Geneeskrachtige planten index: A tot en met Z

Kruiden zijn de basis voor medicijnen. Dat betekent dat je in plaats van medicijnen ook kruiden kunt gebruiken. In vele gevallen werken kruiden zelfs beter dan medicijnen. De reden dat medicijnen in plaats van kruiden gebruikt worden is financieel; op een medicijn kan een patent worden aangelegd en op kruiden niet. Het grote publiek is wijs gemaakt dat kruiden niet werkzaam zijn en medicijnen wel; dit foutieve beeld wordt door farmaceutische bedrijven gepromoot, onder meer doordat universiteiten deze foutieve denkgang als officiële waarheid verkondigen. Dat betekent niet dat de medische wetenschap onnuttig is; het is belangrijk in te zien dat de geneeskunde een ontwikkelingsgang is, een proces. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Wetenschappelijk onderzochte geneesplanten

De geneesplanten in deze index kennen geneeskrachtige werkingen die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Er is gebruik gemaakt van wetenschappelijke bronnen en van boeken die op wetenschappelijke basis zijn gestoeld zoals het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, van Geert Verhelst. Dat boek wordt gebruikt als standaardwerk in de fytotherapie, de moderne, door wetenschap gedragen kruidengeneeskunde. Andere wetenschappelijke sites en en onderzoeken staan bij de bronnen vermeld. Omdat elke indexpagina met behulp van tientallen tot honderden bronnen tot stand is gekomen is ervoor gekozen deze niet allemaal afzonderlijk te noemen. Op de sites van de geneesplanten zelf staan meer bronnen.


Geneeskrachtige planten index: A

Dat geneesplanten een zeer waardevolle aanvulling zijn op de reguliere medicijnen en dat natuurmedicijnen ziekten kunnen voorkomen dat staat voor wetenschappers als een paal boven water. Daarom is het goed om een overzicht op alfabetische volgorde te hebben van alle geneesplanten en hun werkingen. Lees hier beknopt wat een medicijn kan doen en klik op de link voor meer informatie; een uitgebreid artikel over die geneesplant.

Aardappel

Aardappel is goed bij reuma en gewichtsverlies. Aardappels bevatten weinig calorieën en aardappelsap helpt tegen reuma. Daarnaast is de gekookte aardappel zeer gezond en helpt het alle lichaamsprocessen in goede conditie te houden. Omdat er veel mineralen in aardappelen zitten zou je het dagelijks moeten eten in geval van bloedarmoede. Aardappelen behoren tot het basisvoedsel van Nederlanders. Probeer aardappelen alleen biologisch te kopen en verlaag jezelf niet tot het eten van aardappelpuree uit een zakje; maak het gewoon zelf door aardappels te stampen en met melk of water te mengen.

Aardbei

De Aardbei helpt om de bloedvaten schoon te houden; het gaat aderverkalking tegen. Het stimuleert het enzym superoxide dismutase wat vrije radicalen elimineert. at komt omdat dit enzym door het mineraal mangaan gestimuleerd wordt om zich te vermenigvuldigen. Aardbeien staan in de top 3 van vruchten als het gaat om het mangaangehalte.

Aardbeipoeder

Aardbeipoeder biedt een concentratie aan voedingstoffen. Het is goed voor de lever. Het verbetert het lipidenporfiel in het bloed. Daarmee is het eveneens een middel tegen hartproblemen. Aardbeipoeder levert zulke geconcentreerde voedingstoffen dat het een werkelijk medicinaal effect heeft. Voor 50 gram aardbeipoeder moet je een halve kilo aardbeien eten om dezelfde voedingstoffen binnen te krijgen. Nadeel is dat aardbeipoeder vrij duur kan zijn.

Aardpeer

De Aardpeer heeft diverse geneestoepassingen. Het zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet teveel fluctueert waardoor het bij diabetespatiënten of mensen met insulineresistentie kan worden gebruikt. Gekookte aardperen smaken zoet zodat het als supergezonde suikervervanger in taarten en cakes kan worden gebruikt; dat is goed nieuws voor diabetici én mensen met obesitas. Verder is het een spijsverteringsbevorderaar en werkt de aardpeer als natuurlijke vochtafdrijver. Omdat de darmflora wordt verbeterd is het een middel dat geschikt is na inname van een medicijnkuur. Daarnaast daalt de PH-waarde in de darmen door aardpeer en kent het veel mineralen; hierdoor is het beter dan melk tegen botontkalking.

ABC-kruid

ABC-kruid is goed bij schimmels, malaria, ziekte van Lyme, infecties van de urinewegen en preventie en bestrijding van keel-, neus- en oorinfecties. Schimmelinfecties zoals candida worden ermee bestreden maar ook een verlaagde immuniteit kan het de baas worden. Het is werkzaam bij stofwisselingsproblemen zoals flatulentie, parasieten, indigestie en misselijkheid. Deze plant kan als mondspoelmiddel worden gebruikt bij slechte adem, mondblaasjes en tandvleesontsteking.

Abrikozenpitolie

Abrikozenpitolie is een goede olie voor huid, lippen en haar. Maar deze olie hoef je niet alleen uitwendig te gebruiken. Je kunt het inwendig gebruiken tegen kanker, zo blijkt uit onderzoek. Maar je moet er niet te veel van innemen.

Abrikozenpitten

Abrikozenpitten zitten een beetje in het verdachtenbankje omdat er te veel cyanide in zou zitten. Het is nog steeds niet helemaal zeker of dat terecht is. De voorstanders zeggen dat je aan het eten van drie abrikozenpitten per dag genoeg hebt om kanker tegen te gaan. In drie pitten zit nooit te veel cyanide. Dat kan je altijd veilig proberen mocht je te horen hebben gekregen dat de diagnose kanker bij jou is vast gesteld.

  • Acacia catechu wordt voornamelijk gebruikt bij mondslijmvliesontsteking, slechte mondgeur en diarree.
  • Acaibessen bevatten veel anthocyaniden en worden gebruikt om ontstekingen op celniveau te remmen.
  • Acaipoeder kan kanker, diabetes en aderverkalking tegen gaan. Het is een krachtig supplement.

Absint alsem

Absint alsem is een bitter kruid dat alleen door bikkels kan worden gedronken. Het ontdoet de ingewanden van ziekmakende bacteriën en parasieten. Lintworm gaat ervan dood. Overigens is het geen ongevaarlijk kruid en mag je het slechts een week achtereen gebruiken. Absint alsem werkt verder goed bij flatulentie. Het wekt de eetlust op zodat het bij anorexia kan worden ingezet. Het bevordert de spijsvertering zoals veel bittere kruiden doen. Daarnaast wekt absint menstruatie op.

Acerola

Acerola is een zure maar zeer gezonde kers. 100 Gram bevat ruim 1800% van de ADH aan vitamine C. Daarom kan het worden ingezet bij een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname of medicijnkuur. Het wordt gebruikt bij: kanker, suikerziekte of diabetes mellitus, keelontsteking en puistjes. Dat laatste gebeurt door een puistje met acerolapuree te behandelen.

Alfalfa

Alfalfa is typisch zo´n middel waarvan de meeste mensen niet weten dat het een groot scala aan geneeseigenschappen bezit. Van bloedend tandvlees tot geheugenzwakte; vele soorten ziekten kunnen ermee worden behandeld. het is zowel goed voor het brein als de fysieke gesteldheid. Reuma, menopauzale klachten en hart- en vaatziekten kunnen er eveneens mee behandeld worden, gewoon door het dagelijks te eten.

Aloë vera

Aloë vera is een prima eetbare plant met geneeskrachtige eigenschappen voor de ingewanden. Het werkt tegen diabetes mellitus omdat het de bloedsuikerspiegel verlaagt. Verder stimuleert het de eetlust wat het een middel bij anorexia maakt. Van deze plant is er in één alinea te weinig ruimte om alle geneestoepasingen op te noemen.

Amandelen

Met Amandelen kun je alle kanten op. Of je wilt afvallen, kanker, hart-en vaatziekten en diabetes wilt voorkomen; de amandel doet het voor je. De amandel behoort tot de zeer gezonde noten en smaakt bovendien erg lekker. Je staat er niet vaak bij stil dat in zoiets lekkers veel antioxidanten zitten zodat je hele immuunsysteem sterker wordt.

Amerikaans glidkruid

Amerikaans glidkruid is goed voor de lever, het zenuwgestel, de hersenbloedvaten en tegen kanker. Het wordt voornamelijk bij psychische klachten zoals depressiviteit ingezet. Het is ook een goed middel tegen allerlei krampen zoals menstruatiekrampen of darmkrampen. Omdat het goed is voor de hersenbloedvaten is het een veel gebruikt middel na een CVA of beroerte.

Amerikaanse sneeuwbal

Amerikaanse sneeuwbal is hét middel voor menstruatieperikelen en zwangerschapsproblemen. het werkt eveneens bij zwangerschapsbraken. Het kan zelfs een miskraam of ongewenste abortus voorkomen. Het reguleert de menstruatie en lost krampen op. Overigens werkt de plant ook goed bij darm- en spierkrampen en wordt het ingezet bij hartkloppingen..

Amerikaanse toverhazelaar

Amerikaanse toverhazelaar is goed voor het bloed. Allerlei bloedaandoeningen zoals aambeien, lage bloeddruk, overmatig menstruatiebloedverlies, bloed in de urine, couperose en spataderen kunnen er mee worden behandeld. Verder is het een ontstekingswerend middel. Tandvleesontsteking, mondslijmvliesontsteking en amandelontsteking kunnen erdoor genezen, Deze plant heeft meer uitwendige dan inwendige geneestoepassingen.

Ananas

Ananas helpt onder ander bij schildkliervergroting, dyspepsie, bronchitis, slijmvliesontsteking, hoge bloeddruk, lintworm, jicht, difterie, grauwe staar en constipatie. Dat is een uiteenlopende reeks aandoeningen.Er zitten veel vezels, vitaminen en mineralen in een ananas. Het is een heerlijke tropische, sappige vrucht.

Andijvie

Andijvieis een geneeskrachtige groenten die je extra zou kunnen eten als je last hebt van één van de volgende ziekten: candida, astma, artritis, constipatie, diabetes, jicht, hoge bloeddruk, hypoglykemie, leververgroting, obesitas, reuma, acné, eczeem en geelzucht. Er zitten behoorlijk veel vitaminen in deze groente. Bovendien gaat het eten van andijvie vrijwel altijd gepaard met aardappel, wat ook heel gezond is.

Anijs

Anijs is een kruid dat voornamelijk bij vrouwenkwalen wordt aangewend, Voorbeelden daarvan zijn: te lage moedermelkproductie, menstruatiekrampen, uitblijvende menstruatie, overgangsklachten, nachtzweten tijdens de menopauze, vaginale droogte en verminderd libido. Essentiële anijsolie helpt uitwendig bij schurft, huismijt en luis.

Appel

De Appel is vooral een vrucht die ziekten voorkomt. Het beschermt de botten en voorkomt Parkinson, Alzheimer en misschien zelfs kanker, Appelschillenthee zou tegen stotteren werken. Appels eten werken versterkend voor het geheugen. Daarnaast is deze vrucht goed voor diabetici. De zuren in appels bevorderen de vetverbranding; daarom is de appel goed om op gewicht te blijven.

Artisjokken

Artisjokken verlagen de bloedsuikerspiegel; daarom wordt deze groente aanbevolen voor mensen met diabetes mellitius of insulineresistensie. Daarnaast is de artisjok een afrodisiac. Dat zou voor veel mensen een reden kunnen zijn om hem niet te laten liggen bij de groenteboer. Zwangere vrouwen, of vrouwen die zwanger willen worden, hebben veel aan de artisjok omdat er foliumzuur in zit.

Ashwaganda

Ashwaganda is een zeer multifunctionele geneeskrachtige plant. Hij wordt onder andere ingezet bij vermoeidheid, stress, depressiviteit, vroegtijdige ouderdomsverschijnselen en preventief tegen Alzheimer en Parkinson. Ashwaganda kan ook libidoproblemen en erectiestoornissen oplossen. Daarnaast is het een plant die het immuunsysteem ondersteunt. Zijn geneeskracht is te groots om in één alinea te beschrijven.

Asperges

Asperges zijn een prima groente om diabetes te voorkomen of niet verder te laten verergeren. Sommige onderzoekers geven aan dat het zelfs kanker meehelpt te voorkomen. Artisjokken herbergen veel fytonutriënten met hoge antioxidantwaarde; dat is goed voor het hele lichaam. De asperge verhoogt de weerstand en de vitaliteit door de uitgebreide mineralen- en vitaminewaarde van deze groene.

Aubergine

De Aubergine heeft niet echt een specifieke ziekte waartegen het werkt. Er zitten veel polyfenolen in met algemene gezondheidsbevorderende eigenschappen. de polyfenolen in aubergine bestrijden virussen en bacteriën en zijn bovendien een antimutageen; een kankervoorkomende stof. Wanneer je een overschot aan ijzer hebt dan is het eten van aubergine erg goed; het lost dit overschot op.Geneeskrachtige planten index: B

Medicijnen zijn het verlengstuk van kruiden. Alle medicijnen zijn gebaseerd op natuurlijke, plantaardige stoffen. Soms is een natuurlijke stof gesynthetiseerd, en soms is een stof uit een kruid geabstraheerd. In kruiden zelf zitten tientallen stoffen. Als daar één stof uit gewonnen wordt, en in een pil wordt gestopt, kan de wetenschap exact meten wat die ene stof voor effect teweeg brengt op mensen. Een kruid kan niet goed wetenschappelijk onderzocht worden omdat men niet weet welke van de tientallen stoffen in een plant verantwoordelijk zijn voor de medicinale werking. Deze makke van de wetenschap heeft bij veel mensen het foutieve idee doen ontstaan dat kruiden niet goed kunnen zijn als geneesmiddel en dat alleen gesynthetiseerde stoffen genezing kunnen bieden.

Bamboe

De veerkrachtige Bamboe kan onze rug soepel houden. Bamboe versterkt het kraakbeen waardoor gewrichten hun functie kunnen uitoefenen. Het wordt ingezet bij rugslijtage, reumatische aandoeningen, zwakke gewrichtsbanden, broze botten, de ziekte ven Bechterew, breekbare haren, broze nagels, herstel van botbreuken en traag genezende wonden.

Banaba

In de medische hoek wordt suikerziekte of diabetes mellitus afgeschilderd als ongeneeslijk maar in derde wereldlanden bestaat er al eeuwen een medicijn tegen genaamd: Banaba. Dit wordt onder andere ingezet door fytotherapeuten bij gestoorde glucosetolerantie, insulineresistentie, verhoogde bloedsuikerspiegel, preventie van diabetes type 2, diabetes type 1 en ter voorkoming van obesitas bij mensen met diabetes.

Basilicum

Basilicum is zeer gezond; het bevat ontstekingsremmende polyfenolen. Het wordt onder andere ingezet bij misselijkheid. Je kunt het blad dagelijks op een wratje wrijven zodat het sneller weg gaat. De ontstekingsremmende werking helpt eveneens bij reumatische aandoeningen. Verder is het een lekker blaadje wat de mondgeur doet veraangenamen.

Bernagie

Bernagie of komkommerkruid is en geneeskruid dat wordt aangewend bij een groot scala aan
Berk / Bron: Maplan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Berk / Bron: Maplan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
aandoeningen. Auto-immuunziekten, huidziekten, hart- en vaatziekten, psychische gesteldheidsziekten en allerlei verschillende vrouwenkwalen kunnen ermee aangepakt worden.

Berk

De Berk is bekend van zijn zuiverend berkensap of -water. Deze boom geneest een flink aantal aandoeningen: oedemen, lymfoedeem, oedeem rond enkels, oedeem door spataderen, nierbekkenontsteking, urinebuisontsteking, jicht, te hoog urinezuurgehalte, artrose, artritis, ischias, voorjaarskuren, reinigingskuren, gezwollen en ontstoken lymfeknopen en leveninsufficiëntie.

Bessen

Er zijn diverse soorten Bessen maar allemaal hebben ze als eigenschap dat ze veel antioxidanten bevatten. Daardoor kunnen ze meerdere ziekten te lijf gaan. Een quote uit het artikel over bessen: ´Vrije radicalen zijn stoffen die celschade en DNA-schade aanrichten waardoor diverse ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten kunnen ontstaan. Bessen helpen preventief tegen al deze ziekten en het kan geen kwaad ze te eten als je al één van deze ziekten hebt,...´

Biergisttablet / Bron: LordToran, Wikimedia Commons (CC0)Biergisttablet / Bron: LordToran, Wikimedia Commons (CC0)

Biergist

Biergist is een belangrijke aanvulling op ons voedingspatroon. Wanneer je ziek bent is deze aanvulling extra belangrijk. Het wordt aanbevolen tijdens de groeiperiode, zwangerschap, mineraaltekorten, vitamine B-tekort,
anorexia, zwakke spijsvertering, constipatie, levercirrhose en vetgehaltevermindering, Er zijn meer ziekten waarbij biergist ondersteuning kan bieden van medicijnen of geneesplanten.

Bieslook

Bieslook is een plantje wat je extra zou kunnen eten om zijn antioxidanten die hart- en vaatziekten en diverse kankersoorten bestrijden. Het is natuurlijk geen medicijn maar het helpt deze ziekten te voorkomen. Omdat een chemotherapie of bestralingskuur geen genezingsgarantie bieden is het goed om voedsel te eten die kanker bestrijden en het lichaam helpen zichzelf te versterken, bijvoorbeeld door een dieet tijdens de chemokuur.

Bietjes

Bietjes zijn niet alleen lekker maar ook goed voor het bloed en werken tegen hoge bloeddruk. Verder is het een goede groente om kankerontwikkelingen te voorkomen. Daarnaast helpen bietjes gifstoffen sneller uit het lichaam af te voeren. Door al deze werkzaamheden worden bietjes in Rusland beschouwd als voedsel waarmee je 100 kan worden.

Bijvoet

Bijvoet is een sterk geneeskruid. Het helpt bij constipatie en diarree. Ook malaria kan bijvoet genezen. Je kunt het in je sok doen en erop lopen als je lange afstanden moet afleggen; je voeten zullen minder snel moe worden of pijn doen. Vandaar de naam; het wordt bij-voeten gedaan.

Birambi

Birambi of blimbing is een azijnzure bes die geneeskracht biedt. Het wordt ingezet bij diarree, hoge bloeddruk, artritis en enkele huidziekten. Zo kun je de bes als zalf gebruiken huidkloven, jeukende huiduitslag en zwellingen. Een meer belangrijke werking is zijn bloedsuikerverlagend effect waardoor het nut biedt bij diabetes en insulineresistentie. Het is een vrucht die de leverwerking ondersteunt.

Bittere oranje-appelboom

Deze boom produceert vrije oneetbare citrusvruchten. De Bittere oranje-appelboom heeft wel medicinale werkingen. Het wordt ingezet bij spijsverteringsproblemen, overgewicht en voor het verkrijgen van een goede balans tussen spiermassa en vetweefsel.

Blaaswier

Blaaswier is een gezonde zeegroente die helpt bij obesitas, astritis of maagwandontsteking, overdreven maagzuur, ontsteking van de slokdarm door opstijgend maagzuur, overschot aan zware metalen, colitis, constipatie, aderverkalking, bloedarmoede, vermoeidheid, voorjaarsuitputting, herstel na ziekte, spierzwakte, zwakke nagels, haarverlies, groeiachterstand, beenkrampen en beenbreuken.

Blauwe bosbes / Bron: Katarzyna Matylla, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Blauwe bosbes / Bron: Katarzyna Matylla, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Blauwe bosbes

Blauwe bosbes werkt vooral goed bij ziekten in de darmen zoals diarree, chronische gistingsdyspepsie, gistingverschijnselen in de darm, slecht ruikende stoelgang, zuigelingendyspepsie, darmvergiftiging door toxinen, maagwandontsteking en darmslijmvliesontsteking. Ook is het een middel bij netvliesaandoeningen zoals slecht zicht, myopie, vermoeide ogen, nachtblindheid, verminderde aanpassing in de overgang donker/helder licht, vermoeide, tranende ogen, stoornissen in de bloedsomloop van het oog. Daarnaast stimuleert het de doorbloeding wat het een middel maakt bij: zwak bindweefsel, collageenziekten of sclerodermie, herstel na operatie, grote lichaamstraumata door bijvoorbeeld botsing, zwelling van weefsels na chirurgie, spontane bloedingen, loszittende tanden, bloedend tandvlees, preventie van maagdarmzweren en cellulitis.

Blauwe bosbesblad

Blauwe bosbesblad is goed voor de urinewegen. Het wordt onder andere ingezet bij: blaasontsteking, nierontsteking, oedemen, verhoogd urinezuurgehalte en niergruis. Verder brengt het rust in de spijsverteringsorganen en helpt een thee van blauwe bosbesbladeren bij: braken, diarree, maagdarmslijmvliesontsteking, maag- en darmkrampen. Het wordt als een gorgeldrank gebruikt bij: mondslijmvliesontsteking aften, tandvleesontsteking, strottenhoofdontsteking met eventueel heesheid en keelontsteking.

Bleekselderij

Bleekselderij is een diuretisch middel. Het kan worden gebruikt als je last hebt van vochtopeenhopingen. Verder verlaagt het de bloeddruk. Je doet er goed aan wanneer je hieraan leidt regelmatig bleekselderij te eten; dat wisten de oude Chinezen al. De coumarinen in bleekselderij hebben bewezen een kankerwerende werking te hebben. Kortom bleekselderij is een goed preventief middel tegen kanker.

Bloemkool

In Bloemkool zitten veel vezels die goed zijn voor de darmwerking. Daarnaast bevat bloemkool zeer veel antioxidanten. Er zit zelfs een stof in die aderverkalking geneest. Mensen met hart- en vaatziekten doen er daarom goed aan op gezette tijden bloemkool te eten.

Boekweit

Boekweit beschikt over eigenschappen die het bloedsuikerniveau reguleren. Er zit een soort natuurlijke insuline in. Dat maakt boekweit hét middel voor mensen met insulineresistentie en diabetes type 2. Het ziekteverloop kan een halt toegeroepen worden of zelfs omgedraaid worden.

Boerenkool

Boerenkool is geen medicinaal groentegewas maar het is zo gezond dat het welvaartsziekten zoals kanker, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten voorkomt. Het barst namelijk van de antioxidanten. Om deze reden kan het prima zijn in een dieet tijdens de chemokuur. Ook als de kuur is afgelopen moet je boerenkool niet uit het oog verliezen. Alle koolsoorten zijn heel gezond en boerenkool spant de kroon.

Boldo

Boldo is een typisch natuurmmedicijn. Het is een echte spijsverteringstimulant, Het wordt ingezet bij gal- en leveraandoeningen zoals gebrekkige galproductie, galwegendyskenesie, galkolieken, preventie tegen galstenen, galwegenontsteking, slechte vetvertering, leverontsteking en geelzucht, Ook is het een middel bij indigestie, maagzuuroprispingen en flatulentie

Boterbonen

Volgens een 25 jaar durend onderzoek is de kans op hart- en vaatziekten een stuk kleiner na het eten van vezelrijke peulvruchten zoals Boterbonen of Limabonen. Dat komt met name omdat deze peulvrucht aderverkalking bestrijdt. Daarnaast zitten er veel mineralen in waardoor regelmatig boterbonen eten helpt bij verhoogde kans op bloedarmoede, bijvoorbeeld door medicijngebruik. Gelukkig is de boterboon ook gewoon erg lekker.

Bramen

Bramen zijn voor iedereen heel gezond maar met name diabetespatiënten kunnen er extra profijt van hebben. Een quote uit het artikel luidt: ´Er zitten veel anthocyaninen in bramen. Deze fytonutriënten staan bekend om hun werking om diabetes te lijf te gaan. Na het innemen van voeding met anthocyaninen ontstaan er hogere insulineniveaus in de cellen.´ Daarnaast zit er in de braam een stof die ´natuurlijke chemokuur´ wordt genoemd. De braam helpt om kanker te voorkomen.

Brandnetel

Brandnetel is een ontzettend gezonde wilde groente. Het wordt ingezet bij jicht, artrose en reumatoíde artritis. Daarnaast zitten er veel mineralen in waardoor het helpt bij: bloedarmoede, mineraaltekorten, zwakte, ouderdomszwakte, beenkrampen, voorjaarsmoeheid of na tijdens het herstel van een langdurige ziekte. Brandnetel wordt ook ingezet bij geelzucht, plasproblemen en spijsverteringsziekten

Broccoli / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Broccoli / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Broccoli

Broccoli bevat zo ontzettend veel antioxidanten dat het bewezen heeft om kankerbestrijdend te werken. Stoffen in broccoli helpen de huid gezond te houden. Bovendien is het een ideale groente om te gebruiken als je aan het detoxen bent of een kuur tegen voorjaarsmoeheid doet. Broccoli behoort tot de meest gezonde groenten en is opgenomen in het arsenaal van geneesplanten in de fytotherapie.

Bruin brood

Bruin brood betekent uiteraard biologisch bruin brood. Iedereen zou moeten weten dat bruin brood van de supermarkt in feite gekleurd wit brood is. Men kleurt het bruin om het een aura van gezondheid te geven. Bruin brood is goed voor de spijsvertering en het voorkomt diabetes. De oorzaak van diabetes is namelijk: teveel supermarktbrood en andere witmeelproducten zoals pasta´s, rijst en suiker eten.

Bruine bonen

Bruine bonen zijn ´s Neerlands gezondste voedsel; maar je moet het natuurlijk niet uit blik kopen. Gewoon echte gedroogde peulvruchten weken en koken; dat is gezond. De bruine boon helpt verstopping, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten, obesitas en bloedarmoede door ijzertekort te voorkomen. Wanneer je obees bent of ijzertekort hebt dan kun je als maatregel lekker vaak bruine bonen gaan eten.Geneeskrachtige planten index: C

Kruiden hebben lang het imago gehad om alternatief te zijn. Dat is de wereld omgekeerd voorstellen. Kruiden en plantaardige bestanddelen hebben hun medicinale werking millennialang bewezen. Als alternatief voor deze prima natuurmedicijnen heeft de farmaceutische industrie synthetische medicijnen ontwikkeld. In feite zijn reguliere medicijnen een slecht werkend substituut voor prima werkende natuurmiddelen. Waarom werken reguliere medicijnen slecht? Omdat ze talloze bijwerkingen hebben en in de loop der tijd ze steeds meer bijwerkingen blijken te hebben. Op dit punt heeft de geneeskundige wetenschap weinig vooruitgang geboekt. Planten tot je nemen werkt vaak net zo goed en hebben bovendien niet of nauwelijks medicijnen. Steeds meer mensen beginnen in te zien dat gesynthetiseerde alternatieven geen winstpunt zijn voor de patiënt.

Calaguala

Inname van Calaguala biedt bescherming tegen ongewenste effecten van zonnestralen zoals: zonnebrand, zonneallergie, netelroos door de zon, huidveroudering en huidkanker door de zon. Daarnaast biedt het bescherming bij stralingschade door andere bronnen dan de zon, Verder heeft het voordelen voor iemand die zware intellectuele prestaties verricht of aan een hersenprobleem leidt. Het is goed bij onder andere: behandeling milde vormen van ziekte van Alzheimer, milde vormen van seniliteit, dementie en ter verbetering van de cognitieve prestaties oftewel het denkvermogen.

Calendula / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Calendula / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Calendula

Calendula is een veel gebruikt geneeskruid bij wonden en huidaandoeningen. Het wordt onder meer ingezet bij: oppervlakkige kwetsuren, schaafwonden, snijwonden, slecht genezende wonden, etterende wonden, bloedende wonden, doorligwonden, spataderzweren, insectenbeten, zonnebrand, lichte brandwonden, kloven, tepelkloven, anuskloven, eczeem, psoriasis, dermatitis en jeuk. Gorgeldranken van calendula of goudsbloem worden aangewend bij: mondslijmvliesontsteking, aften, spruw, gingivitis, keelontsteking, keelpijn en amandelontsteking. Voetproblemen die kunnen worden opgelost met dit geneeskruid zijn: voetschimmel, athlete foot, zwemmerseczeem, huidschimmel, wratten, likdoorns en overmatige eelt.

Canadese geelwortel

Canadese geelwortel wordt voorgeschreven bij de volgende indicaties: ontstoken slijmvliezen, oorontsteking, bronchitis, keelontsteking, amandelontsteking, blaasontsteking, nierbekkenontsteking, vaginale infectie, candida-syndroom, reizigersdiarree door E.coli, en andere soorten diarree, cholera, enteritis, colitis, anorexia, galsblaasziekten, leveraantasting door alcohol, constipatie door leverlijden.overvloedige menstruatie, menopauzale bloedingen, mineure baarmoederbloedingen, bloedingen na de geboorte, aambeien, anuskloven, spataderen, open been, lymfoedeem, eczeem, allergische huiduitslag, jeuk, mazelen, windpokken, wonden, uitwendige verzweringen, open been, tandvleesontsteking, bloedend tandvlees, mondslijmvliesontsteking, aften, keelpijn, rhinitis, ototis media, oogbindvliesontsteking, witverlies, vaginale infecties zoals candida en trichomonas, aambeien en borstontsteking.

Cantaloupe

Cantaloupe is goed tegen uitdroging op een zonnige dag. Daarnaast kan deze vrucht door het hoge aantal antioxidanten ervoor zorgen dat afvallen veilig verloopt. In het lichaamsvet zitten namelijk ingekapselde toxinen die vrijkomen door dieten te volgen of gezond te eten. Door cantaloupe te eten tijdens het afvallen ondervind je geen nadelige gevolgen van een dieet.

Cashewnoten / Bron: Abhishek Jacob, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Cashewnoten / Bron: Abhishek Jacob, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Cashewnoten

Cashewnoten zorgen voor gewichtsverlies, hoewel sommigen dat maar niet kunnen geloven. Daarnaast is de cashewnoot vooral preventief werkzaam bij tal van ziekten zoals galsteenproblemen, hart- en vaatziekten, bloedarmoede, verkalkte aders, reuma, hersenstoornissen, hartritme-stoornissen en grotere vatbaarheid voor infectieziekten door bijvoorbeeld het innemen van synthetische medicijnen.

Cassave

Koorts, diarree en wormen worden door het eten van cassave bestreden. Daarnaast kan cassave helpen om reuma en hart- en vaatziekten te voorkomen. Het is vastgesteld dat cassave eten ertoe leidt dat aderverkalkingproblemen oplossen. Voor sommigen is dat frappant nieuws omdat er dikwijls onterecht wordt beweerd dat er in cassave niet zoveel voedingsstoffen zitten.

Champignons

Champignons blinken uit in preventieve geneeskracht. Ze worden door het hoge aantal antioxidanten ingezet bij hoge bloeddruk, hartinfarct en herseninfarct, ook beroerte genaamd. De champignon is een goede voedselsoort om aan te sterken na een ziekte. Hij is zeer goed voor het immuunsysteem en past daarom bij een dieet voor mensen die een kuur met synthetische medicijnen hebben gevolgd. De champignon is een echte ontstekingsremmer en kan ziekten in de kiem smoren. Wie vaak champignons eet heeft bovendien minder kans op het krijgen van suikerziekte of diabetes mellitus.

Chinese engelwortel

Chinese engelwortel wordt aanbevolen bij: overgangsklachten, vroegtijdige menopauze, onregelmatige menstruatiecyclus, PMS, pijnlijke menstruatie, als weeënbevorderend middel tijdens bevalling, herstelmiddel na een bevalling, candida-vaginitis, herstel van de menstruele cyclus na beëindiging pilgebruik, verminderd libido, baarmoederpoliepen, ovariumcysten, endometrios, Daarnaast is het een beproefd middel in onder meer de volgende gevallen: maagdarmkrampen, buikpijn, angina, bronchitis, allergie, psoriasis en astma, vermoeidheid, lusteloosheid en energiegebrek, verstopping en nervositeit.

Chayote

Chayote lijkt een gewone, voedzame groente die overigens in Nederland weinig te koop is. Dit familielid van de komkommer en pompoen heeft geneeskracht bij jicht. Daarnaast is het een bloeddrukverlagende groente. Verder helpt het bij infecties en verlaagt deze groente de cholesterolwaarden. In sommige landen is het een volksgeneeskundig middel bij aambeien.

Chinese kool

Chinese kool bevat zeer veel vitaminen. Net zoals andere koolsoorten werkt het preventief tegen welvaartsziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes mellitus. Chinese kool werkt specifiek bij gastritis en maagzuuroprispingen.

Cichorei

Cichorei wordt door fytotherapeuten voorgeschreven bij leverziekten waaronder geelzucht, jicht en nierziekten. Omdat cichorei de lever en de nieren stimuleert werkt het goed tegen ziekten die te maken hebben met een overvloed aan afvalstoffen welke niet verwerkt kunnen worden door nieren en lever. Hieronder vallen bijvoorbeeld jicht en huidziekten zoals eczeem.

Chlorella

Chlorella is een zoetwateralg die wordt voorgeschreven bij: bloedarmoede na medicijngebruik, vermoeidheid, energiegebrek, herstel na ziekte, herstel na inspanningen, stress, verhoogde werkdruk, depressiviteit, ondervoeding, eiwitgebrek. Deze alg is eveneens een veel ingezet middel bij ontgiften en wordt bijvoorbeeld aanbevolen bij: belasting met zware metalen en koolwaterstoffen, bescherming tegen voedingsadditieven en milieuverontreiniging, beschermt de nieren tegen chemokuur, neutraliseert verzuring van het lichaam door overmatig veel dierlijk voedsel eten, en is een preventiemiddel bij anorexia en maagzuur.

Chrysanthellum

Chrysanthellum is een middel wat onder andere door fytotherapeuten wordt voorgeschreven bij: levercirrhose, overbelasting van de lever door alcoholgebruik, constipatie door slecht werkende lever, leverinsufficiëntie, dyspepsie, slechte vetstofwisseling door de lever, slechte vertering van vetten door de lever, te hoog truglyceridengehalte en behandeling van geelzucht. Het werkt ook goed voor de gal en nieren; o.a. bij: galstoornissen, lithasis of gal- en nierstenen, speekselklierstenen. Daarnaast is het een tonicum voor het bloed en wordt het aangewend bij: spataders, zware vermoeide benen, nachtelijke krampen, open been, aambeien, slagaderontsteking in de benen, periferere bloedsomloopstoornissen, blauwverkleuring ledematen, ziekte van Raynaud, zwakke haarvaten, bloeduitstortingen, couperose, glaucoom, slechter zicht door verminderde bloedcirculatie en aderverkalking.

Citroen / Bron: Hans Hillewaert, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Citroen / Bron: Hans Hillewaert, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Citroen

De geneeskrachtige eigenschappen van de Citroen zijn: goed voor het hart door de kalium die het bevat. reumatiek, doordat stoffen die voor reuma zorgen sneller afgebroken worden en nier- en blaasproblemen. Het voorkomt nierstenen net als alle citrusvruchten, helpt hepatitis sneller te genezen, inwendige wormen zoals lintworm te bestrijden. Bij obesitas is het goed doordat de vezels je lang een vol gevoel geven en omdat vet sneller wordt verbrand. Het helpt op grote hoogte de zuurstofopname in het bloed.

Citroengele honingklaver

Citroengele honingklaver wordt ingezet bij: aambeien, aderwandontsteking, aderverkalking, posttrombotisch syndroom, broze haarvaten, lymfoedeem, zwaartegevoel, vermoeid gevoel in de benen, gespannen benen, nachtelijke kuitkrampen door aderlijke stuwing, oedemen in onderbenen en enkels, restless legs, tintelingen, pigmentvlekjes en witbleke vlekjes door zuurstoftekort, dunne huid met slecht genezende wonden, ulcus cruris of open been, spataderzweer, vrieswonden, maagdarmkrampen, slapeloosheid, zenuwachtigheid, melancholie, spanningshoofdpijn en zenuwpijn.

Citroenmelisse

Citroenmelisse is goed voor allerlei zaken die met het hoofd en hart te maken hebben: overspanning, zenuwachtigheid, stress, prikkelbaarheid, slapeloosheid door stress, slapeloosheid door nervositeit, ADHD, rusteloosheid bij kinderen, melancholie, neerslachtigheid, depressiviteit, overdreven emotiviteit, humeurigheid, nachtmerries, angsten, paniek, examenvrees, verminderd geheugen, intellectuele vermoeidheid, nerveuze hartkloppingen, hoge bloeddruk, spanningshoofd-, oor- en tandpijn en stressgerelateerde migraine. Daarnaast werkt het bij allerlei spijsverteringsproblemen: maagdarmkrampen, kolieken, galkolieken, misselijkheid, braakneigingen, zwangerschapsbraken, nerveuze maagdarmklachten zoals krampen, prikkelbaredarmsyndroom, anorexia, indigestie, dyspepsie, flatulentie, opgeblazen gevoel, oprispingen, aërocolie en aërofagie.

Citrusfruit

Citrusfruit is goed tegen staar, bloedarmoede en tijdens de zwangerschap. Verder helpen de vezels de diabetes melliuts patiënt om de insulineniveaus niet teveel te laten fluctueren en om obesitas tegen te gaan. Voorts is citrusfruit goed voor het hart. Vitamine C en andere fytonutriënten dragen bij om de oorzaken van kanker in de kiem te smoren.

Cordyceps

Cordyceps is een Chinese geneesplant welke bij longpatiënten uitkomst kan bieden. Het verhoogt de conditie omdat het bloed na cordycepsinname meer zuurstof kan bevatten. Hierdoor is het eveneens een middel wat lichamelijke prestaties verhoogt. In China worden sporters vaak onterecht beschuldigd van dopinggebruik; men neemt alleen maar het legale paddenstoeltje cordyceps.

Courgettes

Courgettes bevatten flavonoïden die goed zijn voor de ogen. Daarnaast is deze groente heel gezond voor diabetespatiénten; het bloedsuikerniveau kent minder hoge pieken na het eten van courgettes. Deze lekkere groente, die gemakkelijk zelf kweekbaar is, wordt beschouwd als een krachtige ontstekingsremmer. Het gaat aderverkalking tegen en daarmee is het goed bij hart- en vaatziekten. Kanker is eveneens op celniveau een ontstekingsziekte; daarom biedt de courgettes preventieve werking tegen kanker.Geneeskrachtige planten index: D

De geneeskrachtige werking van planten is bekend en wetenschappelijk onderzocht. Toch schrijven artsen anno het begin van de 21e eeuw zelden plantdelen voor als medicijn. Dat komt omdat men van de farmaceutische industrie geld krijgt als men synthetische medicijnen voorschrijft. Deze belangenverstrengeling is legaal; ze is bij wet geregeld. Zulke wetten konden ontstaan doordat de rijke farmaceutische branche zeer veel lobbyïsten in dienst heeft.

Dadels

Dadels voorkomen oogziekten doordat er stoffen in zitten die goed zijn voor de ogen. Het is een eeuwenlang gebruikt afrodisiac. Vezels zorgen voor een constipatievoorkomend effect. Kalium in dadels doen diarree genezen. Omdat er een grote hoeveelheid vitaminen en mineralen in dadels zitten is het een uitstekende vrucht om mee aan te sterken na een langdurig ziekbed, operatie of medicijnkuur.

Damiaanblad

Damiaanblad is zowel goed voor psychische als lichamelijke vermoeidheidsklachten. Het wordt onder andere ingezet bij: geestelijke vermoeidheid, zenuwuitputting, nerveuze overspanning, hoofdpijn, ter verbetering van psychische vermogens en mentale prestaties, concentratiestoornis, geheugenzwakte, negatieve instelling, depressiviteit, stress, geringe stressbestendigheid, zenuwachtigheid, angsten, vermoeidheid, chronische vermoeidheid, zwakte, kouwelijkheid, oververmoeidheid, overwerktheid, ter verbetering van de fysieke prestaties, herstel na een ziekte of operatie, vroege ouderdomsverschijnselen.Daarnaast wordt damiaanblad voorgeschreven bij menstruatieproblemen, nierperikelen en ter stimulatie va de spijsvertering.

Daslook

Spijsverteringsziekten zoals flatulentie, dyspepsie, wormen, dysbiose en meteorisme worden door fytotherapeuten met daslook behandeld. Bovendien voorkomt daslook hart- en vaatziekten en beroerte of CVA. Verder is het een middel dat de werking van de lever verbetert.

Dille

Dille heeft een breed aantal medicinale werkingen: dyspepsie, meteorisme, flatulentie, de hik, misselijkheid, overgeven, pijnlijke menstruatie, te weinig moedermelkproductie en slechte adem. Voor deze laatste werking werden in het oude Griekenland dillezaden vermengd met anijszaden.

Driekleurig viooltje / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Driekleurig viooltje / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Driekleurig viooltje

Driekleurig viooltje is een oeroud medicijn wat uit de volksgeneeskunde stamt. Ondanks dat je niet teveel thee van deze plant moet drinken is het een effectief medicijn bij: zuigelingeneczeem, dauwworm, luiereczeem, kinderdermatosen, eczeem, acné, steenpuisten, zweertjes, herpes, impetigo favus of hoofdzeer, netelroos, pruritus, psoriasis, schilferende huidaandoeningen, voorjaarskuren, bloedzuiveringskuren, voorjaarsmoeheid, pijnlijke urinelozing, oedeem, bedplassen en verhoogd urinezuurgehalte. Ook werkt het bij luchtwegenaandoeningen zoals: bronchitis taaie slijmen, hoest en kinkhoest.

Druivenpitten

Druivenpitten bevatten zeer veel OPC´s (sterke antioxidanten) en worden onder andere om die reden ingezet als natuurmedicijn bij een groot aantal ziekten: spataderen, aambeien, lymfoedeem, perifere doorbloedingstoornissen zoals etalagebeen, koude handen en voeten, kuitkrampen, voorkomen aderontsteking en trombose, broze haarvaten, zwakke haarvaten, couperose, blauwe plekken, bloeduitstortingen, Preventie van aderverkalking en hart- en vaatziekten, bloedvatdegeneratie, nieraantasting, weefselzwelling na operatie of traumata, herstel chirurgische ingreep, bekkencongestie, premenstruele vochtretentie, overdreven menstruele bloedingen, abnormale menopauzale bloedingen, netvliesdegeneratie, glaucoom, verminderd gezichtsvermogen en vermoeidheid van de ogen.

Duindoorn

Duindoorn is een multi-inzetbare geneesplant. Het kan door fytptherapeuten worden ingezet bij: postmenopauzale vaginale droogte, jeuk, dyspareunie of pijn tijdens het vrijen, verhoogde kans op infecties, droge mond, gebrekkige speekselproductie, droge ogen, preventie en behandeling gastritis of maagwandontsteking, zweren van de maag en twaalfvingerige darm, bescherming tegen blootstelling aan de zon, bescherming tegen schade door straling die bij radiotherapie gebruikt wordt, doffe, geïrriteerde, ruwe en schrale huid, overbelaste minder vitale huid, preventie van vroegtijdige veroudering van de huid, brandwonden, zonnebrand, stralingswonden, asthenie, een medische term voor vermoeidheid door vitamine C-gebrek, herstel na ziekte, voorjaarsmoeheid, bloedarmoede, bij borstvoeding en zwangerschap, als aanvullend, versterkend voedsel, bloedend tandvlees, hepatitis of leverontsteking, constipatie en diarree

Durian / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Durian / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Duivelsklauw

Duivelsklauw is een prima geneesplant die kan worden voorgeschreven bij: jicht, verhoogd urinezuurgehalte, bloedzuiveringskuren, chronische nicotine-intoxicatie, artritis, ziekte van Behterew, rugpijn, spit, lendepijn, reuma door slijtage, spierpijn, spierstijfheid, peesontstekingen. slijmbeursontsteking, sportblessures zoals verstuiking, ischias, zenuwpijnen, ontstoken spataderen en aambeien.

Durian

Durian verlaagt de bloeddruk, geeft energie, bestrijdt depressies en is een libidoverhogend middel. Het vitaliseert zowel de geestelijke als de lichamelijke mens. Durian bevat zeer veel voedingsstoffen en is daarom een prima vrucht om aan te sterken. Overigens wordt deze vrucht vooral in Zuid Oost Azié verkocht en is ze in Nederland en België zeer zeldzaam en vrij duur.Geneeskrachtige planten index: E & F

Planten zijn net zo geneeskrachtig als synthetische medicijnen, of ze bevatten nog meer geneeskracht. In tegenstelling tot medicijnen zijn planten erg goedkoop. Dat is goed nieuws voor de patiënt maar slecht nieuws voor de farmaceutische branche. Planten kennen niet of nauwelijks bijwerkingen. Dat komt omdat het samenstel aan stoffen in planten harmonieus van aard is. Medicijnen zijn één bepaalde stof of gesynthetiseerd plantdeel. Deze brengt een disharmonie teweeg die weliswaar kan leiden tot het weggaan van ziektesymptomen, maar het brengt veel bijwerkingen met zich mee en bovendien wordt de oorzaak van ziekte niet aangepakt.

Echinacea / Bron: ForestWander, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Echinacea / Bron: ForestWander, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Echinacea

Echinacea is een zeer bekend natuurmedicijn met een uitgebreid scala aan geneestoepassingen: preventie en behandeling van bacteriéle, virale en schimmelinfecties, verminderde weerstand, verkoudheden, griep, neusverkoudheid, keelpijn, amandelontsteking, mondslijmvliesontsteking, tandvleesontsteking, strottenhoofdontsteking, middenoorontsteking, bijholte-ontsteking, bronchitis, kinkhoest, chronische luchtwegeninfectie, acné, steenpuisten, zweren, etterende wonden, herpes labialis of koortsblaasjes, herpes zoaster of zona, ziekte van Pfeiffer, candida infecties zoals spruw, vaginale candida, huidcandida, lymfadenitis, eczeem, psoriasis, gebrekkige weerstand, cystitis, prostattis, nefritis, uretritis, epididymitis, endometrirtis en candida-vaginitis

Echte guldenroede

Echte guldenroede is goed voor de gal, lever, urinewegen, luchtwegen en de huid.Het wordt aangewend bij: slecht helende wonden, zweren, insectenbeten, neusverkoudheid, hooikoorts, bijholteontsteking, keelpijn, amandelontsteking, strottenhoofdontsteking, hoest, astma, jicht, artritis, artrose, acné, eczeem, voorjaarskuren, reinigingskuren, oedemen, chronische nierontsteking en nierinsufficiëntie. Verhoogd ureumgehalte en te lage urineproductie worde met echte guldenroede verholpen. het werkt ook bij nierontsteking, urinebuisontsteking, pijnlijke urinelozing, niergruis, blaasgruis, reiniging van de nieren, preventie blaas- en nierstenen, albuminurie en bedplassen

Echte heemst

Echte heemst is een fytotherapeutisch middel bij: kleine verwondingen, schaafwonden, kloofjes, insectenbeten, spataderzweren, allergische huiduitslag, netelroos, dermatitis, mondslijmvliesontsteking, tandvleesontsteking, tandabcessen, aften, keelpijn, amandelontsteking, tongontsteking, maagdarmslijmvliesontsteking, slokdarmontsteking door opkomend maagzuur en brandend maagzuur.

Engelwortel

Engelwortel is een geneesplant bij de volgende indicaties: psoriasis, vermoeidheid, reuma, jicht, artrose, bronchitis, hoest, verkoudheid, bloedarmoede, maagkrampen, constipatie, dyspepsie, indigestie, flatulentie, aambeien, hartkloppingen, geelzucht en slapeloosheid.

Erwtjes

Erwtjes zijn een gezonde peulvruchtsoort. De erwt bevat een aanzienlijke hoeveelheid voedingsstoffen; daarom kun je het prima eten als je wilt aansterken. Voor vegetariérs zijn erwtjes en uitstekende bron van proteïnen. Diabetespatiénten zien hun bloedsuikerspiegel minder snel stijgen door het eten van erwtjes. De vele vezels in erwtjes zorgen ervoor dat de kans op maagkanker verlaagd wordt.

Eucalyptus

Eucalyptus is niet alleen een lekkere smaak in een snoepje; het gaat daadwerkelijk allerlei ziekten tegen zoals: chronische bronchitis, hoest, verkoudheid, astmatiforme bronchitis, kroep, rhinitis, strottenhoofdontsteking, sinusitis of bijholteontsteking, keelpijn, amandelontsteking, tandvleesontsteking, mondslijmvliesontsteking, infecties van de urinewegen en geslachtsorganen, blaasontsteking, urinebuisontsteking, vaginitis, witte vloed, koorts, koortsopstoten, griepachtige infecties, anorexia, vermoeidheid, insectenbeten, slecht genezende wonden en brandwonden, slechte adem, foefor ex ore of stinkneus, spierpijn, overbelaste spieren, kneuzingen en verstuikingen.

Fenegriek

Fenegriek is een afrodisiac. Het helpt vrouwen in de overgang om overgangsklachten te minimaliseren. Daarnaast is het een natuurmedicijn bij: mondslijmvliesontsteking, aften, keelpijn, amandelontsteking, eczemen, steenpuisten, zweren, etterende wonden, acné, jicht en likdoorns.

Frambozen

Frambozen bevatten zeer sterke antioxidanten waardoor ze in een dieet tijdens de chemokuur kunnen worden ingezet. Het bevat een polyfenol dat het spierherstel bij sporters bespoedigt nadat men een sterke fysieke inspanning heeft gepleegd. Daarnaast is de framboos goed voor de ogen.Geneeskrachtige planten index: G

Kruiden, delen van planten en bomen zijn de basis voor reguliere medicijnen. Wie erover nadenkt zal tot de conclusie komen dat je net zo goed de geneesplanten kan gebruiken als de medicijnen. De farmaceutische industrie is op winst gericht; zij kunnen uit planten stoffen abstraheren waarop patent kan worden aangevraagd. Door dit patent wordt een medicijn heel duur. Op gewone planten mag geen patent worden aangevraagd, daarom is het niet in het belang van medicijnenfabrikanten om geneesplanten aan te bevelen.

Garcinia

Garcinia is hét middel om af te vallen. Daarnaast kan het worden ingezet om het ziekteverloop van suikerziekte of diabetes mellitus te doen stagneren of omkeren. De guttengomboom, zoals hij officieel in het Nederlands heet, bevordert afname van cellulitis, en doet een te hoog cholesterolgehalte afnemen.

Gedroogde vruchten

Gedroogde vruchten zijn het ideale zoetmiddel om voedsel te bereiden zonder gebruikmaking van geraffineerde suiker. Daardoor is het een adequaat middel om diabetes en obesitas te voorkomen. Gedroogde vruchten kun je in een cake gebuiken door ze te laten weken en vervolgens pureren.

Vruchten Gelderse roos / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vruchten Gelderse roos / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gelderse roos

Een Gelderse roos kun je zomaar bij een plantenwinkel aantreffen waar ze niet op de hoogte zijn van zijn uitgebreide geneeskracht bij: nerveuze maagkrampen, nerveuze constipatie, prikkelbaredarmsyndroom, nerveuze darmkrampen, darmkolieken, slikstoornissen door slokdarmkrampen, galwegenkrampen, skeletspierkrampen, krampen door spanningen of artritis, pijnlijke menstruatie, baarmoederkrampen, pijn in de eierstokken, uitblijvende menstruatie, dreigende abortus, blaaskrampen, urinewegenkrampen, zwaartegevoel en pijnen in bekken tijdens als overgangsklacht, zwangerschapsbraken, hypertensie of hoge bloeddruk door stressfactoren, hartkloppingen, nervositeit, stress, migraine door vaatspasmen, vaatspasmen, ziekte van Raynaud, adjuvans bij zwangerschapsvergiftiging en slechte doorbloeding door spierspanningen.

Gele gentiaan

Gele gentiaan is een geneesplant die inzetbaar is bij de volgende indicaties: anorexia, tekort schietende maagsapsecretie, zwakke maagfunctie, gebrek aan spijsverteringssappen, maagatonie of verminderde maagbeweeglijkheid, misselijkheid, dyspepsie, indigestie, gistingdyspepsie, flatulentie, meteorisme of opgeblazen gevoel, ondergewicht, chronische diarree of constipatie, voedingsallergieën, voedingsintoleranties, hepatitis, icterus, colescystopathieën of lever- en galstoornissen, geelzucht, gebrekkige galproductie, leverinsufficiëntie, luchtwegeninfecties, koorts en griepachtige ziekten, herstelperiode na een ziekte of operatie, vermoeidheid, uitputting, bloedarmoede, spierzwakte, flauw vallen, aarsmaden en ingewandparasieten.

Gember

De geneeskracht van gember komt pas goed tot zijn recht als we dit kruid zien op de volgende manier: gember, een medicijn in de fytotherapie. Gemberwortel werkt bij misselijkheid, het doodt bacteriën, het is spijsverteringsbevorderend en bloedvatverwijdend. Het werkt bij artritis en artrose, is goed voor de longen, stimuleert het libido, verdunt het bloed en verhoogt de vitaliteit. Zelfs uit de geschiedenis van gember blijkt hoe kleurrijk deze wortel is; het was een betaalmiddel; eind middeleeuwen was in Engeland een halve kilo gember evenveel waard als een schaap.

Gerst

Van gerst is wetenschappelijk bewezen dat het hartfalen tegengaat. Uit andere publicaties van onderzoekers blijkt dat gerst eten de kans op het krijgen van diabetes verkleint. Daarnaast is zonneklaar aangetoond dat gerst helpt om borstkanker te voorkomen. Andere vormen van kanker worden eveneens door gerst bestreden. Verder helpt de gerstekorrel bij galstenen. Japanse gerstthee werkt als natuurlijke bloedverdunner en sap van pas ontkiemd gerstegras is rijk aan antioxidanten die het hele immuunsysteem verbeteren.

Gevlekt longkruid

Gevlekt longkruid is zoals de naam al zegt goed voor de longen. Je gaat er minder van hoesten en er komt minder slijm vrij. Mensen met COPD hebben er baat bij. Het wordt bij bronchitis aangewend. Verder is het een zweetdrijvend middel. Ook bij diarree is deze wilde, eetbare en medicinale groente een uitkomst.

Gewone agrimonie

Gewone agrimonie is goed voor de spijsvertering, helpt bij aandoeningen aan de urinewegen, geneest keelproblemen en wordt middels uitwendige toepassingen ingezet; bijvoorbeeld: oogbad tegen oogbindvliesontsteking, spoelingen tegen witte vloed, aftreksel tegen aambeien, compres tegen verstuikingen en een compres tegen kneuzingen.

Gerst / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Gerst / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gewone es

Gewone es heeft diverse geneestoepassingen; verhoogd urinezuurgehalte, milde vormen van artrose en artritis, kraakbeenslijtage, zenuwpijn, jicht, oedeem, nierinsufficiëntie, preventie van nier- en blaasstenen, adjuvans bij overgewicht, vermoeidheid, lentekuren, constipatie en koorts.

Gewone klimop

Gewone klimop is niet alleen een decoratieve muurbeklimmer maar het heeft geneeskrachtige capaciteiten. Het blad kan niet gegeten worden maar er worden verwerkingsvormen van gemaakt die door fytotherapeuten ingezet worden bij: artritis, artrose, spierpijnen, ischias, zenuwpijnen, kiespijn, hoofdpijn, migraine, cellulitis, opgezwollen weefsels, gevolgen van flebitis of aderontsteking, beenzweren, moeilijk genezende zweren, etterende wonden, lichte brandwonden, zonnebrand, impetigo, huiduitslag, insectenbeten, schurft, luizen, schimmelinfecties, kloven, barstjes, bevroren ledematen, eksterogen, likdoorns, wratten, bronchitis, spastische bronchitis, kinkhoest, luchtpijpontsteking en strottenhoofdontsteking.

Gewone vlier

Gewone vlier is een boomstruik met eetbare besjes en bloesem. In de fytotherapie is het een geneesplant bij: kinderziekten, verkoudheid, bronchitis, hoest, droge hoest, hooikoorts, allergische rhinnitis, bijholteontsteking, heesheid, bloedzuivering, voorjaarsmoeheid, mondslijmvliesontsteking, keelpijn, amandelontsteking, strottenhoofdontsteking, kneuzingen, zwellingen, ontstekingen, ruwe huid, kloven, oogbindvliesontsteking en jeukende huiduitslag.

Gewoon duizendblad

Gewoon duizendblad is het natuurmiddel tegen bloedneuzen en andere bloedende wonden. De blaadjes kun je tot een propje maken welke je in een bloedneus stopt. Wanneer je ergens in het veld bent en je hebt een bloedwond dan is het goed om duizendblad te kunnen herkennen. Daarnaast helpt het tegen vettige huid, meeëters en couperose. Er worden gezichtsmaskers van gemaakt.

Gierst

Gierst voorkomt galstenen en zorgt ervoor dat diabetes voorkomen wordt. Daarnaast kan het ziektebeeld van diabetes minder snel verergeren als de patiënt regelmatig voedsel zoals gierst eet. Er zit een stof in gierst die een beroerte voorkomt. Verder bevat het bijzonder veel antioxidanten zodat gierst eten helpt om kanker te voorkomen.

Ginkgo bilobablad / Bron: THOR, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Ginkgo bilobablad / Bron: THOR, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba is een heilige boom in Japan. Ginkgobladeren verwijden de haarvaten in de hersenen zodat je een grotere denkcapaciteit krijgt. Het wordt ingezet als natuurmedicijn bij: hersenbloeding, herstel na CVA, hersentrombose, duizeligheid, oorsuizingen, evenwichtsstoornissen, hoofdpijn, ziekte van Meniere, diabetische retiopathie en diabetische aantasting van bloedvaten, verminderde hersendoorbloeding door rookgedrag en zittend leven, etalagebeen, ziekte van Buëger, couperose, koude handen en voeten, wintervoeten en -handen, ziekte van Raynaud, het blauw kleuren van lichaamsdelen door verminderde doorbloeding, bloedvatontsteking met huidverkleuring of spataderen, ´slapende´ ledematen, geheugenzwakte, Verminderd concentratie-, begrips-, en denkvermogen, verminderde kenniswerving en aanleerfunctie, afgenomen helderheid van geest, matige gedachtenordening, verminderde alertheid, incoherentie of verwardheid, seniliteit, desoriëntatie, beginnende dementie, beginnende Alzheimer, beginnende Parkinson, depressiviteit, acute depressie, zwartgalligheid, irritatie, slecht humeur en stemmingslabiliteit, angsten, verminderd gehoor- en gezichtsvermogen, geestelijke aftakeling door Multiple Sclerose, gevolgen van hersenletsel, hersenschudding, hersenkneuzing, herstel na een hersenoperatie en de gevolgen herseninfarct of hersenbloeding.

Ginseng

Ginseng is een wortel die de vitaliteit van de mens vergroot. Het aanpassingsvermogen van de mens aan veranderende omstandigheden wordt verhoogd. De mens is beter opgewassen tegen radioactieve straling. Verder helpt het bij stress, vermoeidheid, verminderd libido en diabetes. Het eten van ginseng wordt door fytotherapeuten aangeraden in een dieet tijdens de chemokuur.

Goji-bes

De Goji-bes is een zeer gezonde bes. Er zijn tot nu toe geen stoffen in goji-bessen aangetroffen die niet in andere fruitsoorten voorkomt. De goji-bes wordt niet specifiek bij een ziekte ingezet, of het moet als aanvulling zijn in een dieet tijdens de chemokuur. De goji-bes weet als gedroogde bes muesli´s op natuurlijke wijze te zoeten waardoor het een middel is wat samen met andere voeding diabetes en obesitas voorkomt. Verder is de goji-bes goed voor het hele immuunsysteem.

Grapefruit

Grapefruit is een licht bittere citrusvrucht. Verkoudheid, astma, reumatoïde artritis, artrose, prostaatkanker, darmkanker, hartinfarct, aderverkalking, nierstenen zijn de voornaamste indicaties waarbij het zin heeft om grapefruit in te nemen. Uiteraard is het een goede dorstlesser op een tropische dag en helpt het uitstekend tegen uitdroging. Grapefruit eten is een goede tip voor tijdens een hittegolf in Nederland of België.

Griekse alant

Griekse alant wordt ingezet bij: chronische bronchitis, onproductieve hoest, prikkelhoest, kinkhoest, astmatiforme bronchitis, anorexia of gebrekkige eetlust, zwakke maag en spijsvertering, indigestie, gastro-enteritis of maagdarmstoornissen, lever- en galaandoeningen, flatulentie, kolieken, darmparasieten, artritis, artrose, jicht, bloedzuiveringskuren, herpes, acné, eczeem, kleine huidwonden, tandvleesontsteking, witte vloed en aambeien.

Groene thee

Regelmatig groene thee drinken helpt kaalheid te voorkomen. Verder werkt het preventief bij astma, de gevolgen van overdadig eten en drinken. Het werkt verder positief voor de ingewanden, is het goed voor de hersenen en gaat het hart- en vaatziekten tegen. Voorts kan het zorgen dat het lichaam radioactieve stralingen beter aan kan. Ouderdomsverschijnselen zoals ouderdomsdiabetes, Parkinson en Alzheimer worden eveneens door groene thee afgewend. Het is preventief werkzaam bij: griep, verkoudheid, herpes simplex, vergrote prostaat, prostaatontsteking, prostaatkanker, obesitas, artritis en osteoporose.

Groot hoefblad

Groot hoefblad kan allerlei krampen tegen gaan. Het is een vaak gebruikt middel bij hooikoorts en migraine. Ook wordt het als menstruatiebevorderend middel gebruikt. Uitwendig is het ingezet bij: brandwonden, wonden, huiderupties, kneuzingen en verzwikkingen.

Groot kaasjeskruid

Groot kaasjeskruid wordt door fytotherapeuten voorgeschreven bij: maagdarmslijmvliesontstekingen, gastritis, refluxoesophagitis, slokdarmontsteking door maagzuur, maagzuuroprispingen door maagbreuk, diarree door slijmvliesirritatie, enteritis, dysenterie, enterocolitis, ontsteking van endeldarm, constipatie, prikkelbaredarmsyndroom met constipatie, monsdslijmvliesontstekingen, tandvleesontsteking, aften, zweertjes, tandabcessen, keelpijn, amandelontsteking en strottenhoofdontsteking met heesheid.

Grote klit

Grote klit is een natuurmedicijn bji: zweren, abcessen op de huid, steenpuisten, staphylococceninfecties, huidschimmelinfecties, wondroos, strontjes, natte, etterige huidaandoeningen, acné oftewel meeëters en puistjes, vette gelaatshuid, vette huid, droge en natte eczemen, psoriasis, dermatitis, droge en schrale huid, seborrhee van de hoofdhuid (vet haar), roos, haaruitval door vette hoofdhuid, vroegtijdige haaruitval, artritis, artrose, psoriasis artritis, jicht, Ischias, preventief tegen cystitis of infectueuze blaasontsteking, preventief tegen nefrolithiasis of niersteentjes, voorjaarskuren, ontgiftingskuren, zwaar metaalvergiftiging, constipatie, anorexia, ouderdomsdiabetes en verstoorde darmflora.

Grove den

Natuurmedicijnen op basis van Grove den worden door fytotherapeuten voorgeschreven bij: chronische bronchitis, verkoudheid, hoest, droge hoest, sinusitis, strottenhoofdontsteking, keelpijn, amandelontsteking, nachtelijke beenkrampen, koude voeten, spataderen, aambeien, blauwe plekken, branderige en rusteloze voeten, spieratrofie na gipsdragingen, reumatische aandoeningen zoals artritis, artrose en artritis urica oftewel jicht, spierpijn, stijve spieren, pijnlijke vermoeide spieren, zenuwpijnen, slapeloosheid, neurovegetatieve dysonie, oververmoeidheid, prikkelbaarheid en zenuwuitputting.

Botanische tekening guarana / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening guarana / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Guarana

Guarana is een natuurlijke oppepper voor lichaam en geest zonder negatieve gevolgen. Het wordt ingezet bij: slecht prestatievermogen, slechte conditie, sporten, duursporten, krachtsporten, belangrijke sportprestaties, vermoeidheid, uitputting, energiegebrek, lusteloosheid, herstel na ziekte, ouderdomszwakte, bijnierinsufficiëntie of zwakke bijnierfunctiie, lage bloeddruk, hartinsufficiëntie of hartzwakte, libidoverlies of gebrek aan geslachtsdrift, weerstand tegen en vermoeidheid door hitte, koude, ioniserende stralingen, extreme omstandigheden, reizen, jetlag, nachtwerk, examenperiode, lange autoritten, geestelijke vermoeidheid na studie en denkwerk, aversie voor denkwerk, lusteloosheid, concentratiestoornissen, verminderde alertheid en geheugen, stress, verminderde stressbestendigheid, nerveuze uitputting, nerveuze hoofdpijn, migraine door stress, neuralgie, menstruatiepijnen, hoofdpijn i.v.m. menstruatie, slecht humeur bij menstruatie en depressie.

Guave

Guave is een tropische vrucht die vooral in tropische landen wordt ingezet bij: tandvleesproblemen, inwendige infecties, prostaatkanker, overgewicht, hoge bloeddruk, huidverzorging, diarree, constipatie, verkoudheid, griep, hoest en verzwakte weerstand.

Gugul

Gugul of Indiaanse mirre is in India een natuurmedicijn bij: artrose, artritis, spierpijnen, artritis urica, acné, meeëters en overdreven talgproductie. traag werkende schildklier, hyperlipemie of verhoogde bloedvetten, verhoogd cholesterolgehalte, verhoogd triglyceridengehalte, aderverkalking, ischemische hartziekten, spataderen en aambeien.

Gymnema sylvestre

Gymnema sylvestre is hét natuurlijke middel wat beginnende diabetes kan genezen. Het wordt ingezet bij de volgende indicaties: metaboolsyndroom, insulineresistentie, prediabetes, verstoorde glucosetolerantie, diabetes type 2, zowel voorkomend als genezend, ouderdomsdiabetes. diabetes type 1, obesitas, verlangen naar zoet, ondersteuning voor diabetesdieet, preventie van cariës, leveraandoeningen, constipatie, virale aandoeningen, hoest en malaria.Geneeskrachtige planten index: H & I

Planten, groente, fruit, noten, zaden, delen van bomen en struiken, kunnen de beschikking hebben over geneeskracht. Natuurlijke voedingsstoffen kunnen het bestaan van de mens vergemakkelijken. Planten hebben in tegenstelling tot reguliere geneesmiddelen weinig bijwerkingen. Toch worden ook geneesmiddelen vaak van planten gemaakt. Hoe komt het dan dat geneesmiddelen tientallen soms honderden bijwerkingen hebben die ertoe leiden dat na het slikken van een medicijn de patiënt nieuwe ziekten opgedrongen krijgt? Dat komt met name door twee factoren. Ten eerste gebruiken medicijnfabrikanten het liefst een gesynthetiseerde variant van een natuurlijke stof waarvan de medicinale werking wetenschappelijk bevestigd is.

Hartgespan

Hartgespan is een medicijn dat zoals de naam al zegt wordt gebruikt bij hartaandoeningen. Er zijn nog meer indicaties waarbij het wordt gebruikt: hartkloppingen door angst, emotie, stress, nerveuze spanning, voorbarige hartcontracties, nerveuze hartklachten zoals verhoogde bloeddruk door stress, hartkloppingen door verhoogde schildklierwerking, hartkloppingen door onevenwichtigheid in het centrale zenuwstelsel, ouderdomshart, lichte gevallen van angina pectoris, opvliegers door vasomotorische instabiliteit tijdens menopauze, nervositeit, overdreven emotionaliteit, hysterische klachten, ontwenning van medicijnen, drugs, moeilijke bevalling, valse weeën, placenta uitdrijven, herstellen na bevalling, miskraam of ongeboren vrucht uitdrijven, pijnlijke menstruatie en uitblijvende menstruatie.

Haver

Haver is een door fytotherapeuten gebruikt natuurmedicijn bij: zenuwzwakte, nerveuze uitputting, nerveuze zwakte, overdreven emotiviteit, lichte depressie, moeilijke concentratie, seksuele zwakte, gebrek aan libido, gordelroos, herpes, hyperthyreoïde of zwakke schildklierfunctie, zwakke beenderen bij kinderen, osteoporose, ondervoeding, zwakte, herstel na ziekte of operatie, zware arbeid en fysieke inspanning, spieropbouw in puberteit en bij ouderen, zwangere en zogende vrouwen, darm- en maagirritaties, gastritis, ulcus, overdreven maagzuur, maagdarmsparend dieet, dieet bij galblaasaandoeningen en leverziekten, diarree, constipatie, preventie van darmkanker, overgangsklachten, osteoporose, bloedarmoede, doffe, breekbare haren, cariës. impotentie en onvruchtbaarheid, eczeem, dauwworm, jeukende aandoeningen, droge en ruwe huid, abcessen, artrose, artritis, jicht, herpes labialis of koortsuitslag en herpes zoster of gordelroos.

Havermout

Havermout is een typisch voedsel dat een medicijn en preventief middel kan zijn bij dagelijks gebruik in het geval van: hart- en vaatziekten, hormoongerelateerde kankers zoals prostaatkanker en borstkanker, astma, diabetes, jeuk, zonnebrand, allergische reacties en psoriasis.

Hazelnoot

Hazelnoot bevat over OPC´s of proabthocyanidine die goed zijn voor de voorziening van zuurstof in de hersenen. OPC´s zijn antioxidanten die 20 maal zo sterk werken als vitamine C. Het kan aanbevolen worden bij intellectuele inspanningen. Verder is het een middel bij menstruatieklachten, hart- en vaatziekten en hazelnoot werkt het preventief bij darmkanker.

Heermoes / Bron: MPF, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Heermoes / Bron: MPF, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Heermoes

Heermoes wordt in de fytotherapie ingezet bij diverse ziekten: osteoporose, broos beendergestel, herstel van breuken, moeilijke callusvorming, tenditis of peesontstekingen, blessures, sportletsels, kneuzingen, gescheurde lignamenten, verzwikkingen, te slappe gewrichtsbanden, aandoeningen van de tussenwervelschijven, tussenwervelslijtage, splitsende nagels en haren, dun haar, haarverlies, cariës, zwak gebit, blaasontsteking, nierontsteking, nierbekkenontsteking, urinebuisontsteking, Benigne ProstaatHypertrofie, oedemen, te weinig urineproductie, verhoogd urinezuurgehalte, blaasspierzwakte, incontinentie, bedplassen bij kinderen, bekkencongestie, traag genezende of bloedende wonden, overvloedige menstruatie, bloedende aambeien, long- en maagbloedingen. neusbloeding, bloedend tandvlees, bloedverlies via urine, open been, kneuzingen, striemen, mondslijmvliesontsteking, aften, amandelontsteking, tandvleesontsteking, keelpijn, zweetvoeten, nachtzweten, winterhanden en -voeten en hoofdroos.

Hennepzaad

Hennepzaad bevat zeer gezonde essentiële omega 3 en omega 6- oliën welke helpen de volgende ziekten te voorkomen en genezen: depressie, agressiviteit en psychose-aanvallen, multiple sclerose, premenstrueel syndroom, ouderdomsverschijnselen, constitutioneel eczeem en reumatoïde artritis.

Herderstasje

Herderstasje wordt met name aangewend bij aandoeningen waarbij bloedverlies optreedt: diarree, constipatie, bloedende wonden, oppervlakkige wonden, bloedend tandvlees, spataderen, kneuzingen, verrekte spieren, bloedende aambeien, aambeien, neusbloedingen, inwendige bloedingen van de urinewegen, darmen en longen, overvloedige menstruatie, niet menstruele bloeding, baarmoederlijke bloeding door myoom of fibroom, moeilijke bevalling, gepaard gaand met bloeding en witte vloed.

Hondsdraf

Hondsdraf kun je goed gebruiken bij ziekten die te maken hebben met de luchtwegen zoals hoest en bronchitus. Verder helpt het om bij een brandnetelbult het blaadje van een hondsdraf fijn te wrijven en het bultje ermee aan te stippen.

Honing

Honing werkt preventief tegen darmkanker. Verder is het een plantaardig antibioticum dat wordt ingezet bij bacteriën en schimmels. Honing kan bij wonden worden gebruikt om het te ontsmetten. Honing eten is bovendien goed voor de luchtwegen. Honing kan verder de bloedsuikerspiegel verlagen, wat goed nieuws is voor diabetici. Ook helpt het hart- en vaatziekten te voorkomen.

Hop

Hop is niet alleen een bieringrediënt maar het is een fytotherapeutisch geneesmiddel wat onder andere kan worden ingezet bij: nerveuze maag, anorexia, indigestie, flatulentie, meteorisme of opgeblazen gevoel, krampen, kolieken, spastische darm of prikkebaredarmsyndroom, gastritis, chronische diarree, overdreven libido bij mannen, vroegtijdige zaadlozing, nachtelijke erecties, nachtelijk spermaverlies, priapisme, overgangsklachten, prikkelbaarheid en osteoporose, verminderde geslachtsdrift bij vrouwen, uitblijvende of onvoldoende menstruatie, korte menstruatiecyclus door oestrogeengebrek, menstruatiepijn, zenuwachtigheid, stress, spanning, angst, examenvrees, overdreven emotionaliteit, slapeloosheid zonder organische oorzaak, inslaapstoornissen door zware maag, nerveuze fysieke verschijnselen zoals hoest, hartkloppingen, spanningshoofdpijn en spierspanningen door stress.

Hyssop

Hyssop heeft diverse geneestoepassingen. Het wordt gebruikt bij verschillende longziekten zoals bronchitis, COPD en astma. Het is een kruid dat nachtzweten, bijvoorbeeld door een overdreven werkende schildklier, tegengaat. Zijn positieve effecten op de spijsvertering komen tot uiting in zijn geneeskracht bij flatulentie, hyperaciditeit, darmkolieken en dyspepsie. Daarnaast is het een kruid dat goed is voor de zenuwen; het wordt bij angst, neerslachtigheid en concentratiegebrek gebruikt. Er zijn nog veel meer medicinale werkzaamheden van deze in de bijbel genoemde plant; lees erover in het artikel.

Jackfruit

Jackfruit of nangka is de grootste vrucht op planeet aarde. Hij biedt tropische geneeskracht. Een quote uit het artikel: ´Behalve de geneeskrachtige werking tegen kanker voorkomen de fytonutriënten in jackfruit maagzweer en hoge bloeddruk. Ook alle verschijnselen van ouderdom zoals rimpelvorming, stramheid en doffe huid worden gedempt door het regelmatig eten van jackfruit. Mensen gaan er jonger uitzien als ze vaker jackfruit eten. Nangka is ook goed voor de spijsvertering

Jamaicazuring

Jamaicazuring wordt door fytotherapeuten bij aderverkalking, preventie van hart- en vaatziekten, verhoogd cholesterol- en triglyceridengehalte. milde hoge bloeddruk en renovasculaire hypertensie voorgeschreven. Daarnaast heeft het geneeskracht bij blaasaandoeningen, diabetes, obesitas, luchtwegenproblemen en kanker. Verder is het goed voor de spijsvertering en wordt het om die reden voorgeschreven bij: leverontgifting, anorexie, dyspepsie, gastritis, gastro-entiritis en diarree.

Jeneverbes

Jeneverbes is goed voor de urinewegen en wordt daarom ingezet bij: oedemen, te weinig urine-aanmaak, preventie van nier- en blaasstenen, blaasontsteking en urinebuisontsteking. Ook reumatische aandoeningen zoals artrose, artritis, jicht en myalgieën worden ermee behandeld. Verder is het een spijsverteringsbevorderaar die kan worden aangewend bij obesitas, bloedzuivering, zwakke stofwisseling, lentekuren, anorexia, indigestie, maagzuur, flatulentie en meteorisme en constipatie.Geneeskrachtige planten index: K

Vroeger was de kruidenleer gebaseerd op onderzoeken van artsen. Zij observeerden de patiënt in het ziekteverloop en zagen op die manier welke plantdelen genezend waren tegen een ziekte. Dat is bewijs door zintuiglijke waarneming en ervaring; het wordt ook empirisch bewijs genoemd. Lang is deze vorm van bewijsvoering in de geneeskunde gehandhaafd, totdat we in de vorige eeuw vonden dat geneesmiddelen dubbelblind klinisch moesten worden getest.

Kalmoes

Kalmoes is goed voor de spijsvertering en wordt onder andere bij indigestie, maagdarmkramoen, subaciditeit, meteorisme en flatulentie ingezet. Door middel van uitwendig gebruik kunnen spierpijnen en reumatische aandoeningen verlicht worden. Als plantaardige antibitoticum wordt kalmoes gegeven aan mensen met bronchitis, hoest, griep en sinusitis.

Kamille

Kamille heeft wetenschappelijk bewezen werkzaamheden bij welvaartsziekten zoals kanker, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Het is goed voor maag en darmen en wordt vooral bij gastritis, pyrosis, gastro-enteritis, preventie van maagzweren, maagkolieken, galkoliepen, maagkrampen, kolieken bij baby´s, prikkebaredarmsyndroom, en overgeefachtigheid ingezet. Voorts is het een kalmerend kruid voor het zenuwgestel wat aangewend kan worden bij: lusteloosheid, stress, prikkelbaarheid, irritatie, boosheid, angst, kinderen en volwassenen met ADHD, nachtmerries, slapeloosheid, rusteloosheid bij doorkomende tanden van jonge kinderen en spanningshoofdpijn.

Kaneel

Mangaan, magnesium en ijzer in Kaneel zorgen voor een beter denkvermogen. Kaneeleters scoren beter op toetsen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Andere bewezen werkingen zijn: de voorkomende werking bij kanker, de genezende werking bij artritis en artrose en het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten.

Kardemom

Kardemom bevat zeer veel ijzer en mangaan. Het is een kruid dat kan worden aangewend als je last hebt van bloedarmoede. Verder zijn er in de Aziatische volksgeneeskunde veel toepassingen van kardemom. Het wordt vooral gezien als kruid dat goed is tegen maagbezwaren.

Kastanjes

Kastanjes kunnen thrombophlebitis en aambeien genezen. Verder werkt deze lekkere nootvrucht bij reumatische aandoeningen. Na een zware ziekte of medicijnkuur kunnen mensen last krijgen van asthenie; deze uitputtingsziekte wordt door kastanjes eten weer genezen. Complexe koolhydraten in de kastanje voorkomen dat je aankomt in gewicht; vandaar dat het een middel is bij obesitas. Kastanjes consumeren zou een goede tip voor gewichtsverlies zijn.

Katsklauw

Omdat Katsklauw de hormoonhuishouding reguleert wordt het aangewend bij onregelmatigheden van de menstruatiecyclus, abnormaal voorkomen van baarmoederslijmvlies en overgangsklachten. Het aantal antioxidanten maakt katsklauw een prima detoxgroente waardoor het wordt gebruikt bij: bloedzuiveringskuren, verminderde nierfunctie, verstoorde darmflora na antibioticakuur, vervuilde darmen, voorkomen van ziekten tijdens zwakke periode en asthenie. Polyfenolen in katsklauw kunnen vroegtijdige ouderdomsverschijnselen tegengaan, zoals: voortijdige grijze haren, neveneffecten van radiotherapie en chemokuur zoals haarverlies, eetlustverlies, gewichtsverlies, braakneigingen, secundaire infecties en huidproblemen en preventie van ziekte van Alzheimer.

Kattendoorn

Kattendoorn is een geneesplant die wordt voorgeschreven door fytotherapeuten bij: oedemen of waterzucht door nieraandoeningen, spataderen, hartzwakte en hoge bloeddruk, niergruis, nierstenen, blaasstenen, eczeem, bloedzuivering, voorjaarskuren, asthenie of vermoeidheid, obesitas, artritis, artrose en galstenen.

Kattensnor

Kattensnor wordt ook wel Javaanse nierthee genoemd. Zoals de naam al zegt is deze plant heilzaam voor de nieren. Wanneer iemand slecht werkende nieren heeft, kan deze plant soelaas bieden. Hij wordt onder andere ingezet bij nierstenen.

Kava

Kava wordt aangewend bij allerlei psychische aandoeningen waaronder: psycho-sociale angsten, faalangst, plankenkoorts, fobieën, vliegangst, angsten en onrust bij depressiviteit, lichamelijke klachten door angst:, hartkloppingen, te hoge of te lage bloeddruk, hyperventilatie, beklemmingsgevoelens, nerveuze astma, maagproblemen, braken, diarree, overdreven aandrang om te urineren, bedplassen, prikkelbare blaas, verminderd geheugen, verminderde aandacht, minder mentale alertheid, verminderde energie, innerlijke onrust, zenuwachtigheid, spanning, opwinding, stress, overdreven stressgevoeligheid, overwerktheid, overdreven emotiviteit, ADHD, ADD, afbouwen van verslavende synthetische tranquillisers, gedachten- en concentratiestoornissen, matige reactionele depressiviteit, neerslachtigheid, insomnia en menopauzale klachten.

Kersen

Kersen zijn lekker en gezond. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt vooral dat kersen verorberen hart- en vaatziekten voorkomt, reuma en jicht geneest en slapeloosheid tegengaat. Daarnaast zorgen fytonutriënten in kersen ervoor dat je minder grote kans hebt op het krijgen van een beroerte. Topsporters en liefhebbers van veel bewegen hebben belang bij kersen omdat het overbelaste spieren herstelt.

Kerstomaatje

Een Kerstomaatje bevat lycopeen. Vandaar dat een kerstomaatje goed is tegen kanker. Vezels zorgen ervoor dat overgewicht voorkomen wordt. Daarnaast gaat er een preventieve werking uit van deze snackvrucht tegen diabetes en hart- en vaatziekten. Aderverkalking wordt voorkomen door de kerstomaat.

Kikkererwten

Omdat in Kikkererwten bio-identieke hormonen zitten kunnen overgangsklachten worden geminimaliseerd als je deze peulvrucht eet. Kikkererwten vullen goed zonder dat je er van aankomt. Daarom is deze groente zeer geschikt als je op gewicht wilt blijven of als je last hebt van de neiging tot overeten. Antioxidanten in kikkererwten zorgen ervoor dat hart- en vaatziekten voorkomen worden.

Kiwi´s

Kiwi´s zijn onder andere goed om astmaproblemen te voorkomen en tegen te gaan. Daarnaast werken deze lekkere vruchten preventief bij darmkanker en diabetes. Andere ziekten waarbij de kiwi helpt zijn: artose, reuma, astma, oorontsteking en aderverkalking.

Klaproos

Klaproos stilt krampen en wordt vooral aangewend als kalmeringsmiddel, bijvoorbeeld bij: zenuwachtigheid, rusteloosheid, nervositeit, prikkelbaarheid, angst, overdreven emotiviteit, palpitaties en hartarythmieën. Van klaproos wordt een gorgeldrank gemaakt bij keelpijn; het is een milde pijnstiller. Daarnaast bevordert inwendige inname van klaproos de menstruatie.

Klaver / Bron: Christian Fischer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Klaver / Bron: Christian Fischer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Klaver

Klaver bevat fyto-oestrogenen waardoor overgangsklachten zoals osteoporose, oprispingen en depressies worden tegen gegaan. Klaver werkt zuiverend voor het bloed en het ontspant de zenuwen. Vooral longen, lever, nieren, bloed en de lymfen kun je ermee reinigen. Acné en eczeem kunnen worden behandeld met klaver. Deze wilde groente klaver werkt bovendien preventief bij kanker waardoor het past in een dieet tijdens de chemokuur.

Kleinbladige linde

Kleinbladige linde kan een groot aantal ziekten het hoofd bieden. een greep uit de geneestoepassingen: rusteloosheid, zenuwachtigheid, slapeloosheid vooral bij kinderen, ADHD, angst, prikkelbaarheid, hypochondrie, palpitaties, sttressgerelateerde ziekten: hoge bloeddruk, hoofdpijn en maagpijn door stress, nierontsteking, nierstenen, blaasstenen, artritis, artrose, jicht, ischias, verkoudheden, griep, grippale toestanden, koortsige infectieziekten en luchtwegenaandoeningen met droge prikkelhoest.

Knolselderij

Knolselderij helpt mee om hart- en vaatziekten te voorkomen. Daarnaast is deze ondergrondse groente goed voor een normaal verloop van de menstruatie. Doordat het vitamine K bevat heeft het een positieve invloed op de hersenen en heeft het een bijdrage aan het voorkomen van Alzheimer. Volgens een universitair onderzoek uit Newcastle kan de knolselderij kanker voorkomen.

Knoflook

knoflook is een sterke bloedzuiveraar. Het helpt mee om de volgende ziekten te bestrijden en voorkomen: verkoudheid, griep, bloedarmoede, aderverkalking, hoge bloeddruk, hartaanval, obesitas, en kanker.

Knotwilg

Knotwilg is van oudsher een geneeskrachtige boom die welig tierde in de kuststreken van Nederland, voordat het een overbevolkt woongebied werd. Met deze boom kunnen de volgende aandoeningen genenezen: artrose, artritis, chronische lage rugpijn, milde hoofdpijn, jicht, spierpijn, angst en slapeloosheid, baarmoederkrampen, overdreven seksuele drang, diarree, buikgriep, chronische diarree, dysenterie, blaasontsteking, zweren, wonden, roodheid van de huid, wratten.

kokosnoot

De kokosnoot is een boom die het hele lichaam sterker maakt. De kokosnoot helpt de functie van de ingewanden naar behoren uit te voeren, werkt tegen hart- en vaatziekten, geneest huidziekten, herstelt de energiebalans en is goed voor de lever, nieren en het brein. Daarnaast heeft de kokosnoot een kankervoorkomende werking.

Kolaboom

Kolaboom kan worden gebruikt als afrodisiac maar het wordt vaker gebruikt om de psychische functies een oppepper te geven. Door fytotherapeuten kan het voorgeschreven worden bij: mentale en fysieke vermoeidheid, lusteloosheid, zwakke zenuwen, negatieve gedachten, lichte depressie, herstel na een ziekte, verminderd geestelijk prestatievermogen, hoofdpijn, migraine, zenuwpijn en nerveuze diarree. Met ´nerveuze diarree´ wordt bedoeld: diarree met als oorzaak spanningen angst, stress en onrust.

Komkommer

Van Komkommer werd vroeger gedacht dat het weinig voedingswaarde bevat. De laatste 10 jaar zijn er duizenden fytonutriënten ontdekt. In komkommer blijken zeer gezonde enterolignanen te zitten. Deze helpen hart- en vaatziekten te voorkomen. Ook voorkomt deze stof het ontstaan van oestrogeenafhankelijke kankers zoals borstkanker, eierstokkanker, prostaatkanker en baarmoederhalskanker.

Komijn

Enzymen in Komijn stimuleren de werking van de schildklier en lever. Het is een kruid dat past in een detox-dieet. Daarnaast zitten er stoffen in die kanker noorkomen. Lever- en maagtumors blijken na onderzoek minder snel te ontstaan als men komijn eet.

Kool

De bladeren van Kool worden gebruikt om wonden mee te behandelen. Tepelpijn wordt er reeds honderden jaren mee genezen. Daarnaast is het een middel bij obesitas, hoofdpijn en prostaatvergroting. Het kan ook aangewemd worden bij reuma en ter voorkoming van kanker.

Koriander

Koriander is een diuretisch medicijn waardoor het wordt ingezet bij vochtiopeenhopingen en reumatische aandoeningen zoals artritis en jicht. Daarnaast zitten in koriander polyfenolen die de salmonella-bacterie vernietigen. Koriander is een natuurlijk antibioticum.

Kruisbessen

Kruisbessen werken koortsverlagend; in Engelstalige landen wordt het daarom feaberry genoemd. De kruisbes is heel gezond en bevat vitaminen, mineralen, vezels en proteïnen. Deze makkelijk onderhoudbare struik zou in geen enkele moestuin mogen ontbreken.

Kudzu

Kudzu is een bijzondere plant die de werking van alcohol in het lichaam verandert. Het wordt ingezet om alcoholverslaving in het algemeen te bestrijden en meer in het bijzonder ingezet bij: ontwenningsverschijnselen bij stoppen met alcohol, schadelijke gevolgen van alcohol, alcoholische hepatitis, preventie en bestrijden van levercirrhose, leverziekten, hepatitis door alcoholgebruik, alcoholisme, overmatige drang naar alcohol. Daarnaast wordt het aangewend bij hartproblemen; herstel na een hartinfarct, hartkloppingen zonder organische achtergrond en angina pectoris. Ook wordt het ingezet bij spijsverteringsperikelen zoals migraine, diarree, dysenterie, dyspepsie en gastritis. Daarnaast heeft het een medicinale werking bij overgangsklachten.

Kurkuma

Kurkuma werkt goed bij de ziekte van Alzheimer. Daarnaast is het een immuunbooster zodat vele ziekten voorkomen worden. Verdre worden er chronische ontstekingsziekten mee behandeld zoals nierziekte, astma, hoge bloeddruk, slijmbeursontsteking, arthritis, dikke darmontsteking en ontstekingen van het hartspierweefsel.

Kwassiehout

Kwassiehout is een typisch Surinaams geneesmiddel. Het is een multi-inzetbaar geneeshout. In Suriname drinken sommige mensen dagelijks een kopje kwassiehoutthee om de algemene gezondheid op peil te houden. Het meest bekend is zijn libidoverhogende werking; het verhoogt mannelijke potentie maar remt de vruchtbaarheid. Het is een bloedzuiverend middel en stimuleert een gezonde leverwerking. Ook is het koortsverlagend. Het wordt verder voorgeschreven bij: pijn, anoraxia, constipatie, malaria, dengue, nierproblemen, urineweginfecties, hoge bloeddruk, hooikoorts, griep, verkoudheid, duizeligheid buikpijn, maagzweren, diarree, dysenterie, diabetes, bloedarmoede, rosacea of rode, vlekkerige huid, couperose en leukemie.

Kweekgras

Kweekgras is een plantaardig antibioticum. Het wordt onder andere ingezet bij: blaasontsteking, urinebuisontsteking, prostaatontsteking, verminderde nierfunctie, oedemen, niergruis, blaasgruis, bloedzuiverende kuren, verhoogd urinezuurgehalte, artritis, artrose en jicht,. De bacteriebestrijdende werking wordt middels gorgeldranken gebruikt tegen keelpijn en omslagen worden aangewend bij huidproblemen.Geneeskrachtige planten index: L

De fytoterapie is gegroeid uit de oorspronkelijke reguliere geneeskunde die mensen genas door middel van kruiden en plantdelen zoals vruchten, bladeren, schors en wortels. Deze oorspronkelijke westerse geneeskunde heeft zich gesplitst in twee richtingen; de synthetische farmaceutische richting en de richting van de fytotherapie. In feite is fytotherapie wetenschappelijk onderlegde kruidengeneeskunde. De reguliere geneeskunde is vooral gebaseerd op winst maken. Alle grote medicijnfabrikanten zijn winstgevende, commerciële instituten.

Laurier

Laurier heeft volgens recente onderzoeken wellicht geneeskracht bij mensen met diabetes. De kans op complicaties zoals hart- en bloedvatproblemen, waarop diabetici een grote kans hebben, wordt verkleind door laurier. Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om deze werkzaamheid te staven. Verder heeft laurier in de volksgeneeskunde een werking tegen vochtopeenhopingen. Het haar wassen met laurierthee zou goed zijn tegen roos.

Lavas

Lavas reinigt de lever en stimuleert de nieren. Het wordt gebruikt bij indigestie, menstruatiestoornissen en als slijmoplossend middel. Dit kruid wat ook maggiplant wordt genoemd is een ideale zoutvervanger voor mensen met nierproblemen. Omdat er de stof bergapten in zit wordt het soms gebruikt in een dieet bij multiple sclerose.

Lavendel

Lavendel behoort tot de plantaardige antibiotica. Lavendel wordt ingezet om bacteriën, virussen, parasieten en schimmels mee te bestrijden. Meer specifiek helpt het bij: eerstegraads brandwonden, zonnebrand, radiodermitis, wonden, besmette wonden, acné, vette huid, luiereczeem, jeukende aandoeningen, eczeem, dauwworm, vet haar, schilfertjes door spoelwater, hoofdluis, herpes labialis, keelpijn, amandelontsteking, stomatitis, tandvleesontsteking, mondhygiene door te gorgelen, neusverkoudheid, witte vloed, Verder geeft het preventie tegen muggenbeten, en zorgt het voor luchtzuivering door het te verstuiven.

Lijnzaad

Lijnzaad bevat een flinke hoeveelheid antioxidanten die helpen allerlei ziekten te bestrijden zoals kanker, diabetes mellitus en obesitas. Verder is het een zaadje dat de spijsvertering kan stimuleren. Door zijn bijzondere capaciteit om vocht op te nemen helpt het bij constipatie.

Limoen

Limoen kan door zijn hoge vitamine C-gehalte reumatische aandoeningen voorkomen en genezen. Mensen krijgen door artsen wel eens voorgeschoteld dat artritis een ongeneeslijke kwaal is maar dat beeld klopt niet. Tijdens een periode van een griepepidemie doe je er goed aan vier citrusvruchten per dag te eten zodat je jezelf beter wapent tegen de griep. Wie regelmatig citrusvruchten zoals limoen eet, verkleint de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Linzen

Linzen zijn door hun hoge vezelgehalte goed voor de darmen waardoor constipatie wordt vermeden. uit onderzoek blijkt dat regelmatige linzeneters 82% minder kans hebben op hart- en vaatziekten. Doordat de bloedsuikerspiegel na het eten niet omhoog schiet als men linzen eet is het een perfecte dagelijkse aanvulling op de maaltijd voor diabetici.Linzen zijn zeer rijk aan ijzer waardoor het bloedarmoede voorkomt en geneest.

Lithothamnium

Lithothamnium is een alg die onder andere in de Noordzee voorkomt. Het wordt verwerkt tot natuurmedicijn wat ingezet kan worden bij: hyperaciditeit, pyrosis, branderig gevoel in de maag, reflux, refluxoesaphagitis, ontsteking met branderig gevoel in de slokdarm, hiatus hernia, gastritis spierkrampen, mineralentekorten, calciumtekort, chronische vermoeidheid en tandvleesontsteking.

Longkruid staat gerangschikt onder de ´g´ van gevlekt longkruid

Lychee

Lychee is een uitzonderlijk goede bron van vitamine C en andere gezonde vitaminen en mineralen. het wordt onder andere ingezet bij mensen met leverproblemen. Het polyfenol oligonol werkt effectief tegen candida en de griep. Daarnaast werkt oligonol om diabetes te bestrijden en voorkomen. Verder werkt dit snackvruchtje tegen hart- en vaatziekten en borstkanker.Geneeskrachtige planten index: M

Medicijnen op plantaardige basis worden dikwijls voorgeschoteld als zachte medicijnen die ernstige ziekten niet kunnen aanpakken. Dat is een onjuist beeld. Alle reguliere medicijnen zijn gebaseerd op planten en plantdelen. Als je daarover nadenkt kun je inzien dat plantdelen heel effectief kunnen zijn. Een voorbeeld is de paddenstoel die knolameniet heet. Deze is dodelijk giftig. Maar als je de wortel van een mariadistel eet, is de lever zo sterk dat je het eten van een groene knolameniet kunt overleven. In de fytotherapie wordt de wortel zelfs ná het eten van knolameniet gegeven en de kans is zeer groot dat de patiënt het dodelijke gif gewoon overleeft.

Maarts viooltje / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Maarts viooltje / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Maarts viooltje

In Maarts viooltje zit salicylzuur; de natuurlijke basisstof waarvan sytnthetische aspirine is nagemaakt. Je kun maarts viooltje gerust een natuurlijke aspirine noemen. Hoofdpijn, oorpijn, oogziekten, eczemen, duizeligheid, keelpijn, uitputting en slapeloosheid worden ermee behandeld. Daarnaast is dit vrolijk ogend en lekker geurend bloemetje goed voor de luchtwegen. Er wordt thee van gezet om kinkhoest en bronchitis te genezen.

Maca

Maca ondersteunt het aanpassingsvermogen van het lichaam. Het lichaam kan heftige veranderingen beter opvangen. Dat betreft niet alleen veranderingen in stressomstandigheden of temperatuur maar ook heftige medische ingrepen als chemotherapie en bestraling. Verder versterkt maca zowel het lichaam als de geest. Het wordt ingezet bij: slechte bijnierfunctie, slechte stresstolerantie, gebrek energie en vitaliteit, overgangsklachten, alternatief voor HST of Hormonale SubstitutieTherapie, premature menopauze, preventie menopauzale osteoporose omdat het het verwijdering van eierstokken en baarmoeder opvangt, menstruele onregelmatigheden, premenstruele klachten, uitblijvende menstruatie, verminderde vruchtbaarheid bij de man, slechte spermakwaliteit, verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw, gebrek aan libido bij man en vrouw, potentiestoornissen, erectiele dysfunctie, gebrekkige spierontwikkeling, vervanging van anabole steroïden, vermoeidheid, energiegebrek, uitputting, herstel na een ziekte of operatie, chronisch vermoeidheidsyndroom, geheugenzwakte, aandachts- en concentratieprobleemen, geestelijke vermoeidheid, depressie en stress.

Macadamianoten

Macadamianoten zijn vooral erg goed voor de hersenen en kunnen allerlei hersenprocessen stimuleren in hun normale voortgang. Het wordt ingezet bij: depressies, angstaanvallen, nervositeit en andere emotionele onbalans. Verder is dit nootje net zoals veel andere noten goed bij hart- en vaatziekten en helpt het tegen obesitas.

Mais

Mais bevat stoffen die goed zijn voor de ogen. Daarnaast is mais eten een manier om de
Maisstempels aan maiskolven / Bron: Jalyton, Wikimedia Commons (CC0)Maisstempels aan maiskolven / Bron: Jalyton, Wikimedia Commons (CC0)
bloedsuikerspiegel niet teveel te laten oplopen; daarom wordt het aanbevolen voor diabetespatiënten. Verder is het goed voor de spijsvertering. In het begin van het derde millennium ontdekte stoffen in de maiskorrel tonen aan dat de plant verhoogde bloeddruk kan tegen gaan.

Maisstempels

Maisstempels werken kalmerend en vochtafdrijvend. Het wordt als fytotherapeutisch medicijn ingezet bij: oedemen bij zwangerschap, oedemen bij nieraandoeningen, oedemen bij hartproblemen(voorschrift!), blaasontsteking, nierontsteking, prostaatontsteking, urinebuisontsteking, gruis in blaas en nieren, voorkomen van nierstenen,
ammoniak in urine, albuminurie of eiwit in urine. Het innemen van maisstempels als natuurmedicijn ondersteunt afslanking en cellulitis. Daarnaast hebben maisstempels een aantal adjuvanswerkingen; dat wil zeggen dat het de geneeskracht van andere medicijnen of geneesplanten ondersteunt.

Maitake

Maitake is een paddenstoel met antivirale, antibacteriële en ontstekingswerende eigenschappen. Het wordt aangewend bij: zwakke weerstand, Infecties, verkoudheden, griep, herpes, preventie van kanker bij hoog risicopatiënten, chemotherapie, baarmoederfribromen, HIV, AIDS, chronische vermoeidheidssyndroom en allergieën.

Malrove

Malrove is een veel gebruikt middel bij luchtwegenaandoeningen zoals acute bronchitis, chronische bronchitis, hoest, kinkhoest, strottenhoofdontsteking, verkoudheden en astma. Verder wordt het ingezet als spijsverteringsbevorderaar bij bijvoorbeeld: anorexia of gebrekkige eetlust, dyspepsie, flatulentie, meteorisme, voorjaarskuren en bloedarmoede. Daarnaast is het een middel bij lever- en galstoornissen, pijnlijke menstruatie en hartkloppingen.

Mandarijn

De mandarijn bestrijdt vrije radicalen en wordt om die reden een fruitsoort genoemd die kanker meehelpt te bestrijden. Het heeft antioxidanten in zich welke eveneens voorkomen dat er aderverkalking kan ontstaan; op die manier is de mandarijn een middel om hart- en vaatziekten te voorkomen. Omdat je van de mandarijn als tussendoortje langer vol zit en je er niet van aankomt, kan het worden gebruikt als gezond tussendoortje in een eetpatroonwijziging die mensen van obesitas af helpt.

Mangistan

Mangistan is een vrije dure maar zeer gezonde vrucht. Er zitten xanthonen in welke kunnen worden gebruikt om acné te genezen. Mangistan behoort tot de plantaardige antibiotica; het bestrijdt bacteriën en virussen. Ook bevat het vele antioxidanten. Uit sommige onderzoeken blijkt dat mangistan diverse vormen van kanker kan tegengaan en het in ieder geval kanker kan voorkomen.

Mango

Een mango bevat glutaminezuur, dat is een stof die het concentratievermogen verbetert. Aangezien er veel calcium en magnesium in zit wordt de mango aanbevolen voor zwangere vrouwen. De mango is een zeer gezonde vrucht waarin vitaminen en mineralen zitten die snel worden opgenomen in het bloed.

Maretak

Maretak brengt rust en kalmte. Het wordt in de fytotherapie als medicijn gebruikt bij: krampen, kinkhoest, astma, convulsies of stuipen bij kinderen, nervositeit, stress, zenuwzwakte, zenuwinzinking, hysterie en uitputting. Daarnaast is het een middel tegen diverse hart- en vaatziekten: nerveuze hartklachten, functionele hartklachten, hartkloppingen, te snelle hartslag en hartritmestoornissen. Het wordt ook aangewend bij hoge bloeddrukverschijnselen zoals: hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen, oorsuizingen, nervositeit, vagere hartstreekklachten en preventie van aderverkalking. Ook is het een natuurmedicijn bij slechte bloedsomloop en gevolgen daarvan zoals oorsuizingen, duizeligheid, winterhanden en -voeten, syndroom van Raynaud, vaatspasmen en migraine.

Mariadistel

Mariadistel is een verbazingwekkende geneesplant die de effecten van de dodelijk giftigfe knolameniet kan opheffen. Het is een supertonicum voor lever. Om die reden wordt het ingezet bij: leverschade door alcohol, leverschade door medicijnen, leverschade door giftige paddenstoelen, leverschade door geur-, kleur- en smaakstoffen, leverschade door allerlei fabrieksmatig geproduceerde stoffen, gevolgen van zwakke leverfunctie, constipatie, vermoeidheid, slechte adem, hoofdpijn en huidziekten door leveraandoeningen zoals eczeem, psoriasis en acné rosacea. Het wordt bij nog veel meer leveraandoeningen gebruikt. Verder is het een middel wat de galvorming bevordert en het wordt om die reden voorgeschreven bij: onvoldoende galvorming, dyspepsie door slechte vetvertering, preventie van galstenen en zwangerschapscholestase. Voorts is het een natuurmedicijn wat de portale circulatie naar behoren doet functioneren waardoor het wordt ingezet bij ziekten als aambeien, spataderen, spataderzweer, neusbloedingen, slokdarmbloedingen en baarmoederbloedingen.

Marjolein

Marjolein wordt ingezet bij spijsverteringsproblemen omdat het onder andere gezwellen voorkomt en de maagsecretie en zuurtegraad van de maag verbetert. Verder is het een natuurmedicijn bij de volgende spijsverteringsziekten: chloorhydrie of onvoldoende maagsapvorming, atrofische gastrirtis of zwakke maagfunctie, dyspepsie, diarree, flatulentie, meteorisme of opgeblazen buik en aërocolie. Daarnaast is marjolein goed voor het zenuwgestel; het wordt aangewend bij: angst, stress, lage stressbestendigheid, spanning, hyperactiviteit, slapeloosheid, verdriet, hartepijn, depressie, neurovegetatieve dystonie. Ook is het een middel bij de fysieke stressgevolgen: hoge bloeddruk, hartkloppingen, spanningshoofdpijn, nerveuze hoofdpijn, migraine, benauwdheid en duizeligheid. Daarnaast kent dit kruid veel meer geneestoepassingen die in het bijbehorende artikel te vinden zijn.

Mate

Mate is goed voor het zenuwgestel en wordt ingezet door fytotherapeuten bij de volgende indicaties: mentale en fysieke vermoeidheid, negatieve gedachten, milde depressiviteit, concentratiestoornissen, geheugenzwakte, spanningshoofdpijn, neurasthenieen ziektehersel. Mate stimuleert de lipolyse of vetverbranding; vandaar dat het wordt ingezet bij obesitas. Omdat het een vochtafdrijvend middel is wordt het aangewend bij: preventie van nier- en blaasgruis, oedeem en gebrekkige urineproductie.

Meidoorn

Meidoorn is een middel wat aan topsporters wordt gegeven. Het uithoudingsvermogen wordt vergroot en de zuurstofopname verbeterd. Daarnaast is het een middel dat door fytotherapeuten wordt voorgeschreven bij milde hartinsufficiëntie, hartzwakte door letel aan de hartspier, hartzwakte door letsel aan hartkleppen, bij ´ouderdomshart´, herstel van de hartspier na hartaanval en hartzwakte na infectie. Het is ook goed bij aandoeningen van de kransslagaders zoals: verminderde circulatie in kransslagaders, lichte tot matige angina pectoris of hartkramp, revalidatie na hartinfarct, en preventie tweede hartinfarct. Omdat het goed is voor de bloed- en haarvaten wordt het aangewend bij onder andere: bloedvatkrampen,
etalagebeen, ziekte van Raynaud, winterhanden en -voeten, aderwandontsteking, aderverkalking, cerebrale bloedsomloopstoornissen, oorsuizingen en duizeligheid.

Middelste teunisbloem

Middelste teunisbloem beschikt over stoffen die bepaalde hormonen stimuleren in de aanmaak, mocht er sprake zijn van een tekort. Dat leidt ertoe dat middelste teunisbloem bij diverse indicaties kan worden ingezet die te maken hebben met hormonen: premenstrueel syndroom, mastodynie of pijnlijke borsten, vochtopeenhoping in gezicht, buik, ledematen en enkels, gewichtstoename, rugpijn, buikkrampen, misselijkheid, prikkelbaarheid, moedeloosheid, stemmingswisselingen, concentratiestoornissen, acné, meeëters, uitblijvende menstruatie, onregelmatige menstruatie, fibrocystische borsten, goedaardige borsttumors, steriliteit, vruchtbaarheidsproblemen bij zowel man als vrouw, endometriose of baarmoederslijmvliesproblemen. In het algemeen is het een adjuvans bij menopauzale verschijnselen. Verder wordt het ingezet bij huidproblemen zoals: droge huid, schilferige huid, vroegtijdige huidveroudering en -verslapping, rimpels, verlies van huidelasticiteit, slecht helende wonden, acné, dermatitis, ontstoken of geïrriteerde huid, broze nagels, broze haren, droge haren, haaruitval, jeuk, droogte en roodheid van de huid. Voorts is de middelste teunisbloem goed bij hart- en vaatziekten, reguleert deze bloem het immuunsysteem en is het goed voor een harmonieus werkend zenuwgestel.

Mierikswortel

Mierikswortel is met name goed voor longziekten, hooikoorts, verkoudheid en de griep. De plant is een natuurlijk antibioticum. Wintertenen, aangezichtspijnen en rode vlekkerige huid zijn te verhelpen met deze geneesplant. De bladeren van de plant zijn eveneens eetbaar en hebben een goede preventieve werking tegen kanker.

Mirre

Mirre is goed tegen allerlei aandoeningen in de mond zoals: mondslijmvliesontsteking, mondzweren, aften, spruw, gingivitis, zwak tandvlees, keelpijn, keelholteontsteking, amandelontsteking, strottenhoofdontsteking met heesheid, halithosis, rhinitis en sinusitis. Het is een adequaat natuurmedicijn bij de volgende huidaandoeningen: wonden, slecht genezende wonden, kneuzingen, jeukende huidaandoeningen, voetschimmel, ringworm, rimpels, verouderde huid en steenpuisten.

Moederkruid

Moederkruid heeft gezende effecten op allerlei soorten hoofdpijn. Hoofdpijn die gepaard kan gaan met de volgende aandoeningen kunnen door moederkruid worden genezen: allergieën, vaatspasmen, vaatvernauwingen in het hoofd, verhoogde aggregatie van bloedplaatjes, hormonale onevenwichtigheid bij vrouwen, duizeligheid en oorsuizen door bloedsomloopstoornissen.Daarnaast is het een goed middel bij huid- en spierontstekingen zoals: reumatoïde artrits, ziekte van bechterew, artrose, fibromyalgie, pijnlijke spieren, psoriasis en dermatitis. Overgangsklachten en menstruatieperikelen zoals uitblijvende menstruatie, onregelmatige menstruatie, pijnlijke menstruatie, PMS, herstel van de baarmoeder na bevalling, ineffectieve weeën en menopauzale klachten kunnen met moederkruid verholpen worden. Verder is het goed voor de spijsvertering en wordt het ingezet bij: indigestie, oprispingen, flatulentie en darmparasieten.

Moerasspirea

Van het woord moerasspirea is de naam aspirine afkomstig omdat deze plant als basis voor de eerste aspirine werd gebruikt. Het aspirientje is snel gesynthetiseerd zodat er patent op kon worden aangevraagd. Moerasspirea is goed voor spieren en gewrichten omdat het pijnstillend, ontstekingsremmend en diuretisch werkt. Het wordt door fytotherapeuten voorgeschreven bij: artrose, artritis, jicht, ischias, rugpijn, pijnlijke spieren en stramme gewrichten. Omdat het vochtafdrijvend is kan het een goed middel zijn bij: te weinig urineaanmaak, bloedzuivering, opeenhoping van afvalstoffen, lentekuren, preventie van nier- en blaasstenen, obesitas, cellulitis en huiduitslag. Uitwendig kan het worden aangewend bij: wonden, schaafwonden, zweren, zwemmerseczeem, reumatische spier- en gewrichtspijnen, cervixdysplasie en preventie van baarmoederhalskanker.

Monnikenpeper

Monnikenpeper is een plant die de hormoonbalans in mensen kan herstellen. Het wordt aangewend bij een groot aantal vrouwenproblemen. Hier volgt een greep uit de mogelijke geneesaanwendingen: premenstruele pijnen in de borstklier, pijnlijke menstruatie, cyclusstoornissen door corpus luteum-insufficiëntie, tussentijds bloedverlies, cycli zonder eisprong, uitblijvende menstruatie, onregelmatige menstruatie, onvruchtbaarheid door corpus luteuminsufficiëntie, overdreven menstrueel bloedverlies, overgangsklachten door een overwicht van oestrogeen op progesteron en polycystische ovaria. Verder is monnikenpeper een anafrodisiac; het vermindert het libido van mannen. Daarom zouden alle monniken het moeten gebruiken.

Mosterd

Mosterd is goed voor de vetverbranding. Het is daarom logisch om het te eten bij vettige producten. Zo houdt de mens zichzelf op gewicht. Wie af wilt vallen zou als extra aanvulling op zijn menu veel mosterd moeten eten. Enkel kaas met mosterd, wekelijks een mostersoep en mosterd samen met honing als dressing in een salade, kan al een goede aanvulling zijn die het vet helpt te verbranden. Mosterd is goed voor afslankingsdieten en voor mensen met obesitas.

Muizenoor

Muizenoor werkt diuretisch. Daarom zullen vochtopeenhopingen, ook oedemen genoemd, oplossen als je natuurmedicijnen op basis van muizenoor inneemt. Oedemen kunnen komen door een verminderde nier- of hartfunctie. Muizenoor wordt ingezet bij: oedeem, excessieve opstapeling van water en vocht in de buikholte. oligurie, uraatnierstenen, jicht, hyperuricemie en bloedzuiveringskuren. Daarnaast is muizenoor een tonicum voor de spijsverteringsorganen. Het wordt om die reden gebruikt bij: krampen, kolieken, leveraandoeningen, diarree en gastro-enteritis. In verband met de geneeskrachtige werking voor de luchtwegen wordt muizenoor ingezet bij: bronchitis, kinkhoest, bronchiale infectie met bloedingen en grippale infecties.

Munt

Munt helpt tegen misselijkheid en hoofdpijn. Een snoepje met mint erin helpt al maar een glas koud water met muntblaadjes ook. Muntthee is uiteraard zeer gezond. Munt bevordert de spijsvertering op twee manieren. Ten eerste maakt het de maag rustiger en ten tweede zorgen muntblaadjes ervoor dat je speekselklieren meer speeksel produceren. Speeksel speelt een rol in de vertering van voeding. De belangrijkste eigenschap is waarschijnlijk dat je er een frisse mond van krijgt. Slechte adem is een ziekte die met muntblaadjes kan worden genezen. Overigens zijn er ook andere kruiden die je kunt nemen om de mond te verfrissen zoals kruidnagel, peterselie, koriander en anijs. Muntblaadjes kunnen prima in recepten voor zelfgemaakte mondspoeling zitten.

Muur

Muur is een gezonde, populaire wilde groente. Hij zit tjokvol met mineralen en vitaminen. Munt stimuleert de nieren. Het wordt in de volksgeneeskunde gebruikt bij nier-. blaas- en longziekten. In ieder geval is bewezen dat een bad met muur artritis en andere reumatische aandoeningen kan genezen.Geneeskrachtige planten index: N-O-P

Vrijwel alle fruit- en groente soorten hebben medicinale eigenschappen. Deze kunnen reguliere medicijnen ondersteunen of preventief werken tegen een ziekte. Dat kan de kans dat een ziekte ontstaat enorm verkleinen. Alleen daarom al is het belangrijk om de kennis over geneesplanten te verspreiden. Daarnaast hebben verschillende niet-eetbare planten en plantdelen medicinale eigenschappen. Ze kunnen niet alleen de symptomen bestrijden van een ziekte maar ook de oorzaak ervan wegnemen.

Nectarines

Nectarines zitten vol met antioxidanten. Dat betekent dat vrije radicalen effectief gevangen worden door het eten van nectarines. Hierdoor krijgt het immuunsysteem een boost; want het heeft een zorg minder. Verder zitten er stoffen in de nectarine die goed zijn voor de ogen.

Noni

Noni komt uit de tropen. Het is een bittere maar zeer gezonde vrucht. Je hoeft hem niet op te eten omdat hij zo lekker is; er is nog niemand geboren die van nonismaak houdt. Je eet hem echt om zijn medicinale kwaliteiten. En die zijn er volop! Zo bestrijdt de Indische moerbei, zoals hi ook wel wordt genoemd, de volgende ziekten: bronchitis, bijholte-ontsteking, chronische post nasal drip, verkoudheden, keelpijn, grippale infecties, herpes type 1 en 2, chronische hepatitis, gist- en schimmelinfecties zoals chronische candidiasis, athlete´s foot, vaginale schimmelinfectie, wonden, brandwonden, abcessen.
Verder geeft de noni preventie van kanker en is het een adjuvans bij HIV, AIDS, TBC, kanker en malaria.

Olijven / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Olijven / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Olijven

Stoffen in olijven blokkeren histaminereceptors; daarom krijg je minder last van allergische verschijnselen als je olijven eet. Olijven verbeteren de doorstroming van het bloed; er ontstaat minder plaque op de bloedvatwanden; het gaat aderverkalking tegen. Daarnaast verwijden de bloedvaten zich enigszins; dat is goed tegen angina pectoris. Olijfolie extra vierge voorkomt hart- en vaatziekten en diabetes. Verder is olijfblad een basisstof voor een verwerking voor natuurgeneesmiddelen bij herpes genitalis, gordelroos, bijholte-ontsteking, bronchitis, keelpijn, amandelontsteking, tandontsteking en candida schimmelinfecties. Olijfblad is niet eetbaar.

Oost-Indische kers

Oost-Indische kers kan urineweginfecties en infecties aan de geslachtsdelen genezen. Ook is het goed voor de ademhalingswegen en wordt geadviseerd dit blad te eten tijdens griep, bronchitis, hoest en verkoudheid. De bloedzuiverende en vochtafdrijvende werking plus het feit dat het blad vitamine C bevat, maken Oost-Indische kers een perfecte groente bij detox- en voorjaarskuren. Een aftreksel van het blad kan als lotion dienen bij kaalheid.

Oregano

Oregano bevat een opmerkelijke hoeveelheid antioxidanten. Je kunt het inzetten bij vermoeiend werk; het geeft je altijd energie om door te gaan. Specifiek is het goed tegen darmkanker. Omdat het zoveel voedingstoffen bevat kan het als algeheel versterkend kruid beschouwd worden.

Paardenbloem

Paardenbloem heeft een vochtafdrijvende werking en wordt onder andere ingezet bij jicht, te hoog urinezuurgehalte, artritis, artrose, acné, eczeem, psoriasis, voorjaarskuren en bedwateren. Zijn positieve werking op de spijsvertering komt tot uiting in genezingswijzen bij: gebrekkige maagsapafscheiding, flatulentie, meteorisme, alvleesklierinsufficiëntie en oedemen. Omdat het goed is voor de lever wordt het door fytotherapeuten voorgeschreven bij leverproblemen zoals: leverontsteking, geelzucht, galblaasaandoeningen, verminderde galafscheiding en bilaire dyskenesie.

Paksoy

Paksoy behoort tot de koolsoorten. Kolen zijn de meest gezonde groentesoort. Ze werken ontstekingsremmend op celniveau en hebben grote antioxidantwerking. Verder kunnen ze kanker voorkomen en zijn spijsverteringbevorderend, ontgiftend en werken ze preventief tegen hart- en vaatziekten. Groenten zijn het meest gezond als je ze rauw eet. Paksoy is de best eetbare rauwe groente onder de koolsoorten; je kunt de bladeren en nerven uitstekend in een salade verwerken.

Papaya / Bron: Olegivvit, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Papaya / Bron: Olegivvit, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Papaya

Op het gebied van voedingsstoffen en ziekteremmende werking behoort papaya tot de meest gezonde fruitsoorten, als het niet zelfs dé meest gezonde vrucht is. Sommig onderzoek wijst uit dat het kanker kan genezen! Het is in ieder geval preventief tegen kanker. Verder voorkomt deze vrucht diabetes en malaria. Niet alleen de bloemetjes zijn gezond, ook de bladeren, stelen en het zaad zijn eetbaar.

Papayazaad

Papayazaad zorgt ervoor dat voedsel beter verteerd wordt. Het is een gezond ingrediënt omdat het proteïnen en mineralen bevat. Je kunt gedroogd papayazaad door een pepermolen verkruimelen; het is lekker in combinatie met peper. Papayazaad bevat kankerbestrijdende stoffen die vooral goed zijn tegen borstkanker, longkanker, prostaatkanker, alvleesklierkanker, darmkanker en leukemie. Daarnaast is papayazaad een antibacteriële voedingsstof. Het wordt tegen inwendige parasieten gebruikt en bij leverproblemen.

Paprika

Uit onderzoek blijkt dat paprika goed werkt bij slokdarmkanker en maagkanker. Doordat het veel vezels bevat is het een goede snackgroente tijdens een dieet of blijvende eetpatroonwijziging tegen overgewicht. Voedingsstoffen in paprika werken preventief tegen hart- en vaatziekten. Doordat het zeaxanthine bevat is de paprika goed voor
Paprika / Bron: Pin add, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Paprika / Bron: Pin add, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
de ogen.

Paranoten

Paranoten bevatten zeer veel seleen. Je zou wel gek zijn om een seleniumsupplement te kopen als je ook gewoon 2 paranoten per dag kan eten. De paranoot bevat namelijk ook aminozuren die het effect van seleen versterken. Bovendien is het eten van de paranoot goed om hart- envaatziekten te voorkomen. In paranoten zitten sterke antioxidanten; het kan zelfs kanker bestrijden.

Passiebloem

Passiebloem is een goed kalmeringsmiddel; vandaar dat het in theemixen zit waar je lekker rustig van wordt. Het zorgt ervoor dat verhoogde bloeddruk afneemt; het is eveneens rustgevend voor het hart. Ook is het goed bij stress, ontwenningsverschijnselen en slaapproblemen.

Pastinaak

Pastinaak is een zeer gezonde groente die goed inzetbaar is voor allerlei ziekten zoals: dementie, hart -en vaattziekten, osteoporose, diabetes, nierziekten, obesitas, cellulitis, reuma en nierklachten. Pastinaak bevat een grote hoeveelheid mineralen en vitaminen. Deze groente bevordert de algehele gezondheid. Vroeger legde men dat zo uit: het is een afrodisiac.

Pecannoten

Pecannoten helpen de hersens beter te werken waardoor het wordt aanbevolen voor mensen die hun hersens optimaal willen gebruiken. Ten tijde van examens en grote intellectuele prestaties in de werksfeer kan het geen kwaad pecannootjes te snacken. Verder bestrijdt dit nootje hoge bloeddruk, kan het meehelpen obesitas te verminderen en wordt de kans op het krijgen van borstkanker verkleint. Voor mannen is met een goedaardige prostaatvergroting zijn pecannoten genezend.

Peer

Peer bevat veel vezels. Uit grootschalig onderzoek blijkt dat vezels eten goed werkt om de kans op borstkanker te verkleinen. Het hoge aantal antioxidanten is peer is goed voor de ogen en werkt specifiek tegen maculadegeneratie. Boron in peer helpt calcium om botten steviger te maken; daarom wordt de peer aanbevolen bij osteoporose.

Pelargonium Sidoides

Pelargonium Sidoides is goed tegen de luchtwegenaandoeningen: bronchits, amandelontsteking, bijholteontsteking, keelpijn, verkoudheid, neusverkoudheid, middenoorontsteking, grippale aandoeningen en zwakke weerstand. Verder kan perlargonium sidoides de leishmania bacterie en de Heliobacter pylori bacterie bestrijden. Het is hierdoor een goed medicijn bij preventie van maag- en twaalfvingerigedarmzweren en een adjuvans bij maagdarmklachten.

Perziken

Perziken laten keer op keer in onderzoeken blijken over kankerbestrijdende kwaliteiten te beschikken. Daarnaast behoort perzik tot de fruitsoorten om mee te detoxen. In de zomer, op een hete dag kan een perzik eten uitdroging voorkomen.

Perzikkruid

Perzikkruid is één van de weinige kruiden uit de traditionele volksgeneeskunde die nog niet uitgebreid getest zijn op medicinale kenmerken. Volgens Mellie Uyldert kan perzikkruid nierkwalen, nierstenen, reuma, aambeien, bloedvloeingen zoals bloedend tandvlees, maagzweer, maagontsteking en maagkanker genezen. Het wordt tijd dat de geneeskracht van perzikkruid wordt onderzocht; vrijwel alle andere traditionele geneeskruiden zijn in hun medicinale werking bevestigd door de wetenschap.

Peterselie

Peterselie is goed voor de nieren. Je kunt peterseliethee drinken als nierfunctieondersteunend middel. Het helpt ook voor het lichaam om vitamine B12 aan te maken. Verder is het een ideaal kruid voor tijdens de overgangsperiode van de vrouw, Ook de menstruatiecyclus wordt regelmatiger. Daarnaast is peterselie een goed kruid voor als je last hebt van slechte adem. Ook is het een kruid dat de spijsvertering bevordert. Kortom: genoeg redenen om peterselie aan je eetpatroon toe te voegen.

Peulvruchten

Peulvruchten bevatten veel voedingsstoffen. Peulvruchten eten voorkomt bloedarmoede, diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn peulvruchten ideale vleesvervangers voor vegetariërs aangezien ze rijk aan proteïnen zijn. Peulvruchten bevatten een belangrijke hoeveelheid voedingstoffen; daarom het goed om tijdens een lichamelijke herstelperiode dagelijks verschillende soorten peulvruchten te eten. Doordat peulvruchten veel vezels bevatten is het een aanrader voor mensen met constipatie om ze te eten; de stoelgang wordt door peulvruchten eten vergemakkelijkt

Pijnboompitten

Pijnboompitten zijn supergezond. Zoals alle noten en zaden voorkomt de pijnboompit hart- en vaatziekten. Daarnaast is het eten van deze culinair verantwoorde pitjes een manier om van obees-zijn af te komen. Pijnboompitjes zijn goed voor de hersenen. De hersenziekte adrenoleukodystrofie kan ermee bestreden worden. De pijnboompit, die overigens van een speciale soort dennenboom uit de dennenappel wordt gewonnen, is een middel dat herpes voorkomt doordat deze pit het aminozuur lysine bevat.

Pinda´s

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het eten van pinda´s meehelpt om darmkanker te voorkomen. Twee eetlepels pinda´s blijken volgens Amerikaans onderzoek een bijdrage te leveren aan het voorkomen van galstenen. Verder helpen pinda´s om af te vallen, in tegenstelling tot wat in de jaren 80 en 90 van de 20e eeuw werd gezegd. Vroeger hanteerden veel mensen de misvatting dat je van pinda´s dik zou worden.

Pistachenoten / Bron: Andrew Butko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Pistachenoten / Bron: Andrew Butko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Pistachenoten

Pistachenoten blijken aderverkalking te kunnen voorkomen. Hiermee is het een preventief nootje tegen alle hart- en vaataandoeningen. Noten zoals pistachenoten bevatten veel vezels en zijn mede daarom geschikt om obesitas mee te verdrijven; het gaat dan wel om het eten van hooguit 3 handjes vol nootjes per week. Andere ziekten waartegen de pistachenoot preventief kan werken zijn: oogziekten, diabetes, huidziekten zoals zonnebrand, hoge bloeddruk en vermoeidheid,

Pluimes

Pluimes is de boom waaruit manna wordt gewonnen. Net als berkensap stroomt manna gewoon uit de boom als er een inkeping in is gemaakt. Manna is een lekkere, gezonde zoetstof. Het bevordert een zachte stoelgang. Bij sommige indicaties, zoals aambeien, is een zachte stoelgang gewenst.

Pompoen

Pompoen is een groente die veel omega 3 vetten bevat. Deze werken extra goed voor de hersenen; allelei hersenfuncties worden beter uitgevoerd door omega 3. Het is daardoor preventief tegen de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Daarnaast is de pompoen goed tegen ontstekingen. Kanker wordt veroorzaakt door ontstekingen op celniveau. Pompoen blijkt vooral stoffen te bezitten die prostaatkanker, darmkanker, borstkanker en longkanker bestrijden. Bovendien is deze groente goed voor mensen met diabetes omdat pompoen het bloedsuikerniveau niet teveel doet stijgen.

Pompoenpitten

Pompoenpitten bevatten uitzonderlijk veel mineralen; vooral mangaan, koper, fosfor, ijzer en magnesium. Deze pitten kunnen daarom worden aangeraden om bloedarmoede te bestrijden en voorkomen. Verder werken de zaden tegen nier- en blaasinfecties. Voor diabetespatiënten is de pompoenpit erg goed omdat het nierproblemen kan voorkomen; daarnaast bevat het veel antioxidanten die het ziekteverloop van diabetes kunnen vertragen. In pompoenptten zitten bovendien stoffen die interne wormen bestrijden.

Postelein

Postelein bevat omega3 vetten waardoor het een goede groente is om de hersenen naar behoren te laten presteren. Het is bovendien goed voor de haarvaten in de hersenen. Stoffen in postelein werken positief op de maagslijmvliezen. Het wordt aangeraden bij: brandend maagzuur, maagwandontsteking darmontsteking en diarree. Daarnaast werkt postelein ontstekingsremmend, bloedzuiverend en bestrijdt deze groente inwendige wormen.

Potentiehout

Potentiehout is een middel uit Zuid Amerika wat het mannelijke libido verhoogt en erectiestoornissen oplost. Het wordt onder andere ingezet bij: verminderd seksueel verlangen, seksuele disfuncties zoals frigiditeit, impotentie, verminderd libido, erectiestoornissen en onvruchtbaarheid. Verder is het een tonicum voor het zenuwgestel. Het wordt onder andere ingezet bij: depressiviteit, geheugenzwakte, concentratiestoornissen, vermoeidheid, uitputting, bij sporters om fysieke prestaties te verhogen, coördinatiestoornissen en zenuwpijnen.

Prei

Prei bevat een ruime hoeveelheid aan polyfenolen, vitaminen en mineralen. Het eten van prei voorkomt allerlei ziekten. Het is met name goed tegen het krijgen van: aderverkalking, obesitas, diabetes type 2, reumatoïde artritis en luchtwegeninfecties veroorzaaakt door allergische reacties.

Pruimen

Dat pruimen constipatie tegengaan is bij de meesten bekend. De pruim heeft nog diverse andere geneeskwaliteiten. Zo voorkomt en geneest het osteoporose. Omdat pruimen een normaal bloedsuikerniveau handhaven is het een goede vrucht voor diabetespatiénten. Pruimen helpen daarnaast de ijzeropname; het kan als adjuvans bij een dieet of eetpatroon tegen bloedarmoede gegeten worden. Omdat de pruim veel vezels bevat is deze vrucht eten een goede manier om darmkanker te voorkomen.Geneeskrachtige planten index: Q-R

Er zijn geneesplanten en er zijn plantaardige voedingsproducten. Het onderscheid hiertussen loopt niet scherp; er is een groot overgangsgebied en soms overlapt een groente de geneeskundige en culinaire categorieën totaal. De meeste groenten zijn opgekweekt uit wat eerst wilde kruiden of geneesplanten waren. Geneesplanten bevatten allerlei dezelfde stoffen als gezonde voeding. In de geschiedenis vanaf Hippokrates waren vrijwel alle artsen het erover eens dat een genezing begint bij voeding.

Quinoa

Quinoa is een pseudograan dat veel vezels en proteïnen bevat. Het is geschikt voor mensen met coeliakie. Verder kan het diabetespatiënten helpen. Daarnaast wordt het blad gebruikt om wonden mee te genezen. Vanwege het hoge proteïnegehalte is het een uitermate geschikt voedsel bij het vegetarisch dieet.

Radijs

Radijs is één van de makkelijkste groenten om te kweken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat radijs antikankerwerkingen heeft. Het bezit over ontgiftingskwaliteiten en wordt onder andere daarom aanbevolen bij mensen die willen afvallen, aangezien er dan ingekapselde gifstoffen vrij komen. Daarnaast is radijs een vochtafdrijvend middel; wat ook goed is voor als je wilt afvallen. Vochtopeenhopingen kan een oorzaak zijn van overgewicht. Daarom is radijs eten een goede tip voor gewichtsverlies.

Rammenas

Rammenas bevat veel voedingsstoffen. Het is een soort radijs. Het werkt goed voor de gal. Het wordt in de fytotherapie ingezet bij: galstenen, gruis in galwegen, galstuwing, acute galblaasontsteking, galkoliek, leverinsufficiëntie en chronische hepatitis. Ook voor een gezonde spijsvertering is dit een uitstekende groente. Het wordt aanbevolen bij: indigestie, spijsverteringsmoeilijkheden, meteorisme, flatulentie en chronische diarree. Verder is rammenas een groente die ontstekingen tegengaat zoals: aandoeningen van de urinewegen, nierziekten, bronchitis, hoest, kinkhoest, taaie slijmen en verkoudheid.

Ratanhia

Ratanhia is een gezond middel uit de Zuid-Amerikaanse Andes. Het wordt gebruikt bij allerlei mondproblemen zoals: tandvleesontsteking, bloedend tandvlees, terug trekkend tandvlees, tongontsteking, keelpijn en amandelontsteking. Omdat het helend werkt voor de bloedvaten is het een fytotherapeutisch, uitwendig medicijn bij: blauwe plekken, spataderen en aambeien. In Nederland is ratanhia tandpasta te koop.

Reishi

Reishi zorgt ervoor dat het afweersysteem beter werkt. Soms keert het afweersysteem tegen zichzelf; reishi voorkomt dat. Het wordt onder andere ingezet bij: conjunctivitis, hiv-infectie, preventie van kanker bij hoog risicopatiënten, chronisch vermoeidheidsyndroom, auto-immuunziekten en reumatoïde artritis. Daarnaast is het goed voor het hart en is het een natuurmedicijn bij: hartritmestoornissen, hartkramp, aderverkalking, hoge bloeddruk en preventie van trombose. Ook voor de geestelijke prestaties kan reishi worden ingezet: energiegebrek, burn-out, vroegtijdige ouderdomsverschijnselen, verminderd geheugen, verminderd concentratievermogen, preventie progressie ziekte van Alzheimer. Daarnaast wordt reishi aangewend bij leverziekten en kan deze paddenstoel het beginstadium van suikerziekte of diabetes mellitus genezen.

Robertskruid

Robertskruid of wilde geranium groeit overal in Nederland, het komt in Amsterdam vaak wild op tussen de balkontegels. Het werkt goed bij allerlei bloedproblemen zoals
Rode bosbes / Bron: Jonas Bergsten, Wikimedia Commons (Publiek domein)Rode bosbes / Bron: Jonas Bergsten, Wikimedia Commons (Publiek domein)
hemofilie, leukemie en bloedarmoede. Daarnaast is het een plant die het lichaam in staat stelt straling beter te verwerken. Het kan om die reden worden gebruikt bij een bestralingskuur. Ook werkt het goed bij tandvlees- en amandelontsteking.

Rode bes

Rode bes is een echt detoxfruit. Verder wordt het onder andere ingezet bij: obesitas, reuma, miltproblemen, pijn aan de urinewegen, anorexia, blaasproblemen, cirrose, lage bloeddruk, leverproblemen en vermoeidheid. Het bevat veel antioxidanten en werkt daardoor preventief bij kanker, diabetes en hart- en vaatziekten.

Rode bosbes

Rode bosbes is een gezond vruchtje dat geen verwantschap heeft met de rode bes. Rode bosbes is vooral goed bij allerlei soorten blaasontsteking. Omdat deze ziekte vaker bij één persoon kan voorkomen kan de rode bosbes preventief gegeten worden om blaasontstekingen te voorkomen. Daarnaast werkt het hoge vitamine C-gehalte weerstandsverhogend.

Rode bosbesblad

Rode bosbesblad kan in theevorm bereid worden. Het heeft dezelfde werkingen als de vrucht, behalve dat het ook nierziekten en reumatische aandoeningen kan verlichten of doen laten verdwijnen. Bovendien voorkomt rode bosbesbladthee nierstenen.

Rode peper

Rode peper is een lekker scherpe paprikasoort. Rode peper geneest verkoudheid doordat er capsicum in zit. Je verstopte neus gaat open door een flink scherpe maaltijd. Daarnaast biedt het geneeskracht tegen kanker; zodra de scherpe stof van peper in een kankercel komt, gaat de kankercel dood.

Rode uien

Rode uien zijn erg gezond. Sommige mensen stoppen uisnippers in hun neusgat bij een verstopte neus. Dat is een vrij rigoureuze maar effectieve methode. Je kunt tijdens het slapen een ui op je nachtkastje zetten; dat houdt de hele nacht je neus open. Verder is het goed om uienthee te drinken. Uiensoep is minder werkzaam omdat allerlei stoffen zijn doodgekookt door de lange bereidingswijze. Je kunt ook dagelijks een uitje snijden om verkoudheid te voorkomen. Wat uiringen door een salade doen wonderen.

Rogge

Rogge helpt tegen obesitas. Rogge stimuleert de aanmaak van insuline. Beginnende diabetes kan met onder andere rogge genezen worden. Uit onderzoek blijkt verder dat rogge eten de kans op borstkanker verkleint. Daarnaast kan rogge de ´aan- en uitknop´ van genen bedienen die voor ziekten zouden zorgen. Vaak rogge eten zet de knop op ´uit´. Op deze manier geldt het argument dat ´ziekte in de genen zit´ niet meer.

Romeinse sla

Romeinse sla is een supergezonde moestuingroente die de bloedvaten elastisch houdt, aderverkalking voorkomt en verhoogde bloeddruk tot normale waarden brengt. Het is een groente die hart- en vaatziekten kan voorkomen. Daarnaast wordt bij Romeinse sla-eters minder vaak een beroerte of CVA geconstateerd.

Door de vele antioxidanten voorkomt Romeinse sla dat cholesterol geoxideerd kan worden in de bloedvaten. Het houdt de bloedvaten elastisch,. Dat voorkomt vele hart- en vaatziekten, ziekten waaronder hartinfarct en een beroerte door herseninfarct. Kalium in Romeinse sla helpt voorts om de bloeddruk laag te houden. Bindsla is hiermee een uitstekend voedsel voor het bloedvatenstelsel.

Rondbladige bucco

De rondbladige bucco is een struikje uit Zuid-Afrika dat flink veel geneeskracht in zich draagt. Het is onder andere goed bij urinewegen- en geslachtsproblemen zoals blaasontsteking, pijnlijke en branderige urinelozing, jicht, verhoogd urinezuurgehalte, oedemen zoals enkeloedeem, PMS en premenstruele vochtopeenhoping, nier- en blaasgruis, ter preventie van nierstenen, nierbekkenontsteking, nierontsteking, prostaatontsteking, BPH of Benigne Prostaat Hypertrofie, witte vloed, nierinsufficiëntie, hoge bloeddruk

Ronde zonnedauw

Ronde zonnedauw is een goed medicijn voor de luchtwegen. Het wordt ingezet bij: prikkelhoest, droge hoest, kinkhoest, hoest met taaislijm, hoest met piepende ademhaling, strottenhoofdontsteking, luchtpijpontsteking, bronchitis en heesheid bij sprekers. Ook gaat het atherosclerose tegen. Uitwendig wordt het gebruikt bij: wratten, eksterogen en sproeten.

Rood stinkhout

Rood stinkhout is een natuurmedicijn voor urineweginfecties. Het wordt bij allerlei plasproblemen aangewend zoals: moeilijk bedwingbare aandrang, het gevoel niet alles uitgeplast te hebben, vertraagd begin van urinelozing, en zwakke urinestraal. Verder werkt het goed tegen prostaatontsteking en is het volgens onderzoek hoogstwaarschijnlijk een medicijn bij prostaatkanker. Daarnaast verhoogt het de testosteronspiegel en is het hierdoor een afrodisiac.

Rooibos

Rooibos is een Zuid-Afrikaans kruid waarvan de biologische variant geneeskracht biedt. Het kan allergische reacties tegengaan en wordt om deze reden in de fytotherapie voorgeschreven bij: voedingsallergie, huilbabies die snel overgeven en krampjes hebben, diarree, losse stoelgang door voedselallergie en krampen door voedingsallergie. Rooibos stimuleert de moedermelkaanmaak. Het is een preventief middel bij kanker en hart- en vaatziekten. Het is een rustgevend kruid wat ook bij de volgende aandoeningen wordt ingezet: herpesinfecties, wratten door het humaan papilloma virus, virale infecties, maagdarmkrampen, constipatie en leverziekte.

Rozemarijn

Rozemarijn is een kruid dat niet mag ontbreken in de vaste kruidentuin. Baden met rozemarijn is goed voor de huid. Rozemarijn is bacteriedodend. De ze antiseptische werking is ook goed voor het bloed.Het bloed wordt gereinigd door rozemarijn te eten en de lever wordt gestimuleerd in zijn functie. Ook dat is goed voor huidziekten zoals eczeem en psoriasis. Verder werkt rozemarijn goed tegen candida, maagkrampen en andere spijsverteringsproblemen.

Rozenbottel

Rozenbottel is een vrucht van de rozenstruik welke veel vitamine C bevat. Het wordt door fytotherapeuten onder andere ingezet bij: vermoeidheid door vitaminetekort, preventie van vitaminegebrek, voorjaarskuren, lentekuur, herstel na operatie of zware ziekte, voorkomen van ouderdomsverschijnselen, ondersteuning bij zwangerschap en zogen; borstvoeding geven, kinderen in de groei, en bloedarmoede. Rozenbottel verbetert de weerstand waardoor het een middel is bij: verkoudheden, verzwakte weerstand en luchtwegenaandoeningen. Ook werkt het genezend bij reumatische aandoeningen.

Rozenwortel

Rozenwortel is een officieel Scandinavisch en Russisch medicijn dat oorspronkelijk uit de Himalaya komt. Het is vooral bekend als geestelijke opkikker. Het wordt in de fytotherapie gebruikt bij verschijnselen die gepaard gaan met mentale en fysieke vermoeidheid zoals: stress, geringe stressbestendigheid, examenkoorts, zware fysieke inspanningen, verminderd prestatievermogen door sport of nachtwerk, beter uithoudingsvermogen en herstel na zware inspanningen. Het is zelfs een middel bij depressies; het wordt speciaal om zijn geestopwekkende capaciteiten bij de volgende aandoeningen aangewend: winterblues of seizoensgerelateerde depressie, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, angst, gebrek aan motivatie, mentale vermoeidheid en verminderd geheugen- en concentratievermogen.

Rucola / Bron: Whut, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Rucola / Bron: Whut, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Rucola

Rucola of raketsla is een slasoort die inmiddels wild in Amsterdam groeit. Rucola is een afrodisiac, Het werkt preventief tegen obesitas en kanker zoals prostaatkanker en borstkanker. Ook de kans op huid-, long- en mondkanker wordt verkleind door deze kleinbladige, snelgroeiende groente.

Russische rabarber

Russische rabarber staat ook bekend als Chinese rabarber. Deze soort is niet eetbaar maar wel geschikt voor de bereiding van medicijnen. Het wordt ingezet bij spijsverteringsperikelen zoals: chronische constipatie, wenselijke zachte stoelgang in verband met aambeien of anale kloven, herstel van een operatie aan de endeldarm en darmreiniging. Verder wordt het voorgeschreven bij: hepatitis, geelzucht, herstellende personen en bloedarmoede. Uitwendig kan het in de fytotherapie worden aangewend om de volgende indicaties mee te behandelen: mondslijmvliesontsteking, aften, orale candida-infectie of spruw, irritaties van het mondslijmvlies door tandprothese en tandpijn bij doorkomen van tanden van kinderen.Geneeskrachtige planten index: S

De overgang tussen geneesplanten en eetbare planten verloopt heel geleidelijk. Vele groenten en fruit die gewoon in de schappen van de supermarkt liggen hebben geneeskracht. Wel is het aan te raden om biologisch groente en fruit te eten. als het gaat om de geneeskracht; de pesticiden die op gewone groenten liggen belasten het lichaam en maken het op den duur ziek.

Saffraan / Bron: Henna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)Saffraan / Bron: Henna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)

Saffraan

Saffraan is een geneesmiddel bij maagpijn en galstenen, Daarnaast bevordert het de menstruatie. Ook is het een afrodisiac. Het wordt gebruikt om indigestie, flatulentie, hoest, slapeloosheid en kaalheid mee tegen te gaan. door het hoge aantal antioxidanten is het goed voor het hele immuunsysteem en specifiek tegen staar.

Salie

Salie is een middel dat zweten tegengaat. Het wordt in de fytotherapie gebruikt bij: overdreven transpiratie, klamme handen, zweetvoeten, overmatig (nachtelijk) zweten als overgangsklacht, overmatig zweten door te actief werkende schildklier, nerveus zweten, overmatig zweten door psychosomatische oorzaak en overmatig nachtzweten. Verder is het goed bij mondproblemen zoals: aften, loszittende tanden, tandvleesontsteking, bloedend tandvlees, keelpijn en amandelontsteking.

Sarsaparilla

Sarsaparilla is goed voor de nieren. Het stimuleert de nieren en daardoor worden ook andere delen van het lichaam geholpen. Het wordt ingezet in de fytotherapie bij nierontsteking en bij: verhoogd urinezuurgehalte, jicht, voorjaarsmoeheid, vermoeidheid, lentekuren en ontgifting van zware metalen. Verder is sarsaparilla goed voor de huid en is het een veel gebruikt natuurmedicijn bij: psoriasis, chronisch eczeem, acné, dermatitis, jeukende huidaandoeningen, abcessen, steenpuisten en karbonkels.

Schisandra

Schisandra is een adaptogeen; een aanpassingsvermogenversterkend middel. Het wordt om die reden ingezet bij: vermoeidheid, gebrek aan energie, burn-out, stress, gevolgen van stress, verminderd geheugen, verminderd prestatievermogen, depressiviteit, preventie ouderdomsverschijnselen, adjuvans bij chemotherapie en adjuvans bij bestralingstherapie. Daarnaast is het goed voor de lever en wordt het door fytotherapeuten voorgeschreven bij: leverontsteking, chronische hepatitis, gevolgen van overmatige alcoholconsumptie, vet eten en industriële vervuilingen in voeding zoals pesticiden, levercirrhose, chronische leveraandoeningen en voedingsintolerantie.

Shii-take

Shii-take is goed voor de weerstand; het wordt ingezet bij: verkoudheden, herpes simplex type 1 infecties, hepatitis, postviraal syndroom, immunodeficiëntie, genitale wratten, HIV-positiviteit, allergieën, voedselallergie en artritis. Uit allerlei wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat shii-take goed is om diabetes, kanker en hart- en vaatziekten de baas te blijven.

Sjalotjes

Sjalotjes zijn goed voor de lever. Ze hebben een ontstekingsremmende werking. Het is daarnaast een goede groente om diabetes en kanker mee te voorkomen. Verder blijkt uit onderzoek dat de kans op osteoporose met 20% daalt als men sjalotten eet.

Sla

Sla is een gezonde groente. Als belangrijkste eigenschap is het een anafrodisiac. Sommige mensen hebben grote last van hoog libido; voor hen is sla een uitkomst. Het voorkomt dat je constant de ziekelijke neiging hebt om met je partner of wie dan ook het bed te delen.

Slaapmutsje

Slaapmutsje maakt je lekker rustig. Overdreven zorgen maken is ook een ziektebeeld. Slaapmutsje kan deze pathetische neiging genezen. Het wordt in de fytotherapie aangewend bij: stress, nervositeit, overdreven emotiviteit, overbezorgdheid, opwinding, conflictsituaties, hyperactiviteit bij kinderen, ADHD, bedplassen bij kinderen en insomnia.

Sleutelbloem

Sleutelbloem is goed tegen bronchiale aandoeningen zoals: chronische bronchitis, droge bronchitis met taaislijm en hoest. Verder is het een kalmeringsmiddel dat wordt ingezet bij: rusteloosheid, slapeloosheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, migraine, krampen en nerveuze maagdarmkrampen. Uitwendig wordt sleutelbloem gebruikt bij: reumatische aandoeningen, kneuzingen, bloeduitstortingen, zonnebrand, schaafwonden, insectenbeten, puistjes en jeuk.

Smalbladige weegbree

Smalbladige weegbree werkt goed bij chronische bronchitis, droge, nerveuze hoest, verkoudheden, astma, bijholte-ontsteking, strottenhoofdontsteking, amandelontsteking, keelpijn, middenoorontsteking en hooikoorts. Verder is het goed voor de huid en wordt het uitwendig gebruikt bij: dauwworm, acné, puistjes, allergische huidaandoeningen en psoriasis.

Smeerwortel

Smeerwortel is een prima medicijn bij: etterende wonden, schaafwonden, brandwonden, kloven, aarskloven, tepelkloven, doorligwonden, slappe gedevitaliseerde huid, preventie en bestrijding van zwangerschapsstriemen, acné, steenpuisten, zweren, insectenbeten, aambeien, aderontsteking, open been, mondslijmvliesontsteking, aften, tandvleesontsteking en bloedend tandvlees. Meer bekend is zijn helende werking bij: kneuzingen, bloeduitstortingen, verzwikkingen, bandscheuren, ontwrichtingen, peesontsteking, tenniselleboog, spierverrekking, spierontsteking, sportblessures, botbreuken en beenvliesontsteking.

Snijbiet

Snijbiet bevat een groot aantal fytonutriënten die de strijd aangaan met vrije radicalen en ze met verve elimineren. Het is een uitstekende detoxgroente; het bevordert de ontgifting van het lichaam. Dat is eveneens een goede eigenschap die de grootste welvaartziekten zoals kanker, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten preventief doet tegengaan. Omdat er 700% van de ADH aan vitamine K in snijbiet zit, is het een goed middel bij de ziekte van Alzheimer. Verder is snijbiet zeer goed voor de botten. De botten hebben namelijk niets aan een overschot calcium wat in melk en melkproducten zit; voor de botopbouw is een gezonde mineralenbalans nodig en dat kunnen groenten zoals snijbiet bieden.

Sopropo

Sopropo is in staat de bloedsuikerspiegel te reguleren waardoor het een prima groente is voor mensen met diabetes type 2. Verder is sopropo een plantaardig antibioticum wat bijvoorbeeld bloedvergiftiging kan genezen. Ook bestrijdt sopropo virussen. Sommige fytonutriënten triggeren de dood van een kankercel zodra deze binnenin de kankercel komen; op die manier is sopropo kankerbestrijdend en past het in een dieet tijdens de chemokuur.

Spelt

Spelt verkleint de kans op aderverkalking en daarmee hart- en vaatziekten. Uit groot onderzoek blijkt dat speltetende vrouwen minder vaak borstkanker hebben. Het is ook een preventief voedsel tegen astma, en kan astma bij kinderen genezen. Het hoge gehalte aan vezels en magnesium van spelt doet diabetes bestrijden of op zijn minst minder snel verergeren.

Sperzieboontjes

Sperzieboontjes zijn heel gezond en bevatten stoffen die alle organen optimaal laten functioneren. Het is specifiek goed om het ziekteverloop van diabetes mellitus af te remmen en kan daarnaast worden aangewend om de bloedvaten steviger te maken.

Spinazie

Spinazie is een uitstekende groente om alle oxidatieprocessen te bestrijden. Het is daarmee een middel dat alle welvaartsziekten bestrijdt. Er zit erg veel vitamine K in spinazie wat goed is voor de botopbouw en het functioneren van de hersenen. Het kan daarom extra worden gegeten bij respectievelijk osteoporose en de ziekte van Alzheimer.

Spirulina / Bron: Music4thekids, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Spirulina / Bron: Music4thekids, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Spirulina

Spirulina is een alg die veel proteïnen en vitamine B12 bevat. Het is daarom een zeer gezonde aanvulling voor mensen die vegetariër willen worden of het al zijn. bedenk wel dat spirulina en frisdranken, vooral light dranken waar aspartaam in zit niet goed samen gaan.

Sporkehout

Sporkehout is een middel dat de stoelgang zacht maakt. Normaal gesproken is daar geen noodzaak toe maar in de volgende medische gevallen kan het een uitkomst zijn: chronische atone constipatie, aarskloven, aambeien, na een operatie aan de anus, wanneer een lege darm gewenst is, bijvoorbeeld in verband met röntgenonderzoek en i.v.m. endoscopische onderzoek, vermoeidheid en voorjaarskuren. Daarnaast is deze genezende houtsoort goed bij het tegengaan van galstenen een andere ziekten in de vorm van: galwegenaandoeningen, galkolieken, constipatie door verzwakte lever, hepatitis en geelzucht.

Spruitjes

Spruitjes zijn werkelijk heel erg gezond, als je ze niet langer dan vijf minuten kookt. Het is een koolgroente en zoals alle koolgroente bevat het zeer veel vitaminen en mineralen. Het spruitje is een superdetoxgroente. het wordt daarom ten zeerste aangeraden in een dieet tijdens de chemokuur. Het spruitje heeft kankervoorkomende eigenschappen.

St. Janskruid

St. Janskruid is een medicijnen voor mensen die lijden aan depressies en het is een tonicum voor de geest en het denkvermogen voor iedereen. Wanneer je zware intellectuele prestaties moet leveren dan kun je sint janskruidthee drinken om scherp te blijven. Het is ideaal bij examens, tentamens en het uitvoeren van denkwerk tijdens arbeidsuren.

Stekelige muizendoorn

Stekelige muizendoorn is een plant die veneuze stuwingen tegengaat. Het wordt onder andere ingezet bij: kuitkrampen door aderlijke stuwing, oedemen van onderbenen en enkels, pigmentvlekjes en witbleke vlekjes door zuurstoftekort, open been, spatzaderzweer, slecht genezende wonden bij dunne huid, restless legs genaamd en vrieswonden. Daarnaast is het een middel bij aderproblemen zoals: pijnlijke aambeien, scrotumcongestie of opzwelling van de balzak, coupereuse en congestie in het kleine bekken. Andere bloedproblemen die met stekelige muizendoorn kunnen worden opgelost zijn: trombose, voorkomen van embolie of aderafsluiting na een operatie, lage bloeddruk en lymfoedeem van voornamelijk de onderste ledematen.

Steranijs

Steranijs bevat antivirale en antischimmelkwaliteiten. Het kan onder andere worden ingezet bij candida. Tamiflu is een antigriepmiddel wat steranijs bevat. Deze virusbestrijdende werkzaamheid komt uit de Chinese geneeskunde, waar steranijs al eeuwenlang werd gebruikt tegen neusverkoudheid.

Stevia

Stevia kan alle klachten die te maken hebben met suikergebruik te slim af zijn. Suiker veroorzaakt veel ziekten zoals: osteoporose, ouderdomsdiabetes, verhoogd cholesterol, hart- en vaatziekten, allergieën, ADHD, hypoglykemie, chronische vermoeidheid, verminderde weerstand en cariës, overgewicht en verhoogde bloedsuikerspiegel wat kan leiden tot diabetes mellitus. Stevia kan uitwendig toegepast worden bij de volgende huidaandoeningen: rimpels, acné, overdreven vette huid, eczeem, dermatitis en jeuk.

Stijve ogentroost

Stijve ogentroost is goed voor de luchtwegen. Het helpt bij een voorhoofdsholteontsteking en neusverkoudheid. Daarnaast helpt het bij: hooikoorts, huisstofmijtallergie, mondslijmvlies-, tandvlees-, amandel-, keel-,en strottenhoofdontsteking met hoest en heesheid. Stijve ogentroost is een middel bij relatief onschuldige oogaandoeningen zoals: oogzweertje, tranenvloed, wat kan komen door vermoeidheid, rode, geïrriteerde ogen door vermoeidheid, rook of overinspanning, overgevoeligheid voor licht, oogwallen en vermoeide ogen.

Stinkende ballote

Stinkende ballote kan allerlei psychische ziekten de baas worden. Voorbeelden hiervan zijn: neerslachtigheid, ontregelde vegetatief zenuwstelsel, angsten, nerveuze hartkloppingen, slapeloosheid, inslaapstoornissen. psychische labiliteit, wispelturigheid, zwakke zenuwen, slechte stressbestendigheid en oorsuizen. Daarnaast is dit geneeskruid goed voor de luchtwegen, spijsvertering en helpt het bij spierkrampen.

Stinkende gouwe

Stinkende gouwe bevat stoffen die hun genezend werk doen in het geval van: geelzucht,
leverontsteking onvoldoende galaanmaak, galblaasaandoeningen, pijn van de galwegen en galstenen. Het werkt tegen allerlei soorten krampen zoals: milde hoge bloeddruk, pijnlijke en uitblijvende menstruatie, verminderde beweeglijkheid van de galwegen, galblaaskoliek, maagdarmkrampen, misselijkheid en braken. Bovendien heeft stinkende gouwe een geneeskrachtige werking bij nierstenen, artritis, artrose en jicht.Geneeskrachtige planten index: T-U

De relatie tussen gezond eten en gezond zijn kent iedereen. Omgekeerd is er eveneens een relatie tussen ongezonde voeding en ziek worden. Van bedorven voeding word je na een paar uur ziek; dat wordt hier niet bedoeld. Er zijn voedingssoorten waarvan het jaren duurt voordat je ziek wordt. Gifstoffen in vlees, pesticiden, medicijnresiduen in melk, suiker, witmeelproducten en gesynthetiseerd voedsel zoals E-nummers hopen allemaal op in het lichaam. Het lichaam is sterk en veerkrachtig; de eerste jaren zul je geen last hebben door dit slechte voedingspatroon. Op den duur kan het leiden tot oververmoeidheid van de organen waardoor er ziekten ontstaan.

Tamarinde / Bron: Kastn DiskCat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Tamarinde / Bron: Kastn DiskCat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Tamarinde

Tamarinde is een lekkere, tropische vrucht die zuurzoet smaakt. Hij wordt versuikerd gegeten als snoepje; dat is ook in Indonesische toko´s in Nederland te koop. Tamarinde heeft geneeskracht bij verschillende aandoeningen zoals: constipatie, diarree, dauwwormen, bloedzuivering en keelpijn.

Tarwegras

Tarwegras is een gezond en lekker product. Tarwegras kan niet doorgaan voor groente maar het is gezonder dan welke groente dan ook. Het heeft onder andere geneeskracht bij: vermoeidheid, zware fysieke belasting, zware geestelijke inspanning, stress, vroegtijdige ouderdomsverschijnselen, bloedarmoede, preventie van Alzheimer, Parkinson, leeftijdsgerelateerde staar, rectaal bloedverlies, maagzuuroprispingen, maagwandontsteking, om maar een kleine greep uit het assortiment indicaties op te noemen waartegen tarwegras werkzaam is.

Tempeh

Tempeh uit Indonesië bevat vitamine B12 en westerse tempeh niet. Het is niet onderzocht hoe dat komt maar het is goed om te weten dat tempeh in Indonesië op authentieke, handmatige wijze wordt gemaakt en fabriekstempeh met behulp van synthetische stoffen wordt gefabriceerd. Tempeh bevat veel eiwitten; het is extra goed voor mensen die minder vlees willen eten of vegetariërs. Verder is het een goed middel om suikerziekte of diabetes mellitus en darmkanker te voorkomen.

Tomaat

Tomaat is erg gezond, met name omdat er lycopeen in zit. Dit krachtige fytonutriënt helpt onder andere de botopbouw. Verder blijkt uit onderzoek dat het kankerbestrijdend werkt. Daar bovenop voorkomt het de oxidatie van cholesterol aan de bloedvatwanden, oftewel het voorkomt atherosclerose en allerlei andere hart- en vaatziekten. Overigens is lycopeen een e-nummer en rode kleurstof maar dat is gesynthetiseerde lycopeen wat geen geneeskracht heeft.

Toorts / Bron: Stan Shebs, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Toorts / Bron: Stan Shebs, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Toorts

Toorts is een mooie plant met geneeskracht bij: hoest, droge hoest, prikkelhoest, pijnlijke hoest, harde hoest en kroepachtige hoest, kinkhoest, vastzittende slijmen, strottenhoofdontsteking, heesheid, keelpijn, amandelontsteking, hooikoorts, verkoudheden en grippale aandoeningen met aantasting luchtwegen en chronische bronchitis. Toorts heeft nog veel meer geneeskracht. Zo wordt het in olijfolie gedaan zodat er allerlei stoffen in de olie worden opgenomen. Dit heeft geneeskracht bij: oorpijn, reumatische pijn, aangezichtspijn en kneuzingen.

Tormentil

Tormentil is een krachtig natuurgeneesmiddel bij: diarree, dysenterie, entereocolitis en maagdarmontsteking. Verder stimuleert het de eetlust en wordt het aangewend bij: vermoeidheid en zwakte. Tormentil kent vooral een uitgebreide lijst aan uitwendige geneestoepassingen: tandvleesontsteking, tongontsteking, aften, mondblaasjes, keelpijn, amandelontsteking, witte vloed, vaginitis, bloedneus, snijwonden, brandwonden en zonnebrand.

Tribulus terrestris

Tribulus terrestris heeft een uitgesproken afrodisiacwerking. Het wordt ingezet bij: libidogebrek bij de man en vrouw, mannelijke onvruchtbaarheid en impotentie. Speciaal voor de vrouw helpt het bij: overgangsklachten, te lage oestrogeenspiegel en onvruchtbaarheid.

Tijm

Tijm is een algemeen versterkend tonicum. Tijm wordt medicinaal gebruikt in hoestdrank. Vroeger werd al tijm ingenaaid in kussentjes waar je op kunt slapen. Dat helpt bij: slapeloosheid, hoofdpijn en astma. In het oude Griekenland werd tijm gebruikt tegen longziekten, reumatiek, verlamming, maagkramp, gezwellen, hoofdpijn, koliek en zenuwzwakten.

Uien

Uien kunnen gebruikt worden om de genezing van de volgende kankers te ondersteunen of te voorkomen: strottenhoofdkanker, darmkanker en eierstokkanker en mondkanker. Ui is een prima aanvulling in een dieet tijdens de chemokuur. Verder is ui goed voor de botten en het bindweefsel. Het gaat reumatische aandoeningen tegen. De bekendste werking van uien is tegen verstopte neus en verkoudheid. Als een ui op het nachtkastje ligt dan vliegen de genezende polyfenolen door de slaapkamer recht je neus in.Geneeskrachtige planten index: V

Geneeskrachtige planten hebben eeuwenlang de mensheid gediend en doen dat nog steeds. De wetenschap denkt dat mensen beter af zijn met gesynthetiseerde versies van werkzame stoffen uit planten. Steeds meer mensen beginnen aan die visie te twijfelen. In plaats van een synthetisch medicijn wordt het steeds meer gebruik om de oorspronkelijke plant aan te wenden om te genezen. Je kunt doorklikken op een link van een plantennaam als je er meer over wilt weten.

Valeriaan

Valeriaan is een tot de reguliere geneeskunde doorgedrongen kalmeringskruid waar je scherp van blijft. Het wordt in de fytotherapie onder andere aangewend bij: spanningshoofdpijn, migraine, duizeligheid, oorsuizingen, ziekte van Meniere, prikkelhoest, hoge bloeddruk, astma, zenuwpijn, angsten, examenvrees, plankenkoorts, angst voor sollicitatiegesprek, hysterie, paniek, overdreven emotionaliteit, overdreven bezorgdheid, snel in staat van opwinding geraken, intellectuele overspannenheid, depressiviteit na intellectuele overinspanning, concentratieproblemen en veminderd coördinatievermogen.

Valkruid

Valkruid of arnica is een overbekend pijnbestrijdend geneeskruid dat bij wonden ontstaan door valpartijen wordt aangewend. Het is in de fytotherapie onder andere een geneesmiddel bij: bloeduitstortingen, builen, pijnlijke stootplekken, kneuzingen, verzwikkingen en verstuikingen, spierverrekking, spierscheuren en overbelaste spieren, puntvormige bloedingen en oedeem door botbreuken.

Veenbes

Veenbes of cranberry bezit vele geneeskrachtige werkingen tegen blaasontsteking. Mensen met een katheter krijgen sneller blaasontsteking. De veenbes treedt preventief op tegen blaasontsteking. Wanneer je blaasontsteking hebt, is het eten van veenbessen een geneesmiddel.

Venkel

Venkel stimuleert de aanmaak van moedermelk en botweefsel bij vrouwen doordat er bio-identieke hormonen in zitten. Deze licht naar anijs smakende groente kan de lever stimuleren in zijn werking om gifstoffen uit het lichaam af te voeren. Venkelzaad wordt verder gebruikt bij het verkrijgen van frisse adem.

Verbena

Verbena is goed voor het zenuwgestel en wordt door fytotherapeuten onder andere ingezet bij: nervositeit, angst, insomnia, depressiviteit, postnatale depressie, melancholie en herstel na ziekte. Wanneer je een griep hebt gehad en je voelt je niet sterk dan kun je verbena gebruiken om sneller in optimale conditie te zijn. Omdat het goed is voor de spijsvertering wordt het ingezet bij: leverinsufficiëntie, hepatitis, pijn aan de galwegen en galproblemen. Vanwege de slijmoplossende eigenschappen wordt het aangewend bij: koorts, hoest, astma, en gezwollen lymfeklieren.

Vezels

Vezels eten voorkomt obesitas, hart- en vaatziekten en verstopping. Vezels kun je los kopen maar ze zitten ook in vele granen, groenten en fruit. Eigenlijk is het vooral belangrijk om geen suiker en witmeelproducten te eten. Dat is voor de meesten moeilijk genoeg aangezien vrijwel alle producten in de supermarkt suiker en wit meel bevatten. Dan is losse vezels toevoegen een goede optie. Je kunt er ook voor kiezen om enkel met verse producten een maaltijd te bereiden.

Vinca / Bron: Algirdas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vinca / Bron: Algirdas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vinca

Vinca of maagdenpalm is goed voor de hersenen. Het wordt daarom ingezet bij diverse hersenproblemen. Over het algemeen houdt vinca je scherp. Fytotherapeuten schrijven het onder meer voor bij: migraine, stoornissen in spraak en motoriek, netvliesaandoeningen, verminderd gezichtsvermogen, emotionele stoornissen, angst, onzekerheid, prikkelbaarheid, depressiviteit, gedachtenstoornissen, onrust, verminderd sociaal gedrag en voorkomen en aanpak van Alzheimer. Het helpt ook bij bloedverlies zoals: blauwe plekken, neusbloedingen en inwendige bloedingen. Er zijn diverse uitwendige aanwendingen van vinca, bijvoorbeeld een vaginale spoeling bij witte vloed.

Vlezige hokjespeul

Vlezige hokjespeul is een echte immuunversterkend middel waardoor het bij de volgende ziekten wordt voorgeschreven door een fytotherapeut: verkoudheid, bronchitis, keelpijn, keelontsteking, griep, middenoorontsteking, virale infecties, herpesinfectie, chronische virale hepatitis, baarmoederhalsontsteking, hartspierontsteking, hersenweefselontsteking, chronische diarree en preventie van infecties door te zware topsporttraining. Het wordt voor herstelperioden van het lichaam gebruikt na een ziekte of bijvoorbeeld bij vermoeidheid door psychische en fysieke stress en ter verbetering van het uithoudingsvermogen en de prestatiecapaciteit wordt vlezige hokjespeul eveneens aangewend.

Vlierbessen / Bron: 4028mdk09, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vlierbessen / Bron: 4028mdk09, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vlierbessen

Vlierbessen kunnen gebruikt worden om verkoudheid, keelontstekingen en griep mee te behandelen. Daarnaast kunnen wonden ermee ontsmet worden. Dat is handig om te weten als je in de natuur bent gevallen en er is geen EHBO-doos voor handen. Verder helpt vlierbes bij ontstekingen. Op celniveau is kanker ook een ontsteking; de eerste onderzoeken wijzen zelfs uit dat het daar tegen werkt.

Vlozaad

Vlozaad helpt bij obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, diarree, dysenterie en gastritis. Daarnaast kunnen verwerkingsvormen op basis van vlozaad uitwendig toegepast worden bij onder andere: brandwonden, huidirritaties, ontstoken oogleden en insectenbeten.

Vrouwenmantel

Vrouwenmantel helpt niet alleen bij vrouwenziekten. Het wordt onder andere ingezet bij: vaginale ontsteking, jeuk aan de schaamlippen, schaaf-, snij- en brandwonden, bloedende wonden, etterende wonden, acné, spataderzweer en conjunctivitis. De nadruk ligt bij vrouwenmantel op vrouwenproblemen. Dat staat in het bijbehorende artikel uitvoerig beschreven. Hier volgt een korte opsomming uit het artikel over de geneeskracht van vrouwenmantel:
  • Een bloeding tijdens een bevalling wordt opgelost door vrouwenmantel.
  • Een baarmoederverzakking wordt voorkomen door vrouwenmantel.
  • Overvloedige menstruale bloedingen worden door deze geneesplant tegen gegaan.

Ook mond- en keelproblemen kunnen met vrouwenmantel worden behandeld, bijvoorbeeld: tandvleesontsteking, mondslijmvliesontsteking, mondzweertjes, keelpijn en amandelontsteking.

Vijg

Vijg is een vrucht die zowel in gedroogde als verse vorm wordt gegeten. De vijg is goed bij diabetes mellitus, spijsverteringsproblemen zoals indigestie, constipatie en maagpijn, hartproblemen zoals hartinfarct en libidoperikelen.Geneeskrachtige planten index: W

Geneeskrachtige planten zijn niet alleen pure geneeskruiden. Noten, zaden, groente en fruit behoren daar ook toe. Dat moge op het eerste gezicht heel vreemd lijken maar het is juist vrij logisch dat gezond voedsel tot een gezond lichaam leiden. In veel voedsel zitten dezelfde stoffen als in geneesplanten alleen hebben geneesplanten een meer specifieke werking. Ons lichaam zit zo ingenieus in elkaar dat het zelf de goede stoffen vervoert naar de plekken waar ze het hardst nodig zijn. Wie gezond voedsel eet is zodoende bezig zijn lichaam in optimale conditie te brengen om elke mogelijke ziekte het hoofd te bieden.

Walnoten

Walnoten zijn zeer goed voor de hersenen, zoals alle voedsel waar omega 3 vetten in zitten. Het eten van walnoten kan een grote verscheidenheid aan ziekten verhelpen en voorkomen. In de fytotherapie gebruikt men het bij: depressie, ADHD, agressie, schizofrenie, dementie, ziekte van Alzheimer, maculadegeneratie, hart- en vaatziekten en auto-immuunziekten.

Waterkers

Waterkers wordt gebruikt als ontgiftingsmiddel. Het is een detoxgroente en wordt aangewend bij voorjaars- en reinigingskuren. Waterkers stimuleert zowel de werking van de lever als die van de nieren. Als deze minder goed werken kan dat leiden tot allerlei klachten en aandoeningen. Waterkers kan behulpzaam zijn in de volgende indicaties: oedeem, eczeem, acné, jicht en artrose. Waterkers bevordert de dood van een kankercel. Het is spijsverteringsbevorderend. Ook werkt het tegen fysieke stressgevolgen zoals: nervositeit, vergeetachtigheid, slapeloosheid, hoofdpijn, migraine, angst, examenvrees en negatieve gedachtenvorming.

Wegedoorn

Wegedoorn is een laxeermiddel. Het wordt vaak in combinaties met andere geneesplanten gebruikt. Wegedoorn helpt bij constipatie. Het geeft een zachte stoelgang. Soms is dat gewenst, bijvoorbeeld in het geval van een endeldarmoperatie.

Wijnruit

Wijnruit is een bitter kruid dat wormen zoals lintworm bestrijdt. Het is goed voor de ogen, en wordt
Wijnstok / Bron: rdesai, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Wijnstok / Bron: rdesai, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
gebruikt bij ademhalingsziekten. Verder is het een veel voorgeschreven middel bij bloedproblemen zoals aambeien, aderverkalking en hoge bloeddruk. Het is eveneens een geneesmiddel bij reumatische pijnen.

Wijnstok

Wijnstok produceert niet alleen lekkere druiven met belangrijke voedingswaarde. De druivenpitten, bladeren, het draf wat over blijft na druiven persen en de druiven zelf bevatten geneeskracht. Uiteraard is de voedingswaarde van druiven ook een reden om deze te eten. In de fytotherapie worden natuurmedicijnen op basis van wijnstok aangewend bij: puntvormige bloedingen, aambeien, spataderen, voorkomen van aderwandontsteking, overgangsklachten, mondslijmvliesontsteking, tandvleesontsteking,
keelpijn en amandelontsteking. Uitwendig kan het worden gebruik bij onder meer oogirritaties door zwembadwater, zeewater, vermoeidheid en rook en oogbindvliesontsteking.

Wilgenroosje

Wilgenroosje wordt gebruikt bij allerlei plasproblemen. De belangrijkste eigenschap van dit overal in Nederland in het wild groeiend kruid is dat het een vergrote prostaat tot normale proporties terug brengt. Een vergrote prostaat leidt tot allerlei plasklachten. Het wordt in de fytotherapie aangewend bij: gevoel van resterende urine, vertraagd begin van urinestraal, zwakke straal, plassen in twee keer, langdurig nadruppelen en prostatitis. Uitwendig kan dit plantje worden gebruikt bij: keelslijmvliesontsteking, als omslag tegen huidontsteking, wonden en lichte brandwonden.

Witlof / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Witlof / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Witlof

Witlof is goed voor de spijsvertering. Het helpt de lever te ontgiften; dat is een belangrijk orgaan wat spijsverteringssappen aanmaakt. Hierdoor is het een goede plant bij constipatie. Recent Nederlands onderzoek toont aan dat witlof de malariaparasiet kan doden als deze in het bloed rondwaart.

Wolfspoot

Wolfspoot werkt genezend bij te snel werkende schildklier. Het wordt ook gebruikt om de symptomen van te snel werkende schildklier te verlichten zoals: vermagering ondanks hoge eetlust, nervositeit, jachtigheid, beven, overdreven transpiratie en kortademigheid. Daarnaast kan het worden ingezet bij: hyperprolactinemie, spanning op de borst, pijnlijke borsten en premenstuele spanning en pijn in de borsten. Het wordt eveneens bij hoest en overdreven menstruatie ingezet omdat het krampstillend werkt.Geneeskrachtige planten index: Z

Planten en mensen hebben een fijne verstandhouding met elkaar. Mensen laten planten groeien als bloeien als sierplanten, voeding en geneesplanten. Planten staan telkens weer voor mensen klaar om hun van ziekten te ontdoen. Tegenwoordig worden werkzame plantenstoffen omgezet in synthetische stoffen en ze in pilvorm verkocht. Deze medicijnen hebben naast enkele goede werkingen veel bijwerkingen. Planten hebben die bijwerking niet of nauwelijks. Omdat de medische wetenschap er maar niet in slaagt geneesmiddelen zonder bijwerkingen te produceren stappen steeds meer mensen over op natuurmedicijnen oftewel geneesplanten.

Zeewier

Zeewier kan de ontwikkeling van diabetes mellitus, obesitas en aderverkalking stoppen. Daarnaast is het een natuurmedicijn wat vaker kan worden gegeten als men last heeft van: teveel maagzuur, slokdarmontsteking door maagzuur, constipatie, hoofdpijn, huidproblemen, vermoeidheid, ouderdomszwakte, voorjaarsmoeheid, herstel na een ziekte en menopauzale klachten.

Zegepalm

Zegepalm is een geneesplant die helpt bij vergrote prostaat; de prostaat wordt weer tot gezonde afmetingen verkleind. Prostaatvergroting op zich hoeft niet gevaarlijk te zijn maar het brengt allerlei plaspeikelen met zich mee. In de fytotherapie wordt zegepalm gebruikt bij: nachtelijk plassen, moeilijk bedwingbare aandrang, gevoel van resterende urine, vertraagd begin van urinelozing, plassen in twee keer, zwakke en verspreide urinestraal en langdurig nadruppelen.

Zevenblad

Zevenblad is een rustgevend kruid. Het is vooral een niertonicum; het stimuleert de werking van de nieren. Als de nieren door teveel gifstoffen niet goed werken kunnen er vochtopeenhopingen ontstaan wat zelfs tot obesitas kan leiden. Een oedeem of vochtopeenhoping bij de gewrichten kan leiden tot jicht. Als de nieren beter werken dan plas je de eerste dagen meer dan normaal. Zevenblad kan op deze manier een hulpmiddel zijn bij jicht, nierproblemen en obesitas.

Zilverkaars

Zilverkaars werkt goed bij overgangsklachten. Fytotherapeuten schrijven het eveneens voor bij: stemmingswisselingen, nervositeit, hoofdpijn, warmte-opwellingen, overdreven transpiratie, vaginale droogte, doorbraakbloedingen, libidogebrek, oorsuizingen, osteoporose, hartkloppingen en slaapstoornissen. Verder wordt de plant ingezet bij menstruatieperikelen zoals: prikkelbaarheid, neerslachtigheid, stemmingswisselingen, concentratiesoornissen, apathie. minderwaardigheidgevoelens, pijnlijke menstruatie en overdreven menstruatie.

Zilverschoon

Zilverschoon is goed voor de stoelgang. In de fytotherapie wordt het aangewend bij: diarree, niet-specifieke acute diarree, diarree met pijnlijke krampen en losse stoelgang. Omdat het krampwerend is wordt het bij menstruatieproblemen ingezet zoals: pijnlijke maandstonden, pijnlijke menstruatie, baarmoederkrampen en menorragie. Daarnaast kan het worden gebruikt bij krampproblemen elders in het lichaam, bijvoorbeeld: maagkrampen, galkolieken, kolieken, buikkrampen en hartkrampen of angina pectoris.

Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst is een voedingsmiddel wat veel vezels bevat. Daardoor is het goed voor een gezonde spijsvertering. Omdat het veel mangaan bevat is zilvervliesrijst eten aan te raden bijeen verzwakt lichaam door ziekte; mangaan is namelijk een sterke antioxidant. Verder is zilvervliesrijst goed om kanker te voorkomen en werkt het preventief bij hart- en vaatziekten. Voor dat laatste is het nog beter de zilvervliesrijst te combineren met noten.

Zoethout

Zoethout werkt erg snel bij maagzuuroprispingen. Dit houtje waar vaak als snoep aan wordt gesabbeld brengt rust in de maag. Het wordt ingezet na een voedselvergiftiging, bij prikkelbaredarmsyndroom en bij de ziekte van Crohn. Kaposi’s sarcoma, een menselijk herpesvirusziekte die veel AIDS-patiënten krijgen, kan er ook mee genezen worden. Verdere ziekten waarbij zoethout helpt: mondzweer, maagzweer, ziekte van Addison, ziekte van Crohn, hoest, keelpijn, astma, verkoudheid, en leverziekten.

Zomereik

Zomereik is een zeer oud traditioneel medicijn. Het wordt vooral aangewend bij uitwendige ziekten zoals: aderspatzweren, zweren, doorligwonden. lichte verwondingen, bloedende en natte wonden, winterhanden en -voeten, winterkloven, vaginitis, leucorhee of witte vloed, overmatige menstruele bloedingen, oogbindvliesontsteking en ooglidrandontsteking.

Zonnebloempitten / Bron: GerFes, Wikimedia Commons (Publiek domein)Zonnebloempitten / Bron: GerFes, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn goed voor het zenuwgestel. Als je hypernerveus bent word je rustiger van zonnebloempitten. Het werkt ook als bloeddrukverlager en het kan vaker worden gegeten om astmaverschijnselen mee te doen laten verdwijnen. Seleen in zonneploempitten kan kanker genezen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Zuurzak

Zuurzak is in Nederland een zeer dure vrucht, als hij al verkrijgbaar is; hij kost soms wel 25 euro. In de tropische landen zoals Indonesië en Suriname is het een supergoedkope vrucht en koop je hem omgerekend voor rond één euro. Zuurzak kan uitstekend welvaartsziekten voorkomen. Het werkt tegen diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Zuurzakbladeren worden eveneens als geneesmiddel gebruikt tegen kanker.

Zwarte bes

Zwarte bes werkt vaatverwijdend, tromboseremmend en bloeddrukverlagend. het is een gezonde vrucht voor het hele lichaam. Omega 3 in zwarte bessen zijn goed voor het normaal functioneren van de hersenen en helpen onder andere preventief bij de ziekte van Alzheimer. Gorgelen met zwarte bessensap kan helpen bij amandelontsteking. Olie van zwarte beszaden helpen bij constitutioneel eczeem.

Zwarte netel

Zwarte netel is een soort universeel panacee; het kan bij meerdere klachten worden ingezet zoals: grote bloedsuikerspiegelschommelingen, kankerpreventie, auto-immuunziekten, depressiviteit, hart- en vaatziekten, beroerte, aderverkalking, rhinoconjunctivitis, huisstofmijtallergie, hooikoorts, constitutioneel eczeem, contacteczeem, voedingsallergie en netelroos.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aloë vera, superfood of onzin?Aloë vera, superfood of onzin?Hoe zit het met de aloë vera? Dit product wordt al langer gezien als enorm gezond, een soort superfood dus. Er worden al…
Aloë vera van grote betekenis in de islamAloë vera van grote betekenis in de islamHet woord Aloë is afkomstig van het Arabische alloeh en dat betekent letterlijk schitterende, bittere substantie. Vera b…
Aloë vera: verzorgen en vermeerderenAloë vera: verzorgen en vermeerderenDe Aloë Vera is een vetplant die vooral bekend is geworden door zonnebrand, huidverzorging en drankjes waarin de plant v…
Aloë vera, de geneeskrachtige plantAloë vera, de geneeskrachtige plantDe Aloë vera staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Tegenwoordig is de Aloë vera is allerlei vormen te verk…

Slaapverwekkende kruiden voor een betere nachtrustSlaapverwekkende kruiden voor een betere nachtrustKruiden zijn er niet alleen maar om je maaltijd op smaak te brengen. In de kruidengeneeskunde wordt de plant op verschil…
De geneeskracht van vlezige hokjespeulDe vlezige hokjespeul kent een groot aantal geneestoepassingen. Het is een plant die oorspronkelijk komt uit de Chinese…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 03-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 39
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.