Etherische olie en de invloed op de slaap

Etherische olie en de invloed op de slaap Etherische oliën worden gewonnen uit planten waarbij er uit één soort plant soms wel meerdere soorten olie kan worden verkregen. Ze worden ook wel aromatische, vluchtige of essentiële oliën genoemd. Etherische oliën worden vaak gebruikt om lekker te ontspannen. Zo zijn lavendel en kamille rustgevende middelen die bij veel mensen wel bekend zijn. Ook worden etherische oliën gebruikt om de slaap te bevorderen of om te ontspannen tijdens een massage.

Hoe wordt etherische olie gemaakt?

Etherische olie wordt ook wel aromatische, vluchtige of essentiële olie genoemd. Deze vluchtige oliën worden gewonnen uit planten waarbij alle delen van de plant worden gebruikt zoals de bloesem, de vrucht, het blad, de schil, het hout of de zaadjes. Er zijn ook aromatische oliën die meerdere delen van de plant bevatten. Etherische oliën zijn vluchtig net zoals ether en geuren sterk. Letterlijk betekent het woord “aither” lucht van de hemel. Daaraan heeft deze olie de naam te danken. De benaming essentiële olie is een anglicisme en komt van het Engelse woord “essence” dat extract betekent.

Prijsverschil

Er zijn soorten etherische olie die vrij duur zijn. Dit komt doordat er soms erg veel planten nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te produceren. Een voorbeeld van een dure olie is rozenolie. Er zijn veel speciaal gekweekte rozen nodig om een beetje etherische olie te produceren. Een voorbeeld van een goedkope olie is sinaasappelolie omdat de benodigde schillen van de sinaasappel een afvalproduct is.

Ontspannen met olie

Door een bad te vullen met een lekkere temperatuur warm water waarin je wat van je favoriete olie doet en met om je heen wat kaarsjes, kom je gegarandeerd in een ontspannen stemming. Met deze aromatherapie kun je alle stress van de dag van je af laten glijden. Etherische oliën hebben een positieve invloed op zowel je emotionele als lichamelijke gesteldheid. Ook kun je olie gebruiken om een goede nachtrust te bevorderen.

Voorbereiding op de slaap

Om jezelf optimaal voor te bereiden op de slaap, kun je het beste ongeveer drie kwartier voordat je naar bed gaat een heerlijk bad met een kalmerende etherische olie nemen. Het water moet warm genoeg zijn om tot rust te komen en pijnlijke spieren te ontspannen, maar niet te heet, want dan verdampt de olie sneller. Na het bed voel je jezelf ontspannen en lekker warm. De lichaamstemperatuur zal daarna gaan zakken. Een dalende lichaamstemperatuur is een van de dingen die het slaapproces in gang zet.

Waarom het goed is voor de slaap

Etherische olie heeft invloed op het centraal zenuwstelsel. Door het in te ademen wordt de gemoedstoestand in je hersenen beïnvloed en door het aan te brengen op de huid (via massage) komt het via de huid in je celweefsels en bloedsomloop zodat het in alle delen van je lichaam kan komen. Door chemische reacties in je lichaam wordt er net zo op gereageerd als geneesmiddelen, maar het heeft als voordeel dat het minder bijwerkingen heeft. Wel duurt het langer voordat het werkt. Door het opmerkelijke effect op de hersenactiviteit, waakzaamheid en je stemming, kan de juiste olie je geest ontspannen, pijn verlichten en slapeloosheid bestrijden. Vooral in combinatie met een massage is het een heerlijke methode om goed te slapen. In sommige ziekenhuizen wordt lavendelolie gebruikt om de slaap te bevorderen.

Massage

Het is ook nog eens goed voor de relatie: geef elkaar een ontspannende massage. Je kunt bijvoorbeeld wat druppels kamille op je vingertoppen doen en je partner masseren. Plaats je vingers van beide handen een stukje uit elkaar ter hoogte van de schouders of de nek van je partner en maak met elke hand brede cirkelbewegingen naar beneden. Bij opwaartse bewegingen oefen je wat druk uit. Om te kneden leg je beide handen bij de nek en schouders en oefen je druk uit met één handpalm. Neem een stuk rug tussen duim en vingers van die hand en druk dat in de richting van je rustende hand. Laat los en herhaal dit met je andere hand. Wissel de kneed- en cirkelbewegingen met elkaar af. Na een kwartier ga jij lekker liggen en geniet van de massage.

Mengen van oliën

Kies olie met een rustgevende aroma. Verdun een etherische olie in pure vorm altijd met een gewoon soort olie, omdat het anders kan branden op je huid. Een gewone soort olie is bijvoorbeeld amandelolie. Tea tree en lavendel zijn pure oliën die niet op de huid branden. De ideale verhouding is vijf tot zes druppels etherische olie op één eetlepel gewone olie.

Tegen verschillende soorten slapeloosheid

Ook de kwaliteit van de olie kan verschillen. Sommigen bevatten minder pure olie en hebben minder effect. Kijk op het etiket of er op vermeld staat dat het om pure etherische olie gaat en of de Latijnse plantennaam wordt genoemd. Probeer olie met een waterachtige samenstelling te vermijden en bewaar het product op een koele en donkere plaats. Een aantal belangrijke oliën om de slaap te bevorderen worden genoemd.

Bron: Devanath, PixabayBron: Devanath, Pixabay
Lavendelolie
Deze olie wordt het meeste gebruikt bij slaapproblemen, omdat het stress, angst en depressiviteit vermindert. Je kunt lavendelolie op verschillende manieren gebruiken. Doe een paar druppels op een zakdoekje of op je kussensloop en kom tot rust. Het werkt ontspannend na een lange en zware dag.

Geraniumolie

Door langdurige stress maken je bijnieren overuren omdat ze steeds stresshormonen aanmaken. Geraniumolie versterkt de bijnieren en in combinatie met rozemarijn krijg je een optimaal effect. Je kunt een paar druppels in bad doen, maar ook in een oliebrander als je lekker ontspannen op de bank zit met je favoriete muziek.

Kamille-olie

Deze olie kalmeert het centrale zenuwstelsel en maakt je slaperig. Het kan ook bijdragen aan de verlichting van stress en depressiviteit. Doe bijvoorbeeld een paar druppeltjes in bad.

Ylang ylang-olie

Dit is een afrodisiacum (geslachtsdrift prikkelend middel), maar tevens een kalmeringsmiddel. Als de seks dus niet ontspannend genoeg was om te kunnen slapen, doe je gewoon wat druppels van deze olie in een verstuiver.

Wierookolie

Als je in de stemming voor seks wilt komen, moet je deze olie gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld eerst samen een bad nemen waaraan je een paar druppels sandelhout- en een vleugje jasmijnolie toevoegt, ter verlevendiging van je libido.

Hoe lang werkt het?

Het lichaam neemt de ene soort etherische olie sneller op dan de andere. Het kan variëren van twintig minuten tot een aantal uren. Ook is het afhankelijk van de soort olie en de lichaamseigenschappen van de gebruiker. De gemiddelde opnametijd ligt rond de anderhalf uur. Na een aantal uur verlaat de olie het lichaam weer. Voor het herstellen van lichaamssystemen moet je de behandeling regelmatig herhalen. Als je ziek bent geweest of overspannen is het evenwicht zodanig verstoord dat het wel weken duurt voordat er verbetering optreedt.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over AromatherapieAlles over AromatherapieAromatherapie wordt als een geneesmiddel gebruikt. Een aromatherapie doet voor ons velen het welzijn verbeteren. Bij aro…
Aromatherapie bij slaapproblemenAromatherapie bij slaapproblemenVeel mensen hebben last van slaapproblemen: onrustig slapen, nachtmerries, niet in slaap kunnen vallen et cetera. Een op…
Aromatherapie: spieren en sportblessuresAromatherapie: spieren en sportblessuresAromatherapie is het behandelen van kwaaltjes met etherische oliën. Deze natuurgeneeswijze is al eeuwen oud en wordt vee…
Voordelen van lavendelolieVoordelen van lavendelolieLavendelolie heeft verschillende gezondheidsvoordelen, onder andere het elimineren van spanning, het helpen met verminde…

Echinacea bij verkoudheid en griepEchinacea purpurea of Rode zonnehoed kan het immuunsysteem versterken en zo er voor zorgen dat verkoudheid, griep en som…
Slaapverwekkende kruiden voor een betere nachtrustSlaapverwekkende kruiden voor een betere nachtrustKruiden zijn er niet alleen maar om je maaltijd op smaak te brengen. In de kruidengeneeskunde wordt de plant op verschil…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Monicore, Pixabay
  • Boek: 52 Briljante ideeën. Diep slapen. ISBN: 90-274-1802-0
  • Afbeelding bron 1: Devanath, Pixabay
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.