Tips voor het aanbrengen en de juiste keuze van make-up

Tips voor het aanbrengen en de juiste keuze van make-up Het gebruik van de juiste kleuren en make-up kan een stralend effect hebben. Een verkeerde keuze kan echter alles bederven en een averechts effect hebben. Er is zoveel make-up te koop dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hier enkele tips en trucks voor wat meer houvast...

Oogmake-up en lipstick

Zoek je sterke punten in het gezicht en leg hier de nadruk op. Zijn je ogen het mooist, maak hiervan dan ware blikvangers met oogschaduw, eventueel eyeliner, en veel mascara. Is je mond het mooist benadruk deze dan. Een stelregel is wel: kies bij een uitgesproken oogmake-up voor een rustige kleur lipstick of de zogenaamde nude kleuren. Kies bij felle lippen juist voor een rustige oogmake-up. Teveel bonte kleuren op het gezicht kunnen juist averechts werken, geven een onrustig beeld en ogen zeer onnatuurlijk. Ook het effect van het benadrukken van je sterke punten wordt hierdoor teniet gedaan.

Nude lipsticks

Het gebruik van een nude (huidkleurige) lipstick laat de lippen minder opvallen en terugdringen, waardoor de opgemaakte ogen optimaal de aandacht kunnen trekken. Ook vrouwen die houden van een natuurlijke look kiezen vaak voor de nude lipstick.

Lang houdbare lipsticks

Meestal geven de lipsticks die in twee fases worden opgebracht het beste resultaat. Voorbeelden hiervan zijn: Infallible lipstick van L’oreal en Lipfinity van Max Factor. Hierbij wordt eerst de kleur aangebracht en na droging komt stap 2: de kleurloze laag voor meer comfort en wat glans.

Oudere lippen, of lippen met plooitjes

Gebruik geen parelmoer lipstick, deze benadrukken de plooitjes in de lippen. Vermijd ook zeer felle lipsticks die de mond erg benadrukken. Kies voor rustige kleuren en probeer de nadruk te leggen op andere punten in het gezicht.

Oudere huid

Vermijd het gebruik van poeder of gebruik deze zo min mogelijk. De poeder gaat in de lijntjes of rimpels van het gezicht zitten en zal deze benadrukken. Kies ook de juiste foundation, de vloeibare foundations zullen het beste resultaat geven. Ga voor een natuurlijk effect en gebruik het liefst geen dikke lagen make-up. Vermijd oogschaduw met parelmoer effect.

Kleurgebruik

Onthoud: lichte kleuren treden naar voren, donkere kleuren dringen terug. Neem bij een kleine mond geen donkere lipstick, deze laat de mond kleiner lijken. Lichte lipstick bij een grote mond zal deze nog groter laten lijken. Vermijd ook donkere oogschaduw bij kleine ogen en (te) lichte oogschaduw bij grote, uitpuilende ogen. Dus geen lichte kleur foundation op een grote neus, enz.

Concealers

Pas op met het gebruiken van een (te) lichte kleur concealer of camouflage. Wordt een puistje bijvoorbeeld gecamoufleerd met een zeer lichte kleur, dan zal deze juist groter lijken en meer opvallen. Ook bij andere aandoeningen, zoals donkere kringen onder de ogen kan het gebruiken van een te lichte camouflage ervoor zorgen dat de kringen meer opvallen en dat de aandacht er juist naartoe wordt getrokken. Maar ook een donkere kleur is hierbij funest. Een camouflage met gele pigmenten geeft het beste resultaat. Zijn de kringen blauwachtig van kleur, neem dan een concealer met oranje ondertonen. Een tip bij donkere kringen onder de ogen: leg twee afgekoelde groene theezakjes op de ogen en laat dit ongeveer 10 minuten liggen.

Highlighters en Faceshapers

Door het gebruik van een highlighter kunnen bijv. de jukbeenderen of mooie gelaatstrekken worden benadrukt. De faceshaper (schaduwkleur) laat minder goede punten in het gezicht terugdringen. Ook kan door het gebruik van higlighters en faceshapers het gezicht meer vorm krijgen. Een te dik gezicht kan bijvoorbeeld slanker lijken door het juiste gebruik van de faceshaper. Ook het gebruik van twee tinten foundation kan worden gebruikt. Let wel op dat er niet teveel kleurverschil zit tussen de twee tinten, het resultaat zal dan zeer onnatuurlijk zijn.

Make-up aanbrengen

De foundation aanbrengen met een sponsje geeft een natuurlijk en egaal effect. Maak een make-up sponsje nat en knijp het goed uit. Breng wat make-up aan op het vochtige sponsje en ga hiermee over het gezicht of maak deppende bewegingen. Voor egale finish kun je de foundation ook aanbrengen met een speciale foundationkwast. Dit werkt gemakkelijker dan met een sponsje, geeft meer dekking en een gelijkmatiger resultaat. Als je de foundation met een kwast of sponsje aanbrengt heb je wel meer van het make-up product nodig, dan wanneer je het met de vingers aanbrengt.
© 2013 - 2024 Ymannee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooie make-up, aanbrengen en materialenMooie make-up, aanbrengen en materialenEen mooie make-up is niet moeilijk zolang u de juiste materialen gebruikt en hygiënisch werkt. In dit artikel vindt u on…
Een natuurlijke look voor overdagEen natuurlijke look voor overdagNiet iedereen heeft ’s morgens veel tijd of zin om zich uitgebreid op te maken. Maar eventuele foutjes of een huid die n…
Van je werk naar een feestje met de juiste kledingVan je werk naar een feestje met de juiste kledingEr is niets vervelender dan je haasten om trendy gekleed te zijn. Soms krijg je een last-minute uitnodiging voor een fee…
Donkere of lichte make-up kleuren gebruikenDonkere of lichte make-up kleuren gebruikenHet is verleidelijk de trends te volgen en bijvoorbeeld te kiezen voor de zogenaamde smokey eyes. Deze make-up is echter…

Een mooie huid van binnenuitEen mooie huid van binnenuitCrèmes, zalfjes en andere cosmetica kunnen je huid van buitenaf zeker goed doen. Toch begint een stralende huid van binn…
Help! Ik heb last van cellulitis!Help! Ik heb last van cellulitis!Veel vrouwen hebben of krijgen of latere leeftijd last van cellulitis. Dit is heel vervelend, vooral in de zomer als je…
Ymannee (48 artikelen)
Laatste update: 01-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.