Hoe goed is scrubben?

Hoe goed is scrubben? We scrubben wat af, want als je de sector moet geloven zijn de scrubmiddelen de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Hebben we het in het verleden dan altijd verkeerd gedaan en is onze huid niet mooi genoeg geweest? Misschien ligt het allemaal iets genuanceerder dan het nu doet overkomen en scrubben we toch al automatisch? Hoe verloopt het huidproces en hoe goed is scrubben?

Waarom scrubben?

De huid die automatisch scrubt, kan dan? Eigenlijk ligt het allemaal iets genuanceerder, maar dat neemt niet weg dat de huid zelf wel “werkt” en niet alleen de scrubcrème de dode huidcellen van de huid haalt. Dat is immers het proces wat er gaande is bij het scrubben. Als de dode huidcellen verwijderd zijn, oogt de huid weer mooier en strakker en de doorbloeding wordt door het scrubben ook nog eens gestimuleerd. Met als gevolg dat de kleur van de huid beter wordt. De oudere huid vernieuwt de huidcellen overigens net iets trager dan de jonge huid.

Een betere doorbloeding vindt overigens ook al plaats als je je huid insmeert met een crème/bodylotion. Als je de huid goed aanpakt, zodat de betreffende crème ook lekker in kan trekken, dan moet je deze crème in kleine ronddraaiende bewegingen aanbrengen op de huid.

Wat is dan de toegevoegde waarde?

Strikt genomen bevorder je de celvernieuwing, want door het dragen van kleding schuurt deze ook langs de huid en laten de dode huidcellen los. Met scrub wrijf je de korrels in de crème er draaiend langs en dat stimuleert de huid. De huid gaat open staan en laat meer toe. Vandaar ook dat je voor de sauna naar de scrubruimte gaat en een stimulerende gezichts- of bodycrème net iets beter werkt op een huid die eerder een scrubbeurt heeft ondergaan.

Door de huid te stimuleren komen ook de huidcellen los die anders nog op de huid zouden blijven zitten. Tel daar de actieve benadering van de huid bij op, die gestimuleerd wordt en waar de doorbloeding beter door wordt, en je huid krijgt een enorme boost.
Voor het gezicht, de handen, het lichaam en de lippen heb je verschillende soorten scrubcrème. Dit heeft met de tere huid te maken van bijvoorbeeld de lippen.

Waarom niet scrubben?

Er zijn altijd redenen waarom je niet zou moeten scrubben, meestal heeft dit te maken met problemen met de huid. Als je bijvoorbeeld een flinterdunne huid hebt of huidproblemen dan is het goed te overleggen met de arts, alvorens te gaan scrubben. Soms richt je namelijk meer schade aan. Aangezien er ook aangepaste producten zijn, kunnen meer mensen scrubben dan we denken.

Obsessief

Daarnaast speelt nog degene die veel scrubt om óf de huid nog meer te stimuleren (en deze dus mooier te maken, wat overigens niet werkt) óf omdat er een fobie een rol spelt. Bijvoorbeeld jezelf vies vinden kan betekenen dat je jezelf veel gaat wassen. Er zijn ook mensen die gaan scrubben en het spreekt voor zich dat dat funest voor de huid kan zijn. Je schuurt er als het ware een laagje af en aangezien “te” nooit goed is, kan dit heel pijnlijke situaties opleveren. Je kunt de huid er zelfs door kapot maken en dan ontstaan er van die kleine wrijvingsplekjes.

De huid meer stimuleren dan één of maximaal twee keer per week te scrubben is onzinnig, zo werkt de huid namelijk niet. We hebben het in deze over de matig tot vette huid. De droge of gevoelige huid mag maar éénmaal per twee weken behandeld worden met een zacht product. Voor de normale huid ongeveer éénmaal per week aanhouden.

Zelf scrub maken

Zelf kan je ook scrub maken door wat reinigingsmelk te combineren met wat zout voor het lichaam en gebruik wat suiker voor het gezicht. Suiker is iets minder heftig voor de huid. Maak een klein beetje per keer aan, dan heb je altijd een “vers” product voor de huid.

Gezonde huid

Spreekt voor zich dat een gezonde huid ook gevormd wordt door wat je eet. Een gezond eetpatroon levert een substantiële bijdrage aan de kwaliteit van de huid. Maar natuurlijk tellen de genen nadrukkelijk mee en hoe je met je huid omgaat. Het totaalplaatje maakt hoe de huid zich door de jaren heen ontplooit.
Verder weten we allemaal dat roken voor allerlei zaken in het lichaam funest is, maar ook voor een mooie huid.

Tot slot

Lekker scrubben heeft dus zeker toegevoegd waarde, maar het voelt vaak ook lekker aan. Helemaal als je na het scrubben je huid voorziet van een heerlijke voedende crème. Overdrijf niet, maar regelmatig even scrubben doet je huid goed!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoonheid: scrubbenSchoonheid: scrubbenVoor een mooie, gezonde huid is scrubben belangrijk, maar als we al gaan scrubben komen de meeste mensen niet verder dan…
Scrubs en crèmes voor een goede lichaamsverzorgingEen goedverzorgde huid is een stralende huid. Dit artikel bevat enkele tips voor een goede lichaamsverzorging, voor dive…
Scrubben voor een mooie huidHeb je regelmatig last van een droge huid? Scrubben wordt steeds populairder in Nederland. Het is een goede manier om ou…
Natuurlijk mooi met SuikerSuiker is een ideaal ingrediënt om een gevoelige en droge huid mee te scrubben: suiker is zachter dan zout maar heeft ev…

De schoonheidsproducten van The Body ShopDe schoonheidsproducten van The Body ShopIn de filosofie van The Body Shop horen er goed uitzien en je goed voelen bij elkaar. De schoonheidsproducten zijn allem…
Huidverzorging: ouderdomsvlekkenHuidverzorging: ouderdomsvlekkenOuderdomsvlekken, met de medische benaming lentigo, is een afwijking in het pigment van de huid. Het zijn vlekken op de…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.