Frambozen zijn ongekend gezond
Het vroege voorjaar is weer dé tijd voor Frambozen. Frambozen zijn lekker en gezond, maar toch worden ze niet zo heel veel gegeten. De oorzaak hiervoor ligt waarschijnlijk vooral in het feit dat ze best prijzig zijn. En dat is eigenlijk heel erg jammer want ze hebben wel veel goede eigenschappen en zijn gewoon lekker. Frambozen worden vers gegeten, maar ook vaak verwerkt in jams en siroop.
Frambozen in alle kleuren
De botanische naam van de framboos is: ‘Rubus Idaeus’ en is een in heel Europa een van nature voorkomende plant. Hij groeit het liefst op open plaatsen in het bos of langs de bosranden en kan stengels van wel 2 meter lang krijgen. De meeste mensen kennen alleen de rode framboos, maar wist je dat frambozen er ook in de kleuren geel, oranje en zwart zijn? Er gaat een legende over, en de legende is dat de framboos van oorsprong wit was, maar het bergnimfje Ida prikte zich op een dag bij het plukken aan de doornen waardoor de frambozen rood kleurden. Nou, en je snapt het wel…zo is de de rode framboos ontstaan. De framboos kent twee oogstseizoenen en dat is in het voorjaar maar ook in de herfst. Heel toepasselijk worden dit zomerframbozen en herfstframbozen genoemd. De oogsttijd van de zomerframboos loopt van eind mei tot eind juni en die van de herfstframboos vanaf augustus tot dat de eerste nachtvorst zich aandient.
De vrucht
Frambozen zijn heel teer en zacht en eigenlijk supergezond. Er is een onderzoek door wetenschappers van het tijdschrift BioFactors gedaan waaruit bleek dat de framboos veel meer gezonde eigenschappen heeft dan doorsnee fruit. Het gaat hierbij o.a. om een geneeskrachtige stof die tot nu toe in geen enkel ander voedingsmiddel is gevonden, behalve dan in sommige Chinese kruiden. Verder zit de framboos bomvol met
vitamine C, maar ook de
vitamines B2 en
B6 evenals
B11(Foliumzuur) zijn aanwezig. Heel belangrijk feit om te noemen is dat frambozen heel veel
antioxidanten bevatten. Wel 10x meer dan bijvoorbeeld
tomaten, kiwi’s en
broccoli. En dat is niet niets. Antioxidanten zijn heel belangrijk voor ons lichaam want ze bestrijden de
‘vrije radicalen’ die we van alle kanten binnen krijgen en die een gevaar voor de gezondheid zijn. Antioxidanten bezitten de eigenschap dat ze vrije radicalen kunnen neutraliseren. Wil je daar meer over weten? Lees dan ook het artikel
‘Antioxidanten en vrije radicalen’.
Frambozenblad
Ook het blad van de frambozenstruik is bruikbaar. Men kan er namelijk thee van trekken. In deze tijd word dat, denk ik, niet vaak meer gedaan, maar in de Middeleeuwen deed men dat wel. Men gebruikte dit vocht dat getrokken was van frambozenbladeren vooral voor zwangere vrouwen, want de overtuiging was dat het de buikspieren verstevigde en zo de bevalling vergemakkelijkte. Bovendien verliep het bloedverlies na de bevalling milder én de productie van de moedermelk zou beter op gang komen. Buiten dat, werd de thee ook toegepast bij mondzweren, bloedend tandvlees en diarree.
Frambozenbloemen
In de middeleeuwen leefde er een Vlaamse arts en botanicus die er van overtuigd was dat de bloemen van frambozenstruiken vermengd met
honing kon worden aangewend om ooginfecties te genezen. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven. Zijn naam was: Rembertus Dodonaeus.
Er zijn dus eigenlijk meer dan genoeg redenen om frambozen te eten. Jammer genoeg zorgen de pittige prijzen ervoor dat wij niet snel frambozen aanschaffen. Voor de telers zijn het bovendien ook niet echt gemakkelijk ‘klanten’, die frambozen, want de struik vraag veel aandacht en verzorging. Dat én het feit dat de verkoop niet best is zorgt voor minder aanvoer.
Lees verder