Oorzaken snurken

Oorzaken snurken Een snurkende bedpartner kost je een deel van je nachtrust en kan veel frustraties opwekken. Mannen snurken vaker dan vrouwen. Deze vervelende aandoening kan komen door onder andere overgewicht, alcoholgebruik, roken en te kleine neusgaten. Het kan zelfs tot grote problemen leiden binnen een relatie. Welke oorzaken zijn er allemaal voor snurken en wat is er aan deze vervelende geluidsoverlast te doen?

Verstoorde nachtrust

Midden in de nacht word je slaap verziekt door een luid snurkende partner. Het geluid overheerst alles en je hoort het zelfs nog met een paar kussens over je hoofd gepropt. Er wordt vaak een beetje lacherig over gedaan, maar het kan voor grote problemen zorgen binnen een relatie. Doordat je nachtrust steeds verstoord wordt, krijg je minder slaap dan je wilt en dat is niet goed voor je functioneren overdag. Luid gesnurk kost de slaappartner minstens een uur slaap per nacht.

Wat snurken is

Snurken is het geluid van het zachte gehemelte dat bij het inademen ontstaat als daarbij de luchtweg nauwer wordt. Het ligt aan de vernauwing wat voor een geluid er geproduceerd wordt: het kan variëren van een klein zacht geluidje tot een keihard doordreunend geluid. Probeer in plaats van symptoombestrijding de oorzaak van het snurken aan te pakken.

Overgewicht

Als je overgewicht hebt, kunnen de spieren van je hals het vet erom heen niet meer ondersteunen tijdens de slaap en door het inzakken hiervan ga je snurken. Als je nek dikker is dan 25 centimeter loop je meer risico. Hoe weet je dat je zwaar bent? Door erachter te komen wat je BMI (Body Mass Index) is, kun je dit uitrekenen. Deel je gewicht in kilogram door je lengte in meters in het kwadraat. Als je BMI hoger is dan 25 heb je overgewicht, boven de 30 lijd je aan obesitas. Mocht je last hebben van zwaarlijvigheid, kan een beetje afvallen soms al helpen om het snurken te verminderen.

Roken

Sigarettenrook irriteert het slijmvlies binnen in je neus en keel en het kan daardoor gaan opzwellen en zelfs ontstoken raken. Wanneer de neusholten verstopt raken, bemoeilijkt dit het ademhalen. Hoe meer je rookt, hoe meer de verstoppingen toenemen en hoe harder je snurkt. Zelfs meeroken kan chronische ontsteking van de neus- en keelholte veroorzaken, en daardoor het risico van snurken vergroten. Het beste is te stoppen met roken en anders 4 uur voordat je naar bed gaat niet meer te roken.

Alcohol

Door het gebruik van alcohol, verslappen je spieren waardoor je keelgat nauwer wordt. Het is daarom niet goed om vlak voordat je gaat slapen nog alcohol drinkt. Bovendien zal de stevige bierdrinker eerder last krijgen van overgewicht wat nog een extra factor kan zijn om te gaan snurken.

Adem je door je mond

Doe je mond open en maak een snurkend geluid. Doe je mond nu dicht en probeer hetzelfde geluid te maken. Als je alleen met je mond open kunt snurken, adem je ’s nachts door je mond. Waarschijnlijk word je wakker met een droge mond en een zere keel van het snurken. Door deze mondademhaling knalt de lucht frontaal op de achterkant van je keel en dat kan enorme vibraties in het zachte weefsel tot gevolg hebben. Bij een neusademhaling stroomt de lucht zachtjes over het bochtige deel van het zachte gehemelte naar de keel zonder overbodige turbulentie. Als oplossing kun je iets vragen bij de apotheker dat ervoor zorgt dat je mond dicht blijft. Druppel wat eucalyptusolie op je kussensloop om je neus open te houden.

Te smalle neusgaten

Hoe weet je dat je neusgaten te smal zijn? Kijk in de spiegel en druk met je vinger een neusgat dicht. Adem met gesloten mond door je andere neusgat. Als die de neiging heeft in te klappen, kun je hem proberen open te zetten met een deel van een luciferstokje. Als dat makkelijker gaat heb je misschien iets nodig om de luchtwegen in je neus open te maken. Kleine of inklappende neusgaten kunnen ervoor zorgen dat ademen door de neus moeilijker gaat, waardoor je dat eerder door je mond gaat doen en gaat snurken. Er zijn speciale pleisters verkrijgbaar die voorkomen dat je neusgaten inklappen.

Slaap je op je rug

Als je op je rug gaat liggen, kan het weefsel rond je keel zich ontspannen en de luchtweg blokkeren. Ook het vetweefsel rond je nek kan extra druk op de luchtweg uitoefenen. Slaap bij voorkeur op je zij. Een bekende truc om rugslapen te voorkomen is een tennisbal in de rug van je pyjamajas vast te naaien.

Wanneer snurken ernstig is

Vaak is snurken geen teken van een medisch probleem, zolang je maar geen slaapapneu hebt, overdag erg moe bent en niet stopt tijdens de slaap met ademhalen en een gezonde bloeddruk hebt. Als je neus ’s nachts erg verstopt zit, kan het zijn dat er sprake is van een allergie. Dat kan allerlei oorzaken hebben zoals een verenallergie voor de veren in je hoofdkussen of voor katten. Snurken kan veroorzaakt worden door een gebroken neus, opgezette amandelen of een kaak die te ver naar achteren staat. Als een medische oorzaak ontbreekt, zal je huisarts geen operatie aanbevelen.

Waarom mannen meer snurken

Overtollige pondjes gaan bij mannen meestal rond de nek en het middel zitten, terwijl vrouwen meer last hebben van vet rond de heupen en buik. Als jij dus op je rug gaat liggen, zorgt je vetweefsel voor extra druk op de luchtweg, waardoor je gaat snurken. Bij vrouwen klapt de luchtweg niet zo gauw dicht, omdat bij vrouwen de wanden van de luchtwegen wat minder flexibel zijn en minder snel last hebben van de druk tijdens de slaap.

Gescheiden slapen

Als het snurken echt een probleem vormt om te slapen en je wilt geen punt zetten achter je relatie, dan kan een oplossing zijn om gescheiden te slapen. Wees intiem net zoals anders en ga apart slapen na de seks. Hierdoor kunnen jullie allebei goed uitrusten door een goede nachtrust en dat komt de relatie alleen maar ten goede.

Lees verder

© 2013 - 2025 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen snurken?Wat te doen tegen snurken?Is je partner ook weer aan het snurken s'nachts? Veel mensen op middelbare leeftijd snurken wel eens en wordt alleen maa…
Snurken, slapeloze nachtenSnurken. Voor velen erg irritant. Vooral als je naast iemand ligt die snurkt. Het maakt een irritant geluid, en je partn…
Snurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingSnurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingIedereen kent wel iemand die snurkt tijdens zijn slaap. Soms komt het alleen voor tijdens bv. verkoudheid, maar er zijn…
Snurken: Hoe komt het en wat doe je eraan?Snurken is vervelend. Voor jou maar ook zeker voor je omgeving. Snurken zorgt ervoor dat je zelf niet goed slaapt en kan…

Veel voorkomende gezondheidsklachten bij ouderenVeel voorkomende gezondheidsklachten bij ouderenBij het ouder worden ontstaan de ouderdomsklachten. Meestal worden deze klachten in het begin niet opgemerkt omdat ze ge…
Steenpuist of furunkel: oorzaak, symptomen, behandelingSteenpuist of furunkel: oorzaak, symptomen, behandelingEen steenpuist is een verdikking van de huid die rood ziet, pijn doet en met pus is gevuld. Een steenpuist of furunkel w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Warintr, Pixabay
  • Boek: 52 Briljante ideeën. Diep slapen. ISBN: 90-274-1802-0
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 11-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.