Wellness voor thuis

Wellness voor thuis Wellness voor thuis is steeds meer ingeburgerd en meer dan ooit wordt er op allerlei vlakken gewerkt om de badkamer ‘wellnessproof’ te krijgen. Als de ruimte te klein is, dan zorgen we wel dat er op een extra slaapkamer of zolder een wellnessgedeelte wordt ingericht. We vinden het dus belangrijker dan ooit.

Wellness

Wellness komt voor uit de welvaartsmaatschappij. Een maatschappij waar we jagen op succes en rijkdom en dan moet daar iets tegenover staan om in ieder geval te proberen weer in balans te komen. Kijk hoe men dit ondermeer in het oosten deed en zie daar de wellnessoorden waar in ieder geval het beeld van Boeddha floreert. Niet dat Boeddha daar iets mee te maken heeft, maar we vinden het bij elkaar horen en aangezien Boeddha voor velen staat voor liefde, rust, ingetogenheid etc. past het helemaal in het westerse kuuroord.

De sauna, zoutbaden en -grotten, lekkere massages of kruidenbaden, het komt in de sauna die serieus meedoet, allemaal voorbij. Met wat eten ben je met een dagje sauna per persoon al snel 100,- euro kwijt en dan is het nog maar helemaal de vraag of het die balans in het drukke bestaan daadwerkelijk brengt. Een lekker dagje ontspannen op een erg druk leven is niet altijd toereikend, maar dat merken de meeste mensen na verloop van tijd pas. Op het moment dat het lichaam op wat voor manier dan ook zelf zegt “ho!”.

Alternatief

Om nu toch nog iets meer te kunnen bieden, zijn er de stadse wellnesscentra waar je op kleine schaal “even” een massage kunt komen halen of “even” een uurtje de sauna in kunt. De kans dat je dit op meer regelmatige basis doet, is groter en dan krijg je eerder de kans het als tegenhanger van het hectische leven te zien.
Een andere tegenhanger is het thuis een aantal van deze rituelen toe te passen. Thuis is het eenvoudiger om enkele keren per week een moment voor jezelf te pakken, het hoofd leeg te maken en het lichaam “bij” te laten komen. Zet de kosten af tegen de eerder genoemde manieren van ontspanning en je kunt er al snel iets leuks in het eigen huis van doen. Maar zelfs als je dat niet kunt of wilt investeren, dan nog zijn er alternatieven.

Bron: Anniepan, PixabayBron: Anniepan, Pixabay

Wellness in en om het huis

Lichaam en geest in deze hectische maatschappij weer in balans brengen vergt meer dan af en toe een sauna in duiken. Het is een levensstijl waar je drukte rond de dagelijkse dingen, gezin, carrière etc. combineert met het rust geven aan lichaam en geest. Een moment om alles los te laten, zaken te overdenken en te zorgen dat kleine frustraties, verdriet of angst niet definitief een rugzak in verdwijnt, maar je deze verwerkt als onderdeel van het leven. Het leven in balans dus.

De natuur is gratis

Een begin maken met een dergelijk proces kan al een mooie wandeling in de natuur zijn. De normale woon- en werkomgeving achter je te laten en de natuur in te trekken. De natuur is gratis en behalve dat beweging altijd goed is voor het lijf, absorbeert een bos bijvoorbeeld je zorgen en hoge gedachten, de wind bij zee kan alles weg laten waaien en de heidevelden zijn zo groot dat het weidse uitzicht je zorgen op laat lossen. Spreekt voor zich dat je het wel serieus op moet pakken, maar een betere ontzorger in het spectrum van de wellness is er niet.

Wellness binnen handbereik

Maar behalve de natuur kan in in- en om het huis ook nog van alles doen. Enkele voorbeelden:
  • Richt je badkamer zo in dat deze ontspannen aanvoelt. Dit kan met kleur zijn of juist het ontbreken daarvan. Maar kan ook door middel van geurkaarsen, er zijn geuren die ontspannen als je lekker aan het douchen of badderen bent.
  • Bekijk de producten die je gebruikt, want de massagedouchegels, olie of kristallen voor in bad of bodylotions die ontspannen zijn legio.
  • Bruinen en/of infrarood onder de douche is inmiddels mogelijk. Ingebouwd in de nieuwe badkamer of opgebouwd in de bestaande, het ontspant heerlijk als je aan het douchen bent en het infrarood is goed voor de spieren.
  • De saunacabine in de badkamer of elders in huis raakt steeds meer ingeburgerd. Heerlijk dagelijks een half uurtje in de cabine om alle afvalstoffen te laten verdwijnen en je gedachten even de vrije loop te laten. Vergeet niet éénmaal per week op voorhand te scrubben (en neem een scrub met olie), dat is extra goed voor de huid.
  • Alleen het hoofd even lekker in de stoom, dat kan ook. Gezichtsstoomapparaten waar je allerlei producten die goed voor de huid zijn, aan toe kunt voegen, mag je enkele keren per week gebruiken. Goed voor huid, het ontspant en bij gebrek aan ruimte kan je het ook aan de eetkamertafel toepassen. Voor wat extra wellnessgevoel leg je even een grote vochtige handdoek in de magnetron en sla deze om de blote huid van de schouders.
  • Past er een hottub in de tuin? Ze zijn er in allerlei maten, luxe of minder luxe en dus ook sterk verschillend in prijs. Heerlijk ook in de winter en ontspant absoluut. Regelmatig een uurtje alleen of samen met andere is weer eens een andere manier van ontspannen. Maar ook een andere manier van lekker bijpraten met de partner.

Tot slot

Mogelijkheden te over en waar je ook voor kiest, laat die ontspanning ook die ontspanning zijn en zorg dat je op het moment je dagelijkse zorgen loslaat. Voor een gezond lichaam in een gezonde geest.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wellness: sauna, kuuroord, stoombadWellness: sauna, kuuroord, stoombadWellness arrangement en weekend. Wellness betekent ontspannen. Overal in het land is wel een wellness-centrum te vinden.…
Overnachten sauna en spa's: overzicht hotelsOvernachten sauna en spa's: overzicht hotelsEen dagje naar de sauna is heerlijk en teven goed voor lijf en leden. In een sauna kan je heerlijk genieten van de warmt…
Wellness, de weldaad van rust en reinheidWellness, de weldaad van rust en reinheidWellness lijkt ook weer zo’n toverwoord wat plotseling overal opduikt. Wat bedoelen we eigenlijk met wellness en wat zij…
Ontspannen, rust en relaxen in een spaOntspannen, rust en relaxen in een spaDruk, druk, druk! Ontspannen schiet er door alle drukte vaak bij in. Om lekker in je vel te zitten, om je goed te voelen…

Maak je slaapkamer slaapverwekkendMaak je slaapkamer slaapverwekkendAls je kamer niet een rustige en ontspannen ruimte is, kan het een aanleiding zijn om wakker te liggen. Je moet het zo i…
Ergonomische zitten en werkenHoe meer je beweegt, hoe beter voor je rug en nek. Maar wat als je wel de hele dag moet zitten, voor je werk bijvoorbeel…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.