Echinacea bij verkoudheid en griep

Echinacea purpurea of Rode zonnehoed kan het immuunsysteem versterken en zo er voor zorgen dat verkoudheid, griep en sommige infectieziekten minder vaak voorkomen of sneller genezen. Het probleem met natuurlijke middelen is de wisselende kwaliteit van de planten en hun producten. Standaardiseren kan een oplossing bieden voor dat probleem. De effectiviteit van echinacea op de preventie of behandeling van infecties aan de bovenste luchtwegen (gewone verkoudheid) is in vele studies onderzocht. De resultaten van deze onderzoeken zijn niet eensluidend. Positieve resultaten betreffen in de meeste gevallen de behandeling van verkoudheid in een vroeg stadium en niet zozeer de preventie daarvan. Een probleem is dat er veel verschillende verkrijgbare preparaten zijn gebruikt, waarvan de samenstelling niet duidelijk is.

Werkzame stoffen

Planten en preparaten controleren en standaardiseren op hun werkzame stoffen kan de kwaliteit verbeteren. Bij Echinacea zijn het vooral alkylamiden, polysacchariden en cichoreizuur die een belangrijke rol spelen bij de stimulering van het immuunsysteem. De verschillende stoffen hebben ieder een eigen werking en vullen elkaars activiteit aan. De gegarandeerde aanwezigheid van deze drie stofgroepen in werkzame hoeveelheden is bepalend voor de effectiviteit van echinacea preparaten.

Werking infecties van de luchtwegen

Een onderzoek met een gestandaardiseerd echinacea preparaat had een aangetoonde werking bij infecties van de hogere luchtwegen. Het vermindert de ziekteduur en de ernst van de ziekte. Wanneer het direct ingenomen werd bij de eerste verschijnselen van een virale infectie (koude rillingen, koorts, spierpijnen, hoofdpijn, keelpijn, hoest of verstopte neus) kon echinacea de verdere ontwikkeling van de infectie voorkomen. Ook preventief kan echinacea gebruikt worden ter voorkoming van het krijgen van een infectie, bijvoorbeeld in het griepseizoen. Ouderen en topsporters zoals hardlopers en wielrenners, zijn kwetsbaarder voor een infectie van de bovenste luchtwegen. Mensen met een openbare functie, hebben een grotere kans om aangestoken te worden door dragers van een verkoudheid- of griepvirus.

Een onderzoek met een gestandaardiseerd preparaat

Een Canadees echinacea preparaat ECP is gestandaardiseerd op werkzame concentraties van de actieve stoffen. Deze concentraties zijn berekend aan de hand van de resultaten van experimenteel onderzoek met immuuncellen en proefdieren, waarbij is gekeken naar de dosis-respons-relatie voor immuunstimulering 2,3. ECP bevat 0,052 mg/ml alkylamides, 5,6 mg/ml polysacchariden en 0,72 mg/ml cichoreizuur.

Aan deze studie deden 282 personen mee (18-65 jaar) die in het afgelopen jaar meerdere infecties aan de hogere luchtwegen hadden. De personen namen gedurende zeven dagen het echinacea extract of een placebo in zodra er infectieverschijnselen optraden. De voorgeschreven dosering was 10 doses voor de eerste dag en 4 doses voor de resterende 6 dagen. De aard en ernst van de symptomen werd elke dag door de deelnemers zelf bijgehouden op een 10-punts scoreschaal. Een onderzoeksassistent (een speciaal getrainde verpleegster) onderzocht de deelnemers op de 3e en 8e dag van hun verkoudheid en controleerde tevens op bijkomende infecties, zoals voorhoofdsholteontsteking, oorontsteking of longontsteking.

De resultaten met Echinacea

In totaal kregen 128 deelnemers een verkoudheid, 59 in de echinaceagroep en 69 in de placebogroep. De symptomenscore was 23,1% lager in de echinaceagroep dan in de placebogroep. De symptomen op de scorelijst waren loopneus, keelpijn, verstopte neus, hoest, moeheid, hoofdpijn en niezen. De scores voor symptomen die het meest de dagelijkse werkzaamheden belemmeren waren aanzienlijk lager in de echinaceagroep: 31% lager voor moeheid, 39% voor hoofdpijn en 44% lager voor rillingen. De scores van de onderzoekers kwamen overeen met de scores van de deelnemers en bevestigden daarmee de gunstige werking van het echinaceapreparaat op de vermindering en verkorting van de ziektesymptomen. Verder trad bronchitis op bij twee deelnemers in de echinaceagroep en vijf in de placebogroep. Op de vierde dag was bij de helft van de deelnemers in de echinaceagroep de symptomenscore met 50% gedaald. In de placebogroep gebeurde dit na 5½ dagen. Op de zevende dag was 95% van echinaceagroep hersteld tegenover 63% van de placebogroep. De ziekteduur was in de echinaceagroep 1½ dag korter. Dit is vergelijkbaar met wat met reguliere anti-griepmiddelen bereikt kan worden.

Conclusie

Een goed echinaceapreparaat kan het immuunsysteem versterken en zo infecties voorkomen of sneller genezen. Personen met een allergie voor planten van de Composietenfamilie (Asteraceae), zoals arnica, calendula, paardenbloem, kunnen beter geen echinacea preparaten gebruiken.
© 2013 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griep voorkomen met echinaceaGriep voorkomen met echinaceaWanneer er sprake is van een uitbraak van de griep in Nederland wil iedereen zich zo goed mogelijk beschermen en bij voo…
Echinacea (zonnehoed): gezondheidsvoordelen en gebruikEchinacea (zonnehoed): gezondheidsvoordelen en gebruikEchinacea of zonnehoed is de naam van een groep bloeiende planten in de familie Asteraceae. Echinacea of zonnehoed komt…
Smoothies en sappen tegen griep en verkoudheidSmoothies en sappen tegen griep en verkoudheidDe volgende smoothies en sappen bestrijden efficiënt griep en verkoudheid. Je kunt ze drinken als aperitief, als ontbijt…
Homeopathisch geneesmiddel Echinaforce werktHomeopathisch geneesmiddel Echinaforce werktMet de griep die er aan komt of er al is: Echinaforce biedt uitkomst. Bescherm u met Echinaforce ofwel rode zonnehoed. B…
Etherische olie en de invloed op de slaapEtherische olie en de invloed op de slaapEtherische oliën worden gewonnen uit planten waarbij er uit één soort plant soms wel meerdere soorten olie kan worden ve…
Bronnen en referenties
  • Linde K, Barrett B, Wölkart K et al. Echinacea for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2006 Jan 25;(1):CD000530. Update of: Cochrane Database Syst Rev. 2000;(2):CD000530.
  • Goel V, Chang C, Slama JV et al. Alkylamides of Echinacea purpurea stimulate alveolar macrophage function in normal rats. Int Immunopharmacol. 2002 Feb;2(2-3):381-7. PubMed PMID: 11811940.
  • Goel V, Chang C, Slama J et al. Echinacea stimulates macrophage function in the lung and spleen of normal rats. J Nutr Biochem. 2002 Aug;13(8):487. PubMed PMID: 12165361.
  • Goel V, Lovlin R, Barton R et al. Efficacy of a standardized echinacea preparation (Echinilin) for the treatment of the common cold: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Clin Pharm Ther. 2004 Feb;29(1):75-83.
  • Goel V, Lovlin R, Chang C et al. A proprietary extract from the echinacea plant (Echinacea purpurea) enhances systemic immune response during a common cold. Phytother Res. 2005 Aug;19(8):689-94.
  • ESCOP Monographs. The Scientific Foundation for Herbal Medicinal Products. Second edition, Exeter, UK, 1999:126-141
  • Eigen foto
Herborist (762 artikelen)
Laatste update: 08-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.