Fabels over slapen

Fabels over slapen Slapen is van belang om uitgerust er tegenaan te kunnen. Voor sommigen is het vanzelfsprekend zodra ze in bed liggen dat ze slapen. Voor anderen is slapen een hele strijd en dat kan allerlei oorzaken hebben. Zo nemen sommigen een borreltje om te kunnen slapen of ze halen de gemiste slaap van door de week in het weekend wel weer in. Ook er zijn mensen die niet kunnen slapen en dan even uit bed gaan. Is het waar dat deze dingen helpen om goed te kunnen slapen of zijn het fabels? Er zijn veel voorkomende fabels over slapen.

Slaap inhalen

Veel mensen gaan door de week te laat naar bed en ze halen het slaaptekort in het weekend wel weer in door in het weekend flink uit te slapen. Het lichaam heeft in principe niet veel meer slaap nodig om de schade in te halen. Als het lichaam het slaaptekort inhaalt, zal de REM-fase van de slaap aangepast worden zodat de slaap efficiënter wordt. Zo kun je in de duur van een normale nachtrust toch weer uitgerust raken. Van nature is de mens in staat om slechts één derde deel van de gemiste uren in te kunnen halen. Het is beter om een regelmatig slaapritme aan te houden gedurende de hele week, ook in het weekend. Hierdoor zal je ook gemakkelijker in slaap kunnen vallen.

Ouderen hebben minder slaap nodig

Veel oudere mensen beweren dat ze minder slaap nodig hebben. Ze worden vroeg in de ochtend wakker en kunnen daarna niet meer slapen. Omdat oudere mensen overdag vaak dutjes doen, hebben ze ís nachts minder slaap nodig. In totaal slapen ouderen ongeveer net zoveel als jongeren, gemiddeld tussen de 7 en 9 uur per dag.

Zware warme dekens zorgen ervoor dat je snel slaap vat

Gedurende de dag stijgt en daalt de lichaamstemperatuur circa 1 graad. Rond 4 uur in de ochtend is deze op zijn laagst en rond 6 uur in de avond op zijn hoogst. Lichaamstemperatuur speelt een belangrijke rol bij de regulatie van de slaap. Om te kunnen slapen moet je lichaamstemperatuur gedaald zijn. Als je dekens hebt die te warm zijn, kun je deze inruilen voor wat minder warme dekens of lakens. Ideaal is een slaapkamer met een temperatuur tussen de 16 en 18 graden. Als het warmer is, zal je lichaamstemperatuur er langer over doen om te dalen waardoor het in slaap vallen wordt bemoeilijkt.

Sporten bevordert de nachtrust

Regelmatig sporten is goed voor je lijf en het zal de slaapkwaliteit verbeteren. Door te sporten wordt je lichaam warmer en het heeft de tijd nodig om weer af te koelen. Het duurt ongeveer 6 uur om weer af te koelen naar een normale lichaamstemperatuur. Er wordt geadviseerd om minstens 3 uur tussen het sporten en naar bed gaan te laten zitten. Net voor het slapen flink gaan sporten is dus niet goed om de nachtrust te bevorderen.

Het drinken van alcohol bevordert de slaap

Het drinken van een alcoholisch drankje zorgt ervoor dat je moe wordt waardoor je sneller in slaap valt. De alcohol zorgt er echter wel voor dat je tijdens de slaap vaker wakker wordt. Dat komt omdat de slaap minder diep zal zijn. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer de slaap wordt verstoord.

Slapen is vooral nodig voor het uitrusten van de hersenen

Dat een mens slaap nodig heeft, is een feit. Dat het met name nodig is voor je hersenen is een fabel. Slapen is vooral belangrijk voor het uitrusten van het lichaam zodat deze kan herstellen. De hersenen blijven tijdens de slaap doorwerken om allerlei lichaamsfuncties zoals ademhaling door te laten gaan.

Het is goed voor het slapen om van tevoren een tijd in de slaapkamer te zijn

Sommigen denken dat het goed is om voordat je gaat slapen een tijdje door te brengen in de slaapkamer. Ze gaan bijvoorbeeld t.v. kijken of met een laptop op schoot nog allerlei activiteiten doen. Dit zorgt ervoor dat het lastiger wordt om in slaap te vallen. De associatie tussen het bed en slapen wordt op deze manier groter. Het wordt aangeraden om de slaapkamer alleen te gebruiken voor het slapen en voor het vrijen.

Seks zorgt ervoor dat je langer wakker blijft

Door te vrijen komt er een stof in je lichaam vrij, endorfine genaamd, waardoor er een gevoel van rust en geluk wordt veroorzaakt. Hierdoor wordt stress verminderd en zul je makkelijker in slaap vallen. Uiteraard geldt dit niet als je de hele nacht de tijd neemt om te vrijen.

Snurken kan geen kwaad

Er zijn vormen van snurken die erg gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Als er sprake is van de slaapaandoening ďapneuĒ, stopt de ademhaling minimaal tien seconden. Dit is een ernstige slaapverstoorder en hiervoor is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Bij deze aandoening wordt er luid gesnurkt. Snurken is ook erg vervelend voor de partner.

Als je niet kunt slapen, moet je in bed blijven liggen

Sommige mensen denken dat als je wakker wordt ís nachts dat het beter is om gewoon in bed te blijven liggen en te wachten totdat ze weer in slaap vallen. Dit kan frustraties opwekken waardoor je alleen maar meer kunt gaan piekeren. Het is raadzaam om na ongeveer 20 minuten wakker te hebben gelegen, er even uit te gaan en iets ontspannends te gaan doen zoals bijvoorbeeld naar je lievelingsmuziek luisteren. Daarna kun je weer proberen om de slaap te hervatten.
© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingSnurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingIedereen kent wel iemand die snurkt tijdens zijn slaap. Soms komt het alleen voor tijdens bv. verkoudheid, maar er zijn…
Slapen, waarom doen we het?Slapen. Waarom slapen we en wat gebeurd er als we slapen? In dit artikel de vijf stadia beschreven: de hypnagogische sta…
Slaapproblemen door snurken: oorzaken, behandeling & tipsSlaapproblemen door snurken: oorzaken, behandeling & tipsSnurken is een aandoening die vooral veroorzaakt wordt door een bemoeilijkte ademhaling. Snurken kan zo luidruchtig zijn…
Allerlei interessante informatie over slapenAlle mensen hebben slaap nodig. Maar waarom moeten we slapen en wat kun je doen om beter in slaap te kunnen vallen?

Sauna thuis: portable sauna's en andere trendsSauna thuis: portable sauna's en andere trendsNaar de sauna. Heerlijk, maar niet iedereen kan of wil de reis naar een saunacentrum maken. Bovendien is naakt rondlopen…
Ontspannen, hoe doe je dat?Ontspannen, hoe doe je dat?Het klinkt zo eenvoudig, je hebt hard gewerkt en om in balans te komen of te blijven, is ontspanning belangrijk. Behalve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gabicuz, Pixabay
  • - www.dokterdokter.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 05-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.