Zelf heerlijke badproducten maken met behulp van kruiden

Niets is zo ontspannend als dat je na een drukke werkdag heerlijk kan wegdromen in een warm en ontspannend bad. Er zijn tal van manieren om zelf badzouten en kruidenbaden te maken. Met behulp van verse kruiden en essentiële oliën kan je als het ware een echt paradijs maken van je eigen bad. Hieronder vind je een aantal recepten om zelf je badproducten te maken. Zo ben je er zeker van dat er geen chemische producten zijn toegevoegd en kan je kiezen wat het beste bij jouw wensen past. Plus het is een orgineel kado om aan een vriendin, zus of moeder te geven, voor een verjaardag of gewoon zomaar.

Lavendel- rozen badolie

Badolie met de combinatie van lavendel en rozen zorgen ervoor dat je 's avonds een heerlijk ontspannen bad kan nemen waardoor je daarna lekker kan gaan slapen. Zorg er wel voor dat de essentiële oliën van zeer goede kwaliteit zijn, aangezien ze direct in contact komen met de huid. Gebruik bij voorkeur gedroogde kruiden. Verse kruiden in combinatie met de oliën kunnen gaan schimmelen.

Benodigdheden

  • gedroogde lavendel
  • gedroogde rozenblaadjes
  • 200 ml amandelolie
  • 5 druppels rozenessence
  • 5 druppels lavendelessence

Bereidingswijze

Knip de takjes lavendel zo kort dat ze makkelijk in een fles passen. Maak er met een touwtje een bosje van. Schuif het bosje lavendel in de fles en voeg er een paar gedroogde rozenblaadjes aan toe. Giet de helft van de lavendelolie in de fles. Voeg de 5 druppels rozenessence en 5 druppels lavendelessence toe. Vervolgens vul je de fles met de amandelolie, sluit de fles goed af en schud de inhoud goed door elkaar.

Tip: Deze badolie is een leuk kado om aan iemand te geven. Met een lint en een takje lavendel bij de hals van de fles zorg je voor een extra mooi accent.

Laurier- muntbad

Dit is een heerlijk bad om aan het eind van de dag heerlijk in te ontspannen en tot rust te komen. Helpt zeer goed tegen vermoeidheid.

Benodigdheden

  • 1 handje vers laurierblad
  • 1 handje vers muntblad
  • 1 theelepel kokosolie
  • 1 theelepel zoete amandelolie
  • 1 stuk neteldoek, gaas of zeefdoek van 30 x 30 cm

Bereidingswijze

Knip de laurierblaadjes in kleine stukjes en doe ze in een kom. Hak de muntblaadjes fijn en voeg deze aan het laurierblad toe. Voeg daarna eerst de kokosolie en daarna de zoete amandelolie aan het mengsel toe. Roer de ingrediënten goed door elkaar. Als je goed roert, dan verbrokkelt de kokosolie. Leg daarna het mengsel in het midden van het stuk doek. Knoop de tegenovergestelde hoeken vast en klaar is het kruidenzakje.

Tip: Maak een heel heet bad klaar en leg hierin het zakje met kruiden. Door de warmte komen de geuren en oliën goed vrij en wordt de kokosolie vloeibaar. Laat het badwater afkoelen tot een aangenaam temperatuur, stap erin en blijf net zolang liggen tot je heerlijk ontspannen bent.

Revitaliserend badzout

Een heerlijke badzout om te gebruiken nadat je een inspannende dag hebt gehad. Heerlijk ontspannend na bijvoorbeeld gesport te hebben. Het zoute badwater geeft nieuwe energie en is ook nog eens goed voor de huid.

Benodigdheden

  • 500 gram steenzout
  • blauwe levensmiddelenkleurstof
  • diverse essentiële oliën; jeneverbes, citroen, limoen en grapefruit

Bereidingswijze

Doe het steenzout in een kom. Doe hierbij 3 tot 4 druppeltjes blauwe levensmiddelenkleurstof op een lepeltje en voeg dat aan het zout toe. Roer de kleurstof goed door het zout. Het zout moet dan lichtblauw van kleur zijn. Is het donkerblauw van kleur, dan heb je teveel kleurstof toegevoegd.
Voeg hierna de oliën toe; 8 druppels van de jeneverbes, 6 druppels van de citroen, 4 druppels van de limoen en 2 druppels van de grapefruit. Je mag dit ook anders verdelen, maar zorg er wel altijd voor dat je maximaal 20 druppels van de essentiële oliën gebruikt en hier niet overheen gaat. Roer het geheel goed door elkaar. Schep het mengsel met een lepel over in een pot, die je vervolgens in de badkamer neer kan zetten.

Tip: Zorg ervoor dat de pot goed afsluit en er geen vocht bij kan komen. Als er vocht bij komt, dan wordt het zout klonterig. Je kan ook een andere kleur kleurstof gebruiken, dit is naar eigen smaak in te delen.

Kruidenboeket voor in bad

Dit kruidenboeket voor in bad bestaat uit verse kruiden die je aan de warm water kraan van het bad kan hangen zodra je het bad laat vollopen. Zo heb je niet alleen een ontspannend bad, maar ook een lekker geurende badkamer.

Benodigdheden

  • witte en paarse lavendel
  • citroenmelisse
  • winterbonenkruid

Bereidingswijze

Knip de takjes lavendel op ongeveer de grote van 30 cm. Maak bosjes van 7 tot 8 takjes en draai er een touwtje omheen. Bind met het touwtje 4 tot 5 takjes citroenmelisse tot een boeket samen en doe dit hetzelfde met het winterbonenkruid.
Voeg alle kleine bosjes samen en doe er een lint omheen. Neem tot slot 2 langere linten om het boeket aan de kraan te hangen.

Tip: Je kan voor dit boeket ook andere kruiden gebruiken. Wil je ontspannend worden, dan kan je ook gebruik maken van kamille, hop, jasmijn, valeriaan en citroenbloesem. Wil je juist opwekkender worden, gebruik dan laurier, eucalyptus, venkel, munt, den, rozemarijn of tijm.

Badolie met patchoeli

Met een paar lepels van deze met patchoeli geparfumeerde olie in het badwater wordt je heerlijk ontspannen en hydrateerd het overigens ook de huid.

Benodigdheden (goed voor een halve liter badolie)
  • 250 ml baby olie
  • 2 eieren
  • 4 theelepels schuimbad
  • 125 ml wodka
  • 4 eetlepels vloeibare honing
  • 125 ml volle melk
  • patchoeli olie

Bereidingswijze
Doe de baby olie in de keukenmachine en voeg de eieren toe. Let er goed op dat er geen stukjes eierschaal in het mengsel valt. Voeg het schuimbad, de wodka en de vloeibare honing toe. Giet de volle melk erbij en voeg 16 tot 20 druppels patchoeli olie toe. Mix dit geheel 30 seconden totdat er een wit, licht schuimend mengsel ontstaat. Giet nu de badolie met de hulp van een trechter in een flesje en sluit deze goed af.

Tip: Ondanks dat deze olie ongebruikelijke ingrediënten bevat (zoals de melk en de ei) blijft de badolie bij kamertemperatuur ongeveer anderhalf jaar goed. Dit komt door het gebruik van de wodka. Schud de badolie elke keer voor gebruik goed door, want de ingrediënten scheiden zich.

Badschuim met honing en amandel

Deze badschuim met milde amandelolie en honing verzorgt de huid en is daarom zeer geschikt voor mensen met een droge huid.

Benodigdheden

  • 4 eetlepels vloeibare honing
  • 1 eetlepel milde amandelolie
  • 1 eetlepel amandel- extract
  • 1 eetlepel glycerine
  • 4 eetlepels vloeibare zuivere zeep

Bereidingswijze

Doe de vloeibare honing in een kom en voeg de milde amandelolie toe. Voeg het amandel extract toe en daarna de glycerine. Roer dit geheel goed door elkaar. Roer de vloeibare zeep voorzichtig door het mengsel. Roer voortdurend in dezelfde richting om te voorkomen dat de zeep gaat schuimen. Giet het badschuim met behulp van een trechter in een flesje en laat het even rusten voor gebruik.

Tip: Voeg bij elk bad 2 eetlepels badschuim aan het warme water toe als je het bad vol laat lopen.
© 2011 - 2024 Meisssie20, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijk mooi met ZoutNatuurlijk mooi met ZoutZout hydrateert de huid en houdt het vocht in de huid vast. Daarnaast heeft zout een ontsmettende functie, waardoor het…
Tips om te ontspannen in bad: een moment voor jezelfTips om te ontspannen in bad: een moment voor jezelfHet nemen van een bad is een weldaad voor je lichaam en geest en het is een uitstekend middel om heerlijk te ontspannen.…
Een bruidsboeket makenEen bruidsboeket makenAls u gaat trouwen is het natuurlijk ook belangrijk om een bruidsboeket te hebben. Dit moet natuurlijk ook bij de rest v…
Word strak, fit en ontspannen door douchenWord strak, fit en ontspannen door douchenIedereen houdt wel van douchen. Maar als je op de juiste manier de douche gebruikt kun je er nog meer voordelen uithalen…

Plastische chirurgie: De druk op de vrouwenInmiddels is de documentaire van Sunny Bergman redelijk bekend. Haar documentaire gaat over vrouwen die onzeker gemaakt…
Zelf haarproducten maken met kruiden en oliënZelf haarproducten maken met kruiden en oliënJe haar heeft net als de rest van je lichaam goede verzorging nodig. Deze verzorging haal je uit shampoo en lotion. In d…
Bronnen en referenties
  • 'De geheime wereld van de kruiden' Atlas Uitgeverij
Meisssie20 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.