Tips voor droog haar

Tips voor droog haar Naarmate een mens ouder wordt, zal het haar droger worden. Andere invloeden zoals blootstelling aan zon, haar verven of veel föhnen kunnen het haar uitdrogen. Ook speelt aanleg voor droog haar een rol. Vaak is dun haar droger dan dik haar. Droog haar voelt ruw aan, is broos en pluizig. Het kan gemakkelijk klitten en de haarpunten zijn vaak gespleten. Haarverzorging is voor dit haartype erg belangrijk. Kies een goede conditioner met een vochtinbrengende werking en breng een oliebevattende serum in na het wassen.

Wat is droog haar?

Haar dat droog is voelt broos, ruw en pluizig aan, het raakt snel in de klit en is futloos. Je komt er moeilijk met de kam of borstel doorheen en het haar is snel statisch. Het haar heeft een doffe glans en het breekt gemakkelijk af. De haarpunten zijn vaak gespleten en het kost je veel moeite om het haar in model te brengen. Haar dat minder talg en minder vocht bevat dan gemiddeld, wordt beoordeeld als droog haar. Vooral mensen met dun haar hebben last van droog haar. Het kan voorkomen bij gekleurd haar, maar ook bij naturel haar.

Hoe kom je eraan?

Een erfelijke aanleg voor droog haar kan een rol spelen. Ook speelt leeftijd een rol, naarmate een mens ouder wordt zal het haar net zoals de huid droger worden. Wanneer je het haar kleurt, bleekt of permanent zet, wordt er vocht uit het haar onttrokken waardoor het haar uitdroogt. Dit geldt ook voor het föhnen, krultangen of regelmatig in de zon zitten. Door het haar ruw af te drogen kun je het beschadigen, waardoor het droog wordt. Voeding speelt ook een rol, het kan het haar de goede voedingsstoffen geven of juist niet. Zo is het eten van vette vis met natuurlijke oliën goed voor het haar. Het duurt ongeveer drie dagen voordat de voedingsstoffen het haar bereiken.

Lage talgvetproductie

In de talgkliertjes wordt talg aangemaakt. Deze vettige stof komt vanuit de talgklier naar de hoofdhuid. Door het haar te borstelen of er met de vingers doorheen te strijken, verspreidt het talg zich over het haar. Op een natuurlijke wijze wordt het haar gesmeerd door een olie bestaande uit een combinatie van talgvetten en huidvetten. De aanmaak van talg wordt beïnvloed door hormonen. Zo kan de menstruele cyclus invloed hebben op de aanmaak van talgvet, net zoals koorts en het gebruik van bepaalde medicijnen.

Haarverzorging

De aanmaak van talg is niet tot nauwelijks te beïnvloeden. Wel kun je droog haar zo goed mogelijk verzorgen. De beschadigde haarschubben kun je beschermen tegen verdere beschadiging, waardoor je (verdere) splijten van de haarpunten kunt tegengaan. Hier volgen wat tips om een beschadigde haarstructuur te verzorgen:

Borstelen

Het borstelen van de haren vanaf de wortel tot de haarpunt is een gezondheidsbehandeling voor zowel de hoofdhuid als haren. Het stimuleert de groei, is goed voor de bloedcirculatie in de hoofdhuid en vochtigheidsgehalte van het haar. Neem daarom dagelijks uitgebreid de tijd om het haar te borstelen.

Vochtinbrengende producten

Een goede vochtinbrengende shampoo, crèmespoeling en niet uitspoelbare haarconditioner speciaal voor droog haar zijn erg goed voor het haar. Daarnaast kun je oliebevattende producten gebruiken zoals een haarserum. Deze gaan niet door tot aan de haarschacht, maar ze bedekken de buitenlang van het haar. Drink daarbij veel vocht, dat is goed voor zowel je haar als je huid.

Haarmasker

Probeer eens een haarmasker. Je kunt een kant-en-klaar masker kopen bij de drogist speciaal voor droog haar of zelf een masker maken. Je neemt dan meteen een moment om jezelf even te ontspannen. Wil je weten hoe je zelf een haarmasker kunt maken, klik dan hier.

Knippen

Gespleten haarpunten kunnen verder gaan splijten, waardoor het haar er doffer en dunner uitziet. Het is dan beter om er een stukje vanaf te knippen. Het haar ziet er dan weer veel verzorgder uit.

Temperatuursinvloeden

De temperatuur van de omgeving heeft veel invloed op het haar. Wanneer het te lang wordt blootgesteld aan een droge omgeving, bijvoorbeeld als gevolg van de centrale verwarming, droogt het uit. Dat gebeurt ook door blootstelling aan zonlicht, föhnen of andere vormen van warmtebehandeling zoals het gebruik van een krultang of haar drogen onder de droogkap.

Haarkleur

Over het algemeen hebben natuurlijke roodharigen heel dik haar op jonge leeftijd en als ze ouder worden wordt het haar veel droger, met name als er grijze haren bijkomen. Mensen met bruin haar hebben meestal op jonge leeftijd een prachtige glans die lang behouden kan worden bij een goede haarverzorging. Mensen met medium blond haar hebben vaak een combinatie van een vettige hoofdhuid en droge haarpunten. Blondines kunnen eerder last hebben van droog haar.

Lees verder

© 2014 - 2023 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe voorkom je een 'bad hair day'Hoe voorkom je een 'bad hair day'Heb je krullend haar, dan wil je graag stijl haar. Heb je stijl haar dan wil je graag een krullenbol. Vaak zijn we dus n…
Hoe ontstaat een slechte haardag en wat doe je eraan?Hoe ontstaat een slechte haardag en wat doe je eraan?Uit onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen onwillig haar en het hebben van een slechte dag. Ook bleek u…
Roos op 't hoofdRoos op 't hoofdVeel mensen hebben roos. Hier kunnen ze niks aan doen. Er zijn speciale hulpmiddelen om roos tegen te gaan en te voorkom…
Wat kun je doen tegen gespleten haarpunten?Met name mensen met lang haar kunnen last hebben van gespleten haarpunten. Haarpunten kunnen splijten bijvoorbeeld door…

Donkere of lichte make-up kleuren gebruikenDonkere of lichte make-up kleuren gebruikenHet is verleidelijk de trends te volgen en bijvoorbeeld te kiezen voor de zogenaamde smokey eyes. Deze make-up is echter…
Zelf wenkbrauwen vervenHet verven van de wenkbrauwen is erg populair onder vrouwen. Het verven en kleuren van wenkbrauwen is dan ook heel goed…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 06-05-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.