Donkere of lichte make-up kleuren gebruiken

Donkere of lichte make-up kleuren gebruiken Het is verleidelijk de trends te volgen en bijvoorbeeld te kiezen voor de zogenaamde smokey eyes. Deze make-up is echter niet voor iedereen geschikt. Aan het gebruik maken van donkere of lichte make-up kleuren kleven voor- en nadelen. Maak eerst een afweging welk effect je wilt bereiken en of deze kleuren bijvoorbeeld passen bij de huidskleur, leeftijd en bij de gelaatstrekken.

Voordelen van donkere make-up

Het maakt het gezicht, vooral de ogen sprekender. Met donkere tinten kan het gezicht ook meer gevormd worden (shapen). Donkere tinten laten minder mooie gelaatstrekken terugdringen. Met donkere make-up kan een 'dramatisch, zwaar aangezet, effect' worden bereikt.

Nadelen van (te) donkere make-up

Foundation

Te donkere foundation maakt ouder en eventuele oneffenheden in de huid komen meer naar voren. Daarom kiezen visagisten vaak voor een lichtere huidskleur. Neem foundation in dezelfde kleur als je huid. Bij twijfel kan ook een tint lichter worden gebruikt, liever niet te donker. Let erop dat bij het aanbrengen van donkere foundation dit zeer egaal moet gebeuren en dat ook de overgang vanaf de kaaklijn naar de hals niet moet worden vergeten. Een bruin gezicht met daaronder een bleke hals is geen gezicht. Dep het eventuele overschot aan make-up op door met een schoon wattenschijfje of een tissue over de huid te betten.

Zwarte eyeliner of mascara

Zwart zorgt ervoor dat de ogen sprekender worden, maar kan hard overkomen. Bij heel lichte huid- en/of haarkleuren kan in plaats van zwart voor bruin worden gekozen. Ook oudere dames kiezen vaak voor bruine mascara, dit komt minder hard over.

Donkere lipstick

Donkere lipstick maakt ouder en laat de mond kleiner lijken. Kies bij een mond die al vrij klein is dus niet voor een donkere tint, maar ga voor een lichtere lipstick. Deze zal de lippen wat voller laten lijken. Bij een donkere lipkleur zal ook sneller zichtbaar zijn wanneer de lipstick niet goed is aangebracht, doe dit dus heel nauwkeurig het liefst met een lippenseel en werk de lippen regelmatig bij.

Donkere oogschaduw

Populair zijn de ‘smokey eyes’ waarbij de ogen zwaar worden aangezet. Dit maakt de look sprekend, maar het gebruik van donkere oogschaduw kan ook ouder maken. Pas op dat de ogen niet teveel overschaduwd worden, waardoor alleen de oogschaduw opvalt en de ogen zelf in het niet vallen. Bekijk het gezicht, zijn de ogen het mooiste onderdeel? Maak van deze dan ware blikvangers. Is de mond het mooist, leg hier dan de nadruk op. Kies voor één van de twee en ga niet voor beide.

Donkere blusher

Donkere blusher laat het gezicht smaller lijken. Is het gezicht al smal, dan is deze keuze niet aan te bevelen. Is de huid heel bleek, kies dan bijvoorbeeld liever voor een perziktint of een zachte roze tint.

Voordelen van lichte make-up

Een lichte make-up laat het gezicht er frisser en jonger uitzien. Overdag kan de make-up vrij naturel worden gehouden en ’s avonds wat sprekender. Lichte tinten komen naar voren, dus benadruk hiermee de goede gelaatstrekken en onderdelen van het gezicht die meer aandacht verdienen.

Nadelen van (te) lichte make-up

Foundation

Te lichte foundation laat het huidsbeeld er egaler uitzien, maar het kan ook maken dat je er bleek of flets uitziet. Foundation met gele ondertonen, flatteert de huid over het algemeen meer dan foundation met roze ondertonen.

Nude lipstick

Deze huidkleurige lipstick maakt dat de look zeer naturel overkomt en dat de nadruk op de ogen komt te liggen. Wordt de totale make-up heel licht gehouden, dan kan het ook wat flets overkomen. Is je mond niet zo mooi, dan kan de nude lipstick ervoor zorgen dat deze minder opvallend is en de andere gelaatstrekken meer aandacht krijgen. Lichte tinten lipstick laten de lippen wat voller lijken en zijn ideaal voor een kleine mond.

Lichte of parelmoer oogschaduw

Zijn de ogen al grijs of heel lichtblauw, dan kan lichte oogschaduw flets maken. De ogen zullen nog lichter lijken en vooral oogschaduw met parelmoer kan een flets resultaat opleveren. Ook is parelmoer niet geschikt voor rijpere dames, omdat deze soort oogschaduw snel in de huidplooien zal gaan zitten.

Mooi bij elk licht

De veiligste manier voor het kiezen van make-up kleuren is om zo dicht mogelijk bij de eigen huidskleur te blijven, dat voorkomt tegenvallende resultaten. Foundation kan bij daglicht anders overkomen dan bijvoorbeeld bij kunstlicht of bij TL lampen. Er zijn foundations, meestal met lichtweerkaatsende pigmenten, die een mooi effect geven bij elk licht. Enkele voorbeelden: Dior Diorskin Nude Foundation, of Revlon PhotoReady Foudation. Hieronder kan eventueel de Revlon PhotoReady Skinlights Face Illuminator worden aangebracht. Deze bevat lichtweerkaatsende deeltjes en photochromatische pigmenten, waardoor de teint er in ieder licht mooi uitziet. Dit product kan ook alleen worden gebruikt zonder foundation.

Bij welke gelegenheid

Overdag en op het werk past een lichte, naturel make-up het beste. Ook wanneer de make-up niet regelmatig kan worden bijgewerkt (bijvoorbeeld de lipstick) zijn de lichte kleuren het meest praktisch. Voor ’s avonds kan de make-up sprekender zijn. Ook is het mooi om bij kaarslicht wat glans aan te brengen op de jukbeenderen. Op een feestje mag de make-up natuurlijk uitbundiger zijn.
© 2014 - 2023 Ymannee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up tips voor de donkere of getinte huidOp internet zijn heel veel tips te vinden over make-up en haar. Vaak zijn deze tips het meest geschikt voor mensen met e…
Tips voor het aanbrengen en de juiste keuze van make-upTips voor het aanbrengen en de juiste keuze van make-upHet gebruik van de juiste kleuren en make-up kan een stralend effect hebben. Een verkeerde keuze kan echter alles bederv…
Make-up: De perfecte smokey-eyeMake-up: De perfecte smokey-eyeEen smokey-eye make-up is tijdloos. Deze make-up is ook meteen een moeilijkere om uit te voeren. In dit artikel staat st…
Make-up tips voor een donkere huidHeb je een donkere huid? Dan wil je alsnog mooie make-up op je gezicht aanbrengen. Waar moet je zoal op letten wanneer j…

The Rachel HaircutThe Rachel Haircut, kortweg The Rachel genoemd, is het kapsel dat Jennifer Aniston in de eerste twee seizoenen van Frien…
Tips voor droog haarTips voor droog haarNaarmate een mens ouder wordt, zal het haar droger worden. Andere invloeden zoals blootstelling aan zon, haar verven of…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Maya 7966, Pixabay (bewerkt)
Ymannee (48 artikelen)
Laatste update: 08-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.