Rimpelloos ouder worden

Rimpelloos ouder worden We zien er allemaal graag zo lang mogelijk stralend, jeugdig en vitaal uit. Al veel vroeger dan we gehoopt hadden, verschijnen de eerste grijze haren. Die kunnen we makkelijk uittrekken of pimpen met een laagje verf. De eerste fijne lijntjes en rimpeltjes lijken iets moeilijker weg te toveren. Al vanaf je prille twintigerjaren begint je huid te verouderen. We kunnen dat verouderingsproces zelf echter in belangrijke mate afremmen. Ongeveer 10% van de lijnen en rimpels zijn onvermijdelijk, de rest is controleerbaar. De snelheid waarmee je huid veroudert hangt af van de mate van blootstelling aan de zon en aan vervuiling. Op nummer twee staat roken. Wat je eet en drinkt speelt ook een grote rol.

De schaduwzijde van de zon

Aan het einde van een sombere, donkere winter snakken we allemaal naar die eerste deugddoende zonnestralen. De zon zorgt voor nieuw leven en maakt ons blij gezind. Willen we zo lang mogelijk een rimpelloos leven, is het belangrijk van jongs af aan op een verstandige manier van de zon te genieten. Schade door de zon begint namelijk al van in de kindertijd. Overmatige blootstelling aan zonlicht veroorzaakt een sterk verhoogd risico op huidkanker en een snelle veroudering van de huid. Blootstelling aan de zon vermindert de elasticiteit van de huid waardoor er sneller rimpels ontstaan. De huid kan bleekgele of witte vlekken gaan vertonen en er verschijnen uitgezette bloedvaatjes. Wil je zorgeloos genieten van de zon, zorg dan steeds voor adequate bescherming. Een hoedje en een zonnebril dragen en regelmatig smeren met een goede zonnecrème is de boodschap. Ook zonnebanken zijn te vermijden.

Van roken word je lelijk

De chemicaliën in sigaretten veroorzaken het vrijkomen van enzymen in de cellen die de natuurlijke elasticiteit van de huid verminderen en het collageen afbreken met als gevolg het ontstaan van rimpels, het uitzakken van de huid en het ontstaan van een vale gelaatskleur. Rokers krijgen rimpels rond hun mond door steeds dezelfde zuigende beweging met hun lippen te maken. Ze knijpen ook vaak hun ogen dicht waardoor ze meer kraaienpootjes hebben en de karakteristieke groef tussen de wenkbrauwen. Het continue zuigen veroorzaakt op de duur ook holle, ingevallen wangen. De doorbloeding van de huid vermindert waardoor ze er vaal uitziet. Door de schade aan de bloedvaten gaan ook de vingers en tenen er wit en verouderd uitzien. Uiteindelijk raken ook de nagels misvormd. Dan hebben we het nog niet over de verwoesting binnenin je lichaam.

Van water krijg je geen kater

Een gezond lichaam is goed gehydrateerd. Water is daar het beste middel voor. Door veel water te drinken, kunnen afvalstoffen het lichaam gemakkelijker verlaten. Veel water drinken voorkomt puistjes, mee-eters en andere ontstekingen in de huid, evenals een droge huid. Teveel alcohol drinken gaat net de ontgiftende werking tegen. Je lever wordt te zwaar belast en kan zijn werk niet meer naar behoren doen. Je krijgt daardoor opgezwollen ogen, een vermoeid ogende huid, gebarsten lippen, huiduitslag en acne. Alcohol doet de productie van vrije radicalen stijgen en verwijdt de bloedvaten. Na verloop van tijd ontstaat couperose, het typische rode drankgezicht.

Leg je huid in de watten

Reinig je gezicht en hals elke avond grondig voor je naar bed gaat. Door een washandje te gebruiken geef je je huid elke dag een zachte scrub, wat essentieel is voor het vernieuwen van de cellen. Gebruik liefst geen zeep. Vertroetel je huid regelmatig met een goede vochtinbrengende crème. Een goede manier om je huid een oppepper te geven is je huid van tijd tot tijd borstelen met een varkensharen borstel. Het verbetert de circulatie en maakt geblokkeerde lymfesmeer in je lymfeknopen zacht.

Als je lief bent voor jezelf, is dat van je gezicht af te lezen!
© 2013 - 2024 Erika1973, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidveroudering, waardoor?Elke huid wordt ouder, maar wat zijn de oorzaken dat de ene huid sneller oud wordt dan de andere huid?
Hoe kun je het beste huidveroudering voorkomen?Hoe kun je het beste huidveroudering voorkomen?Huidveroudering is niet te voorkomen, wel te vertragen. Begin daarom vroeg met smeren en let op waar je je huid aan bloo…
Dagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkDagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkWaarom is een dagelijkse gezichtsreiniging belangrijk? Waarom is het belangrijk dat het gezicht schoon is? Kunnen er hui…
10 tips om rimpels te voorkomenMaak jij je al zorgen om de rimpels die kunnen komen. De lijntjes bij je ogen, kraaienpootjes? Maar wil je er absoluut n…

Maak je eigen lichaamsscrubs op eenvoudige wijzeMaak je eigen lichaamsscrubs op eenvoudige wijzeDoor te scrubben help je de huid zich te ontdoen van dode huidcellen. Hiermee maak je de huid zachter, raakt het beter d…
Beauty: Verzorgd en glanzend haarBeauty: Verzorgd en glanzend haarVerzorgd haar is voor iedereen iets anders, maar er is wel een grote gemene deler en dat is dat haar schoon is en een mo…
Bronnen en referenties
  • De beautybijbel van Dr. Roberto en Dr. Maurizio Viel
Erika1973 (5 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.