Voeding, de sleutel tot een mooie huid?

Voeding, de sleutel tot een mooie huid? “Je bent wat je eet!” Is een bekende uitspraak. De huid is de spiegel van onze gezondheid. Slechte voeding kan resulteren in verschillende huidziekten of –afwijkingen. Net als het hart en de nieren is de huid ook een orgaan. Door gezonde voeding zorgen we dat onze organen goed blijven functioneren. Ook voor onze huid is gezonde voeding van groot belang. Er bestaan vele soorten huidcrèmes die soms vitamines bevatten, maar kunnen deze vitamines door onze huid heen om hun werk te doen?

Functie huid

Onze huid zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels van buitenaf ons lichaam niet binnen kunnen dringen. Daarnaast zorgt de huid ervoor dat ons lichaam niet teveel vocht verliest. Ook biedt onze huid bescherming tegen klappen of stoten. De huid is opgebouwd uit 3 lagen die elk een eigen functie hebben. De huid is het grootste orgaan en heeft belangrijke functies. We moeten dus zuinig zijn op onze huid.

Voeding

Voor een mooie huid zijn veel vitamines nodig. Als je eet volgens de schijf van 5, dan krijg je deze vitamines ruimschoots binnen. Je hoeft dus niks extra’s te doen. Kijk dus uit met diëten, want dan kun je wel een tekort krijgen aan vitaminen en zul je dit terug zien aan de huid. Denk maar aan mensen met anorexia, zij hebben grote tekorten waardoor ze erg bleek zijn en er altijd vermoeid uitzien met donkere kringen en oneffenheden op de huid.

Voedingssupplementen

Supplementen hebben doorgaans pas een gunstig effect bij tekorten als gevolg van een niet adequate voeding. Bij een normale gezonde voeding is het innemen van voedingssupplementen dus niet nodig. En een teveel aan vitaminen en mineralen kan zelfs schadelijk zijn! Het gebruik van supplementen levert dus niet een mooiere huid op.

Slecht

Onder invloed van zonlicht wordt er in de huid vitamine D aangemaakt. Maar kijk uit met zon, want UV- straling is erg gevaarlijk, want deze kan huidkanker veroorzaken. Ook veroorzaakt UV-straling soms vlekkerige pigmentafwijkingen van de huid. Bovendien neemt de soepelheid en veerkracht af door inwerking van de zon. Denk maar aan een elastiekje die je in de zon legt. Binnen enkele dagen is het kruimelig en niet meer elastisch. Bij de huid zal dit resulteren in rimpels Ook heeft roken een slechte invloed op de huid.

Vocht

Net als de rest van het lichaam bestaat de huid voor een groot deel uit water. De opperlaag, de bovenste laag van de huid bestaat uit ongeveer 70% uit water. Door genoeg te drinken houdt je de hoeveelheid vocht op peil. Naarmate je ouder wordt gaat de huid vanzelf minder vocht bevatten. Bij een ouder iemand zal de huid minder snel de oorspronkelijke vorm aannemen als je deze optilt dan bij een jonger iemand. De huid verliest elasticiteit doordat het minder vocht bevat en wordt dus rimpeliger.

Huidcrèmes

In huidcrèmes en dergelijke worden vaak vitaminen gestopt, zoals vitamine A, b-caroteen, vitamine B5, B8 en E. Deze vitaminen zouden op de een of andere manier zorgen voor een gezonde huid. Alleen vormt de huid zo’n goede barrière tegen stoffen van buitenaf, dat alleen vitamines in zeer hoog gedoseerde medicinalecrèmes het lichaam via de huid kunnen binnendringen. Je kunt deze crèmes alleen op doktersvoorschrift krijgen. Het gebruik van verzorgingsproducten en een goede hygiëne je een algemeen van welbevinden geven, maar verwacht er geen wonderen van.

Conclusie

Door ‘gewoon’ gezond te eten, genoeg te drinken hoef je niks extra’s te doen om een mooie huid te krijgen. Een juiste voeding zegt dus veel meer dan een crème!
© 2009 - 2024 Pitnormaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beautypillen en nutricosmeticaBeautypillen en nutricosmeticaWat zijn beautypillen? Wat beloven beautypillen? Wat is nutricosmetica? Wat beloven nutricosmetica? Zijn beautypillen en…
Voedsel voor een mooie en gezonde huidVoedsel voor een mooie en gezonde huidNiet alleen factoren van buitenaf bepalen hoe je eruit ziet, ook gezonde voeding kan er voor zorgen dat je stralend voor…
Crème, het tovermiddel voor een mooie huidEen mooie huid willen we allemaal. Al van jongs af aan leren wij van ouders, kennisse, vrienden en vriendinnen en reclam…
Wat moet je wel en niet eten voor een mooie huid?Bijna iedereen wil wel een mooie, egale en stralende huid. Niet iedereen heeft dit van nature, maar je kunt hier zelf we…

De ene koolhydraat is de andere nietDe ene koolhydraat is de andere nietKoolhydraten zijn ‘de oppeppers’. Ze zijn de benzine in je motor. Ze geven je energie. Als je te weinig koolhydraten bin…
Pitnormaal (11 artikelen)
Laatste update: 12-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.