Plastische chirurgie: De druk op de vrouwen

Inmiddels is de documentaire van Sunny Bergman redelijk bekend. Haar documentaire gaat over vrouwen die onzeker gemaakt worden door de reclames en modebladen, maar waarom staan mensen dit eigenlijk toe? En waarom zijn vrouwen zo snel onzeker over hoe ze eruit zien?

Waarom plastische chirurgie?

Vrouwen en ook tieners voelen zich vaak ontevreden over zichzelf. Ze vinden zichzelf te dik, dat ze een rare neus hebben, of ze vinden het abnormaal dat de kleine schaamlip groter is dan de grote schaamlip. Hoe komt het eigenlijk dat vrouwen dit niet meer mooi vinden. Er zijn testen gedaan in tien verschillende landen. Het gemiddelde daarvan is dat 2% zichzelf als mooi beschouwd en dat van die 98% die dit niet zo beschouwd 25% ook daadwerkelijk hier wat aan wil doen door middel van plastische chirurgie. In Amerika overweegt ongeveer 25% plastische chirurgie, in Brazilië 63%, in Japan 12% en in Duitsland overweegt 23% het.

De mode bladen en reclame laten onrealistische fotoís van wat wij tegenwoordig mooie vrouwen noemen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen modeblad is die zijn fotoís niet laat fotoshoppen. Ondertussen zien wij die beelden constant. Een tiener van zeventien jaar oud heeft ongeveer al 250.000 op schoonheid gerichte beelden voor hun ogen gekregen via modebladen en reclame. Juist omdat tieners zo makkelijk te beïnvloeden ontstaat er bij hun onzekerheid over hun lichaam.

Is deze groeiende ontevredenheid onder de vrouwen eigenlijk wel terecht? We zien er immers een stuk beter uit dan de mensen vroeger. Wij hebben mooie rechtstaande tanden. De mensen vroeger hadden ze vaak schots en scheef staan. Wij denken nu beter om onze huid. We douchen elke dag. Onze huid straalt dus een stuk schoner uit als de huid van de mensen vroeger en wij staan ís ochtends massaal voor de spiegel om ons op te maken. Vroeger deden alleen rijkere mensen dit.

Populaire ingrepen binnen de plastische chirurgie.

Liposuctie staat op nummer één. Dit betekend dat mensen hun vet ophopingen laten weghalen. Deze ingreep is het meest populair en ongeveer 18,8% van alle ingrepen bestaat uit liposuctie. Borstvergrotingen stonden een lange tijd bovenaan, maar tegenwoordig bestaat 17% van alle ingrepen uit borstvergrotingen. Ongeveer 13,5% laat een oogcorrectie doen. Bij neuscorrecties ligt het percentage rond de 9,4% en bij een buikwand correctie ligt dit percentage rond de 7,3%.

65% van de Nederlandse vrouwen hebben een spaarrekening. Rond de 14% hiervan spaart op deze bankrekening voor een ingreep.

Onrealistisch beelden beïnvloeden ons.

Het ideale beeld, dat eigenlijk gecreëerd is door de make-up industrie, is onrealistisch en voor ons gewoon niet haalbaar. Het is een gemanipuleerd beeld dat ons laat zien wat echte schoonheid is. Een beeld wat ons onzeker maakt terwijl iedereen eigenlijk tevreden met zichzelf moet zijn. Tieners zijn al helemaal beïnvloedbaar door deze beelden. Ze groeien er mee op. Ze vergelijken zichzelf met onrealistische schoonheden.

Eigenlijk kun je dus zeggen dat vrouwen geen onafhankelijk advies kunnen krijgen over wat echte schoonheid is, maar alleen advies krijgt van een instantie die zoveel mogelijk geld met onze onzekerheden willen binnenhalen. Het enigste advies wat ze krijgen zijn gefotoshopte beelden uit magazines en reclames op TV. Hierdoor krijgen vrouwen een negatief zelfbeeld.

De cosmetische industrie

De cosmetische industrie is degene die profiteert van onze onzekerheden, terwijl hij zelf een grote rol speelt in het veroorzaken van onze onzekerheden. Het lijkt namelijk wel dat alsof de make-up industrie samenzweert met de modebladen. Hoewel de modebladen niet claimen dat ze bij de cosmetische industrie horen, begint het wel steeds meer zo te lijken. Het lijkt wel alsof deze twee samen proberen om mensen onzeker te maken en vervolgens de oplossing aan te bieden door allemaal crèmes die niet werken aan te smeren (en dat weet de cosmetische industrie dondersgoed), of plastische chirurgie. Mensen trappen er massaal in.

De vraag die alleen de toekomst kan beantwoorden: Zal plastische chirurgie straks hetzelfde zijn als je benen scheren of make-up opdoen?
© 2011 - 2024 Donker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorbereiding op plastische chirurgieVoordat je plastische chirurgie gaat doen is het belangrijk om je daarop voor te bereiden. Hoe kun je je het beste voorb…
Schoonheidsoperatie niet zonder risicoSchoonheidsoperatie niet zonder risicoEen schoonheidsoperatie is een ingreep die bedoeld is als subjectieve verfraaiing van het menselijk lichaam. Een medisch…
Plastische chirurgie: veel meer dan de facelift alleenPlastische chirurgie: veel meer dan de facelift alleenPlastische chirurgie. Maar al te snel denk je aan facelift en borstvergroting. Maar plastische chirurgie is veel meer da…

Scrubtest: het beste voor een gladde, zachte huidScrubtest: het beste voor een gladde, zachte huidScrubben. Wie doet het niet? Toch is er zo'n hoeveelheid producten, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wa…
Zelf heerlijke badproducten maken met behulp van kruidenNiets is zo ontspannend als dat je na een drukke werkdag heerlijk kan wegdromen in een warm en ontspannend bad. Er zijn…
Bronnen en referenties
  • Documentaire: Beperkt houdbaar. Zie Hollanddoc.nl
  • http://www.contourkliniek.nl/nieuws/statistieken-plastische-chirurgie/
Donker (34 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.