Frambozen zijn ongekend gezond

Frambozen zijn ongekend gezond Het vroege voorjaar is weer dé tijd voor Frambozen. Frambozen zijn lekker en gezond, maar toch worden ze niet zo heel veel gegeten. De oorzaak hiervoor ligt waarschijnlijk vooral in het feit dat ze best prijzig zijn. En dat is eigenlijk heel erg jammer want ze hebben wel veel goede eigenschappen en zijn gewoon lekker. Frambozen worden vers gegeten, maar ook vaak verwerkt in jams en siroop.

Frambozen in alle kleuren

De botanische naam van de framboos is: ‘Rubus Idaeus’ en is een in heel Europa een van nature voorkomende plant. Hij groeit het liefst op open plaatsen in het bos of langs de bosranden en kan stengels van wel 2 meter lang krijgen. De meeste mensen kennen alleen de rode framboos, maar wist je dat frambozen er ook in de kleuren geel, oranje en zwart zijn? Er gaat een legende over, en de legende is dat de framboos van oorsprong wit was, maar het bergnimfje Ida prikte zich op een dag bij het plukken aan de doornen waardoor de frambozen rood kleurden. Nou, en je snapt het wel…zo is de de rode framboos ontstaan. De framboos kent twee oogstseizoenen en dat is in het voorjaar maar ook in de herfst. Heel toepasselijk worden dit zomerframbozen en herfstframbozen genoemd. De oogsttijd van de zomerframboos loopt van eind mei tot eind juni en die van de herfstframboos vanaf augustus tot dat de eerste nachtvorst zich aandient.

De vrucht

Frambozen zijn heel teer en zacht en eigenlijk supergezond. Er is een onderzoek door wetenschappers van het tijdschrift BioFactors gedaan waaruit bleek dat de framboos veel meer gezonde eigenschappen heeft dan doorsnee fruit. Het gaat hierbij o.a. om een geneeskrachtige stof die tot nu toe in geen enkel ander voedingsmiddel is gevonden, behalve dan in sommige Chinese kruiden. Verder zit de framboos bomvol met vitamine C, maar ook de vitamines B2 en B6 evenals B11(Foliumzuur) zijn aanwezig. Heel belangrijk feit om te noemen is dat frambozen heel veel antioxidanten bevatten. Wel 10x meer dan bijvoorbeeld tomaten, kiwi’s en broccoli. En dat is niet niets. Antioxidanten zijn heel belangrijk voor ons lichaam want ze bestrijden de ‘vrije radicalen’ die we van alle kanten binnen krijgen en die een gevaar voor de gezondheid zijn. Antioxidanten bezitten de eigenschap dat ze vrije radicalen kunnen neutraliseren. Wil je daar meer over weten? Lees dan ook het artikel ‘Antioxidanten en vrije radicalen’.

Frambozenblad

Ook het blad van de frambozenstruik is bruikbaar. Men kan er namelijk thee van trekken. In deze tijd word dat, denk ik, niet vaak meer gedaan, maar in de Middeleeuwen deed men dat wel. Men gebruikte dit vocht dat getrokken was van frambozenbladeren vooral voor zwangere vrouwen, want de overtuiging was dat het de buikspieren verstevigde en zo de bevalling vergemakkelijkte. Bovendien verliep het bloedverlies na de bevalling milder én de productie van de moedermelk zou beter op gang komen. Buiten dat, werd de thee ook toegepast bij mondzweren, bloedend tandvlees en diarree.

Frambozenbloemen

In de middeleeuwen leefde er een Vlaamse arts en botanicus die er van overtuigd was dat de bloemen van frambozenstruiken vermengd met honing kon worden aangewend om ooginfecties te genezen. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven. Zijn naam was: Rembertus Dodonaeus.

Er zijn dus eigenlijk meer dan genoeg redenen om frambozen te eten. Jammer genoeg zorgen de pittige prijzen ervoor dat wij niet snel frambozen aanschaffen. Voor de telers zijn het bovendien ook niet echt gemakkelijk ‘klanten’, die frambozen, want de struik vraag veel aandacht en verzorging. Dat én het feit dat de verkoop niet best is zorgt voor minder aanvoer.

Lees verder

© 2011 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sappen en smoothies voor een mooie huid zonder rimpelsSappen en smoothies voor een mooie huid zonder rimpelsEen mooie huid zonder rimpels begint van binnenuit met een gezonde en gevarieerde voeding. De recepten voor smoothies en…
Gezondheidsbevorderend voedingssupplement: frambozenextractGezondheidsbevorderend voedingssupplement: frambozenextractUit onderzoek blijkt dat frambozen veel gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft. Frambozen zijn enorm gezond en ze b…
Tuinieren; tips en trucs voor het telen van framboosTuinieren; tips en trucs voor het telen van framboosDe frambozenstruik is een enorm leuke én lekkere aanvulling op je moes- of groentetuin en kan ook nog dienen als natuurl…
Frambozenblad bij de bevalling, een onderzoekFrambozenblad bij de bevalling, een onderzoekFrambozen, de zoete, bobbelige vrucht kent iedereen, maar dat ook het blad van de plant in een smakelijke kruidenthee en…

Mineralen zijn net zo belangrijk als vitaminesMineralen zijn net zo belangrijk als vitaminesVoor een goede gezondheid is het nodig dat je voldoende vitamines, mineralen en spoorelementen binnen krijgt. Wanneer je…
Honing, een prachtig Nederlands natuurproductHoning, een prachtig Nederlands natuurproductHoning is een prachtig natuurproduct. Honing van de imker is een natuurproduct pur sang, er komt geen enkele toevoeging…
Bronnen en referenties
  • www.neerlandstuin.nl
  • Wikipedia
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 28-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.