kan dit zeer pijnlijk zijn. Afhankelijk van de diepte en de plek van de scheur, zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Bijknippen en afplakken van een ingescheurde nagel

Belangrijk is dat de ingescheurde nagel zo kort mogelijk wordt afgeknipt, zodat het witte gedeelte niet uitsteekt en geen druk op de nagel kan leggen. Vervolgens wordt met een pleister de ingescheurde nagel afgeplakt met een pleister. De pleister moet de functie van de nagel vervangen: deze moet dus iets over de vingertop heen hangen zodat de vingertop beschermt wordt tegen eeltvorming. De pleister dient stevig om de nagel geplakt te worden zodat de nagel tegen de huid gedrukt wordt. Wanneer de pleister nat wordt, zal deze los kunnen laten: vervang de pleister daarom regelmatig. ook dient de nagel iedere week bijgeknipt te worden. Afhankelijk van de plaats van de scheur, zal de nagel na 1 tot 6 maanden weer hersteld zijn.

Nagelverharder of lijm

Een ingescheurde nagel doet pijn: zodra er druk op beweging inzit, geven de zenuwen een pijnsignaal af. Door het gebruik van speciale nagellijm-of verharder, kan de scheur "dichtgekit" worden. Er wordt met deze nagelverharder een hard laagje over de nagel aangebracht, waardoor deze beschermt wordt. De meeste nagelverharders zijn alleen te gebruiken bij afgebrokkelde nagels of lichte scheurtjes. Bij grotere scheuren, is een zwaarder lijm nodig. Soms wordt er ook wel secondelijm gebruikt om de scheur op zijn plaats te houden. Let er hierbij op dat de lijm niet in contact komt met de onderliggende huid.

Een andere oplossing is het aanbrengen van een kunstnagel: deze wordt over de bestaande nagel aangebracht. Zolang de nagel niet volledig hersteld is, zal de kunstnagel moeten blijven zitten.

Horizontale of verticale scheur in de nagel

Er zit verschil in het soort scheur in de nagel. Een horizontale scheur komt het meest voor. De nagel vertoont een horizontale scheur die van links naar rechts of omgekeerd ligt. De scheur kan zich dicht bij de nagelriem bevinden, maar zal meestal halverwege of tegen het witte gedeelte van de nagel aanliggen.

Een verticale scheur is een scheur die van boven naar beneden loopt. Soms loopt de scheur door tot aan de nagelriem. Deze scheuren genezen doorgaans veel lastiger, omdat hier vaak sprake is van een verkeerde belasting van de nagel. Vooral aan de teennagels komen verticale scheuren meer voor. Soms is te zien dat de teen scheef staat, waardoor er als het ware op een gedeelte van de nagel gelopen wordt. De nagel kan de druk niet aan en zal verticaal inscheuren. Zolang de druk op de nagel blijft bestaan, zal ook de scheur niet genezen.

Tips om ingescheurde nagels te voorkomen

Om ingescheurde nagels te voorkomen, is het belangrijk dat de nagels sterk en gezond blijven. Vitamine B verstevigt de nagels van binnenuit. Ook de nagelriemen dienen soepel gehouden te worden: de nagel groeit immers vanuit de nagelriem. Dagelijks insmeren met een verzorgende olie houdt de nagelriemen stevig en soepel.

Wie veel met water werkt, zal merken dat de nagels sneller broos worden. Beschermende handschoenen zijn daarom aan te raden. lange nagels breken ook sneller af: gebruik daarom altijd een stevige (nagel)lak die de nagels beschermt en verstevigd. Wie veel werk doet waarbij nagels snel afbreken, kan de nagels beter kort houden. korte nagels scheuren minder snel in dan lange nagels. Let ook op met pulken: soms worden nagels zo veelvuldig gebruikt of verkeerd gebruikt, waardoor ze ook makkelijk inscheuren.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ingescheurde nagel: wat te doen?Ingescheurde nagel: wat te doen?Een ingescheurde of afgescheurde nagel komt vaak voor wanneer de nagels wat langer zijn. Korte nagels scheuren minder sn…
Beauty: verzorging beschadigde nagelsVerzorgde nagels ziet er altijd beter uit dat afgekloven, ingescheurde, gerafelde nagels. Toch is de schaar niet altijd…
Gescheurde nagel behandelenGescheurde nagel behandelenNagels beschermen de gevoelige vingertoppen en helpen de mens bij onder andere krabben en pulken. Vrouwen hebben vaker l…
Hoe wordt omloop aan de nagel behandeld?Hoe wordt omloop aan de nagel behandeld?Bij iedere nagel groeit het in een nagelriem. Bij een nagelriemontsteking kan de nagelriem en ook de vingertop pijnlijk…

Afvallen in een week: Zonder dieet snel 5 kilo kwijtAfvallen in een week: Zonder dieet snel 5 kilo kwijtSnel afvallen in een week? Zonder dieet en gratis? Hoewel het onmogelijk lijkt, is het dat zeker niet. Sommige van de ti…
Beauty: Lentekleuren in de make-upBeauty: Lentekleuren in de make-upDe winterse sneeuw is nog niet weg of de cosmeticamerken buitelen zich al weer over elkaar heen om hun nieuwe lentekleur…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.