Sauna thuis: portable sauna's en andere trends

Sauna thuis: portable sauna's en andere trends Naar de sauna. Heerlijk, maar niet iedereen kan of wil de reis naar een saunacentrum maken. Bovendien is naakt rondlopen tussen vreemden ook niet ieders voorkeur. Dan rijst al snel de vraag of een sauna thuis een optie is. Goed nieuws voor wie daaraan denkt: dankzij de nieuwste vindingen kunnen sauna-effecten niet alleen in een cabine bereikt worden, maar ook via een douche-opstelling of zelfs een portable sauna-'tunneltje'! De kosten worden daarbij ook heel wat behapbaarder. Wel blijken deze oplossingen vooralsnog met name te liggen binnen de infrarood-types sauna. Maar ook daarmee zijn prettige wellness-effecten te bereiken... Naar de sauna. Heerlijk, alleen heeft niet iedereen zin in de reis ernaar toe. Of er is geen sauna in de buurt van je woonomgeving. Of, en dat gaat voor heel wat mensen op, je houdt van de sauna maar loopt liever niet in je 'geboortekostuum' tussen allerlei wildvreemden. Wat dan te doen? Een sauna in je huis laten installeren, is een voor de hand liggend antwoord. Alleen zitten daar ook nogal wat praktische bezwaren aan. Is het niet te duur? Heb je niet een kast van een huis nodig om daar ook nog eens een hele saunaruimte in kwijt te kunnen? Het leuke is dat er anno nu meer mogelijkheden bestaan dan ooit om van de sauna te genieten. Naast de niet al te dure compacte sauna's voor thuisgebruik, is er nu zelfs een portable privésauna!

Wat en waar?

Bij het bedenken of een sauna voor thuis haalbaar is, vergeten veel mensen dat er in de tuin ook nog plaats zou kunnen zijn voor een saunacabine. Bovendien zijn sauna's er in heel wat maten en modellen. Een beetje creatief omgaan met je beschikbare ruimte, is dus punt een. Volgende vraag is dan: wat wil je precies van de sauna? Er is de vertrouwde hete-luchtsauna, zoals de Finse traditie die populair heeft gemaakt. Maar er is ook de infrarood-warmte, die vergelijkbare effecten heeft en het meest geschikt is voor thuisoplossingen. Welk gevoel bevalt jou (en je eventuele huisgenoten) het beste?

Buitenshuis proefdraaien

Niets let je om eens te experimenteren buitenshuis, in een uitgebreid wellnesscentrum. Hier kun je bijvoorbeeld het verschil ervaren tussen een infrarood-'sauna' en een sauna die via stoom en hete lucht zijn werk doet. Daarnaast is het belangrijk om de eventueel gewenste gezondheidswerking te inventariseren. Infrarood sauna's staan bekend om hun werking op diepere weefsels, spieren en pezen. Daarom worden deze nog weleens aangeraden bij klachten van het bewegingsapparaat. Zeker bij een forse plens water met eucalyptusoplossing op de kooltjes van een ouderwetse sauna, geeft deze een welkome 'boost' aan de ademhalingsorganen die je bij infrarood niet hebt. Ook doet de ouderwetse sauna meer zweten, wat volgens sommigen afvalstoffen helpt afvoeren. Veel heeft ook te maken met gevoel: wat is voor jou wellness, en voldoet de thuisoplossing aan jouw behoeftes en wensen?

Een mini-saunatunneltje

Het droevige nieuws: stoom-sauna's zijn (nog) niet altijd geschikt voor de meest creatieve thuisoplossingen. Infrarood wel. En dan kun je nog weleens leuke combinaties maken ook, voor het optimale wellness-gevoel. Een van de opties voor degenen onder ons die voor infrarood gaan, is de infrarood-opstelling voor onder de douche. Deze biedt onder andere Sunshower aan in combinatie met een thuis-bruiner onder de naam Sunhower Combi. Minimaal ruimtegebruik, maximaal effect, en een leuk bruin tintje op de koop toe. Maar er is meer, en wel van fabrikant Sunlighten. Solo System is de naam van een wel heel ongewone en betaalbare privésauna. De Solo System bestaat uit een tunneltje, waar je onder kunt gaan liggen om de weldadige werking van infraroodwarmte te ondergaan. Het is wel een oplossing voor mensen die niet voor het all-over-effect gaan, ofwel totaal willen worden ondergedompeld in de saunabeleving. Wie in dit saunatunneltje gaat liggen, houdt het hoofd namelijk buitenboord. Het saunatunneltje kan trouwens ook in de zitstand worden geplaatst, dus kun je lekker multitasken door te lezen of tv te kijken.
Het Solo System heeft als mogelijke aanvulling de zogenaamde Solo Pad in de aanbieding. Dit matras zorgt ervoor dat je in combinatie met de Solo System infraroodstralen kunt laten inwerken op je hele lichaam. En ben je klaar, dan kun je de draagbare sauna opbergen in een kast of onder het bed.

Wat is infraroodstraling?

Infraroodstraling is de natuurlijke warmte die de zon uitstraalt. Infraroodwarmte is - uiteraard bij verantwoord gebruik - geheel veilig en wordt zelfs gebruikt om pasgeboren baby's te verwarmen. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat infraroodstraling kan helpen bij vermindering van pijn, ontgifting van het lichaam en ontspanning.

Hartritme en calorieverbranding

Er is niet alleen een eenpersoons infraroodsauna van Sunlighten, er zijn ook diverse uitvoeringen meerpersoonssauna's. Ook voor deze sauna's geldt dat ze infraroodwarmtestralen afgeven, dus niet werken met stoom of hete lucht. Naast een ongewoon formaat en dito uitvoering, biedt het systeem nog andere nieuwe mogelijkheden. Meten is weten, dus zijn er infraroodsauna's uit de zogenaamde mPulse serie van Sunlighten die een wereldprimeur herbergen: via een draadloos systeem meten deze sauna's je hartritme en de hoeveelheid calorieën die je hebt verbrand door je sauna-bezoek. Alle modellen hebben een lcd aanraakscherm en ergonomische banken.

Kleine beetjes welness helpen ook

Er is altijd wel een klein beetje wellness aan de thuissituatie toe te voegen. Ook als het echt goedkoop, klein of zonder stevige ingrepen moet. Denk dan aan een heerlijke regendouche (anno nu ook in waterbesparende en milieuvriendelijkere uitvoering), of een douchekop met ingebouwd kleurentherapie-licht. Kleine(re) moeite en kosten, groot effect!
© 2012 - 2023 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sauna kopen: Infrarood sauna, stoomcabine of gewone sauna?Een eigen sauna is een droom voor velen. Wie wil er tenslotte geen wellness center in zijn eigen huis? Maar wat is nou e…
Sunshower Deluxe Health: infrarood en zonlicht in de doucheDe heilzame werking van water is al duizenden jaren bekend. Een stuk recenter zijn de ontwikkelingen waarbij de douche e…
De Sauna, meer dan rust!De Sauna, meer dan rust!De sauna: voor veel mensen niet meer dan een dagje ontspanning en rust. Maar het is meer dan dat... Hartstikke gezond!
Infraroodwarmte is gezondHeb je last van spierpijn? Ben je stijf? Heb je net intensief gesport? Ben je verkouden of grieperig? Heb je last van sl…

Waarom sporten goed voor je isWaarom sporten goed voor je isOf je nu wilt afvallen, op gewicht wilt blijven, je conditie wilt opbouwen of behouden, of je weerstand wilt verbeteren,…
Fabels over slapenFabels over slapenSlapen is van belang om uitgerust er tegenaan te kunnen. Voor sommigen is het vanzelfsprekend zodra ze in bed liggen dat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fourcroft, Flickr (CC BY-2.0)
  • Persinformatie RVG Communicatie
  • Informatie Sunlighten.com
  • Beeldmateriaal: Sunlighten
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 20-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.