Wellness: sauna, kuuroord, stoombad

Wellness: sauna, kuuroord, stoombad Wellness arrangement en weekend. Wellness betekent ontspannen. Overal in het land is wel een wellness-centrum te vinden. Wat is wellness, heeft het ook andere benamingen en wat kan je er allemaal laten doen?

Wellness

Het woord wellness kennen we allemaal. Het klinkt heel ontspannen, gezond, heilzaam en relaxed. Wellness valt onder het gezondheidstoerisme. Dit is toerisme gebaseerd op de gezondheid. Het gaat hier om baden in allerlei vorm, die goed zijn voor lichaam en geest. Maar ook massages, hotstone, stoombaden, sauna etc. Alles is gericht op het ontspannen van lichaam en geest.

Geschiedenis wellness

In de Romeinse tijd waren badhuizen al heel geliefd. Er zouden geneeskrachtige eigenschappen van uit gaan. Later ontdekte men dat minerale bronnen een genezende werking hebben. Ook zeebaden werden populair. Vandaag de dag worden er veel producten verkocht met hierin dode zeezout/ Keltisch zeezout verwerkt. Vooral bij huidproblemen zoals eczeem is dit goed werkend.

Over de hele wereld doet men aan speciale baden en massages. De meeste behandelingen en baden die wij in de westerse wereld hebben, hebben we geërfd van onze voorvaderen of van bijvoorbeeld de Indianen of vanuit het Oosten.

Wellness: wat biedt het?

Onder wellness wordt veel verstaan, van massage tot baden tot sauna etc. Tegenwoordig zijn er wellness-centra: deze bieden verschillende vormen aan. De meest voorkomende vormen van wellness zijn:
  • Sauna: een ruimte die extreem verwarmd wordt waardoor men gaat zweten, daarna afwisselen met koude baden of douches. Voor de opbouw van weerstand, vocht verversen en ontspanning van lichaam en geest. Er zijn gewone sauna's en stoombaden, maar ook sauna's met geur.
  • Thermale baden: baden met verschillende mineralen of zeezout, eventueel voorzien van whirlpool. Heilzaam voor lichaam en geest. Kan goed werken bij bepaalde huidproblemen.
  • Massage: gehele lichaamsmassage, voetreflexmassage (drukpuntmassage), hotstonemassage (Met verwarmde stenen), lotusmassage (met etherische oliën), Thaise massage (in yogapositie) en nog meerdere massages. Massage verlicht spierpijn en ontspant de spieren, werkt heilzaam voor de geest.
  • Beauty: zuurstofbehandeling (zuurstof inmasseren), softpack (inpakken van lichaam), gezichtsbehandeling, voetbehandeling, (massage en pedicure), handverzorging (massage en manicure) en zo is er nog veel meer te bedenken wat betreft beauty. Ze zijn gericht op het strakker maken van de huid, het wegwerken van oneffenheden, het mooier laten uitzien van de huid. Goed voor de huid en voor een stralend en goed gevoel.

Wellness: waar vind ik dat?

Door het hele land zijn wellness-centra te vinden. Vaak onder de benaming wellness, maar ook onder de naam kuuroord of thermae/thermaal. In iedere provincie ligt wel ergens een wellness-centrum. Een wellness-centrum bevat een mix van verschillende baden en/of sauna en beauty-behandelingen. Maar er zijn ook aparte sauna's en baden te vinden, alsmede beautycentra. Voor een gezichtsbehandeling kan men vaak terecht bij de schoonheidsspecialiste, alsmede voor voeten (pedicure) handen (manicure) massage (masseur) sauna (saunabad). Het voordeel van een wellness-centrum is, dat het allemaal bij elkaar ligt. Vaak is de prijs dan ook wat voordeliger wanneer meerdere behandeling en/of sauna/ bad op één dag wordt genomen.

Prijzen wellness

Wellness is niet heel goedkoop. Mede omdat het zo toeristisch is, maakt men hier handig gebruik van. Mensen zijn bereid om deze hoge prijzen ervoor te betalen. Het leuke is wel dat men er een heel dagje uit van kan maken. Vaak worden er pakketten aangeboden inclusief een lunch of diner. Voor 100 tot 150 euro per persoon kan men een hele dag genieten van wellness inclusief diner. Leuk om cadeau te geven op bijvoorbeeld een bruiloft, jubileum of verjaardag.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overnachten sauna en spa's: overzicht hotelsOvernachten sauna en spa's: overzicht hotelsEen dagje naar de sauna is heerlijk en teven goed voor lijf en leden. In een sauna kan je heerlijk genieten van de warmt…
Overzicht sauna's met badkledingOverzicht sauna's met badkledingEen dagje naar de sauna is heerlijk. Het is er lekker ontspannen genieten van de weldadige warmte en rust. Sommige mense…
Wellness, de weldaad van rust en reinheidWellness, de weldaad van rust en reinheidWellness lijkt ook weer zon toverwoord wat plotseling overal opduikt. Wat bedoelen we eigenlijk met wellness en wat zij…
Ontspannen, rust en relaxen in een spaOntspannen, rust en relaxen in een spaDruk, druk, druk! Ontspannen schiet er door alle drukte vaak bij in. Om lekker in je vel te zitten, om je goed te voelen…

Bruidsmake-up aanbrengenBruidsmake-up aanbrengenOp je bruiloft wil je er prachtig uitzien, dit is jouw moment om te stralen. Een make-up die passend is voor deze gelege…
Maak je eigen gezichts- en haarmaskersOrganiseer een gezellige en rustgevende verwendag voor jezelf en/of voor je vriendinnen! Maak er een unieke en nog leuke…
Bronnen en referenties
  • Thermae.nl
  • Zwaluwhoeve.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 12-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.