Scrubtest: het beste voor een gladde, zachte huid

Scrubtest: het beste voor een gladde, zachte huid Scrubben. Wie doet het niet? Toch is er zo'n hoeveelheid producten, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wat doet een scrub precies? Welk huidtype is gebaat bij welke scrub? Wat zijn de do's en dont's? En vooral: hoe komen verschillende scrubs uit een gebruikstest? Lees verder...

De Tuinen Huismerk

Kenmerken: Gezichtsscrub. Grof korrelige scrub in romige witte crème. Neutrale tot lichte geur.
Test: deze scrub is in elk geval heel betaalbaar. Voor een paar eurootjes heb je een potje. De geur is niet opdringerig maar subtiel en praktisch naturel. Prettig als je niet van zwaar geparfumeerde producten houdt. Alleen zijn de korrels in deze scrub wel erg grof. Als je een gevoelige huid hebt, is een andere scrub een betere keuze. Dan kun je overigens nog wel kijken of je lichaam de scrub verdraagt, want de lichaamshuid is nog weleens wat minder gevoelig dan de gezichtshuid. De huid is na gebruik wel zachter.
Cijfer: een 7

Dermalogica Daily Microfoliant

Kenmerken: Gezichtsscrub. Uiterst fijn van structuur, nog fijner dan zand of zout. Poedervorm. Neutrale tot lichtjes zurige geur.
Test: Deze scrub is voor dagelijks gebruik. Je strooit wat van het poeder in je hand met de strooier (net een zoutstrooiertje), en rult het wat met je vingers. Dan kan de licht korrelige pasta op je gezicht. De scrub is net zo fijn in gebruik als in structuur. Aan de geur, die duidelijk helemaal ongeparfumeerd is, moet je een beetje wennen. Ook met een gevoelige huid is dit product het proberen waard. Na afloop van gebruik, is je gezichtshuid duidelijk zachter en flatteus rozig van uitstraling.
Cijfer: een 8

Wat doet een scrub (en wat niet?)

Een scrub is een korreltjesproduct, simpel uitgedrukt, bedoeld om dode huidcellen te verwijderen van gezicht en/of lichaamshuid, en daarmee de huid gladder en zachter te maken. Op zich een heel fijn product dat veel mensen goed bevalt, maar er zijn beperkingen. Het is niet zo'n wondermiddel voor een pukkelhuid als wel gedacht wordt. Het kan de porieen openen en de onzuivere huid verbeteren.. maar het kan ook de gevoelige onzuivere huid irriteren en nog meer puistjes en onzuiverheden veroorzaken. Ook is belangrijk om je aan de voorschriften te houden. Scrubs zijn (heel) soms bedoeld voor dagelijks gebruik, maar een frequentie van minimaal eens per week is gebruikelijker. Pas het toepassen altijd aan op je huid én de gebruiksaanwijzing. Een huid die te veel wordt gescrubt, verliest een te groot deel van de beschermlaag en dat leidt tot irritaties en soms zelfs infecties.

The Body Shop Candied Ginger Body Scrub

Kenmerken: Lichaamsscrub. De structuur doet denken aan fijn gemalen nootschilletjes. De geur is zacht maar warm, je ruikt de verwerkte gember maar niet op een opdringerige manier.
Test: De scrub heeft een crèmevorm, lekker dik en vol. Je voelt dat in het product verzorgende olie is verwerkt. Dat merk je ook na afloop van gebruik. Ik vind het bijna jammer om bodylotion op te doen. Mijn huid is echt babyzacht.
Cijfer: een 9

Himalaya Purifying Neem Scrub

Kenmerken: Gezichtsscrub. Crèmig met fijne korreltjes. Een zeer licht parfum. Bij het scrubben heb je niet heel sterk de indruk dat je korreltjes over je gezicht wrijft; ik krijg de neiging om extra kracht op mijn vingers te zetten om het resultaat te bekrachtigen. Na gebruik is mijn gezichtshuid zacht, maar eerlijk is eerlijk: de Dermalogica scrub heeft voelbaar meer impact gehad.
Cijfer: een 7

Huisgemaakte scrub

Kenmerken: mix van fijn zout of fijne suiker met basisolie zoals olijf- of amandelolie, plus enkele druppels van een essentiele olie naar keuze, in dit geval lavendelolie. Naar gelang de fijnheid van de gebruikte zout of suiker, voor lichaam en bij een minder gevoelig huidtype voor het gezicht.
Test: Een basis van fijn zout scrubt prettig, maar bijt op de ruwere en gevoeligere plekjes van je huid. Dan is een suikerbasis een beter idee. De structuur is goed, en de geur prettig en natuurlijk. Na gebruik is de huid van zowel gezicht als lichaam zacht, maar niet zo zacht als na gebruik van de Bodyshop Delice Ginger Scrub.
Cijfer: een 7

Conclusie

Uit deze test blijkt al dat er een wereld van verschil bestaat tussen de scrubs op de markt. De een is grofkorrelig en kan een te grote uitdaging zijn voor een gevoelig huidtype, de ander is zo fijn dat je nauwelijks iets merkt. De grootste aanraders uit deze persoonlijke test: de Dermalogica dagelijkse microscrub voor het gezicht, en de Bodyshop Delice Ginger Scrub voor je lichaam.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scrubs en crèmes voor een goede lichaamsverzorgingEen goedverzorgde huid is een stralende huid. Dit artikel bevat enkele tips voor een goede lichaamsverzorging, voor dive…
Scrubben voor een mooie huidHeb je regelmatig last van een droge huid? Scrubben wordt steeds populairder in Nederland. Het is een goede manier om ou…
Schoonheid: scrubbenSchoonheid: scrubbenVoor een mooie, gezonde huid is scrubben belangrijk, maar als we al gaan scrubben komen de meeste mensen niet verder dan…
Hoe goed is scrubben?Hoe goed is scrubben?We scrubben wat af, want als je de sector moet geloven zijn de scrubmiddelen de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Heb…

Zo krijg je make-up vlekken uit je kledingZo krijg je make-up vlekken uit je kledingMake-up geeft heel makkelijk af op je kleding. Het is heel vervelend en het kan vlekken geven die slecht te verwijderen…
Plastische chirurgie: De druk op de vrouwenInmiddels is de documentaire van Sunny Bergman redelijk bekend. Haar documentaire gaat over vrouwen die onzeker gemaakt…
Bronnen en referenties
  • Body Shop persinformatie
  • Dermalogica productinformatie
  • Himalaya productinformatie
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.