Beauty: Basiselementen make-up

Beauty: Basiselementen make-up Menig meisje van rond de puberende leeftijd begint te “rommelen” met make-up. Zelf wat goedkope spulletjes kopen of al dan niet duurdere spullen van moeder lenen. Wat zijn eigenlijk de basiselementen die voor iedere huid, van jong tot oud, belangrijk zijn?

Algemeen

Je kunt zeggen dat een schoon gezicht hét basiselement is voor een make-up. Een gezicht reinig je met zachte zeep of beter nog, alleen met water. Diepe reiniging van de poriën ga je ook niet met zeep redden, daar zijn andere producten voor.

Ieder product wat je gebruikt kan beter “zijn werk doen” als je de basis goed gereinigd hebt en daar is stoom een prima middel bij.

Sauna

Laten we beginnen met de sauna, de sauna is absoluut goed voor je huid. Door de warmte (stoom) en de afkoeling komt de doorbloeding goed op gang en de stoom reinigt de poriën. Het klinkt plastisch, maar het vuil komt er als het ware uit.
Zowel de traditionele Zweedse sauna (veel transpireren), als het Turks stoombad of de heerlijke zoutbaden die veel saunacomplexen hebben, het is allemaal even lekker, gezond en goed voor de huid.

Naast het reinigende effect is er ook het algehele rustgevende effect en dat is uiteindelijk ook goed voor je huid, want als je ontspannen bent en lekker in je vel zit, zal dit je huid ten goede komen.

Gezichtsstomer

Een minivorm van de sauna/stoombad is het stoombad voor het gezicht. Je gezicht kan je in een koker leggen waar stoom doorheen gaat als het opgewarmd is. Wat extra lekker is, is dat je in het apparaat ook kalmerende middelen voor het gezicht kunt doen of iets geurends of wat dan ook wat lekker kan zijn voor je huid.

Teiltje met handdoek

De meest eenvoudige, maar werkende versie, is het teiltje met heel warm water. Leg een grote afsluitende handdoek over je hoofd en hang je gezicht boven het teiltje. Ook bij verkoudheid is het wel eens hét middel om de verkoudheid los te laten komen. Ook in een teiltje met heel heet water kan je middelen doen die goed voor de huid zijn.

Diepe reiniging

Andere diepe reiniging kan je toepassen middels een masker, maar dan moeten wel de dode huidcellen verwijderd zijn. Deze verwijder je door een scrub voor het gezicht te gebruiken. Kleine korreltjes in de crème die over het gezicht rollen, nemen de dode huidcellen mee, en je huid kan er wat rood uitzien na een scrub. Maar dat is de doorbloeding die op gang komt nadat de dode huidcellen relatief hardhandig zijn verwijderd. Scrubben doet overigens geen pijn.

Als de huid optimaal op kan nemen is een reinigend masker goed, maar ook een rustgevend masker kan wonderen doen. Zeker in combinatie met een stoombeurt voor het gezicht of het hele lichaam.

Dagcrème en nachtcreme

Dagcrème

Dagcrème alleen op een gereinigde huid toepassen. Dit is fris en de werking is dan optimaal. En verder geen foundation opdoen zonder dagcrème. De basis is essentieel om ook in de toekomst een prima huid te houden. De dagcrème voor de jonge huid heeft minder voedingsstoffen nodig dan de rijpere huid, maar vanaf een jaar of 25 kan het geen kwaad om met lichte verzorgende producten te beginnen. Op de verpakking staat welke voeding een dagcrème in zich draagt.

Nachtcrème

Veel mensen beginnen pas op latere leeftijd met nachtcreme, maar waarom? Tijdens de ontspannen nachtrust neemt een gereinigd gezicht zeker zoveel op, de huid herstelt tijdens de nacht. Wellicht dat je niet iedere avond stevig gaat smeren, maar geef anders enkele malen per week een extra oppepper voor de nacht.

Waarbij de ogen altijd apart behandeld moeten worden. De huid is erg teer op deze plaatsen en vanaf jongere leeftijd een oogcrème, die je er voorzichtig inklopt, is geen overbodige luxe. Zeker als je met oogmake-up aan de slag gaat, die er ook iedere avond weer afgehaald moet worden (wrijven).

Lippen

De lippen kunnen veel hebben, maar verzorging is ook voor de lippen meer dan goed. Een verzorgende lippencrème met een UV-filter is het beste. Deze kan je zomer en winter, dag en nacht gebruiken en zorgt voor een goede voeding voor de tere huid en is filter tegen de zon.

Make-up

Wat je gebruikt is heel persoonlijk, de een vindt een foundation een masker en wil alleen wat poeder, de ander heeft een perfecte huid en gaat alleen met de ogen aan de slag. Wat je gebruikt is dus heel persoonlijk, maar reinig altijd alles goed. Het donsje of kwastje van de poeder, het kwastje van de oogmake-up of je lippenkwastje.

Als basis geldt overigens ook dat als je de ogen stevig opmaakt, je de lippen “met rust laat” en dan is een lippenverzorger of glans voldoende. Geldt ook andersom en zo leg je de nadruk op een gedeelte van het gezicht waar je ook de nadruk wil hebben. Los van het feit dat het over het algemeen mooier, aantrekkelijker is, komt ook dat beter naar voren wat je zo graag benadrukt wil hebben. Voorkom het “clownseffect” en realiseer je dat make-up moet nuanceren en versterken en het is nooit de bedoeling geweest dat je gezicht het effect van een kerstbal krijgt.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foundation voor een droge huid: Welke soort is het best?Er is niet zo vervelend als een huid die droog, trekkerig en schilferig is. Wanneer je foundation op zo’n huid aanbrengt…
Foundation voor gecombineerde huid: Welke soort is het best?Een gecombineerde huid is erg lastig te behandelen. Moet je een foundation kiezen voor een droge huid of voor een vette…
Hoe breng je een foundation aan?Hoe breng je een foundation aan?Wanneer je make-up gaat gebruiken is een goede foundation belangrijk. Het geeft een basis voor de rest van je make-up en…
Make-up tips voor vrouwen met een licht getinte huidVrouwen met een licht getinte huid, zullen ontdekken dat het niet altijd even gemakkelijk is om goede make-up te kiezen.…

Een mooie huid dankzij scrubbingEen mooie huid dankzij scrubbingScrubbing reinigt de buitenste huidlagen waardoor het vuil en de dode huidcellen worden verwijdert. Het bereidt eveneens…
Handen verraden de leeftijdHanden verraden de leeftijdAan het gezicht kan er met facelifts getrokken worden of botox vult de hele handel weer op, maar de handen verraden toch…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 31-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.