Waarom sporten goed voor je is

Waarom sporten goed voor je is Of je nu wilt afvallen, op gewicht wilt blijven, je conditie wilt opbouwen of behouden, of je weerstand wilt verbeteren, sporten is goed voor je. Geen enkel dieet is compleet zonder wat extra beweging, en van voortdurend zitten word je alleen maar lui en lamlendig. Iedereen weet wel dat beweging goed voor je is, maar wat zijn nou precies de voordelen? Hier wordt een overzicht gegeven van voordelen van sport en beweging.

Beweging om gewichtsbehoud en -verlies

Een van de belangrijkste argumenten om te sporten is om te voorkomen dat je zwaarder wordt. Sport is een goede manier om je gewicht te behouden of om af te vallen. Daar schuilt in principe een simpele redenering achter: door fysieke activiteit verbrand je calorieën, als je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt, val je af. Natuurlijk is dat niet 1, 2, 3 gedaan en vergt het tijd en motivatie, maar met kleine stapjes kun je dit doel wel bereiken. Het betekent niet eens dat je enorm veel moet gaan sporten, elk beetje extra kan al goed zijn. Tegenwoordig zie je ook steeds meer plaatjes bij de lift hangen met de tekst "Door te trap te nemen in plaats van de lift verbrandt je vijf keer zoveel calorieën!"

Niet alleen is cardio goed voor je, maar ook krachttraining is belangrijk. Hiermee bouw je spieren, wat ervoor zorgt dat je je calorieën beter verbrandt. Zorg dus dat je ook je spieren opbouwt wanneer je gewicht wilt verliezen.

Beweging om gezondheidsredenen

Mensen met overgewicht worden aangeraden (meer) te gaan sporten. Niet alleen om af te vallen, maar ook om andere gezondheidsredenen. Beweging is namelijk een goede manier om hart- en vaatziekten te voorkomen of te reduceren. Niet alleen heeft het positieve gevolgen ten aanzien van deze ziekten, maar dat geldt ook sommige vormen van kanker, artritis , rugpijn, osteoporose en diabetes. In 1993 werd al gevonden dat in de Verenigde Staten 14% van de sterfgevallen gerelateerd was aan bewegingspatronen en het dieet. Ook blijkt dat in het algemeen mensen die meer fysiek actief zijn langer leven dan mensen die inactief zijn.

Beweging om een gezond uiterlijk

Beweging zorgt voor een goede circulatie en brengt belangrijke voedingsstoffen naar de huid. Dit zorgt ervoor dat gifstoffen worden weggehaald en zuurstof bij de huid komt. Dit veroorzaakt de natuurlijke productie van collageen. Het gevolg: een gezondere teint door een betere doorbloeding.

Beweging om energie te krijgen

Na een dag werken op kantoor kun je je moe en bezwaard voelen. Echt niet dat je dan ook nog even een rondje gaat joggen. Toch is er niets beters dan nog wat te bewegen. De vermoeidheid is vaak mentaal, in plaats van fysiek, waardoor het juist goed is even wat te bewegen. Je zult je daarna veel beter voelen, vooral ook omdat je een moment je gedachten hebt kunnen verzetten.

Bovendien, door regelmatig te sporten versterk je ook je spieren en verbetert je conditie. Dit zal er ook voor zorgen dat je vermoeiende situaties langer vol kunt houden, omdat je longcapaciteit groter wordt en je hart en vaten beter en efficiënter werkt.

Beweging om beter te slapen

Tegenover het meer energie krijgen, staat ook dat beweging goed is om in slaap te vallen. Je slaapt beter als je licht sport voor het slapen gaan. Natuurlijk moet je ook weer niet té vlak voor het slapengaan sporten, of te zware en intensieve bewegingen, maar wat extra beweging helpt je in slaap te komen.

Beweging voor een beter humeur

Onder het kopje "Beweging om energie te krijgen" is het eigenlijk al gezegd: je voelt je beter na sporten. Tijdens hardlopen komen bijvoorbeeld de stof (neurotransmitter) endorfine vrij waardoor je je prettiger zult voelen. Er bestaat dan ook een therapie voor mensen met angst- en depressieve klachten waarbij mensen gaan hardlopen, in plaats van het innemen van antidepressiva, of ernaast voor een beter effect.

Ook zorgt sporten er vaak voor dat je daarna positiever naar jezelf kijkt. Herken je het gevoel wanneer je een rondje hebt gejogd en daarna in de spiegel kijkt en je lichaam ineens een stuk slanker en strakker lijkt? Door fysieke activiteit worden stoffen in de hersenen geproduceerd die je meer ontspannen en vrolijker doen voelen.

Beweging voor een beter seks leven

Beweging leidt tot meer energie. Beweging leidt tot een beter humeur. Beweging helpt ook je seksleven wat leven in te blazen. Juist omdat je meer energie hebt en je beter voelt (over jezelf) zul je je ook beter voelen in contact met je partner. Je beoordeelt je lichaam beter en bent tegen de avond niet te moe om nog even intiem samen te zijn.
© 2012 - 2022 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…
Voordelen van SportenVeel voordelen van sporten zijn heel bekend: een betere gezondheid, hulp bij afvallen. Maar sporten levert je ook extra…
Diabetes (suikerziekte) en bewegenDiabetes (suikerziekte) en bewegenMensen met diabetes (suikerziekte) hebben veel baad bij goede beweging en voornamelijk voldoende bewegen is voor hen erg…
Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Te veel Nederlandse vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Een aangepaste levenswijze om borstkanker te…

Tips voor meer zelfvertrouwenTips voor meer zelfvertrouwenVele mensen krijgen te maken met een tekort aan zelfvertrouwen. Weinig zelfvertrouwen kan je niet alleen belemmeren in j…
Sauna thuis: portable sauna's en andere trendsSauna thuis: portable sauna's en andere trendsNaar de sauna. Heerlijk, maar niet iedereen kan of wil de reis naar een saunacentrum maken. Bovendien is naakt rondlopen…
Bronnen en referenties
  • http://aspe.hhs.gov/health/reports/physicalactivity/
  • http://www.mayoclinic.com/health/exercise/HQ01676/NSECTIONGROUP=2
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.