Dagelijkse make-up: handige tips

Dagelijkse make-up: handige tips Hoe je jezelf moet opmaken zijn geen regels voor. De een vindt het prettig om veel make-up te gebruiken, terwijl de ander zich zekerder voelt met slechts een beetje make-up. Sommigen nemen er ’s ochtends alle tijd voor om zo goed mogelijk voor de dag te komen, terwijl anderen haast hebben en binnen enkele minuten klaar willen zijn op de badkamer. Gebruik je make-up om oneffenheden weg te werken, of wil je juist meer kleur aanbrengen in je gelaat, het is allemaal mogelijk. Welke vormen van make-up kun je allemaal gebruiken en hoe kun je dit het beste opbrengen?

Wel of geen make-up?

Er zijn geen regels voor het opbrengen van make-up. Iedereen moet doen waar hij of zij zich prettig bij voelt. Of je nu zwaar opgemaakt door het leven wilt met grote zwarte randen om je ogen, of je liever lichtelijk opmaakt wat bijna niet opvalt, iedereen is daar geheel vrij in. Veel mensen voelen zich met make-up zekerder. Sommige mensen voelen zich zelfs bloot zonder make-up en gaan zelfs niet zonder make-up de deur uit. Veel andere mensen kiezen ervoor om zich helemaal niet op te maken.

Geen tijd

Heel veel mensen hebben ’s ochtends als ze opstaan direct veel haast en moeten een heel ochtendprogramma afwerken alvorens zij de deur uitgaan. Zij besteden liever niet te veel tijd aan het opmaken en als ze al kiezen voor make-up, moet het snel en eenvoudig op te brengen zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze alleen een beetje lippenstift opdoen of alleen wat gezichtspoeder gebruiken. Er zijn ook mensen die zich wel graag willen opmaken, en er tijd voor maken door iets eerder op te staan.

De gezichtshuid

Breng na het reinigen een vochtinbrengende gezichtscrème aan en laat dit goed intrekken. Gebruik een crème dat past bij je huidtype en leeftijd. Als je een droge huid hebt, kun je deze vochtinbrengende crème over je normale dagcrème aanbrengen. Gebruik voor de huid rondom je ogen een speciale crème omdat deze huid dunner en gevoeliger is. Als je tijd wilt besparen, kun je kiezen voor een gekleurde dagcrème. De huid krijgt een gezond en fris uiterlijk, zonder te worden afgedekt.
Je kunt foundation aanbrengen op de volgende manieren:

Vloeibare foundation

Breng deze aan met de vingertoppen. Je kunt ook een latex sponsje gebruiken als je je vingers liever niet gebruikt. Breng wat foundation aan in het midden van je gezicht en smeer deze uit naar buiten toe. Vaak is het voldoende om de rode plekken rond de neus en de donkere kringen onder de ogen te bedekken.

Camouflagestick

Hiermee kun je de foundation direct aanbrengen op het gezicht en uitsmeren met je vingers of latex sponsje. Ook hiermee behandel je alleen de delen die oneffen zijn.

Crème/poederfoundation

Dit kun je aanbrengen met een (eventueel bijgeleverde) spons. De bedekking is veel beter dan bij andere producten. Het wordt dan ook vaak aangeduid als een 3-in-1-product.

Kleuren kiezen

De beste kleur voor de foundation is een tint die perfect bij de teint van het gezicht past. Het beste kun je een kleur kiezen die bij daglicht is gecontroleerd. Voor de meeste mensen is een foundation op basis van gele tinten het mooist. Mensen met een blanke huid zijn soms geneigd om voor roze tinten te kiezen, maar deze kunnen ervoor zorgen dat de huid flets eruit ziet. Bij mensen met een donkere huid kan er een grijze tint ontstaan en zij kunnen beter kiezen voor een kleur die de warmte van de huidskleur benadrukt.

Oneffenheden wegwerken

Wil je van je onregelmatigheden af, kun je een camouflagemiddel gebruiken dat een tint lichter is dan je huidskleur en dat overeenkomt met je eigen kleur. Oneffenheden kunnen het best worden gecamoufleerd met de eigen tint, donkere kringen met en camouflagemiddel dat een tint lichter is. Probeer ook eens camouflagemiddelen die het licht weerkaatsen; deze kunnen zeer effectief zijn.

Poeder

Visagisten zijn van mening dat make-up gefixeerd moet worden met poeder, het liefst met los poeder dat wordt aangebracht met een poederdons. Losse poederdeeltjes zorgen voor een betere fixatie dan een compact poeder dat moet worden aangebracht met een vlak sponsje. Poeder met een gele tint of doorzichtig poeder is voor bijna iedereen geschikt. Sommige mensen zijn tevreden met compact poeder. Mocht je niet weten welke poeder je fijner vindt, kun je ermee experimenteren om te zien welke het beste bij je past.

Rouge

Kies als je een rouge wilt gebruiken voor een kleur dat overeenkomst met je natuurlijke blos, anders kan het erg overdreven overkomen. Breng het aan op de ronding van je wangen. Meestal zijn de bijgeleverde kwastjes te smal en kun je de rouge niet mooi aanbrengen. Koop in dat geval een goede kwast. Rouge in de vorm van een crème moet worden aangebracht met de vingertoppen. Breng daarna eventueel poeder aan om de make-up te fixeren.

Oogproducten

Oogproducten kunnen zo opvallend of onopvallend zijn als je zelf wilt. Sommigen willen hun ogen eruit laten springen door ze zwaar op te maken met opvallende kleuren, terwijl anderen kiezen voor een minimalistische look. Als je begint met opmaken, kies dan eerst voor een klein beetje make-up. Het is gemakkelijker om er wat meer op te doen dan het weer te moeten verwijderen. Over het algemeen geldt: donkere kleuren op de ogen brengen de huid op de achtergrond, lichte kleuren laten de huid juist uitspringen.

Oogschaduw

Je kunt kiezen uit verschillende soorten oogschaduw, bestaande uit bijvoorbeeld een crème, compact poeder of los poeder. Alle varianten zijn verkrijgbaar in matterende, glimmende, glinsterende en glanzende kleuren. Wat je ook kiest, zorg wel altijd voor goede hulpmiddelen. De bijgeleverde kwastjes zijn hierbij ook vaak niet geschikt. Een goede kwast zorgt voor een beter en langduriger resultaat.

Oogpotlood en eyeliner

Sommige mensen vinden het niet prettig om harde oogpotloden te gebruiken op de gevoelige huid van de ogen. Een vloeibare eyeliner kun je beter niet gebruiken op de binnenrand van de ogen, omdat dit kan irriteren. Gebruik dit alleen onder de onderste wimpers en boven de bovenste wimpers. Naast een zwarte eyeliner kun je ook kiezen voor wat zachtere kleuren zoals bruin, blauw of grijs.

Wenkbrauwen

Wil je graag je wenkbrauwen laten bijwerken, kun je naar de schoonheidsspecialist gaan. Je kunt de wenkbrauwen zowel laten epileren en/of kleuren. Je kunt de haargroei van de wenkbrauwen zelf thuis bijhouden met een speciaal pincet. Er is ook speciale wenkbrauwverf verkrijgbaar, zodat je zelf je wenkbrauwen kunt verven. Het is beter om hier geen haarverf voor te gebruiken omdat dit je ogen blijvend kan beschadigen als er iets van in je oog komt.

Wimperkrullers

Een wimperkruller kan wonderen doen voor een mooie frisse uitstraling. Je kunt hiervoor een eenvoudige wimperkruller gebruiken. Druk de wimperkruller gedurende vijf tot tien seconden tegen de wimper aan, zo dicht mogelijk bij het ooglid zonder deze te raken. Herhaal de behandeling indien nodig. Gebruik de kruller uitsluitend voordat je de mascara opdoet, anders kunnen de wimpers afbreken doordat de mascara aan de kruller blijft plakken.

Mascara

Mascara is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en varianten, inclusief varianten waarvan wordt beweerd dat ze de wimpers voller en langer maken. Breng voorzichtig een dun laagje mascara aan met het borsteltje op de wimpers. Het is gemakkelijker om vervolgens een tweede laag aan te brengen om volle wimpers te krijgen dan overtollige mascara te verwijderen doordat je meteen een dikke laag aanbrengt. Ook bestaat er de mogelijkheid om de wimpers te verven zodat je niet dagelijks mascara hoeft aan te brengen. De verf blijft 4 tot 6 weken zitten. Dit kun je het beste door een schoonheidsspecialist laten uitvoeren.

Lippen

Sommige mensen vinden lippenstift niet prettig omdat het zo afgeeft. Mocht je het wel willen gebruiken, kun je van alles gebruiken zoals: lippotlood, lipgloss en lippenstift. Je kunt het aanbrengen met de een stift, kwastje of met je vingers. Lippenstift moet met een stevige, dunne en platte kwast nauwkeurig worden aangebracht als je wilt dat het beter blijft zitten. Mocht je een lippotlood gebruiken, hoef je de natuurlijke contouren van je mond niet exact te volgen. Experimenteer naar hartenlust en kijk wat het effect is als je een boogje of een hoek iets aanpast. Als je geen lippenstift wilt gebruiken maar wel je lippen wilt beschermen tegen kloofjes, kun je lippenbalsem proberen.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pop art make-upPop art make-up kan ideaal zijn voor bijvoorbeeld Halloween of carnaval. Je gezicht lijkt net alsof het getekend is en p…
Beauty: Regenboog make-upBeauty: Regenboog make-upTja, alles je alle trends denkt gehad te hebben, komt er weer iets nieuws, de regenboog make-up. Make-up die herkenbaar…
Make-up: Hoe creëer je een stralende budget-lentelook?Make-up: Hoe creëer je een stralende budget-lentelook?De lente komt er weer aan! Dat betekent dat je al je vrolijke oogschaduwtjes, nagellakjes en vrolijke oorbellen weer uit…
Lexicon van make-upproductenLexicon van make-upproductenElk jaar komen er weer nieuwe producten uit op de markt van make-up. Als je net aan het experimenteren gaat is het nog w…

Hoe laat je je haar sneller groeien?Hoe laat je je haar sneller groeien?Lang haar hebben is een droom voor veel meisjes. Al eeuwen zijn mensen op zoek naar een middel om je haar sneller te lat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Veiled Jana, Pixabay
  • Boek: Huid, haar en nagels, ISBN 978 90 6407 794 4
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 27-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.