Etikettering verpakking multivitaminen | ADH volgens richtlijn 90/496 EEG |
---|---|
Vitamine A (μg) 800 | Vitamine A (μg) 800 |
Zorgt voor: de opbouw/epitheelvorming* van de huid, in de luchtpijp, het haar, tandvlees en longweefsel. Speelt tevens een rol bij de groei en bij een goede werking van het afweersysteem. Komt voor in: levertraan, melkproducten, eigeel en kaas. Als caroteen in: wortelen, groenten en vruchten | Teveel kan soms leiden tot: vergiftiging met symptomen als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet. Tekort kan leiden tot: problemen met de huid, luchtwegen en de urineweg |
Vitamine D (μg) 5 | Vitamine D (μg) 5 |
Zorgt voor: vergemakkelijking van de opname van calcium en fosfor, nodig voor de opbouw van botten en tanden. Komt o.a. voor in: vette vis, levertraan en in mindere mate in boter, eieren en sommige plantaardige oliën | Teveel kan leiden tot: kalkafzetting in het lichaam. Vitamine D uit zonlicht kan niet tot een teveel leiden. Tekort kan leiden tot: botontkalking, hypocalciëmie* en mogelijk spierzwakte (ouderen) |
Vitamine E (mg) 10 | Vitamine E (mg) 12 |
Zorgt voor: bescherming van de celwanden in bloedbaan en weefsels en heeft invloed op de stofwisseling. Komt o.a. voor in: plantaardige oliën, granen, noten, groenten, fruit, eigeel, lever | Tekort kan zelden leiden tot: achteruitgang van spieren en ruggemerg. |
Vitamine K (μg) 75 | Vitamine K (μg) 75 |
Zorgt voor: vorming van protrombine*, waardoor een goede bloedstolling plaatsvindt Komt o.a. voor in: sommige groenten, lever, eigeel, granen, fruit, melkproducten | Teveel kan leiden tot: niet bekend Tekort kan leiden tot: vertraagde bloedstolling |
Vitamine C (mg) 80 | Vitamine C (mg) 80 |
Zorgt voor: instandhouding van de weerstand en vorming van bindweefsel Komt o.a. voor in: verse vruchten, groenten en aardappelen | Teveel kan leiden tot: darmklachten of diarree Tekort kan leiden tot: verminderde weerstand, bloedarmoede, scheurbuik en vertraagde wondgenezing |
Vitamine B1 (mg) 1,4 | Thiamine (mg) 1,1 |
Zorgt voor: Komt o.a. voor in: bonen, rijst, orgaanvlees, groene groentes, vruchten, melk, eieren | Teveel kan leiden tot: wordt met de urine afgevoerd Tekort kan leiden tot: psychische en geheugenproblemen, hartklachten, gevoelloosheid in de benen |
Vitamine B2 (mg) 1,6 | Riboflavine (mg) 1,4 |
Zorgt voor: een goede stofwisseling en draagt bij aan een gezonde huid Komt o.a. voor in: melk, dierlijk spierweefsel, nieren, eieren, groenten, gist, melk, groenten, vruchten, granen | Teveel kan leiden tot: wordt met de urine afgevoerd Tekort kan leiden tot: aandoeningen aan lippen, tong en mondslijmvlies, huid, ogen en centraal zenuwstelsel |
Vitamine B3 (mg) 18 | Niacine (mg) 16 |
Zorgt voor: energievoorziening in het lichaam Komt o.a. voor in: orgaanvlees, rijst, gist, granen, groentes, aardappelen | Teveel kan leiden tot: bloedvatverwijding en opvliegers Tekort kan leiden tot: pellagra: stofwisselingsproblemen (maag- darmkanaal) tengevolge van ondervoeding |
Vitamine B6 (mg) 2 | Vitamine B6 (mg) 1,4 |
Zorgt voor: speelt een rol in stofwisseling. Belangrijk voor de groei, bloedaanmaak en een goede werking van het immuumsysteem en zenuwstelsel. Komt o.a. voor in: lever, gist, zilvervliesrijst, eieren, vis, graanproducten, melkproducten | Teveel kan leiden tot: aandoeningen aan de zenuwen in de armen en benen Tekort kan leiden tot: langdurig ernstige tekorten kunnen leiden tot bloedarmoede/anemie, een verminderde weerstand en problemen aan het zenuwstelsel |
Vitamine B11 - Foliumzuur (μg) 200 | Foliumzuur (μg) 200 |
Zorgt voor: nodig voor de aanmaak van erytrocyten* Komt o.a. voor in: vele dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen | Teveel kan leiden tot: komt zelden voor Tekort kan leiden tot: bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressieve verschijnselen |
Vitamine B12 (μg) 1 | Vitamine B12 (μg) 2,5 |
Zorgt voor: instandhouden van weefsel, aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel Komt o.a. voor in: dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren | Teveel kan leiden tot: geen ongewenste effecten bekend Tekort kan leiden tot: vorm van bloedarmoede, tinteling in de vingers, geheugen- en coördinatiestooornissen, spierzwakte in de benen |
Vitamine B8 (vit.H)(ug) 150 | Biotine (μg) 50 |
Zorgt voor: noodzakelijk vitamine voor de stofwisseling en de spijsvertering Komt o.a. voor in: zeer veel voedingsmiddelen, waaronder melk, eieren, lever en noten | Teveel kan leiden tot: wordt met de urine afgevoerd Tekort kan leiden tot: groeistoornissen en problemen aan de huid |
Vitamine B5 - Pantotheenzuur (mg) 6 | Pantotheenzuur (mg) 6 |
Zorgt voor: waarschijnlijk de stofwisseling en opbouw van de huid en slijmvliezen Komt o.a. voor in: vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, zuivelproducten, groenten en fruit | Teveel kan leiden tot: diarree bij zeer hoge concentratie Tekort kan leiden tot: zeer zeldzaam |
Kalium (mg) 40 | Kalium (mg) 2000 |
Zorgt voor: de vochthuishouding en overdracht van de prikkels binnen het zenuwstelsel Komt o.a voor in: groente, fruit, aardappelen en vlees | Teveel kan leiden tot: Tekort kan leiden tot: |
Chloride (mg) 36,3 | Chloride (mg) 800 |
Zorgt voor: instandhouding van de vochtbalans, productie van maagsap, reinigende werking van de lever, helpt bij de afvoer van afvalstoffen Komt voor in: keukenzout, zeewier, visproducten, vlees | Teveel kan leiden tot: door inname teveel zout: oedeem en hoge bloeddruk Tekort kan leiden tot: komt nauwelijks voor |
Calcium (mg) 162 | Calcium (mg) 800 |
Zorgt voor: is vooral belangrijk bij de botvorming en speelt een rol bij de bloedstolling, spierconcentratie, hartfunctie Komt voor in:melkproducten, kaas en groente, noten en peulvruchten | Teveel kan leiden tot: nier-/urinewegstenen, verkalking van nieren en bloedvaten Tekort kan leiden tot: spierkrampen, botontkalking, verwardheid |
Fosfor (mg) 125 | Fosfor (mg) 700 |
Zorgt voor: stevigheid in botten en tanden, stofwisseling Komt voor in: melkproducten, kaas, vis, vlees, peulvruchten, volkorenproducten | Teveel kan leiden tot: bij slecht functioneren van de nieren: botontkalking Tekort kan leiden tot: pijn in spieren en botten, gebrek aan eetlust, ontstaan van nierstenen |
Magnesium (mg) 100 | Magnesium (mg) 375 |
Zorgt voor: botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van zenuwprikkels en het samentrekken van spieren, belangrijke voedingsstof voor de hersenen, verhoogt de weerstand tegen stress, depressies en spanningen, versterkt het concentratievermogen en het geheugen. Komt voor in: groene bladgroente, noten, vijgen, citrusvruchten, appelen, peulvrachten, volkorenproducten, vis, melkproducten, vlees | Teveel kan leiden tot: darmklachten, diarree Tekort kan leiden tot: lusteloosheid, vermoeidheid, spierkrampen |
IJzer (mg) 14 | IJzer (mg) 14 |
Zorgt voor: de vorming van rode bloedlichaampjes, zuurstofvoorziening in het lichaam Komt voor in: volkorenproducten, groente, fruit, (rund)vlees | Teveel kan leiden tot: schade aan de lever Tekort kan leiden tot: bleke huid, bloedarmoede, vermoeidheid, lusteloosheid |
Zink (mg) 7,5 | Zink (mg) 10 |
Zorgt voor: opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, stofwisseling, goede werking van het afweer/immuunsysteem. Komt voor in: vlees, kaas, granen, noten, schaal en schelpdieren | Teveel kan leiden tot: komt nauwelijks voor Tekort kan leiden tot: verminderde afweer tegen infecties, nachtblindheid, afwijkingen van huid, slijmvliezen, skelet |
Koper (mg) 0,007 | Koper (mg) 1 |
Zorgt voor: verwerking van vitamine C, bloedstolling Komt voor in: gedroogde vruchten, bonen, zeevis, (runder)lever, groente, fruit, vlees, graanproducten, cacaoproducten | Teveel kan leiden tot: braken, diarree Tekort kan leiden tot: bloedarmoede, botontkalking |
Mangaan (mg) 2,5 | Mangaan (mg) 2 |
Zorgt voor: bijdrage aan de energiestofwisseling Komt voor in: volkoren en graanproducten, thee, groente, fruit | Teveel kan leiden tot: zenuwklachten Tekort kan leiden tot: niet bekend |
Geen toevoeging | Fluoride (mg) 3,5 |
Zorgt voor: versterking van tandglazuur Komt voor in: zeevis, thee, gelatine, Nederlands drinkwater, tandpasta | Teveel kan leiden tot: aantasting van nieren, botten, zenuwen, spieren Tekort kan leiden tot: tandbederf |
Seleen (μg) 25 | Seleen (μg) 55 |
Zorgt voor: beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging, goede werking van de schildklier Komt voor in: graanproducten, groente, vlees, vis, schelpdieren | Teveel kan leiden tot: (zelden) huidbeschadigingen, aandoeningen van het zenuwstelsel Tekort kan leiden tot: komt zelden voor |
Chroom (μg) 25 | Chroom (μg) 40 |
Zorgt voor: voorkomen/verlagen hoge bloeddruk, reguleert omzetting insuline Komt voor in: zout, olijven, peulvruchten, groenten, fruit, volkorenproducten, vleesproducten, zuivelproducten | Teveel kan leiden tot: niet bekend Tekort kan leiden tot: komt niet voor |
Molybdeen (μg) 25 | Molybdeen (μg) 50 |
Zorgt voor: onderdeel van een enzym, nodig voor de stofwisseling Komt voor in: graanproducten, peulvruchten, melk | Teveel kan leiden tot: komt nauwelijks voor Tekort kan leiden tot: komt niet voor |
Jood (μg) 150 | Jood (μg) 150 |
Zorgt voor: belangrijk voor de schildklierhormonen, goede groei, ontwikkeling zenuwstelsel en stofwisseling Komt voor in: zout, zeevis, eieren | Teveel kan leiden tot: verstoring van de werking van de schildklier Tekort kan leiden tot: groeiachterstand, strage werking van de schildklier |