Maak je eigen haarmasker

Maak je eigen haarmasker Je haren hebben soms een hoop te lijden door bijvoorbeeld zon, chemische bewerking of föhnen. Dan is het heerlijk om een haarmasker te gebruiken. Er zijn mogelijkheden voor alle haartypen. Zo kan het haar vet, droog of futloos zijn. Ook beschadigd haar kan een enorme opleving krijgen door een verzorgend masker. Hoe kun je op eenvoudige wijze zelf een haarmasker maken waardoor het haar weer in een veel betere conditie komt en er glanzend uitziet?

Bepaal de conditie van je haar

Gezond haar is buigzaam, sterk en heeft een glans. Om te bepalen of je haar is beschadigd, kun je een enkele haar pakken en strijk met je vingers tegen de haarrichting in langs de haar. Als deze veel weerstand biedt, dan is de schubbenlaag beschadigd. Die kun je niet herstellen omdat de schubbenlaag uit dood materiaal bestaat. Het enige wat aan een haar leeft is de haarpapil, helemaal onder aan de wortel. Maar je kunt de schubbenlaag wel verwennen met beschermende producten zodat het beter aanvoelt en er beter uitziet.

Een haarmasker gebruiken

Je kunt je haar verzorgen met een kant-en-klaar haarmasker uit de winkel. Maar je kunt ook op simpele wijze zelf een masker maken. Een schoonheidsbrouwsel doet niet beter zijn werk als je het een nachtje in het haar laat zitten. In natte toestand zijn je haren kwetsbaar en het risico dat haren breken tijdens het slapen is daardoor groter. Hoe heter het spoelwater is, hoe meer verzorgingsproduct je er weer uitspoelt. Meestal geldt dat hoe dikker de haar is, hoe vetter het verzorgingsproduct mag zijn.

Voor vet haar

Voor elk type haar is er een masker te maken. Per haartype worden er enkele voorbeelden gegeven. Zo kun je voor vet haar de volgende haarmaskers maken:

Rassoul

Vet haar heeft veel profijt van een masker met rassoul (een kleisoort). Voeg een kopje lauwwarm water toe aan een kopje rassoul en roer het totdat je een gladde massa hebt. Voeg hieraan wat citroensap toe en eventueel wat water. Ook kun je een scheutje olie toevoegen of enkele druppels etherische olie. Masseer dit goedje in je gewassen haren en laat het een kwartier intrekken. Spoel het vervolgens uit en was het nogmaals met shampoo.

Banaan

In sommige landen zoals Tahiti, is het gebruikelijk dat vrouwen een bananenpapje maken om een vette hoofdhuid tegen te gaan. Dit kun je ook gebruiken als je last hebt van vet haar. Prak een banaan fijn en laat het een kwartier in je haar inwerken. Spoel het daarna uit met shampoo.

Droog en beschadigd haar

Door chemische behandeling zoals verven of veelvuldig föhnen, kan het haar droog worden en beschadigd raken. Het verliest zijn natuurlijke glans en de haarschubben zijn goed te voelen als je tegen een haar instrijkt met je vingers. Dan wordt het tijd voor een verzorgend haarmasker.

Oliemaskers

Je kunt wekelijks een oliemasker gebruiken dat verzorgend en verzachtend werkt. Hiervoor kun je olijfolie, sesamolie of een andere oliesoort die je lekker vindt gebruiken. Indiase en Mexicaanse vrouwen gebruiken kokosolie, net als vrouwen in Tahiti die het parfumeren met sandelhout. Er zijn indianenstammen waar ze hun haar glanzend zwart houden met jojobaolie. Masseer de olie in het haar en in je hoofdhuid. Laat het minimaal twintig minuten zitten en was je haar vervolgens met shampoo.

Mayonaise

Enkele jaren geleden was in Amerika het gebruik van mayonaise als haarmasker erg populair. Het is simpel om zelf te maken. Neem een eigeel en doe er wat druppels zonnebloem- of olijfolie in. Meng het met een garde tot het een substantie van mayonaise wordt. Je kunt er eventueel wat avocado aan toevoegen en doe het goedje in je haar. Bedek je hoofd met een douchemuts of plastic folie en laat het masker zo’n twintig minuten intrekken. Daarna kun je het haar wassen met shampoo.

Gember

Als je haar regelmatig chemisch bewerkt wordt door bijvoorbeeld kleuren, is dit haarmasker erg geschikt. Het haar krijgt een opleving en gaat weer glanzen. Rasp een flink stuk gember in fijne stukjes en voeg er twee tot drie eetlepels kokosolie of een andere olie doorheen. Masseer het geheel in je natte haar. Laat het een half uurtje intrekken en spoel het daarna goed uit en was het met shampoo.

Statisch en futloos haar

Vooral in de winter kan het haar statisch zijn. Het wordt daar futloos van en is moeilijk in model te brengen. Ook hiervoor kun je een heerlijk haarmasker maken, bijvoorbeeld met henna.

Neutrale henna

Om het haar meer fut te geven, maak je een masker waarbij je een kopje neutrale henna mengt met een eetlepel olijfolie en een eetlepel sheabutter. Voeg er wat water toe totdat je een mooie gladde massa hebt verkregen. Laat dit masker ongeveer een kwartier intrekken. Spoel goed uit en was je haar vervolgens met shampoo.

Fijn of beschadigd haar

Neem twee eetlepels neutrale henna en voeg er zoveel warm water aan toe totdat er een romige massa ontstaat. Laat het mengsel een uur intrekken. De kleurloze henna geeft je haar een extra laagje waardoor het meer volume krijgt. Voor een intensief haarmasker kun je het volgende masker maken: voeg twee eetlepels amandelolie, een eetlepel avocado-olie, een halve avocado, een ei, wat druppels vitamine E-olie en enkele druppels etherische sinaasappelolie samen. Meng het tot een geheel en breng het aan op gewassen haar. Laat het een kwartier intrekken en was het na afloop met een milde shampoo.

Vochtbalans van het haar

Je haar glanst van nature als de vochtbalans goed op peil is en de schubbenlaag glad is. Hoe gladder de schubbenlaag, des te beter wordt het (zon)licht weerkaatst door het haar. Hierdoor glanst het haar. Van kraanwater wordt het haar niet glanzend, omdat het water in Nederland kalk bevat en het haar juist doffer maakt. Wil je een haarmasker om het vochtbalans op peil te brengen, probeer eens een honingmasker. Breng een halve kop honing in je haar en laat het ongeveer twintig minuten intrekken onder een douchemuts. Spoel het daarna uit en was het met een zachte shampoo.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beschadigd haar herstellenStijlen, föhnen, permanenten, verven: je haar krijgt vaak heel wat te verduren. Daardoor is de kans groot dat je haar be…
Maak futloos en beschadigd haar weer mooi met olijfolieMaak futloos en beschadigd haar weer mooi met olijfolieMooi haar hebben is fijn, ons kapsel is één van de visitekaartjes voor ons uiterlijk. Wanneer je haar niet goed zit, dan…
Maak je eigen haarmaskerEr zijn verschillende recepten om zelf haarmaskers te maken die super goed zijn voor je haar! De ingrediënten zijn niet…
Haarproblemen en -oplossingenHaarproblemen en -oplossingenBijna iedereen heeft wel eens problemen met zijn haar: roos, pluishaar, futloos, vet of juist heel droog haar zijn veel…

Vermoeide ogen: geef ze een verzorgend maskerVermoeide ogen: geef ze een verzorgend maskerEr wordt wel eens gezegd dat ogen de spiegel zijn van je ziel. Als ze er vermoeid uitzien geeft het een indruk dat je mo…
Afrikaanse schoonheid geheimen: Shea butter en Baobab olieAfrikaanse vrouwen verzorgen hun huid en haar goed, ondanks de barre omstandigheden. Ze hebben een gave, elastische huid…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixabay, Pexels
  • Boek: Schoonheid 360 graden. ISBN 9789022992838
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 21-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.