Slapen, waarom doen we het?

Slapen. Waarom slapen we en wat gebeurd er als we slapen? In dit artikel de vijf stadia beschreven: de hypnagogische staat, de lichte slaap, de diepe slaap, de diepe slaap en de REM- slaap.

Waarom slapen we?

Het idee dat slaap nodig is om het lichaam te herstellen is niet helemaal waar omdat alles actief blijft tijdens het slapen. Het slapen kost namelijk ook energie en als je nagaat dat als je te weinig slaapt je je minder goed kan concentreren, je minder goed na kunt denken, minder snel kunt reageren enzovoort dan is slapen meer om de hersenen te laten rusten.

Slapen is nodig om dat wat je overdag meemaakt te verwerken en om de gedachtes weer op een rijtje te zetten en te ordenen.

Slaapstadia


Stadium 1: Hypnagogische staat

Als je een paar minuten je ogen dicht hebt begint de eerste fase van het slapen. Deze fase zit tussen wakker zijn en slapen in. Deze fase duurt ongeveer vijf a tien minuten en kun je makkelijk van kleine geluiden wakker worden. Je spieren beginnen zich te ontspannen en soms kun je het gevoel hebben dat je valt of struikelt waardoor je zomaar opeens klaar wakker bent. Je schrikt hiervan.

Stadium 2: Lichte slaap

Bij deze fase val je echt in slaap. Deze fase kan een paar seconden duren maar ook tien minuten. In deze fase kun je makkelijk wakker gemaakt worden. Het aparte van deze fase is dat als je in deze fase wakker gemaakt word heb je helemaal niet het gevoel dat je sliep.

Stadium 3 en 4: diepe slaap

Na ongeveer twintig minuten ben je in een diepe slaap. Je hele lichaam is dan ontspannen en je hartslag en ademhaling zijn rustig en regelmatig. Het is moeilijk in deze fase wakker gemaakt te worden. Dan weet je niet meer waar je bent en wil je niets liever dan weer verder slapen. In deze fase word je lichaam waarschijnlijk helemaal hersteld van alles wat je meegemaakt hebt die dag. Als je nog groeit word in deze fase van het slapen een groei- hormoon afgescheiden.

Terug naar stadium 3 en 2

Hierna ga je weer terug naar stadium 3 en 2. Het heeft ongeveer 90 tot 120 minuten geduurd voordat je hieraan begint.

Stadium 5: REM slaap

Als je in deze fase naar de hersenen van degene die slaapt kijkt, lijkt het net alsof diegene wakker is. Je bloeddruk stijgt weer en je ogen beginnen snel heen en weer te bewegen terwijl je je ogen dicht hebt. Je lichaam is hierbij helemaal verlamt. Dit is om te voorkomen dat je de dromen ook echt uit gaat voeren. De eerste REM- fase duurt ongeveer 10 minuten voordat je naar de volgende fase gaat.

Decyclus

Deze cyclus gaat de hele tijd door totdat je opstaat. Elke cyclus gaat steeds langer duren. Zo kan de laatste REM- slaap wel een uur duren. Deze cyclus is voor iedereen anders. Over het algemeen duurt een cyclus 90 minuten en dat zo`n 4 a 5 keer per nacht.

Snurken

Je kent dit vast wel. Denk bijvoorbeeld maar eens aan je vader die op de bank ligt te snurken. Snurkende mensen kunnen heel luidruchtig zijn. Dit ontstaat als je gehemelte en het achtereinde van je tong bijna elkaar raken waardoor je luchtweg smaller word.

Tips waarmee kunt proberen het snurken te voorkomen:

  • Slaap niet op je rug.
  • Als je te zwaar bent kun je proberen om te gaan afvallen. Dikkere mensen hebben namelijk meer kans om te gaan snurken omdat ze meer weefsel in de keelholte hebben.
  • Drink weinig of geen alcohol. Hierdoor verslappen de spieren in je tong en keel.
  • Rook minder of niet. Roken verdikt de slijmvliezen in de keel.
  • Eet geen zware maaltijden voor het slapen gaan.

Lees verder

© 2007 - 2024 Donkertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snurken, slapeloze nachtenSnurken. Voor velen erg irritant. Vooral als je naast iemand ligt die snurkt. Het maakt een irritant geluid, en je partn…
Snurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingSnurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingIedereen kent wel iemand die snurkt tijdens zijn slaap. Soms komt het alleen voor tijdens bv. verkoudheid, maar er zijn…
Wat te doen tegen snurken?Wat te doen tegen snurken?Is je partner ook weer aan het snurken s'nachts? Veel mensen op middelbare leeftijd snurken wel eens en wordt alleen maa…
Snurken: Hoe komt het en wat doe je eraan?Snurken is vervelend. Voor jou maar ook zeker voor je omgeving. Snurken zorgt ervoor dat je zelf niet goed slaapt en kan…

Alles over de overgang en de menopauzeAlles over de overgang en de menopauzeAlle vrouwen krijgen er vroeg of later mee te maken: de overgang. Bij de ene vrouw gaat deze periode zowat ongemerkt voo…
Numerologie Getallen & Numerologische Betekenis van je NaamNumerologie Getallen & Numerologische Betekenis van je NaamNumerologie - Getallen en Naambetekenis. Numerologie is de studie van de symbolische betekenis van de getallen. De numer…
Bronnen en referenties
  • http://www.ld4all.com/nl/guide.html#frames(content=what_sleep.shtml)
Donkertje (44 artikelen)
Gepubliceerd: 28-11-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.