Eelt; hoe ontstaat het en hoe voorkom je/of behandel je het
Eelt is een verdikking van de bovenste huidlaag, met als doel om de huid te beschermen. Overal waar veel wrijving van de huid plaatsvindt of hoge druk, wordt eelt gevormd. Iedereen krijgt wel eens met eelt te maken en kan er klachten van ondervinden. Eelt kan grote delen van bv. een voet bedekken, maar kan ook zeer plaatselijk voorkomen, denk aan een likdoorn. Het is van belang om de behandeling van eeltverwijdering hygiënisch uit te voeren, zeker voor mensen met diabetes. Natuurlijk kan het best de oorzaak van het ontstaan van eelt worden weggenomen.
Eelt
Iedereen heeft wel wat eelt onder zijn voeten, en dit is een natuurlijk beschermingsproces van de huid voor plekken die veel druk of wrijving te verduren hebben. Plekken waar vaak eelt voorkomen zijn de hielen, onder de bal van de voet of aan de tenen.
Plekken met eelt zijn te herkennen aan de gelige kleur van de huid, en de huid voelt dik aan.
Klachten bij eelt voeten
Een beetje eelt geeft over het algemeen geen klachten, maar als de laag dikker wordt en zeker als het eelt uitdroogt, kan het problemen geven als;
- Pijnklachten voeten
- Branderige voeten
Likdoorns
Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, ontstaat bij hoge druk op een klein gedeelte van de voet of bijvoorbeeld tussen twee tenen, met als gevolg dat het eelt naar binnen gedrukt wordt. Een likdoorn is zeer pijnlijk en kan door een pedicure behandeld worden.
Oorzaken voor overmatige eeltvorming
- Stand afwijking van de voet, waardoor er op bepaalde plekken extra druk wordt uitgeoefend
- Te krappe schoenen dragen of schoenen van zweterig materiaal
- Zweetvoeten
- Eelt maakt nieuw eelt, als er eenmaal eelt op de voet zit en hier niets aan gedaan wordt, dan zal er al snel meer eelt op die plekken gevormd worden, doordat de druk op de huid almaar toeneemt.
Behandeling eelt
Als het eelt komt door het dragen van verkeerd schoeisel, dan is het probleem eenvoudig aan te pakken door goed passende schoenen te kopen, het liefst van leer, zodat de voeten geen druk en wrijving te verduren krijgen, en de huid goed kan ademen en het zweet afgevoerd kan worden.
Komt het eelt door een verkeerde stand van de voet, dan kan een bezoek aan een podotherapeut uitkomst bieden. Met een aanpassing aan de schoen, of een steunzool kan het probleem van eeltvorming misschien worden weggenomen. Bijkomend voordeel hiervan kan zijn dat eventuele knie-rug-en nekklachten hierdoor ook kunnen verminderen.
Eelt verwijderen
Voor het verwijderen van eelt is het belangrijk om hygiënisch te werk te gaan. Was de voeten goed of neem een voetbad. Voordeel hiervan is ook dat de huid er zachter van wordt en het eelt gemakkelijker te verwijderen is. Eelt kan verwijderd worden met behulp van puimsteen, een eeltrasp of speciale mesjes. Pas met de laatste methode wel op dat er niet te diep wordt gesneden.
Laat het eelt verwijderen door een pedicure als u suikerziekte heeft of als de eeltproblematiek zo vervelend is dat advies en een goede behandeling noodzakelijk is.
Eeltproblemen bij diabetespatiënten
Bij diabetespatiënten zijn er vernauwingen in de bloedvaten aanwezig, waardoor de doorbloeding slechter is. Hierdoor is er een groter risico om een infectie op te lopen, en als hier al sprake van is, dan zal de infectie ook minder goed genezen.
Bovendien is het gevoel in de onderbenen en voeten vaak minder goed, doordat zenuwbanen zijn aangetast. Hierdoor voelen mensen met diabetes het niet altijd als er een infectie aan de voet gaande is, of dat er een wondje aanwezig is.
Een goede voetverzorging is van essentieel belang bij mensen met diabetes, het is dan ook aan te raden om regelmatig een pedicure te bezoeken. Veelal wordt dit gedeeltelijk of geheel vergoed door de ziektekostenverzekering.