Maak je slaapkamer slaapverwekkend

Maak je slaapkamer slaapverwekkend Als je kamer niet een rustige en ontspannen ruimte is, kan het een aanleiding zijn om wakker te liggen. Je moet het zo inrichten dat het een plek is om helemaal tot rust te komen, en dat je er naar uit ziet om naar bed te gaan. Verwijder alle spullen die ervoor zorgen dat je afgeleid raakt, waardoor de informatie door je hoofd raast en je uit de slaap houdt. Maak van de slaapkamer geen opslagplaats van kleding en gebruik het niet als werkruimte door in bed te werken achter de laptop. Hoe kun je een oase van rust creëren?

Verkeerde signalen

Als jouw slaapkamer de verkeerde signalen uitzendt, kun je weer opleven in plaats van tot rust komen. Je gedachten beginnen door je hoofd te razen en is het onmogelijk om in slaap te vallen. Gebruik je slaapkamer niet als werkkamer, plek om te eten of een opslagplaats voor rondzwervende kleding of rommel. De slaapkamer moet een rustige, kalmerende plek zijn die je alleen associeert met slapen en seks.

Creëer een luxe oase

Als je er tegenop ziet om naar bed te gaan vanwege een overvol hoofd die je vertelt wat je nog allemaal moet doen of omdat je gewoon moeilijk in slaap valt, kun je proberen je kamer een luxueus tintje te geven. Maak er zoveel mogelijk een feest van om naar bed te gaan. Investeer bijvoorbeeld in dekens van dikke kwaliteit katoen: die zijn duurder maar voelen zachter aan. Zorg voor een fris bed die je ongeveer wekelijks verschoont, of vaak genoeg om een fris gevoel te geven. Door een heerlijke geur kan de slaapkamer ook speciaal worden. Probeer eens een paar eetlepels gedroogde lavendel in een linnen zakje tussen je kussens. Dit geeft bovendien ook een licht kalmerend effect.

Verwijder overbodige spullen

Maak van je kamer geen rommelhok of opslagplaats voor spullen. Maak een lijstje van alle spullen in de slaapkamer. Neem hierin alles mee, zelfs de fotos aan de muur en de tijdschriften onder je bed. Geef alles een cijfer van 1 tot 10 op grond van de mate waarin het volgens jou stimulerend is en je uit de slaap houdt. Verwijder alles dat een 5 of hoger scoort uit je slaapkamer. Als je bijvoorbeeld CDs hebt liggen met opzwepende muziek en er graag in bed naar luistert, kan het zijn dat het je wakker houdt. Een drukke poster op de muur kan je ook uit de slaap houden omdat het de hersenen activeert.

Je moet tot rust komen in een vertrouwde en rustgevende omgeving. Verwijder alles dat je uit de slaap houdt, zoals computer, televisie, stapels boeken en tijdschriften, post en vuile was. Dit kunnen zaken zijn die je afleiden en aanzetten tot piekeren. Zo kun je bij het zien van een stapel kleding in de hoek, je druk gaan maken over de was. Als je persé elektronica in je slaapkamer wilt, zet die dan in ieder geval voor het slapengaan uit en houd het buiten je gezichtsveld. Je kunt er bijvoorbeeld een stuk stof overheen leggen.

Houd licht tegen

Voor een goede nachtrust is het belangrijk om de slaapkamer zo donker mogelijk te maken. Bij te veel licht produceert je lichaam niet genoeg melatonine: het hormoon dat je slaapcyclus reguleert en bijdraagt aan het in slaap vallen. Als je wordt blootgesteld aan licht, op welk moment dan ook, zal er vanuit de hersenen minder melatonine worden aangemaakt. Hoe donkerder het is als je slaapt, hoe groter de melatonineproductie zal zijn en dus hoe beter je nachtrust. Gebruik bij voorkeur gordijnen met verduisteringsstof, waardoor er nauwelijks licht meer binnenvalt. Zelfs het licht van een digitale wekkerradio kan je uit de slaap houden: draai deze dan ook om.

Temperatuur

Tijdens de slaap daalt de lichaamstemperatuur. Daarom zijn de meeste slaapdeskundigen van mening dat de slaapkamer ongeveer een temperatuur van 15 tot 18 graden moet hebben. De lichaamstemperatuur van elk mens is iets ander ingesteld, omdat de schommelingen samenhangen met je biologische klok. Mensen die slecht slapen, hebben meer last van schommelingen in de lichaamstemperatuur. Ook leeftijd en geslacht zijn gerelateerd aan veranderingen in het slaappatroon. Naarmate je ouder wordt, gaat je lichaamstemperatuur steeds vroeger stijgen en dalen - en dat leidt tot minder slaap. Mensen met een verschillende lichaamstemperatuur zullen uiteraard andere wensen hebben wat betreft de slaapkamertemperatuur.

Toch is het beter om de thermostaat s nachts naar beneden te draaien. Daar bespaar je niet alleen energie mee, maar schep je ook de voorwaarden voor een goede nachtrust. Het kan zijn dat je partner het eerder koud heeft. Dit is op te lossen door ieder een eigen dekbed te nemen met dekens die naar believen over elkaar heen gelegd kunnen worden of weggehaald kunnen worden. Mocht je het in de winter niet warm genoeg kunnen krijgen in bed, kun je een elektrische deken of warmere pyjama kunnen overwegen. Voor de echte koukleumen zijn er specials sokken voor in bed.

Snurken

Een snurkende partner kan een grote storende factor zijn voor een goede nachtrust. Snurken kan diverse oorzaken hebben zoals overgewicht, roken of een neusschot dat scheef staat. Soms kan het dragen van oordoppen het geluid voldoende dempen waardoor je toch kunt slapen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fabels over slapenFabels over slapenSlapen is van belang om uitgerust er tegenaan te kunnen. Voor sommigen is het vanzelfsprekend zodra ze in bed liggen dat…
Beter slapen naast je partnerBeter slapen naast je partnerHeb jij ook een partner die je s nachts uit je slaap houdt? Lijkt hij of zij voortdurend te woelen of te snurken. Of tr…
Allerlei interessante informatie over slapenAlle mensen hebben slaap nodig. Maar waarom moeten we slapen en wat kun je doen om beter in slaap te kunnen vallen?

Vruchtbaarheid ayurvedisch bekekenAyurveda is de leer van het lang en gezond leven. Het is de holistische natuurgeneeskunst uit India. Welke kruiden en vo…
Wellness voor thuisWellness voor thuisWellness voor thuis is steeds meer ingeburgerd en meer dan ooit wordt er op allerlei vlakken gewerkt om de badkamer wel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ChellyRika, Pixabay
  • Boek: 52 Briljante ideeën. Diep slapen. ISBN: 90-274-1802-0
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 17-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.