Veel voorkomende gezondheidsklachten bij ouderen

Veel voorkomende gezondheidsklachten bij ouderen Bij het ouder worden ontstaan de ouderdomsklachten. Meestal worden deze klachten in het begin niet opgemerkt omdat ze geleidelijk verergeren. Ze kunnen grote invloed hebben op het dagelijks functioneren. Enkele veel voorkomende gezondheidsklachten zijn: slechthorendheid, slecht zien, kortademigheid, urineverlies, plasproblemen en geheugenproblemen. De meeste lichamelijke klachten verminderen door het gebruik van hulpmiddelen en meer beweging. Geheugentraining kan helpen bij gewone vergeetachtigheid.

Gezondheidsklachten bij ouderen

Gezondheidsklachten ontstaan vaak door ouderdom en dat is niet altijd te voorkomen. Daarnaast kunnen de klachten ontstaan of verergeren door een jarenlange, ongezonde levensstijl.

Slechthorendheid

Op oudere leeftijd neemt het gehoor geleidelijk af. Omdat dit proces langzaam verloopt merk je het eerst niet op. Het onderscheiden van hoge tonen wordt moeilijker vooral bij veel achtergrondgeluiden. Het gevolg van slechthorendheid is een beperking op sociaal gebied.

Oorzaken van slechthorendheid bij ouderen

  • Veroudering van het gehoororgaan.
  • Eerdere blootstelling aan lawaai.
  • Ooraandoeningen in het verleden.

De behandeling

Een arts kan onderzoeken of de slechthorendheid door ouderdom komt of dat het een andere oorzaak heeft en verwijst zo nodig door naar een audicien, KNO-arts, of audiologisch centrum. De meeste mensen hebben baat bij een hoortoestel.

Slecht zien

Het zicht kan geleidelijk verminderen op oudere leeftijd. Dit kan komen door oogziektes (grijze en grauwe staar en maculadegeneratie), minder scherp zien in het donker of dingen dubbel zien.

De behandeling

Onbehandelde oogproblemen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties (valpartijen) en problemen veroorzaken op sociaal gebied. (eenzaamheid, depressieve klachten) Er is vaak wel wat aan te doen zoals een betere bril, of een operatie bij staar. Aan maculadegeneratie is niet altijd iets te doen. In dit geval is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met een behandeling.

Kortademigheid

Kortademigheid kan o.a. worden veroorzaakt door een slechte conditie, overgewicht, longziekten (astma, COPD) of hartfalen.

De behandeling

De conditie gaat langzaam achteruit. Dit kan worden voorkomen door te blijven bewegen of te sporten. Bij onbehandelde longziekten of hartfalen zal de kortademigheid steeds ernstiger vormen aannemen zodat het moeite kost om de gewone dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Deze aandoeningen zullen dus eerst moeten worden behandeld.

Urineverlies

Vrouwen hebben over het algemeen vaker last van ongewild urineverlies dan mannen. Dit komt o.a. doordat de spieren van de bekkenbodem verslappen na het krijgen van kinderen. Urineverlies kan voorkomen bij lichamelijke inspanning (stressincontinentie) of bij een overactieve blaas (urge-incontinentie).

De behandeling

De behandeling bij vrouwen kan bestaan uit het trainen van de bekkenbodemspieren of door operatief een bandje om de plasbuis te plaatsen. Tijdens het niezen of andere druk op de blaas drukt het bandje de urinebuis dicht. Mannen die matige klachten hebben zijn vaak gebaat bij medicijnen.

Plasproblemen

Plasproblemen komen vooral bij oudere mannen voor die dan vaak moeten plassen, de plas niet goed op kunnen houden, een plotselinge sterke aandrang om te plassen krijgen, nadruppelen, niet goed kunnen uitplassen, een zwakkere urinestraal hebben of waarbij de plas niet op gang komt.

De behandeling

De klachten kunnen verergeren, stabiel blijven of verminderen. Meestal worden ze veroorzaakt door een vergrote prostaat. De arts onderzoekt of er sprake is van een ontsteking die kan worden behandeld met medicijnen. Een vergrote prostaat kan ook operatief worden verholpen. Plasklachten verminderen soms door vaker te gaan plassen, zittend te plassen, de tijd te nemen en ontspannen te blijven.

Geheugenproblemen

Geheugenproblemen zijn niet automatisch het begin van dementie maar kunnen ook worden veroorzaakt doordat het brein trager gaat werken. Dementie is een ziekte die niet te genezen is maar waarbij het proces soms wel kan worden vertraagt.

De behandeling

Gewone geheugenproblemen kunnen worden behandeld door het geheugen te trainen. Los Puzzels op, lees boeken en de krant, volg het nieuws en doe taalspelletjes om het geheugen op peil te houden. Medicijnen in combinatie met psychologische begeleiding wordt vaak voorgeschreven bij dementie.
© 2013 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ongewenst urineverlies bij vrouwenOngewenst urineverlies bij vrouwenErg vervelend! Urine 'verliezen' op een moment dat je het helemaal niet wilt, bijvoorbeeld als je aan het sporten bent o…
Aandoeningen hond: urineverliesAandoeningen hond: urineverliesEen hond kan zowel bewust als onbewust urine verliezen. Het kan verschillende oorzaken hebben, van gedragsproblemen, neu…
Urineverlies bij vrouwen: klachten, problemen en oplossingenUrineverlies bij vrouwen: klachten, problemen en oplossingenMeer dan de helft van alle vrouwen tussen de 30 en 65 heeft last van ongewenste urineverlies. Een kwart van de vrouwen m…
Het geheugen in het algemeenHet geheugen in het algemeenHet geheugen is iets dat we allemaal dagelijks gebruiken. Zonder ons geheugen zouden we nergens zijn. Maar, wat is het g…

Pijn in de pols: oorzaken en symptomen van pijnlijke polsPijn in de pols: oorzaken en symptomen van pijnlijke polsPijn in pols en polsklachten, wat zijn de mogelijke oorzaken van pijn aan de pols? We bespreken een aantal mogelijke oor…
Oorzaken snurkenOorzaken snurkenEen snurkende bedpartner kost je een deel van je nachtrust en kan veel frustraties opwekken. Mannen snurken vaker dan vr…
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 18-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.